Nie wiesz, jak zrobić slushy? Prezentujemy trzy proste mieszanki!  

Udostępnij

Lato to czas, kiedy każdy szuka okazji, aby się schłodzić. A nic nie chłodzi lepiej od zmrożonego, mocno słodkiego slusha! Jeśli masz ochotę na orzeźwiający napój z granitora, to sprawdź najpierw krok po kroku w naszym artykule, jak go przygotować. Przedstawiamy zarówno sprzęt, jak i mieszanki.  

Sie wissen nicht, wie man einen Slushy macht? Wir präsentieren drei einfache Mischungen!

Udostępnij

Lato to czas, kiedy każdy szuka okazji, aby się schłodzić. A nic nie chłodzi lepiej od zmrożonego, mocno słodkiego slusha! Jeśli masz ochotę na orzeźwiający napój z granitora, to sprawdź najpierw krok po kroku w naszym artykule, jak go przygotować. Przedstawiamy zarówno sprzęt, jak i mieszanki.  

Jak i z czym zacząć przygodę z granitorem? 

Nasz ekspert Michał przetestował granitor marki Royal Catering model RCSL3/12, czyli maszynę do produkcji zmrożonego, gęstego lodowego napoju. Oto, co musisz zrobić, aby przygotować pyszną granitę.  

W pierwszej kolejności przyszykuj płyn przeznaczony do wytwarzania granity (powinien zawierać około 13% cukru). Do wody dodaj cukier i całość starannie wymieszaj (np. przy użyciu mieszadła). Pamiętaj, żeby używać tylko substancji przeznaczonych do wytwarzania lodów w granitorach lub do urządzeń do wytwarzania zimnych napojów.

Kiedy już przygotujesz mieszankę, podłącz sprzęt do zasilania. Następnie wlej mieszankę do zbiorników. Nie wlewaj nigdy do urządzenia zbyt dużej ilości materiału. Zwróć uwagę na zjawisko zwiększenia jego objętości pod wpływem temperatury. 

Włącz maszynę za pomocą przycisku. Pamiętaj, że nie wolno tego robić na sucho. Za pomocą środkowego przycisku włącz chłodzenie dla zbiorników, które będą wytwarzać granitę lub zimne napoje. W modelu RCSL 3/12 zimne napoje może wytwarzać tylko zbiornik najbliżej panelu sterowania. Z kolei do produkcji granity przystosowane są wszystkie zbiorniki. Ten sam przycisk ma również opcję wyboru gęstości napoju.  

Chcesz pozostawić materiał w urządzeniu na kilka godzin lub na noc? Przełącz środkowy przycisk w pozycję II. Włączy się tryb nocny, który utrzyma produkt w stanie płynnym oraz przedłuży żywotność kompresora w granitorze. 

Ile czasu potrzeba, aby zmrozić napój? 

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jest to wypadkowa bardzo wielu czynników. Oczywiście mają tu znaczenie skład napoju i odczyn, jego temperatura początkowa, temperatura zewnętrzna i generalnie pogoda. Michał użył do testu: 

Wszystkie komory miały podobną temperaturę. Co okazało się po włączeniu maszyny i zmierzeniu czasu? Woda z cukrem osiągnęła odpowiednią konsystencję już po godzinie, a syrop do granity po godzinie i dziesięciu minutach. Na najlepsze, czyli margheritę, trzeba było poczekać najdłużej, bo aż około dwóch godzin. Ponoć było warto! 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej