Jakie są rodzaje popcornu i jak je przygotować?

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
20 maja, 2021

Szykujesz imprezę w gronie przyjaciół? Szukasz nowego, prostego dania do menu swojego lokalu gastronomicznego? Pomyśl o smacznej przekąsce, jaką jest popcorn. Jak go przygotować? Jakie są rodzaje popcornu?

Arten von Popcorn

Udostępnij

Szykujesz imprezę w gronie przyjaciół? Szukasz nowego, prostego dania do menu swojego lokalu gastronomicznego? Pomyśl o smacznej przekąsce, jaką jest popcorn. Jak go przygotować? Jakie są rodzaje popcornu?

Niezbędne składniki na popcorn

Do przygotowania najprostszego popcornu tak naprawdę potrzebne są jedynie ziarna kukurydzy. Oczywiście większość osób przygotowuje prażoną kukurydzę na tłuszczu, który w końcu jest nośnikiem smaku oraz dodaje do niego nieśmiertelną sól – królową wszystkich potraw i przekąsek. Okazuje się jednak, że rodzajów popcornu jest o wiele więcej, a każdy z nich znajduje swoich amatorów – który zasmakuje Ci najbardziej?

Jak zrobić popcorn w garnku?

Aby przygotować pyszny popcorn w garnku, potrzebujesz kilku prostych składników i kilku sprawdzonych trików kulinarnych. Na początek, rozgrzej duży garnek na średnim ogniu. Dodaj do niego odrobinę oleju roślinnego, na przykład rzepakowego, i pozwól mu się nagrzać. Następnie wsyp jedną warstwę ziaren popcornu, starając się, aby były one rozmieszczone równomiernie na dnie garnka. Przykryj garnek pokrywką, ale niech będzie uchylona, aby para mogła uchodzić. Po chwili, gdy usłyszysz pierwsze trzaski, potrząsaj garnkiem co jakiś czas, aby zapewnić równomierne podsmażenie wszystkich ziaren. Kiedy trzaski staną się rzadsze, wyłącz ogień i pozostaw popcorn w garnku na chwilę, aby dojrzewał pod zamkniętą pokrywką. Teraz możesz przyprawić go ulubionymi przyprawami, solą czy masłem. Gotowe!

Popcorn maślany

Najpopularniejszym rodzajem popcornu jest ten prażony na maśle – taka przekąska zyskuje łagodny, przyjemny smak. Trzeba pamiętać, aby do jej przygotowania sięgnąć po masło klarowane, które nadaje się do obróbki cieplnej – zwykłe masło zbyt szybko się przypala, co nie tylko pogarsza jego smak, ale też powoduje powstawanie szkodliwych związków rakotwórczych. Popcorn na maśle klarowanym najłatwiej przygotujesz w garnku lub na patelni.

Jak zrobić popcorn bez tłuszczu

Masło, prażona kukurydza i odrobina soli to dla wielu połączenie idealne. Jednak wiele osób stara się dbać o linię i unika wysokokalorycznego tłuszczu – czy to oznacza, że powinny one zrezygnować z popcornu? Nie, ponieważ przekąska ta może okazać się bardzo lekka, jeśli przygotuje się ją bez dodatku tłuszczu. Jak to zrobić?

Najłatwiejszą opcją jest zaopatrzenie się w specjalną maszynę do popcornu, która całą pracę wykona za Ciebie. Porcję ulubionej przekąski przygotujesz błyskawicznie i unikniesz zmarnowania ziaren, które podczas prażenia domowymi sposobami się przypalają lub po prostu nie wystrzeliwują. Ta metoda zakłada także robienie popcornu bez dodatku tłuszczu – miłośnicy maślanego popcornu mogą dodać stopiony tłuszcz do już gotowej przekąski.

Domowe maszyny do popcornu, w przeciwieństwie do tych stanowiących wyposażenie kuchni gastronomicznej czy małego bistro, są niewielkie i przystosowane do przygotowywania niewielkich ilości popcornu.

Popcorn karmelowy

Aby zrobić karmelowy popcorn należy przygotować oba składniki osobno. Upraż ziarna kukurydzy i odłóż je na bok. Następnie zrób karmel – cukier trzcinowy z masłem i solą rozpuść w garnku. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę, a do niej dodaj odrobinę sody oczyszczonej. Taką mieszanką dokładnie polej popcorn, wymieszaj i poczekaj, aż zastygnie. Popcorn z karmelem z pewnością pokochają wszystkie dzieci i dorośli miłośnicy łakoci.

Popcorn serowy

Należysz do osób, które uważają, że każda potrawa staje się lepsza, jeśli dodać do niej sera? W takim razie koncepcja serowego popcornu z pewnością nie jest Ci obca! Kluczem do sukcesu w przygotowaniu tego rodzaju popcornu jest odpowiedni dobór sera – powinien być to jeden z twardych gatunków, który w kontakcie z gorącą prażoną kukurydzą nie zacznie się zbrylać, lecz dokładnie pokryje i oblepi każdą z kuleczek popcornu. Najlepiej sprawdzi się tu parmezan lub grana padano.

Chcesz przygotować wegański popcorn serowy? To jeszcze prostsze! W diecie wegańskiej ser często zastępuje się nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Mają wyraźny, intensywny posmak przypominający ser i formę ułatwiającą łączenie je z popcornem – wystarczy, że posypiesz nimi gotową, prażoną kukurydzę.  

Popcorn na słodko z czekoladą

Kolejnym rodzajem popcornu na słodko jest ten polany mleczną czekoladą. Aby go przygotować, kup tabliczkę czekolady i rozpuść ją w wodnej kąpieli. Jak to zrobić? Do garnka z gorącą wodą włóż szklaną miskę i do niej wrzucaj kostki czekolady – gdy zaczną się rozpuszczać, energicznie mieszaj. Kiedy cała czekolada będzie już miała płynną postać, polej nią gotowy popcorn i pozostaw do zastygnięcia masy.

Popcorn paprykowy

Paprykowy popcorn swój doskonały smak i zachęcający kolor zawdzięcza dodatkowi sproszkowanej, słodkiej papryki (miłośnikom intensywniejszych smaków polecamy natomiast sproszkowaną wędzoną paprykę lub paprykę chilli). Najlepiej posypać nią świeżo uprażoną kukurydzę i od razu dokładnie wymieszać. Co ciekawe, tym sposobem możesz przygotować różne rodzaje popcornu – wybieraj ulubione przyprawy i dodawaj je do przekąsek. Metodą prób i błędów z pewnością odnajdziesz smaki idealnie odpowiadające Twoim preferencjom.

Ile kalorii ma popcorn?

Kaloryczność popcornu zależy od tego, w jaki sposób jest przygotowany. Same ziarna kukurydzy są niskokaloryczne, ale dodatki, takie jak masło, sól czy słodkie syropy, mogą znacząco zwiększyć ich wartość energetyczną. Popcorn gotowany na gorącym powietrzu bez dodatków jest najbardziej dietetyczny, mając około 30 kalorii na 1 filiżankę. W przypadku popcornu przygotowanego z masłem i solą, kaloryczność może się znacznie zwiększyć, osiągając nawet 200 kalorii na filiżankę. Dlatego ważne jest świadome wybieranie składników i odpowiednie kontrolowanie porcji, aby cieszyć się smakiem popcornu bez nadmiernego spożycia kalorii.

Popularne rodzaje popcornu – podsumowanie

Okazuje się, że przygotowanie różnych rodzajów popcornu w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne – podobnie zresztą jest w przypadku robienia domowej waty cukrowej. Jeśli więc chcesz w swojej kuchni serwować słone lub słodkie przekąski, które pokochają dzieci i dorośli, koniecznie wypróbuj powyższe przepisy na najlepszą prażoną kukurydzę.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej