Czyszczenie grilla i rusztu grillowego – praktyczne rady i wskazówki

Udostępnij

Autor Peter Kiefer
30 października, 2020

Ostatni pyszny stek, ostatnia zjedzona kiełbasa...i ostatni gość imprezy. Kiedy wszyscy poszli już do domu, gospodarz zostaje z nie lada wyzwaniem. Pora posprzątać niechciane przez nikogo brudy, a co za tym idzie, wyczyścić grill i jego ruszt. Najlepiej zrobić to od razu lub najpóźniej następnego dnia. W przeciwnym razie zaschnięty brud będzie trudniejszy do usunięcia. Niezależnie od tego, czy chodzi o grill węglowy, elektryczny czy gazowy, poniżej znajdziesz przydatne wskazówki i porady, aby Twój sprzęt błyszczał (prawie) jak nowy.

Udostępnij

Ostatni pyszny stek, ostatnia zjedzona kiełbasa…i ostatni gość imprezy. Kiedy wszyscy poszli już do domu, gospodarz zostaje z nie lada wyzwaniem. Pora posprzątać niechciane przez nikogo brudy, a co za tym idzie, wyczyścić grill i jego ruszt. Najlepiej zrobić to od razu lub najpóźniej następnego dnia. W przeciwnym razie zaschnięty brud będzie trudniejszy do usunięcia. Niezależnie od tego, czy chodzi o grill węglowy, elektryczny czy gazowy, poniżej znajdziesz przydatne wskazówki i porady, aby Twój sprzęt błyszczał (prawie) jak nowy.

Zapobieganie brudu to dopiero połowa sukcesu

Proces czyszczenia rozpoczyna się jeszcze przed położeniem pierwszego steka na grillu. Aby brud nie przykleił się do rusztu grilla, zaleca się wetrzeć kilka kropli oleju w pręty. W zupełności wystarcza tu olej słonecznikowy, roślinny lub oliwa z oliwek. Wystarczy skropić olej kuchenny na szmatkę lub papier kuchenny i nanieść go. W ten sposób można wytworzyć tymczasową, ale skuteczną powłokę, do której nie będzie przywierał bród. Ale bądź ostrożny! Nie używaj zbyt dużo oleju, aby nie kapał wprost na rozżarzony węgiel. 

Co masz zrobić jutro, zrób dziś

Nie ważne, czy chodzi o małe kawałki mięsa, marynatę, tłuszcz czy też ser halloumi…ślady po jedzeniu zostaną zawsze. A ponieważ ciężkie do zdrapania resztki przyklejają się nie tylko do górnej części rusztu, ale także od spodu, nie należy zwlekać z czyszczeniem, a po prostu sięgnąć po drucianą gąbkę. Które metody czyszczenia grilla są najskuteczniejsze, a które są odradzane?  

Wiadome jest to, że ciepły grill czyści się znacznie szybciej niż wystygnięty. Dotyczy to rusztów grillowych wykonanych ze stali nierdzewnej lub żeliwa, a także gładkich lub falistych płyt grillowych profesjonalnych grillów gastronomicznych.

Uporczywa rdza? Zamknij pokrywę i włącz grilla

Jeśli masz grill gazowy lub elektryczny z pokrywką, czyszczenie jest bardzo proste. Wystarczy zamknąć pokrywę i podgrzać grilla na tzw. maxa. Ciepło sprawi, że resztki jedzenia rozkruszą się i pozostawią po sobie jedynie zwęgloną kupkę białego popiołu w zaledwie 15-20 minut. Popiół będziesz mógł łatwo usunąć za pomocą szczotki do grilla. Wygenerowane ciepło wyczyści również pokrywę palnika znajdującą się pod spodem rusztu. Na sam koniec, przetrzyj wszystko wilgotną szmatką za pomocą płynu do mycia naczyń. Sprawisz w ten sposób, że wszystko będzie błyszczeć. Specjaliści od grillowania nazywają ten proces „wypalaniem brudu”.  

Jeśli resztki jedzenia nie rozpadną się w pył i popiół za pierwszym razem, powtórz cały proces ponownie. Tylko wtedy, gdy dym zniknie na dobre, można mieć pewność, że ostatnie kawałki jedzenia rozpadły się w drobny mak. 

Jak czyścić szczotką do grilla

Zaletą czyszczenia szczotką do grilla jest to, że nic nie przyklei się do jej metalowych ząbków. Jeśli jednak szczotka do grilla ulegnie zabrudzeniu, zalecamy wyczyszczenie jej wodą z mydłem rozpuszczającym tłuszcz i spłukanie ją gorącą wodą. I nie zapomnij potem jej wysuszyć! Najlepiej jest dobrze wytrzepać szczoteczkę, a następnie zawinąć w ręcznik. Aby nie dopuścić do tego, aby bród przylegał do szczotki, można włożyć ją pod osłonę grilla i „wypalić ją do czysta”. Warunkiem jest jednak to, aby szczotka była wyposażona w długi i odporny na ciepło uchwyt. Z tego również powodu drewniane uchwyty są raczej nieodpowiednie dla tej metody.  

Albo powyższe wskazówki okażą się zbawienne, albo będziesz musiał sięgnąć po inne

Jeśli zastanawiasz się nad regularnym czyszczeniem grilla wodą lub za pomocą zmywarki, od razu mówimy, abyś wybił sobie ten pomysł z głowy! Tylko patrzeć, a poszczególne części zaczną rdzewieć. Stare, dobre sztuczki polegające na zawijaniu brudnego rusztu w wilgotną gazetę na noc czy układanie go w mokrej trawie, nie są dobrym pomysłem.  

Zbyt duża ilość chemii też nie jest tu pożądanym środkiem do osiągnięcia udanego efektu końcowego. Dotyczy to również czyszczenia grilli żrącymi środkami chemicznymi, bez których można się bezpiecznie obejść. Dlatego też warto zajrzeć najpierw do kuchni lub lodówki. Wiele domowych środków może zdziałać cuda. Poniżej znajdziesz listę prawdziwych zabójców brudu:  

Nie zapomnij o grillu i obudowie

Jak dobrze wiemy, lepkie resztki jedzenia przylegają do rusztu. Mowa tu o marynacie, kawałkach mięsa i wyciekającym tłuszczu, który dociera do samego dna grilla. Jednak metoda „wypalania brudu” daleko nas tutaj nie zaprowadzi – ciepło pnie się ku górze, co sprawi, że nieestetycznie wyglądające pozostałości nadal zostaną przyklejone do grilla. W przeciwieństwie do czyszczenia rusztu, wnętrze gilla powinno ostygnąć całkowicie, zanim zaczniesz je myć. W przeciwnym razie istnieje ryzyko bolesnych oparzeń!  

Aby uniknąć zarysowań grilla, nie usuwaj brudu środkiem do czyszczenia metalowych patelni, zaś plastikową lub drewnianą szpatułką. Powierzchnię grilla należy oczyścić łagodnym środkiem czyszczącym, który nie uszkodzi materiału. Środek do czyszczenia piekarnika również spełni tutaj swoje zadanie na piątkę. Wystarczy, że nałożysz go na co najmniej 15 minut, a następnie wytrzesz.  

Nie należy lekceważyć takich elementów, jak boczne półki lub tacka na tłuszcz. Często wystarczy wilgotna ściereczka lub gąbka i płyn do mycia naczyń, aby rozpuścić tłuszcz. Pozwól grubszym cząsteczkom jedzenia namoknąć, a następnie zetrzyj je. Środek do czyszczenia w formie octu jest niezawodny w walce z zaschniętym brudem. Nie używaj drucianej szczotki lub gąbki do szorowania powierzchni ze stali nierdzewnej, aby uniknąć zarysowań. 

Obudowę grilla nie trzeba koniecznie czyścić po każdym grillu. Kiedy nadejdzie jednak na to pora, środki czyszczące do szkła lub stali nierdzewnej okazują się bardzo skutecznymi odtłuszczaczami powierzchni zewnętrznych. Zwykle wystarczy wyczyścić obudowę pod koniec sezonu grillowego, czyli tuż przed zimą.

Jak czyścić płyty grillowe używane w gastronomii? Proszę zanotować

Zupełnie inaczej wygląda czyszczenie grilla gastronomicznego, przy którym należy przestrzegać  wytycznych dotyczących higieny. Aby wyczyścić gładkie płyty grillowe z żeliwa, aluminium lub stali nierdzewnej, zalecamy użycie drucianej szczotki z miękkim mosiężnym włosiem. Używając szczotki ze zbyt twardym włosiem istnieje ryzyko zarysowania powierzchni i zniszczenia powłoki nieprzywierającej. To samo może przytrafić się podczas aplikowania rażących środków czyszczących lub mleczka do czyszczenia.  

Zamiast tego, zepchnij tłuste resztki jedzenia plastikową skrobaczką do rynienki na tłuszcz. Pojemnik ten można łatwo wyjąć, wytrzeć i umyć w zmywarce. Po czyszczeniu wystarczy przetrzeć powierzchnię wilgotną szmatką. 

Ważne w przypadku powierzchni żeliwnych jest naniesienie cienkiej warstwy oleju miękką szmatką i wypalenie brudu tak, aby zachowała się patyna. Najlepiej użyć do tego oliwy lub oleju roślinnego. Nie jest to jednak konieczne po każdym czyszczeniu. Gdyby ruszt żeliwny nie posiadał warstwy patyny, potrawy by się po prostu przyklejały. Ponadto warstwa tłuszczu zabezpiecza ruszt grilla przed korozją. W przypadku wystąpienia jakiejkolwiek rdzy, wystarczy wetrzeć żaroodporny olej i ponownie wypalić brud, aby zachować nieprzywieralność powłoki. 

Ogromną zaletą gładkich oraz falistych płyt grillowych jest brak konieczności czyszczenia wnętrza. Tłuszcz odpływa znacznie łatwiej w przypadku płyt falistych, dlatego są również uważane za zdrowszy wariant. Jednak w porównaniu do paneli płaskich, falista struktura utrudnia ich czyszczenie. 

Dokładność się opłaca

Nawet jeśli wydaje się to żmudne i niezbyt przyjemne, zawsze należy pamiętać, że dokładne czyszczenie grilla jest niezbędnym procesem nie tylko z higienicznego punktu widzenia. Starannie dbając o swojego grilla zachowujesz nie tylko dobrą jakość swoich potraw, ale także idealny stan sprzętu i unikasz konieczność ponownego kupna. Stosując się do naszych porad i wskazówek będziesz mógł czerpać korzyść ze swojego grilla na długie lata do przodu. Życzymy smacznego! 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej

Jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie?

Zawartość alkoholu w piwie to istotny parametr, który wpływa nie tylko na smak i charakterystykę trunku,…

Czytaj więcej

Jak zrobić piwo bezalkoholowe? Przepis na piwo 0 procent

W ostatnich latach piwo bezalkoholowe zdobywa coraz większą popularność, stając się atrakcyjną alternatywą dla klasycznego piwa…

Czytaj więcej