Proste drinki z whisky, które zrobisz w domu

Udostępnij

Autor Rafał Predko
19 marca, 2021

Wśród koneserów napojów alkoholowych dużą popularnością cieszy się whisky. Delektując się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem tego szlachetnego trunku, warto mieć na uwadze fakt, że świetnie sprawdza się on również z rozmaitymi dodatkami. Jeśli więc chcesz trochę poeksperymentować i własnoręcznie sporządzić ciekawe drinki z whisky, to chętnie Ci w tym pomożemy. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, spośród których wybierzesz idealną dla siebie inspirację.

Udostępnij

Wśród koneserów napojów alkoholowych dużą popularnością cieszy się whisky. Delektując się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem tego szlachetnego trunku, warto mieć na uwadze fakt, że świetnie sprawdza się on również z rozmaitymi dodatkami. Jeśli więc chcesz trochę poeksperymentować i własnoręcznie sporządzić ciekawe drinki z whisky, to chętnie Ci w tym pomożemy. Oto kilka sprawdzonych pomysłów, spośród których wybierzesz idealną dla siebie inspirację.

Przydatne wyposażenie baru

Przed przystąpieniem do robienia drinków dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Przydatne wyposażenie baru to: kieliszek barmański, sitko barmańskie, a także shaker. W przypadku organizowania imprezy na większą liczbę gości, niezastąpiona będzie też kostkarka do lodu.

Oczywiście wymienione wyżej produkty nie są wymogiem koniecznym do sporządzania drinków z whisky. Biorąc jednak pod uwagę wykwintność tego alkoholu, o ileż dostojniej byłoby poczuć się jak profesjonalista mający na podorędziu prawdziwe akcesoria barmańskie. To naprawdę może zrobić wrażenie wśród gości.

Alkohole wykorzystywane w drinkach z whisky

Whisky jest trunkiem, który znakomicie komponuje się z innymi alkoholami. Chcąc osiągnąć nieco bardziej gorzki smak drinka, możesz dodać niewielką ilość gorzkiej wódki, np. Angostury. Jeśli natomiast interesują Cię smaki bardziej zróżnicowane, to warto sięgnąć po Martini, Amaretto, Kahluę, szampana, likier Triple Sec, czy nawet czerwone wino. Jak sam widzisz, możliwości jest bardzo wiele, a drink potrafi przybrać różne oblicza.

Zacznijmy więc od najpopularniejszego wśród barmanów trunku na bazie whisky, którym jest Old Fashioned. Składnikami niezbędnymi do jego sporządzenia są: 40 ml whiskey, 3 krople wspomnianej wcześniej Angostury, 1 łyżeczka cukru, 40 ml wody, skórka z pomarańcz, no i dwie kostki lodu. Drinka tego można robić bezpośrednio w szklance, co sprawia, że jego przygotowanie, to bułka z masłem.

Wystarczy bowiem tylko wlać whisky do szklanki, dosypać cukru i wymieszać. Następnym krokiem jest dodanie Angostury oraz kostek lodu. Na koniec pozostaje już tylko obrać pomarańczę celem uzyskania skórki. Potrzebna będzie taka o długości około dziesięciu centymetrów. Nacieramy nią brzegi szklanki, wyciskamy i wrzucamy do drinka. Krok ostatni to degustacja.

Kolejnym drinkiem, w skład którego oprócz whisky wchodzi też inny alkohol, jest Manhattan. Jako że za kluczowy składnik tego trunku obrane zostało słodkie czerwone Martini, całość podaje się  w dedykowanym mu kieliszku. Składniki, których będziesz potrzebował to: 20 ml czerwonego  Martini, 40 ml whisky i maksymalnie dwie krople Angostury. Wszystko to mieszamy w shakerze, po czym przelewamy do kieliszka na martini. Po przyozdobieniu wisienką trunek gotowy jest do picia. Alternatywę stanowi Dry Manhattan, gdzie zamiast słodkiego, dodaje się wytrawne Martini. 

Kwaśne drinki z whisky

Jednym z najpopularniejszych drinków z whisky charakteryzujących się orzeźwiającym smakiem jest Whisky Sour. Do jego stworzenia potrzebne będzie 50 ml whisky, 20 ml syropu cukrowego do drinków, 40 ml soku z cytryny – świeżo wyciśniętego (można użyć receptury 20 ml soku z cytryny/20 ml soku z limonki) oraz 5 kostek lodu. Do shakera wkładamy lód, następnie wlewamy whisky, a także sok i syrop. Wszystko to mieszamy, po czym wlewamy do szklanki. Teraz pozostaje nam już tylko cieszyć podniebienie, pysznym, kwaśnym drinkiem.

Ciekawą odmianą powyższego napoju alkoholowego jest New York Sour. Drink ten robi się dokładnie tak samo, a jedyną różnicą jest to, że na koniec, do przelanego z shakera drinka dodajemy 20 ml czerwonego wina. Używając odwróconej łyżeczki, sprawimy, że wino uformuje się w czerwoną warstwę na powierzchni. Efekt końcowy wygląda i smakuje przecudownie.

Whisky z sokiem

Najłatwiejszym do przygotowania w domu tego typu trunkiem jest zdecydowanie Mithering Bastard. Do jego zaserwowania, oprócz whisky, potrzebne będą: 20 ml likieru Triple Sec, 30 ml soku z pomarańczy oraz kilka kostek lodu. Wszystkie składniki mieszamy w shakerze, po czym przelewamy do szklanki. Tym sposobem drink z whisky i sokiem pomarańczowym jest już gotowy. Prawda, że to nic skomplikowanego? 

Prostą, domową metodą możemy też przygotować drinki z whisky z sokiem jabłkowym. Niezbędnymi składnikami będą w tym przypadku: 50 ml whisky, odpowiednie proporcje soku jabłkowego, 1 łyżeczka cukru brązowego lub też syropu cukrowego, plasterek cytryny i limonki, pasek skórki z pomarańczy no i oczywiście lód. Do szklanki z kilkoma kostkami lodu wlewamy alkohol. Następnie kolejno dodajemy brązowy cukier lub syrop cukrowy do drinków, cytrynę i limonkę, zaś zwieńczeniem całości będzie sok jabłkowy. Teraz pozostaje już tylko wycisnąć lekko nad drinkiem skórkę pomarańczy, po czym dodać ją do napoju.

Whisky z miodem

Na chłodne jesienne lub zimowe wieczory, idealną propozycją jest napój zwany Hot Toddy. Sekret tego drinka kryje się w silnych właściwościach rozgrzewających. Te zaś wynikają z perfekcyjnie dobranych składników, którymi są: 40 ml whisky, nieco wrzątku, 2 goździki, pół wyciśniętej cytryny, pół laski cynamonu oraz oczywiście łyżka miodu. Wszystkie składniki (oprócz soku z cytryny) umieszczamy w szklance z uchem, bądź kubku. Całość zalewamy wrzątkiem i mieszamy laską cynamonu.

Po dodaniu soku z cytryny, rozgrzewający drink z whisky i modem jest już gotowy. Od teraz nawet największe zmarzluchy nie będą narzekać na zimno.

Inne drinki na bazie whisky

Oprócz sprawdzonych, choć może nie wszystkim znanych przepisów, które zaproponowaliśmy, istnieje również tak oczywiste połączenie, jak whisky z colą, cytryna oraz lodem. Równie popularne są  także whisky i Sprite czy też whisky z wodą. A czy próbowałeś może kiedykolwiek  napoju łączącego w sobie whisky i szampana? Jeśli nie, to polecamy, ostrzegając jednak, że jest to trunek o naprawdę bardzo dużej mocy.

Do jego sporządzenia potrzebne są: 40 ml whisky, francuski szampan, Prosecco lub hiszpańska Cava, laska wyschniętej wanilii oraz cukier i woda. Wodę wraz z cukrem (w identycznych proporcjach) gotujemy, dodając doń  usunięte z laski ziarna wanilii. W ten sposób otrzymamy syrop waniliowy, który następnie studzimy. Teraz pozostało nam już tylko napełnić kieliszek do szampana alkoholami i dolać zrobionego wcześniej syropu.

Powyższe pomysły na kompozycje trunków możesz w łatwy sposób wykorzystać w domu. Sprawdzą się podczas imprez z przyjaciółmi, wieczorów we dwoje, lub też zapewnią relaks po ciężkim dniu pracy. Warto więc przetestować je wszystkie. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by szukać nowych receptur, eksperymentować ze smakami, odkrywając zupełnie nowe drinki z whisky.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej

Jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie?

Zawartość alkoholu w piwie to istotny parametr, który wpływa nie tylko na smak i charakterystykę trunku,…

Czytaj więcej