Jak grillować wegetariańsko w gastronomii?

Udostępnij

Autor Rafał Predko
19 kwietnia, 2022

Nurt kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na dobre zagościł w branży gastronomicznej. Bezmięsne dania stały się już nie tylko symbolem proekologicznej postawy i zdrowego trybu życia, ale też wiele osób zaczęło doceniać je za walory smakowe. Potrawy wegetariańskie można przygotowywać wedle przeróżnych przepisów oraz rożnymi metodami. Jedną z takich metod stanowi jakże popularne ostatnimi czasy grillowanie.

gegrilltes Gemüse

Udostępnij

Nurt kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na dobre zagościł w branży gastronomicznej. Bezmięsne dania stały się już nie tylko symbolem proekologicznej postawy i zdrowego trybu życia, ale też wiele osób zaczęło doceniać je za walory smakowe. Potrawy wegetariańskie można przygotowywać wedle przeróżnych przepisów oraz rożnymi metodami. Jedną z takich metod stanowi jakże popularne ostatnimi czasy grillowanie.

Warzywa na grilla coraz popularniejsze

Dania wegetariańskie na grilla w dużej mierze składają się z warzyw. Grillować można np. paprykę, ziemniaki, kukurydzę, cukinię, cebulę, brokuły, bakłażany, szparagi, rzodkiewkę i ogólnie znaczną większość warzyw o tzw. zwartej budowie. Jarzyny mogą być też ze sobą komponowane. Przykład takiego dania stanowią pieczarki faszerowane szpinakiem lub burgery z warzyw strączkowych. Znakomicie smakują też warzywne szaszłyki.

Mając więc do wyboru tak ogromne menu składników na potrawy z rusztu, wiele osób zaczęło eksperymentować ze smakami, tworząc coraz to wymyślniejsze dania wegetariańskie na grilla. Oprócz walorów smakowych grill wegetariański ma jeszcze jedną zaletę, otóż o wiele łatwiej jest zdobyć warzywa, niż najlepszej jakości mięso i jego przetwory.

O nieustannie wzrastającej popularności tego typu potraw oraz przekąsek świadczy wciąż wzrastająca liczba stron internetowych oraz książek kucharskich, gdzie znajdziemy inspiracje na dania wegetariańskie na grilla.  

Menu vege i vegan

Wiemy już, że podstawowymi elementami diet vege i vegan są warzywa. O ile jednak dania wegetariańskie mogą zwierać również bezmięsne składniki pochodzenia zwierzęcego, o tyle dania wegańskie składają się wyłącznie z produktów i przetworów roślinnych.

Bardzo popularnym skalnikiem w menu obu tych kuchni jest tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego. Tofu świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa i znakomicie nadaje się do grillowania. Wystarczy zamarynować je w sosie sojowym wzbogaconym ulubionymi przyprawami (np. czosnkiem, rozmarynem, chili). Grillowane tofu można zjeść z warzywną sałatką lub np. wykorzystać do wegańskich burgerów lub szaszłyków.

Skoro już mowa o burgerach, to w przypadku kuchni, jaką jest grill wegetariański, zamiast mięsa bardzo często używa się kotletów z warzyw strączkowych bądź też kaszy jaglanej. Podpieczone i wrzucone na grillowy ruszt staną się przyrumienione a ich skórka będzie pysznie chrupiąca.

Zgłębiając tajniki wegetariańskich dań z grilla natkniemy się również na pomysły dań z owoców. Na ruszcie grilla umieścić można np. plastry ananasa i zaserwować z sosem lub użyć jako element szaszłyka. Duża popularnością cieszą się też grillowane banany a nawet brzoskwinie będące nietuzinkowym i bardzo smacznym deserem.

Jako dania wegetariańskie z grilla doskonale sprawdzają się również grzyby. O pieczarkach faszerowanych szpinakiem już wspominaliśmy, więc pójdźmy o krok dalej. Jedną z takich propozycji są grillowane marynowane boczniaki, które odpowiednio przyprawione będą stanowić wyborną alternatywę dla nuggetów czy też karkówki z rusztu.

Oczywiście nie sposób zaprezentować wszystkich pomysłów na menu vege i vegan. Na szczęście w dobie Internetu, dzięki łatwemu dostępowi do informacji znajdziemy niezliczoną liczbę przepisów na dania wegetariańskie z grilla, takich jak m. in. halloumi z grillowanymi pomidorami i gruszkami oraz arbuzem, czy też szaszłyki z cukinią, oscypkiem i cebulą z dipem limonkowym

Wśród dań typowo wegańskich na grilla ciekawie prezentują się: burger z buraka z truskawkami i rukolą, sałatka z grillowaną brzoskwinią miętowym pesto oraz ziarnami słonecznika, lub też makaron z grillowanym tempehem, tofu i jarmużem. Amatorom nietuzinkowych smaków z pewnością do gustu przypadną też grillowane roladki z  bakłażana z pastą orzechową. 

Sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania grilla vege

Chcąc podjąć się tworzenia potraw na wegetariański grill koniecznym jest oczywiście posiadanie odpowiedniego sprzętu kuchennego. Najbardziej elementarnymi urządzeniami są oczywiście grille gastronomiczne. Tego typu urządzenia dostępne są w różnej postaci. I tak, przeglądając oferty profesjonalnego sprzętu gastronomicznego znajdziemy grille węglowe, grille elektryczne, grille gazowe, grille kontaktowe.

Istnieją także grille na podczerwień charakteryzujące się wykorzystaniem nowoczesnych technologii, zapewniającej zmniejszenie wydzielania się dymu nawet o 80% względem pozostałych urządzeń. Również grille kontaktowe są sprzętem, który ma nieco inną zasadę działania. Te bowiem dysponują dwiema, często ryflowanymi płytami grzewczymi, pomiędzy które wkładamy potrawy do grillowania. Mówiąc prościej, grill kontaktowy działa podobnie do opiekacza kanapek, czy też gofrownicy.

Oprócz samego urządzenia, niezależnie od jego rodzaju, potrzebne będą też różnego rodzaju akcesoria. Oczywiście bez znaczenia, czy na myśli mamy tradycyjne grillowanie mięs, czy też grillowanie dań wegetariańskich. Tak czy siak potrzebować będziemy wszelkiego typu  szczypiec do grilla, łopatek do przekładania potraw, czy też szczotek do czyszczenia rusztów. Bezwzględnie przydadzą się również noże, naczynia do marynowania warzyw i inne akcesoria będące na wyposażeniu każdej profesjonalnej kuchni.          

Jak dostosować restaurację do trendów vege?

Wraz ze wzrostem popularności kuchni wegetariańskiej, niczym grzyby po deszczu powstawać zaczęły lokale gastronomiczne serwujące swoim gościom dania bezmięsne. Każdy, kto choć raz korzystał z usług takiej restauracji, zauważyła zapewne, że nie istnieją żadne różnice w wyglądzie, czy zasadach działania takiego lokalu. Jedyną rzeczą, która wyróżnia restaurację vege jest zawartość jej menu.

Chcąc zatem dostosować restaurację do wegetariańskich trendów, należy w pierwszej kolejności opracować kartę dań, w której znajdzie się jak najwięcej zróżnicowanych, bezmięsnych potraw. Jedni klienci lubią być zaskakiwani smakiem, odkrywać nowe dania, eksperymentując z pomysłami szefa kuchni. Inni zaś przywiązują się do sprawdzonych już wcześniej potraw. Z tego względu warto być przygotowanym na różne ewentualności i opanować jak najwięcej wegetariańskich przepisów inspirując się np. kuchnią orientalną, lub też zatrudnić kucharzy mających doświadczenie na tejże płaszczyźnie.

Co ciekawe wiele restauracji nie decyduje się całkowicie przejść na menu bezmięsne. W lokalach takich znajdziemy więc potrawy typowe dla przysłowiowych mięsożerców, jak i dla osób zafascynowanych smakiem kuchni wegetariańskiej.

Podsumowanie

Choć dania bezmięsne to domena głownie kuchni indyjskiej, egipskiej, bliskowschodniej, włoskiej, to również w krajach środkowoeuropejskich znajdziemy tradycyjne potrawy wegetariańskie. Obecnie stały się prawdziwą gratką dla wielu smakoszy z całego świata. Dzięki mistrzom sztuki kulinarnej poszukujących nowych kompozycji smakowych, zaczęły pojawiać się coraz to nowe potrawy oparte głównie na składnikach warzywnych. Wliczyć do tego możemy oczywiście wegetariańskie dania z grilla.

Mając tak szerokie spektrum, możemy więc śmiało eksperymentować z kompozycjami kulinarnymi, wrzucając na ruszt nie tylko poszczególne warzywa, ale i łączyć je wzajemnie ze sobą, wzbogacając przyprawami lub wegetariańskimi sosami. Przekąski wegetariańskie z grilla są nie tylko o wiele zdrowsze niż tradycyjne, grillowane mięso, ale i potrafią oczarować swoim smakiem także niejednego, zagorzałego fana kiełbasek, karkóweczek, czy też przypieczonych i chrupiących boczusiów z rusztu.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej