Śniadaniowa klasyka, czyli owsianka! Sprawdź, jak zrobić najlepszą owsiankę na dobry początek dnia 

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
23 stycznia, 2023

Owsianka to bez wątpienia klasyka gatunku, jeśli chodzi o dania śniadaniowe. Część jej nie znosi, część uwielbia, ale to zależy głównie od sposobu przygotowania. Jak więc zrobić owsiankę, żeby przypadła każdemu do gustu? Sprawdź przepis naszego eksperta!

Porridge Rezept

Udostępnij

Owsianka to bez wątpienia klasyka gatunku, jeśli chodzi o dania śniadaniowe. Część jej nie znosi, część uwielbia, ale to zależy głównie od sposobu przygotowania. Jak więc zrobić owsiankę, żeby przypadła każdemu do gustu? Sprawdź przepis naszego eksperta!

Z wielką mocą owsianki wiąże się wielka odpowiedzialność 

Nie da się ukryć, że płatki owsiane dostarczają bardzo dużo energii i niezbędnych składników odżywczych. Dają tego przysłowiowego kopa, którego tak bardzo potrzeba z samego rana. Nie ma się co oszukiwać – owsianka sama w sobie nie zachwyca smakiem. Dlatego, chcąc poczuć prawdziwy festiwal w swoich ustach, sięgnij po parę owocowych dodatków. Jak więc przyrządzić najlepszą owsiankę według przepisu eksperta Michała? 

Przepis na owsiankę z jabłkiem, śliwką i miodem

Do przygotowania tego śniadania potrzebujesz: 

Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wrzuć je na patelnię, dodaj łyżkę miodu i przypraw cynamonem. Smaż do uzyskania konsystencji, która Ci odpowiada. Do owsianki pasuje zarówno podduszony mus jabłkowy, jak i lekko obsmażone kawałki. Gotowe owoce przełóż do miseczki. 

Ze śliwkami zrób podobnie. Zamiast cynamonu dodaj gwiazdkę anyżu. Jeżeli używasz mrożonych owoców, to smaż do ich całkowitego rozmrożenia. Całość przełóż do osobnej miseczki. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodadzą one chrupkości Twojemu śniadaniu. 

Płatki owsiane wsyp do garnuszka i zalej je mlekiem migdałowym. Gotuj, aż owsianka będzie miała właściwą konsystencję. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Jeśli wolisz bardziej płynne śniadanie, to dodaj więcej mleka. Lubisz, gdy łyżka stoi po wbiciu w owsiankę? W takim razie daj jeszcze trochę płatków. Do całości dodaj odrobinę cukru i szczyptę soli. 

Składając swoje śniadanie, zacznij od smażonych jabłek. Wyłóż nimi dół miseczki. Dodaj do nich solidną porcję ugotowanej owsianki. Na niej ułóż parę śliwek, polej je syropem uzyskanym podczas smażenia i posyp prażonymi migdałami. I tak oto masz pyszne, energetyczne i przyjazne dla wegan śniadanie. 


Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach. W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.

Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Jego porady znajdziesz na kanale Chef’s Gear Polska.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej