Szybki obiad na wczoraj? Żaden problem! Zrób kurczaka Curry z ryżem 

Udostępnij

Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz. 

Schnelles Hähnchen-Curry mit Reis

Udostępnij

Wracasz z pracy do domu i chcesz odpocząć, ale nagle dopada Cię myśl „jeszcze obiad!”. Patrzysz na zegarek i okazuje się, że masz 30 minut na przygotowanie czegoś smacznego, a zarazem pożywnego. Spokojnie, jest na to rada. Poznaj przepis na szybkiego kurczaka Curry z ryżem autorstwa naszego eksperta, a na pewno ze wszystkim zdążysz. 

Nie ma na co czekać, zabierz się do gotowania! 

Kurczak Curry to banalnie proste danie, z którym poradzi sobie każdy. Jest pełne aromatycznych przypraw, sycącego ryżu i soczystej piersi z kurczaka, czyli idealna propozycja na obiad dla rodziny lub nową pozycję w Twoim menu. Do przyrządzenia tego dania potrzebujesz: 

Ryż opłucz pod zimną wodą i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj, aż będzie miękki. W międzyczasie umyj i osusz pierś z kurczaka. Pokrój ją w dość grubą kostkę i smaż na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Po ok. minucie dodaj posiekaną cebulę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. 

Gdy cebula się zeszkli, dorzuć koncentratu pomidorowego, pomidorów z puszki, a następnie zalej wszystko mlekiem kokosowym. Doprowadź do lekkiego wrzenia. Wrzuć marchewkę, groszek i szpinak. Całość gotuj, aż zredukuje się do pożądanej konsystencji. Ewentualnie zagęść za pomocą wody i skrobi ziemniaczanej. 

Wyłóż porcję ryżu na talerzu i obficie polej go sosem. Nie zapominaj o kurczaku! Gotowe danie udekoruj posiekanym szczypiorem z dymki i to tyle. Smacznego! 


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej