Jak mrozić świeże drożdże – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
9 lipca, 2021

Uwielbiasz domowe, drożdżowe wypieki? A może na co dzień pracujesz w gastronomii i przygotowujesz podobne pyszności? Jeśli tak, to z pewnością zawsze masz pod ręką zapas drożdży. Obawiasz się, zbyt długo trzymane w lodówce się zepsują? Dowiedz się, czy można mrozić drożdże i jak długo przechowywać je w zamrażalniku.

Wie lange kann Hefe einfrieren

Udostępnij

Uwielbiasz domowe, drożdżowe wypieki? A może na co dzień pracujesz w gastronomii i przygotowujesz podobne pyszności? Jeśli tak, to z pewnością zawsze masz pod ręką zapas drożdży. Obawiasz się, zbyt długo trzymane w lodówce się zepsują? Dowiedz się, czy można mrozić drożdże i jak długo przechowywać je w zamrażalniku.

Dlaczego drożdże można mrozić?

Prowadzisz lokal gastronomiczny, w którym stały dostęp do świeżych drożdży jest pożądany? Chcesz, by w Twoim domu zawsze były drożdże, na wypadek, gdyby naszła Cię ochota na domową pizzę lub własnoręcznie pieczony chleb? Warto się zatem zastanowić, czy można mrozić drożdże i jak długo nadają się do przechowywania w ujemnych temperaturach. Najpierw przyjrzyjmy się pierwszej kwestii.

Odpowiedź na pierwsze pytanie z pewnością ucieszy każdego restauratora oraz domorosłego kucharza – drożdże w pełni nadają się do mrożenia! Wynika to z ich specyficznej budowy – drożdże chronione są wielowarstwową ścianą celulozową, za której sprawą zachowują swoje właściwości w bardzo niskich temperaturach. Oznacza to, że po rozmrożeniu drożdże nadal będą nadawały się do wyrabiania wysoko rosnącego, puszystego ciasta!

Jak mrozić drożdże – niezbędny sprzęt w lokalach gastronomicznych

Jak przygotować się do mrożenia większej ilości drożdży w lokalu gastronomicznym, tak by zawsze mieć pewność, że się nie zepsują, a zawsze będą pod ręką, gdy będą potrzebne? Na pewno potrzebna Ci będzie zamrażarka gastronomiczna – z powodzeniem może być to jedna z popularnych w gastronomii zamrażarek skrzyniowych lub nawet niewielka zamrażarka szufladowa.

W wyposażeniu kuchni gastronomicznej z pewnością bez trudu znajdziesz także pozostałe potrzebne elementy – nóż do krojenia drożdży i waga do ich precyzyjnego porcjowania. Podziel je tak, by zyskać od razu gramaturę potrzebną do przygotowania określonej ilości ciasta na pizzę czy do wypieku chleba, co ułatwi Ci późniejszą pracę. Przygotowane kawałki drożdży zapakuj w papier do pieczenia lub w foliowe woreczki i w ten sposób przechowuj w zamrażarce – pamiętaj, by zadbać o ustawienie odpowiedniej temperatury w lodówce!

Istnieje jeszcze jeden ciekawy sposób zamrażania drożdży, po które chętnie sięga się w piekarniach i innych lokalach gastronomicznych, w których wypieka się spore ilości pieczywa i ciast. Przed zamrożeniem drożdże należy wymieszać z mąką w proporcjach 100 gramów drożdży na 250 gramów mąki.

Należy zrobić to bardzo dokładnie – tak, by w mieszance nie pozostały nawet najmniejsze grudki. Następnie podziel sypką miksturę na porcję, popakuj w woreczki foliowe i schowaj w zamrażarce. Jakie są plusy tej metody? Otóż takich drożdży nie trzeba rozmrażać – są od razu po wyjęciu z lodówki gotowe do użycia!

Jak długo można mrozić drożdże i jak prawidłowo je rozmrażać?

Po zamrożeniu drożdży zastanawiasz się, jak długo możesz zostawić je w zamrażarce i bezpiecznie z nich korzystać? Możesz ich używać nawet przez pół roku i mieć pewność, że nic złego się z nimi nie stało – tak samo długo można mrozić mięso, więc łatwo zapamiętasz ten termin. Aby nie przegapić upływu sześciu miesięcy, warto podpisywać torebki z mrożonymi drożdżami – wówczas będziesz mieć pewność, że sięgasz po pełnowartościowe, nieuszkodzone produkty.

Jak natomiast rozmrozić drożdże? Istnieje kilka sposobów. Najprostszym jest przełożenie porcji do miseczki i odczekanie, aż same odtają. Inną metodą jest zalanie drożdży ciepłym mlekiem czy wodą – wykorzystaj proporcje zawarte w przepisie na danie, które zamierzasz przygotować.

Pamiętaj natomiast, by nie rozmrażać drożdży w mikrofalówce, ani nie mrozić ich po raz drugi, np. jeśli nie wykorzystasz całej porcji podczas gotowania. Takie drożdże stają się nie tylko bezużyteczne, ale co gorsza, groźne dla zdrowia! Dlatego drożdże należy mrozić tylko jeden raz.

Czy można mrozić drożdże instant?

Wszystko co zostało powiedziane do tej pory dotyczyło drożdży świeżych – a co z drożdżami suchymi? Drożdże instant owszem, również mogą być zamrażane, jednak nie ma takiej potrzeby – ich termin ważności jest o wiele dłuższy niż w przypadku świeżych drożdży i w zamkniętym opakowaniu można przechowywać je miesiącami w suchym i ciemnym miejscu. Sprzedawane są w małych porcjach, więc najczęściej zużywa się je w całości, dlatego nie ma potrzeby utrudniania sobie życia i mrożenia suchych drożdży tak, jak świeżych.

Jak mrozić świeże drożdże – podsumowanie

Mrożenie drożdży jest nie tylko możliwe, ale również zalecane – to świetny sposób na zapewnienie sobie stałego dostępu do tego produktu. W związku z tym nic nie będzie stało na przeszkodzie, jeśli tylko zechcesz zrobić na kolację pizzę dla całej rodziny lub przygotować świeży, chrupiący chleb na śniadanie.

W lokalach gastronomicznych przynosi to jeszcze więcej korzyści – duży zapas drożdży w zamrażarce pomoże Ci uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, kiedy goście złożą zamówienie, a Ty zorientujesz się, że zabrakło Ci świeżych drożdży niezbędnych do ugotowania potrawy.

Cały proces dodatkowo upraszcza to, jak długo można mrozić drożdże – przez sześć miesięcy możesz korzystać z zamrożonych porcji, a gdy się skończą, przygotować kolejną dozę, by w Twojej kuchni zawsze królowały pyszne ciasta, chrupiące pieczywo oraz ulubiona pizza!


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej