Karkówka z grilla – przewodnik po marynowaniu i grillowaniu karkówki

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
26 sierpnia, 2021

Sezon letni to świetna okazja do spotkań przy grillu w przydomowym ogrodzie. Jednak dania przyrządzane na świeżym powietrzu, jak karkówka z grilla, mogą okazać się także znakomitym pomysłem na rozszerzenie menu w prowadzonym przez Ciebie lokalu gastronomicznym. Dowiedz się, jak przygotować marynatę do karkówki, by serwowane jedzenie smakowało każdemu!

gegrillter Schweinenacken

Udostępnij

Sezon letni to świetna okazja do spotkań przy grillu w przydomowym ogrodzie. Jednak dania przyrządzane na świeżym powietrzu, jak karkówka z grilla, mogą okazać się także znakomitym pomysłem na rozszerzenie menu w prowadzonym przez Ciebie lokalu gastronomicznym. Dowiedz się, jak przygotować marynatę do karkówki, by serwowane jedzenie smakowało każdemu!

Jak zapeklować karkówkę na grilla?

Pierwszym krokiem w kierunku perfekcyjnego mięsa z grilla jest zapeklowanie karkówki. Co to znaczy? Peklowanie to zanurzanie kotletów w zalewie solankowej na 12-24 godziny – w zależności od tego, ile masz czasu na wcześniejsze przygotowywanie potrawy. Zabieg ten sprawia, że mięso po obróbce cieplnej staje się idealnie miękkie, a więc dokładnie takie, jakie powinno być. Inną zaletą peklowania karkówki na grilla jest możliwość skrócenia późniejszego czasu marynowania mięsa. Zapeklowane kotlety będą łatwiej wchłaniały mieszanki przyprawowe, a więc wystarczy je natrzeć marynatą i pozostawić na ok. 30-60 minut w lodówce.

Marynowanie karkówki z grilla

Niektóre mięsa, np. steki z grilla lub grillowane burgery, najlepiej smakują jedynie oprószone solą i pieprzem. Jednak zdecydowana większość potrzebuje solidnego przyprawienia, aby ich smak był pełny. Wspomniana wcześniej marynata do karkówki to nic innego, jak mieszanka rozmaitych przypraw pozwalających na wydobycie z mięsa tego, co najlepsze – stosuje się ją zresztą nie tylko do karczku, ale również do kurczaka czy szaszłyków z grilla.

Marynaty do karkówki mają postać płynną, a zatem ich bazą najczęściej są oliwy, sos sojowy, keczup, musztarda czy sok z cytryny. Możliwości jest oczywiście o wiele więcej, jednak najpopularniejsze mieszanki zawierają przynajmniej jeden z tych składników. Oprócz nich do marynaty lądują ulubione przyprawy – aromatyczne zioła w postaci świeżej lub suszonej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mielona papryka, pieprz i sól. Przepisów na marynaty do karkówki z grilla jest mnóstwo, a co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby kreować własne kompozycje smakowe.

Typy marynat do karkówki na grilla

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, ale i oryginalne marynaty do karkówki na grilla, przyjrzyj się poniższym przepisom. Są one nieco inne od tych stosowanych najczęściej, ale zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe i być może staną się sztandarowym daniem kuchni letniej w Twojej restauracji lub popisową potrawą na domowych spotkaniach z przyjaciółmi.

Karkówka w piwie

Nic nie pasuje do grilla tak dobrze, jak kufel zimnego piwa. Okazuje się, że wyśmienicie komponuje się z dobrze wysmażonym mięsem nie tylko jako napój, ale również jako jeden ze składników potrawy. Marynata z piwa do karkówki to strzał w dziesiątkę nie tylko dla miłośników złocistego trunku, ale dla każdego, kto ceni delikatne, aromatyczne mięso karczku. Jak przygotować mieszankę przypraw na bazie piwa?

Przygotuj 250 ml piwa i dodaj do niego dwie łyżki oliwy oraz octu jabłkowego, a także łyżeczkę ulubionej musztardy – może być ostra! Poza tym przeciśnij do marynaty dwa ząbki czosnku, dodaj szczyptę pieprzu oraz dwie gałązki świeżego rozmarynu. Przed zanurzeniem mięsa w marynacie, zapekluj je lub dokładnie natrzyj solą – następnie całość odłóż do lodówki.

Karkówka w coli

Karkówka w coli na grilla to kolejny ciekawy przepis, który z pewnością przypadnie do gustu osobom lubiącym słodkie, łagodne i wyraziste połączenia smakowe. Marynata ta świetnie sprawdza się także w przypadku żeberek, więc od razu możesz przygotować dwa dania jednocześnie!

Do tej marynaty do karkówki potrzebować będziesz jedną szklankę coli wymieszaną z 1/3 szklanki oliwy lub oleju. Koniecznie dodaj do niej po 2-3 łyżki musztardy oraz keczupu – warto wybrać ich ostre wersje, które przełamią słodkość coli. 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu i łyżeczka słodkiej papryki dopełnią smaku – pamiętaj także o wcześniejszym osoleniu mięsa, jeśli nie było ono wcześniej zapeklowane.

Karkówka z miodem

Karkówka w miodzie i musztardzie na grilla to danie popularne, jednak często zapominane przez osoby przygotowujące mięso. Połączenie słodkiego miodu i ostrej, wyrazistej musztardy doskonale komponuje się z drobiem, ale zaskakująco dobrze sprawdza się także na naszym bohaterze – karczku.

Przygotowanie takiej marynaty do karkówki jest bardzo proste. Miód należy doprowadzić do płynnej formy – np. delikatnie podgrzewając w mikrofalówce. Wystarczy 1-2 łyżki, ponieważ da on naprawdę dużo słodyczy całej potrawie. Do miodu dodaj 3-4 łyżki musztardy, która zrównoważy walory smakowe mieszanki. Dobrze sprawdzi się tutaj także słodka papryka, cebula, czosnek oraz pieprz.

Praktyczne porady dotyczące karkówki z grilla

Co jeszcze warto wiedzieć, przygotowując karkówkę z grilla?

Sprzęt gastronomiczny do grillowania karkówki

Karkówkę w warunkach domowych najczęściej przygotowuje się na grillu gazowym czy węglowym. Jednak w przypadku serwowania karczku w knajpach i restauracjach potrzebny Ci będzie bardziej specjalistyczny sprzęt – z pomocą przyjdą Ci grille gastronomiczne! Wśród nich znajdziesz urządzenia zasilane elektrycznie lub gazowo, a zatem masz sporą dowolność w zakresie wyboru ulubionego sposobu przygotowywania karkówki z grilla.

Co jeszcze okaże się przydatne? Zaopatrz się w najlepsze akcesoria do grilla – np. termometr do sprawdzania, czy mięso jest już gotowe albo szczypce, pozwalające obracać kawałki karkówki bez nakłuwania. W przypadku przygotowywania większej ilości jedzenia docenisz także urządzenia grzewcze umożlwiające utrzymywanie ciepła gotowego już mięsa z grilla.

Jak grillować karkówkę – podsumowanie

Kluczem do perfekcyjnej karkówki z grilla jest jej odpowiednie przygotowanie – warto zająć się tym na dzień przed planowanym grillowaniem. Wówczas solanka i marynata do karkówki mogą zdziałać cuda – zapewnić mięsu nie tylko niepowtarzalny smak, ale też idealną konsystencję. Ważny jest także sam sposób grillowania. Pilnuj, aby karczek nie przebywał na ruszcie zbyt długo – z pewnością będzie to sprzyjało nie tylko perfekcyjnemu przyrządzeniu mięsa, ale też ucieszy głodnych gości czekających na swoją porcję karkówki z grilla.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej