Jak dokładnie wyczyścić granitor? Instrukcja krok po kroku 

Udostępnij

Po każdym balu trzeba posprzątać. Tak też jest po uczcie z napojami slush. Specjalnie dla Ciebie nasz ekspert Michał przeprowadził wielki test czyszczenia granitora. Dowiesz się z niego, jak często należy czyścić granitor i co do tego celu wykorzystać. Zatem jeśli chcesz, aby Twój granitor lśnił czystością, koniecznie przeczytaj nasz wpis.  

Udostępnij

Po każdym balu trzeba posprzątać. Tak też jest po uczcie z napojami slush. Specjalnie dla Ciebie nasz ekspert Michał przeprowadził wielki test czyszczenia granitora. Dowiesz się z niego, jak często należy czyścić granitor i co do tego celu wykorzystać. Zatem jeśli chcesz, aby Twój granitor lśnił czystością, koniecznie przeczytaj nasz wpis.  

Czy granitor należy czyścić codziennie? 

Odpowiedź jest prosta: tak. Najlepiej zabieg przeprowadzać regularnie przed każdym dniem pracy i po jego zakończeniu. Wiemy jednak, że z różnych względów może się to okazać niemożliwe. Np. wtedy, jeśli nie masz wystarczającej ilości miejsca w magazynie chłodniczym, aby przez noc przechować mieszankę.  

W takim przypadku możesz zostawić granitor na noc w trybie nocnym. Dzięki niemu mieszanka będzie utrzymywana w bezpiecznej temperaturze. Sprzęt pracując na mniejszej mocy, nie będzie zużywał dużo energii. Następnego dnia rozpoczęcie serwisu sprowadzać się będzie jedynie do podkręcenia obrotów. 

Jeśli jednak Twoje urządzenie nie posiada takiego trybu, to codzienne czyszczenie jest koniecznością. Opracuj po prostu odpowiedni system uzupełniania mieszanki, aby na koniec dnia nie zostać z 20 l płynu i ograniczyć w ten sposób straty.  

Jak czyścić granitor? 

Wylej pozostałą mieszankę do pojemnika i umieść go w lodówce. Komorę wypełnij letnią wodą z płynem do naczyń i włącz mieszanie (oczywiście bez mrożenia). Pozwól, aby maszyna popracowała kilka minut. W przypadku bardziej opornych zabrudzeń możesz się wspomóc szmatką albo gąbką, naturalnie po wcześniejszym wyłączeniu mieszadła. Następnie spuść całą zawartość i wlej tym razem czystą wodę. Znów włącz mieszanie na kilka minut. Czynność należy powtórzyć tyle razy, ile to konieczne, aby pozbyć się resztek płynu. Nie chcesz chyba zaserwować komuś granity z pianą, prawda? Na koniec całość możesz przetrzeć ręcznikiem papierowym i pozostawić otwarte komory do pełnego wyschnięcia.  

 

Nie zamykaj komór na noc. Spowoduje to zaparzenie i ponowny rozwój bakterii, więc rano trzeba będzie cały zabieg powtórzyć, aby sprzęt był na 100% bezpieczny. A to niepotrzebna strata czasu. Mimo wszystko jednak warto przed ponownym uruchomieniem przepłukać komorę. W ten sposób pozbędziesz się ewentualnego kurzu czy innych drobnych zabrudzeń. 

Oczywiście chyba nie musimy wspominać o tackach ociekowych. Możesz je myć ręcznie i w zmywarce. Im częściej, tym lepiej. Pamiętaj, że cukier lubimy nie tylko my, ale również różne insekty i lepiej nie dawać im powodów do odwiedzin.  

Jak często przeprowadzać gruntowne czyszczenie granitora? 

Michał zaleca porządne mycie raz na jakiś czas wraz z rozbiorem całej maszyny, a w zasadzie elementów mających styczność z napojem. Czynność najlepiej przeprowadzać regularnie co kilka dni w zależności od ruchu klientów. 

Miej na uwadze, że maszyna jest duża, kolorowa i „na widoku”, a to ona zachęca do kupna napoju. Jeśli jej nie doczyścisz, to bardzo szybko może się okazać, że kolejka przeniesie się do konkurencji, która czyszczenie przeprowadza częściej. Dlatego warto podjąć wysiłek! 

Pierwszym krokiem jest oczywiście całkowite pozbycie się zawartości. Jeśli widzisz, że trochę w komorze jeszcze zostało, lekko pochyl maszynę, aby zlać całość do ostatniej kropli. Następnie zdejmij pokrywę. Możesz zdjąć też komorę z trzpienia chłodzącego. Zaznaczamy, że nie jest to takie proste i trzeba się trochę pomęczyć, żeby tego dokonać, szczególnie kiedy maszyna jest nowa. Po zdjęciu komory możesz w łatwy sposób rozmontować również kranik oraz zdjąć ślimaka. Zdemontuj również wszystkie uszczelki.  

Po rozłożeniu na części pierwsze wszystko dokładnie wymyj, wysusz i zdezynfekuj. Przed złożeniem jednak pamiętaj o ponownej lubrykacji wszystkich uszczelek oraz części kranika. W zestawie maszyny RC dostarczonej przez sklep expondo znajduje się specjalny smar do kontaktu z żywnością. Zapobiega on zużyciu uszczelek, poprawia szczelność i zapobiega piskom oraz zgrzytaniu. 

Na koniec złóż wszystkie elementy z powrotem: 

  1. Załóż uszczelki. 
  1. Złóż kranik. 
  1. Nałóż wirnik w odpowiedniej pozycji. 
  1. Zamontuj zbiornik. 
  1. Podłącz i nałóż pokrywkę. 
  1. Zamontuj tackę ociekową. 

Zarówno rozbiór jak i złożenie zajęło podczas testu ok. 10 minut. Mycie i dezynfekcja – także ok. 10 minut. Cały zabieg trwał zatem dwadzieścia kilka minut. Czy to dużo czasu? I tak, i nie. Pamiętaj, że nie musisz powtarzać tego procesu codziennie. Warto jednak przeprowadzać go w miarę regularnie. Choćby po to, aby sprawdzić stan uszczelek.  

Po pierwsze, są to te miejsca, których nie doczyścisz bez demontażu. W nich z czasem gromadzi się pożywka dla drobnoustrojów. Po drugie, nie bez przyczyny producent od razu daje w zestawie pełen komplet uszczelek. Pracują one w dość trudnych warunkach: zimno, ciepło, różne odczyny płynów w środku, detergenty, stałe wibracje itp. Wszystkie wymienione czynniki wpływają na ich żywotność.  


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej