Jak powstają najlepsze burgery, które poleca nasz ekspert kulinarny?  

Udostępnij

Planujesz odwiedzić Olsztyn? Oprócz urokliwych zakątków i sposobów na aktywne spędzanie czasu nad okolicznymi jeziorami znajdziesz tam coś jeszcze. Najlepsze burgery, które poleca nasz ekspert kulinarny Michał – rodowity olsztynianin! Sprawdź, jak są przygotowywane i w czym tkwi ich sekret. 

Wie werden die von Michal Orlowski empfohlenen besten Burger hergestellt?

Udostępnij

Planujesz odwiedzić Olsztyn? Oprócz urokliwych zakątków i sposobów na aktywne spędzanie czasu nad okolicznymi jeziorami znajdziesz tam coś jeszcze. Najlepsze burgery, które poleca nasz ekspert kulinarny Michał – rodowity olsztynianin! Sprawdź, jak są przygotowywane i w czym tkwi ich sekret. 

Tajemnica soczystych burgerów  

Przedstawia ją Mateusz Żarski z Burgerowni. Aby przygotować pyszne danie, należy codziennie mielić mięso (np. łopatkę, która zawiera 20% tłuszczu). Bułki możesz piec samodzielnie, ale równie dobrze sprawdzają się te z zaprzyjaźnionej piekarni. Najlepsze są te bez polepszaczy, codziennie świeże. Można więc obejść się bez mrożenia pieczywa. Zwieńczeniem jest sos, również własnej produkcji.  

Niewielkie wymagania sprzętowe i bogata oferta 

W Burgerowni wykorzystuje się grille gazowe o gładkiej powierzchni. Chociaż ryflowane także sprawdzają się w tym zastosowaniu. Tak proste rozwiązanie umożliwia zaoferowanie klientom bardzo bogatego menu, które obejmuje kilkanaście pozycji. Początek był skromny – Burgerownia zaczynała od 6 propozycji. Jak mówi właściciel, klient upatrzy sobie ulubiony burger i później systematycznie po niego wraca, mimo pojawiających się w menu nowości.  

Idealnie uformowane kotlety to zasługa ręcznej praski. W produkcji na dużą skalę jest niezastąpiona. Oczywiście niezbędne jest świeże mięso. Burgerownia otrzymuje je od sprawdzonego podlaskiego dostawcy dwa razy w tygodniu. Mięso podczas smażenia zostaje przyprawione jedynie solą i pieprzem. Nie zawiera dodatków w formie jajek czy składników zawierających gluten.  

Nasz ekspert podtrzymuje swoje zdanie po zjedzeniu potrawy i jest pewien, że burgery z Burgerowni są najlepsze w całym mieście. A po tak pysznym obiedzie można mieć tylko ochotę na dokładkę – coś pysznego z ogniska nad jeziorem.  


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej