Maszynki do mielenia mięsa – porównanie produktów

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
21 stycznia, 2021

Wilk wilkowi nierówny i nie chodzi tu o zwierzęta, a o maszynki do mielenia mięsa. Każda ma inne parametry, które decydują czy sprzęt sprosta Twoim oczekiwaniom. Nasz ekspert porówna dwa urządzenia i podpowie Ci, jak ze stoiska z hamburgerami zrobić fabrykę hamburgerów.

Udostępnij

Wilk wilkowi nierówny i nie chodzi tu o zwierzęta, a o maszynki do mielenia mięsa. Każda ma inne parametry, które decydują czy sprzęt sprosta Twoim oczekiwaniom. Nasz ekspert porówna dwa urządzenia i podpowie Ci, jak ze stoiska z hamburgerami zrobić fabrykę hamburgerów.

Z wilkiem na Ty, czyli prezentacja maszynek do mielenia

Na potrzeby tej prezentacji Michał wybrał dwie maszynki do mielenia mięsa Royal Catering – mniejszą (RCFW 70-600ECO) i większą (RCFW-300PRO).

Pierwsza z nich, mimo swoich stosunkowo niewielkich rozmiarów, nadal robi ogromne wrażenie. Jest w stanie zmielić do 70 kg mięsa w ciągu godziny. Pracuje z mocą 600 W, a to już nie byle co. Drugi wilk do mięsa to prawdziwa bestia! Za jego pomocą zmielisz do 300 kg w godzinę, a to za sprawą mocy 1100 W. Masz więc do czynienia z prawdziwie profesjonalną maszynką do mielenia mięsa.

Testujemy maszynki do mielenia

Chcąc porównać oba urządzenia, Michał przeprowadził prosty test. W każdym z nich zmielił po 3 kg mięsa i zmierzył, ile czasu to zajęło. Jakie były tego efekty?

Mniejszy model RCFW 70-600ECO potrzebował 2 minut i 38 sekund, podczas gdy większemu wilkowi RCFW-300PRO zajęło to zaledwie 1 minutę 13 sekund. Różnica niby niewielka, ale weź pod uwagę, że 3 kg mięsa to ok. 20 hamburgerów. Każdy lokal, nawet najmniejszy, serwuje mniej więcej 200 szt. dziennie, czyli 10 razy tyle. W skali miesiąca daje to różnicę 10 godzin! Przeliczając to sobie na stawki godzinowe, zauważysz, że większa maszynka do mielenia zarobi na siebie już za 2 lata.

Którą maszynkę do mielenia mięsa wybrać? Podsumowanie

Prowadząc restaurację, wiesz doskonale, jak ważny jest każdy milimetr przestrzeni w kuchni, zwłaszcza w niewielkich lokalach. Duża liczba sprzętów gastronomicznych sprawia, że można nabawić się klaustrofobii. Miej to na uwadze.

Duża maszyna do mielenia, taka jak model RCFW-300PRO, potrzebuje własnego kąta, z którego nie będzie ruszana. Mniejszy wilk do mięsa np. RCFW 70-600ECO możesz wygodnie schować po pracy i przyda ci się, kiedy zechcesz tylko urozmaicić swoje menu o nową pozycję.

Michał Orłowski radzi: zawsze zakładaj, że Ci się powiedzie! Planując wyposażenie swojej kuchni, wybieraj sprzęty wydajniejsze, niż aktualnie potrzebujesz. Dzięki temu przygotujesz się na to, gdy za parę miesięcy odniesiesz sukces i zwiększy się zapotrzebowanie. W ten sposób zapłacisz nieco więcej na początku prowadzenia lokalu, ale w przyszłości nie będzie trzeba inwestować w nowy, droższy sprzęt.


Pracuję z profesjonalnym sprzętem każdego dnia. W tym filmie zadbałem o to, aby dokładnie przetestować ten produkt. Możesz sprawdzić, w jaki sposób pracuje, a następnie zdecydować, który model wybrać do swojej firmy. Mam nadzieję, że mój film i wskazówki pomogą w jeszcze efektywniejszym prowadzeniu Twojej działalności.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej