Savoir-vivre w restauracji, czyli jak powinny być ułożone sztućce przy talerzach

Udostępnij

Autor Rafał Predko
7 grudnia, 2022

Bogate menu złożone z pysznych i wykwintnych potraw nie wystarczy, by lokal gastronomiczny zyskał miano "restauracji z klasą". Do pełni takiego stanu rzeczy potrzebna jest jeszcze obsługa charakteryzująca się najwyższym poziomem kultury i obyta w zasadach savoir-vivre. Oznaką, że styl i elegancja stanowią domenę restauracji, jest m.in. sposób nakrycia stołu, oraz ułożenia sztućców. Jak robić to poprawnie? Tego dowiesz się z poniższego poradnika.

Lebensart in einem Restaurant

Udostępnij

Bogate menu złożone z pysznych i wykwintnych potraw nie wystarczy, by lokal gastronomiczny zyskał miano „restauracji z klasą”. Do pełni takiego stanu rzeczy potrzebna jest jeszcze obsługa charakteryzująca się najwyższym poziomem kultury i obyta w zasadach savoir-vivre. Oznaką, że styl i elegancja stanowią domenę restauracji, jest m.in. sposób nakrycia stołu, oraz ułożenia sztućców. Jak robić to poprawnie? Tego dowiesz się z poniższego poradnika.

Funkcjonalność i elegancja w restauracjach

Prawidłowe ułożenie sztućców na stole niesie ze sobą nie tylko walory ozdobne, ale też zapewnia komfort i wygodę gościom. Noże, widelce, łyżki i łyżeczki leżące według określonego schematu wspólnie elementami zastawy stołowej, zarówno ucieszą wzrok, jak i z pewnością uchronią ich przed popełnieniem faux-pas. Goście, sięgając bowiem po kolejne sztućce (licząc od strony zewnętrznej), będą mieć pewność, że używają odpowiednich, względem kolejności serwowanych dań.

Nakrycie stołów w restauracjach

Przygotowując stół na przybycie gości, należy być perfekcjonistą. Wszystkie elementy zastawy i sztućce muszą być idealnie czyste, a także olśniewać blaskiem. Nie bez znaczenia są również efektownie wyeksponowane serwety oraz połyskujące szkło. Pamiętaj również o tym, by wszystkie sztućce i naczynia stołowe były elementami tych samych kompletów. Różnorodność, choć bywa absorbująca, to w tym przypadku z pewnością przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego.

Ściśle określone zasady mówią o tym, jak powinien być nakryty stół. I nie ma tu znaczenia liczba dań. Wedle reguł po każdej ze stron talerza mogą znaleźć się maksymalnie 3 sztućce. Jeśli planowane jest serwowanie kolejnych potraw, to i kolejne sztućce powinno się donosić wraz z nimi.

Samo ułożenie musi opierać się na punkcie odniesienia, który w tym przypadku jest talerz. Po prawej powinny znajdować się łyżki oraz noże. Lewa strona jest miejscem zarezerwowanym dla widelców. Sztućce deserowe układamy nad talerzem. Należy wiedzieć, że ostrze noży musi być skierowane ku talerzowi, łyżki układamy miseczką do dołu, widelce, ząbkami ku górze.

Besteck_3

Niezwykle ważną rzeczą jest odpowiednia odległości sztućców. Odstęp pomiędzy nimi wynosić powinien mniej więcej 3 cm. Ta sama reguła tyczy się odległości od krawędzi stołowego blatu.

Kierując się zasadą, że wszystkie sztućce powinny zostać ułożone w kolejności, w jakiej podawane będą potrawy, należy postępować w sposób następujący. Otóż po prawej stronie, w najbliższym sąsiedztwie talerza musi znaleźć się nóż do dania głównego, następnie łyżka do zupy, bądź też nóż do ryb, a na końcu najbardziej oddalony nóż do przystawek.

