Autor: Wojciech Kaczałek

Pomysły na pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka jest produktem o szerokim zastosowaniu w gastronomii. Należy do mięs łatwych w obróbce i ma wysokie wartości odżywcze. Sprawdź nasze pomysły na pierś z kurczaka i dowiedz się, dlaczego warto włączyć drób do menu, zarówno w domu, jak i lokalu gastronomicznym.

W jaki sposób przygotować pierś?

Pierś z kurczaka to produkt, który cechuje się niską zawartością cholesterolu. Należy do mięs chudych i małokalorycznych. Z tego powodu może być składnikiem diety osób, które zmagają się problemami pokarmowymi. Z drugiej strony filet jest polecany osobom, które przykładają wagę do kondycji fizycznej i często ćwiczą. Wynika to z dużej zawartości białka. Pierś z kurczaka jest źródłem witamin z grupy B, a także składników mineralnych, w tym potasu, magnezu i żelaza.

Drób jest mięsem, które łatwo przygotować, a sposobów na jego podanie jest bardzo dużo. Filety można smażyć, piec, gotować czy szykować na parze. Poniżej opisujemy kilka pomysłów na obiad na pierś z kurczaka, które pozwolą łatwo przygotować pyszne dania.

1. Pomysły na smażoną pierś z kurczaka

Jednym z najpopularniejszych przepisów na pierś z kurczaka jest smażony filet w panierce. Przygotowuje się go w bardzo podobny sposób, jak kotlety schabowe czy sznycle. Żeby stworzyć takie danie, poza piersią z kurczaka będziesz potrzebować:

  • jajka,
  • mleka,
  • bułki tartej,
  • masła, oleju lub oliwy z oliwek,
  • soli,
  • pieprzu.

Mięso umyj, wysusz i oczyść z błon. Jeśli pierś z kurczaka jest duża, możesz ją pokroić na mniejsze części. Grubsze kawałki lekko rozbij tłuczkiem. Do miski wbij jajko, roztrzep je i dodaj 2-3 łyżki mleka. Pierś z kurczaka posyp solą i pieprzem, a następnie zanurz w jajku z mlekiem. Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsa w bułce. Rozgrzej na patelni masło lub olej. Kurczaka smaż po kilka minut z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru panierki.

Powyższy przepis to bazowy pomysł na pierś z kurczaka. Jeśli szukasz dania mniej standardowego, możesz przygotować filet w miodzie i musztardzie. Składniki, jakie będą potrzebne, to:

  • pierś z kurczaka,
  • 2-3 łyżki miodu,
  • 2-3 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • cytryna,
  • po 2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej,
  • przyprawy do smaku, na przykład kolendra lub bazylia.

Zacznij od przygotowania marynaty. Do miski wyciśnij sok z cytryny, dodaj miód, musztardę, oliwę, paprykę oraz szczyptę przypraw. Pierś z kurczaka włóż do miski i odstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny. Gdy mięso się zamarynuje, usmaż je na patelni z obu stron. Pierś z kurczaka możesz podać na przykład z ziemniakami z koperkiem lub sałatką z pomidorków koktajlowych i szpinaku.

2. Przepis na pieczoną pierś z kurczaka

Pieczone nuggetsy to pomysł na pierś z kurczaka, który sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i przekąska. Żeby przygotować chrupkie cząstki przygotuj:

  • piersi z kurczaka,
  • 4 szklanki płatków kukurydzianych,
  • szklankę mleka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • jajka,
  • kilka łyżeczek słodkiej i ostrej papryki w proszku,
  • oliwę z oliwek.

Piersi z kurczaka pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. Pokrusz płatki kukurydziane. Możesz to zrobić ręcznie bądź używając tłuczka lub blendera. Zmiksuj ze sobą mleko, mąkę, jajko oraz przyprawy. Cząstki piersi z kurczaka maczaj w tak przygotowanej masie, a następnie obtaczaj w płatkach kukurydzianych.

Wyłóż mięso na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posmaruj każdy kawałek oliwą z oliwek. Tak przygotowane piersi włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza na 15-20 minut. W połowie procesu pieczenia możesz obrócić nuggetsy, żeby przyrumieniły się jednakowo po każdej stronie.

3. Gotowana pierś z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka to danie lekkie, polecane osobom na diecie lub z problemami trawiennymi. Żeby mięso było bardziej delikatne i soczyste, można je przygotować w mleku.

Będziesz potrzebować:

  • piersi z kurczaka,
  • litra lub dwóch mleka,
  • soli,
  • pieprzu,
  • ziół prowansalskich, kurkumy, curry bądź innych przypraw, które nadadzą mięsu aromatu.

Po umyciu i oczyszczeniu, pierś z kurczaka natrzyj solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Zagotuj mleko. Powinno go być na tyle dużo, żeby całkowicie przykryło pierś z kurczaka. Do gorącego mleka włóż pierś z kurczaka. Filet gotuj przez 1-2 minuty. Wyłącz palnik, a garnek wraz z pokrywką zawiń w ręcznik lub koc. Naczynie trzymaj w ciepłym miejscu przez 2-3 godziny. Po tym czasie pierś z kurczaka będzie gotowa.

4. Pierś z kurczaka gotowana na parze

Gotowanie na parze to pomysł na pierś z kurczaka w stylu fit. Drób przygotowywany w ten sposób nie traci cennych witamin i minerałów. Nie trzeba też używać tłuszczu, a także soli, która wydobędzie się naturalnie z mięsa w trakcie gotowania.

Składniki do potrawy gotowanej na parze to:

  • pierś z kurczaka,
  • zioła, na przykład prowansalskie,
  • świeże lub mrożone warzywa: brokuły, marchew, cukinia, fasolka lub inne, które lubisz.

Pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Mięso natrzyj ziołami i odstaw do lodówki na ok. dwie godziny. W tym czasie możesz umyć, obrać i pokroić warzywa. W garnku lub parowarze zagotuj wodę. Mięso rozłóż na górnej tacce, warzywa na dolnej. Jeśli masz do dyspozycji sprzęt, która umożliwia gotowanie tylko na jednym poziomie, postaraj się ułożyć składniki równomiernie na całej powierzchni i tak, żeby jak najmniej się ze sobą stykały. Składniki gotuj na parze przez 30-40 minut.

Pierś z kurczaka w menu restauracyjnym

Pomysły na pierś z kurczaka obejmują szeroki zakres dań. W związku z tym, że jest to mięso, które można wykorzystać na wiele sposobów, sprawdzi się w lokalach gastronomicznych o różnym profilu. Pierś z kurczaka może zostać włączona do menu zarówno w food trucku, na przykład jako dodatek do burrito, jak i w restauracji, w której można ją oferować pod postacią kotleta czy bardziej wykwintnej potrawy stworzonej metodą gotowania próżniowego sous-vide.

Pomysły na filet z kurczaka dobrze jest włączyć do menu także ze względów ekonomicznych. W związku z tym, że drób należy do tanich mięs, food cost, czyli koszt przygotowania dań, będzie stosunkowo niewysoki.

Gdy będziesz wybierać dostawcę piersi z kurczaka, zwracaj uwagę nie tylko na cenę za kilogram. Ważnymi czynnikami są również bezpieczeństwo oraz jakość. Kupuj mięso, które ma atesty zatwierdzone przez organy państwowe, organizacje międzynarodowe i konsumenckie. Do takich certyfikatów należy m.in. QAFP (z ang. Quality Assurance for Food Products), czyli Program Gwarantowanej Jakości Żywności.

Produkcja certyfikowanego drobiu jest kontrolowana na każdym etapie. Hodowca, który chce otrzymać tego typu znak jakości musi spełniać normy dotyczące pasz oraz infrastruktury. Mięso jest także badane na przykład na obecność Salmonelli.

Pamiętaj także o właściwym przechowywaniu piersi z kurczaka. Istotne jest nie tylko trzymanie mięsa w niskiej temperaturze, ale również sposób, w jaki drób będzie odseparowany od innych produktów. Pakowanie próżniowe zabezpieczy piersi z kurczaka przed bakteriami i pleśnią, sprawi, że zachowają one swój smak oraz wartości odżywcze, a także nie będą tracić wilgotności.

Świeżość produktów można przedłużyć także na inny sposób. Sposoby konserwacji żywności, które pozwalają osiągnąć ciekawe pod względem kulinarnym efekty, to m.in. wędzenie i wekowanie w słoikach.

Jeśli chcesz włączyć pomysły na pierś z kurczaka do menu restauracyjnego, zadbaj o odpowiednie trunki, które podkreślą smak potraw. Rodzaje win, które pasują do drobiu, to m.in. wyraziste wina białe, na przykład Rieslingi. Będą one odpowiednie zwłaszcza do piersi smażonej. Do drobiu pieczonego lub grillowanego lepiej mogą pasować wina lekkie, typu Chardonnay.

Po dodaniu pomysłów na pierś z kurczaka do menu wskazane jest także zadbanie o detale. Do takich należą m.in. dekoracje talerzy w restauracji.

Narzędzia niezbędne do przygotowania piersi z kurczaka

Jeśli chcesz wykorzystać pomysły na pierś z kurczaka na obiad, będziesz w pierwszej kolejności potrzebować podstawowych akcesoriów kuchennych. Będą one przydatne zarówno w domu, jak i lokalu gastronomicznym.

Żeby obrobić pierś z kurczaka, konieczne będą dobre noże. Model z długim ostrzem przyspieszy pracę, gdy będziesz oddzielać błonę od mięsa lub kroić filet w paski czy kostkę. Jeżeli w zakres obowiązków kucharza w lokalu gastronomicznym będzie wchodzić obróbka całego kurczaka, w tym wykrajanie z niego piersi, dobrze będzie zaopatrzyć się w nóż do trybowania drobiu, który służy do oddzielania mięsa od kości.

Bazowym sprzętem do smażenia piersi z kurczaka jest patelnia. Tutaj wybór jest szeroki, ale warto postawić na produkty, które cechują się wysoką trwałością. Do takich należą patelnie żeliwne oraz ze stali nierdzewnej. Możesz też rozważyć zakup naczynia specjalistycznego, na przykład patelni grillowej.

Jeśli chcesz w domowej kuchni zrealizować pomysł na obiad z piersi kurczaka, który polega na pieczeniu, odpowiednim narzędziem będzie piekarnik gazowy lub elektryczny. W lokalu gastronomicznym przyda się za to piec konwekcyjny. Poza standardowym pieczeniem, tego typu sprzęt może mieć funkcję pary, która pozwala uzyskać rezultat pod postacią soczystego mięsa.

Co do klasycznego gotowania na parze, możesz wykorzystać garnek typu parowar, który stawia się na palnik kuchenki, bądź skorzystać z parowaru elektrycznego. Możesz zaopatrzyć się także w sitko, wkładkę lub pojemnik bambusowy. Tego typu akcesoriów można włożyć lub postawić na zwykłym garnku, w którym będzie podgrzewana woda.

Jakie wyposażenie gastronomii może okazać się przydatne? Pomysł na pierś z kurczaka realizowany przy użyciu metody sous-vide będzie wymagać specjalnego urządzenia do gotowania próżniowego. Pracę w lokalu usprawni kotleciarka, przyspieszająca obróbkę mięsa.

Pomysły na filet z kurczaka – podsumowanie

Pierś z kurczaka jest składnikiem, dzięki któremu można szybko i łatwo przygotować danie obiadowe lub przekąskę. Filet może być podstawą dania bądź dodatkiem, na przykład służyć za uzupełnienie potrawy typu spaghetti. Pamiętaj, żeby przed zakupem sprawdzić, czy pierś z kurczaka ma odpowiedni certyfikat.