Nadziewane awokado, czyli prosty przepis na szybkie i smaczne śniadanie 

Udostępnij

Autor Alicja Woźniak
23 stycznia, 2023

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Gefüllte Avocado zum Frühstück - Rezept

Udostępnij

Potrzebujesz od rana powera? Zjedz śniadanie! Ten najważniejszy posiłek dnia nie musi być pracochłonny, aby był pyszny i dawał dużo energii. Właśnie te dwa warunki spełnia zapiekane awokado z jajkiem i boczkiem. Poznaj superszybki przepis, do którego oprócz rzecz jasna składników potrzebujesz jedynie piekarnika.

Twoja poranna dawka energii na talerzu

To, że z rana jest zwykle mało czasu, nie oznacza, że musi być nieciekawie i niezdrowo. Wręcz przeciwnie. Nasz ekspert Michał ma dla Ciebie propozycję – naładowane awokado, które da Ci energię i wprawi w dobry nastrój. Przepis jest naprawdę prosty i szybki! 

Przepis na nadziewane awokado 

Do przygotowania nadziewanego awokado potrzebujesz: 

Dwie sztuki awokado przetnij na pół. Po wyjęciu pestki lekko pogłęb dołek, aby zmieściło się w nim całe jajko. Wbij jajka. Teraz użyj odrobiny soli i pieprzu. Dodaj do środka ulubione składniki, takie jak np. chrupiące szparagi, boczek, pomidorki koktajlowe i ser cheddar. Nadziewane awokado włóż do piekarnika ustawionego na 180°C na kilka minut. Gdy jajka się zetną, udekoruj je szczypiorkiem i bazylią. Podawaj, póki ciepłe z kromkami pumpernikla.


Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej