Jak zrobić domową kiełbasę – poradnik

Udostępnij

Autor Rafał Predko
23 marca, 2021

Każdy, kto choć raz w życiu zasmakował swojskich, domowych produktów spożywczych wie, że przewyższają one wysoko przetworzoną żywność dostępną w sklepach. Jak zrobić domową kiełbasę, by charakteryzowała się ona dobrą jakością i przepysznym smakiem? Na to i kilka innych pytań odpowiemy w naszym poradniku.

Wie man hausgemachte Wurst macht

Udostępnij

Każdy, kto choć raz w życiu zasmakował swojskich, domowych produktów spożywczych wie, że przewyższają one wysoko przetworzoną żywność dostępną w sklepach. Jak zrobić domową kiełbasę, by charakteryzowała się ona dobrą jakością i przepysznym smakiem? Na to i kilka innych pytań odpowiemy w naszym poradniku.

Dlaczego warto robić domową kiełbasę?

Domowe przetwory spożywcze wracają do łask. Już wiele osób, sięgając po sprawdzone przepisy, w zaciszu własnego domu, zajmuje się np. pieczeniem chleba. Coraz częściej też słyszymy o domowej kiełbasie. Zrobiona z mięsa, które sami wybierzemy, przyprawiona wedle naszego gustu, jest tańsza i co najważniejsze, często zdrowsza niż ta, którą kupimy w sklepie. Jej zaletą jest również uzyskany smak, na który tak naprawdę tylko my mamy wpływ.

Jak zrobić domową kiełbasę, żeby była smaczna?

Przepisów na swojskie, domowe kiełbasy jest dużo. Znaleźć je można w książkach kucharskich, a także w internecie. Istnieją jednak pewne zasady, które warto znać, by nasza domowa kiełbasa była jak najlepsza. Najważniejszą z nich jest oczywiście wysokiej jakości mięso, najlepiej ze zwierząt z hodowli spełniających wszelkie warunki ekologiczne i karmionych naturalną paszą.

Drugą ważną sprawą jest to, aby podczas wyrobu kiełbasy używać zarówno mięsa tłustego, jak i chudego. Dzięki tłuszczowi uzyskamy efekt soczystości. Dobrym pomysłem może być dodanie tłustego boczku lub podgardla. Bardziej soczysta kiełbasa to oczywiście lepszy smak, jednakże uważajmy, by nie przedobrzyć z tłuszczem.        

Bardzo ważne jest również to, by do masy mięsa dodać nieco wody oraz przypraw. Ciekawą koncepcję stanowi wykorzystanie mięsnego bulionu. Oczywiście, podstawą są pieprz i sól, ale także przyprawy takie jak gorczyca, majeranek, rozmaryn. Smak i aromat naszej kiełbasy domowej dobrze wzbogacić również odpowiednią ilością czosnku.  

Nabijanie kiełbasy w jelita

Bardzo ważnym etapem wyrobu domowej kiełbasy jest nabijanie w jelita. Możemy kupić je w sklepach mięsnych. Jako że tam przechowywane są one w soli, to przed przystąpieniem do nadziewania będziemy musieli sól tę wypłukać. Dlatego też jelita musimy moczyć w letniej wodzie przez około 20 minut, a następnie dokładnie przepłukać wewnątrz i na zewnątrz pod delikatnym strumieniem wody.     

W dalszej kolejności przygotowujemy masę mięsną dodając przypraw. Całość wyrabiamy ręcznie przez około 30 minut, dodając wody aż do momentu, gdy mięso przestanie przyklejać się do dłoni. Teraz możemy już rozpocząć nabijanie kiełbasy w jelita. W tym celu użyjmy nadziewarki do kiełbasy lub maszynki z podłączoną odpowiednią końcówką. Końcówkę tę smarujemy tłuszczem, co ma za zadanie ułatwić nałożenie na nią całego jelita.

Na końcu jelita należy zawiązać supeł. Teraz pozostaje nam już tylko umieścić mięso w maszynie do kiełbasy i zacząć kręcić korbą lub nacisnąć włącznik. Mięso powinno równomiernie wypełniać jelito, a my powinniśmy pilnować, czy pomiędzy kawałkami mięsa nie wytworzyły się dziury z powietrzem. Co 15 cm możemy zawijać kiełbasę w jelicie, obracając ją kilkukrotnie wokół jej osi. Uzyskamy w ten sposób apetyczne kiełbaski. Po napełnieniu, drugą końcówkę jelita również zawiązujemy na supeł. Kiełbasę wieszamy na godzinę do wyschnięcia.

Nadziewarka do kiełbas

Urządzenie jakim jest nadziewarka do kiełbas to sprzęt, który sprawdza się zarówno w profesjonalnym zastosowaniu w gastronomii, jak i w użytku domowym. Z nadziewarek korzystają niewielkie sklepy spożywcze, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne. Zależnie od swoich parametrów urządzenia te wykorzystywane są zarówno podczas masowej produkcji, jak i domowego wytwórstwa wędlin.

Nadziewarki do kiełbas charakteryzują się prostą obsługą i demontażem, a także trwałością i łatwością w utrzymaniu w czystości. Tego typu sprzęt wykonuje się bowiem ze stali nierdzewnej, która jest odporna nie tylko na korozję, ale i na uszkodzenia mechaniczne. Nie jest też podatna na trwałe zabrudzenia. Warto dodać też, że nie wchodzi w reakcje z żywnością.

Niektóre modele dysponują funkcjami zmiany prędkości nabijania. Zwykle w zestawie wraz z nadziewarkami znajdują się lejki kiełbaśnicze. Są one wymienne i pozwalają na wytwarzanie kiełbas o różnych średnicach. Na rynku znajdziemy również nadziewarki do kiełbas z możliwością montażu cylindra po obu stronach korpusu. W efekcie możliwym jest więc zapewnienie wygodnej i ergonomicznej obsługi zarówno osobom prawo, jak i leworęcznym.      

Nadziewarki do kiełbas istnieją w dwóch wariantach konstrukcyjnych. Pierwszym z nich jest pozioma, drugim zaś pionowa maszynka do kiełbasy. Wybór pomiędzy nimi uwarunkowany jest wyłącznie wygodą obsługi i należy do indywidualnych preferencji osoby obsługującej.

O wiele większe znaczenie ma pojemność. Maszynka do nabijania kiełbasy powinna być wybierana w tym względzie zależnie od wielkości produkcji. Osobom planującym wytwórstwo na własne, domowe potrzeby, wystarczy urządzenie o pojemności 3 litrów. Oczywiście, zajmujących się wytwarzaniem wędlin na szerszą skalę, zainteresować powinny nadziewarki nawet kilkunastolitrowe.

Sprzęt do robienia kiełbasy

Jeżeli nie dysponujemy jeszcze nadziewarką, kiełbasę możemy przygotować w słoiku. Możemy też skorzystać z ręcznej maszynki do mięsa, którą wyposażymy w specjalną końcówkę, na którą można nałożyć jelito. 

Robiąc swojską kiełbasę warto pomyśleć również o zaopatrzeniu się w wędzarnię. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć ją samemu, np. we własnym ogrodzie. Wygodniejszym rozwiązaniem może być jednak zakup gotowej wędzarni elektrycznej. Niezależnie od tego czy zostanie ona przez nas wybudowana, czy kupiona, pozwoli wędzić nie tylko pyszne kiełbasy i inne wędliny, ale też sery oraz ryby.

Jak zrobić domową kiełbasę – podsumowanie

Domowa kiełbasa to specjał, który w przeciwieństwie do wędlin kupowanych w sklepach może charakteryzować się odpowiednią ilością mięsa, wysoką jakością, brakiem substancji konserwujących oraz różnego rodzaju wzbogacaczy. Oczywiście, wyróżnikiem może być również jedyny w swoim rodzaju smak. Cechy te zależeć będą wyłącznie od receptury jaką będziemy stosować podczas wytwarzania.

Na smak swojskiej kiełbasy wpływ ma zarówno to, jakiej jakości jest użyte przez nas mięso, jak i zestaw oraz proporcje użytych przypraw. Warto stosować się też do uniwersalnych rad, jak np. tej o używaniu mięsa chudego jak i tłustego, w celu zapewnienia soczystości wędlinie. Podczas wytwarzania domowej kiełbasy możemy korzystać z nadziewarki do kiełbasy, maszynki do mięsa ze specjalną końcówką, tudzież zrobić swojską kiełbasę w słoiku.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej

Jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie?

Zawartość alkoholu w piwie to istotny parametr, który wpływa nie tylko na smak i charakterystykę trunku,…

Czytaj więcej