Ułożenie sztućców po jednej stronie nie załatwi sprawy, dlatego na lewo (w kolejności od talerza) schemat prezentuje się następująco: widelec do dania głównego, widelec do ryb oraz widelec do przystawki. Widelczyk do ciasta trzonkiem skierowanym w lewą stronę układamy nad talerzem, następną w kolejności jest łyżeczka do deseru ułożona odwrotnie niż deserowy widelczyk. Pozostały jeszcze łyżeczki do ciepłych napojów, takich jak herbata i kawa. Te powinny znaleźć się na spodku dla filiżanki.

Filiżanka musi być ustawiona po prawej stronie talerza, lecz nieco nad nim. Nad filiżanką zarezerwowane jest miejsce dla kieliszków. Talerzyk na chleb wraz z położonym nad nim nożem do masła ustawiony powinien być na lewo od talerza głównego, czyli tam, gdzie pojawi się talerzyk deserowy. Lewa strona zarezerwowana jest również dla serwety. Pamiętaj, że talerze muszą być ustawione zgodnie z kolejnością serwowanych dań.  

Sztućce przy talerzach: jak je odkładać?

Każdy profesjonalny pracownik restauracji, oprócz zasad wyznaczających jakość obsługi, powinien znać także reguły savoir-vivre zarezerwowane dla gości.  Od tego bowiem, jak wyglądać będzie ułożenie sztućców na talerzu po skończonym posiłku, zależeć może nasza reakcja.  Warto więc poznać więc te tajniki.

Jeśli zauważysz na talerzu gościa sztućce na godzinach 8 i 16, oznaczać to będzie, iż chce on sobie zrobić przerwę w jedzeniu. Sytuacja taka może zdarzyć się np. w przypadku wyjścia do toalety.  Pod żadnym pozorem nie należy wtedy zabierać talerza ze stołu. Podobne ułożenie sztućców, z tym że krzyżujących się, oznaczać będzie chęć na dokładkę.

Sztućce skrzyżowane pośrodku talerza oznaczają natomiast chęć spożycia kolejnego dania. Układ taki może pojawić się, gdy gość skończy już jedną potrawę i oczekuje kolejnej.

Besteck5
Besteck6

Kolejne ułożenie sztućców na talerzu, które należy znać, tyczyć będzie się komplementów. Nóż i widelec ułożone w poziomie równolegle do siebie i skierowane ostrzem oraz ząbkami w prawą stronę oznaczają wyrazy uznania dla szefa kuchni i potwierdzenie, że danie było przepyszne.

Skończony posiłek sygnalizowany jest ułożeniem równoległym noża i widelca w pionie. Wedle zasad savoir-vivre nigdy nie należy zabierać talerzy, gdy inni goście przy stole jeszcze konsumują. Czyn taki mógłby być odebrany jako wywieranie presji i chęć pospieszania.

Besteck7
Besteck8

Oprócz pozytywnych reakcji na obsługę oraz smak potraw można oczywiście spotkać się z opiniami negatywnymi. Te również mają swoje odzwierciedlenie w ułożeniu sztućców na talerzu. Gdy ujrzysz ostrze noża włożone w zęby widelca przy ułożeniu uchwytów sztućców na godzinach 7 i 5, oznaczać będzie to, że potrawa nie smakowała gościowi.

Podsumowanie

Prowadząc lokal gastronomiczny, należy skupić się nie tylko na serwowaniu smacznych potraw, dobrej jakości urządzeniach kuchennych, ale też o znajomość zasad savoir-vivre. Odpowiednie nakrycie stołu, jak i również prawidłowe ułożenie sztućców na stole, nie tylko zapewni gościom wygodę i komfort podczas spożywania posiłków, ale też zapewni kompleksową obsługę przez wyszkolonych kelnerów. Z tego też względu warto również znać sygnały i sposoby ułożenia sztućców na talerzu, by prawidłowo odczytać intencje gości.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected]

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej