Przepis na rybny kociołek curry z owocami morza  

Udostępnij

Żar leje się z nieba. Nasz ekspert kulinarny Michał spędza letni czas w stolicy Warmii i Mazur – Olsztynie. W pięknych okolicznościach przyrody nad jeziorem gotuje coś tropikalnego. Poznaj przepis na rybne curry z owocami morza!  

Rezept für Fischcurry mit Meeresfrüchten

Udostępnij

Żar leje się z nieba. Nasz ekspert kulinarny Michał spędza letni czas w stolicy Warmii i Mazur – Olsztynie. W pięknych okolicznościach przyrody nad jeziorem gotuje coś tropikalnego. Poznaj przepis na rybne curry z owocami morza!  

Zanim zabierzesz się za gotowanie 

Kiedy jest gorąco, warto odpuścić sobie ciężkie i tłuste potrawy. Lepiej zjeść coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego. Dlatego świetnym pomysłem są ryby. Zanim jednak zaczniesz gotować, pozwól sobie na coś pysznego dla ochłody. Michał poleca wariację na temat koktajlu Bellini – z użyciem mango zamiast brzoskwini. Najpierw do zimnego kieliszka wlej ok. 30 g pulpy mango. Zalej ją prosecco. Na koniec włóż do kieliszka wiśnię. Pyszny drink gotowy! 

Przygotowanie rybnego kociołka curry z owocami morza  

W czasie upalnej pogody nie masz ochoty, żeby stać w kuchni? Michał też! Dlatego wybrał gotowanie na ogniu w plenerze z użyciem kociołka.  

Jeśli Ty też wybierasz tę opcję, to najpierw dodaj trochę masła i pasty curry do kociołka zawieszonego nad ogniem. Pasta może być gotowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją samodzielnie. Gdy pasta lekko się zeszkli, dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj:  

  • pomidory,  
  • posiekany imbir,  
  • czosnek,  
  • rozgniecioną trawę cytrynową,  
  • pociętą w piórka szalotkę,  
  • posiekaną chilli.  

Całość lekko przemieszaj i zalej mleczkiem kokosowym. Możesz dodać też trochę wywaru warzywnego. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj makaron ryżowy. Nie ma potrzeby wcześniej go moczyć ani parzyć, ponieważ zupa będzie się trochę czasu gotowała. Dodaj wszystkie owoce morza: małże, krewetki i ryby. Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej treściwe, możesz wrzucić do kociołka trochę pokrojonego chlebowca.  

Istnieją dwa sposoby gotowania owoców morza:  

Nasz ekspert preferuje pierwszy. Jego zdaniem owoce morza są wtedy smaczne i sprężyste. Po zamknięciu kociołka gotuj prezentowane danie ok. 3-4 minuty, aż otworzą się małże. Kiedy zdejmiesz pokrywkę kociołka, dodaj rwaną kolendrę i pietruszkę oraz krojoną w plasterki dymkę. Teraz jedynie zamieszaj całość. Możesz dodać syropy z agawy z limonką. Potrawa jest gotowa do podania. W ten sposób w spartańskich warunkach przyrządzisz danie o restauracyjnej jakości i pięknym aromacie.  


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.    

 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej