Szaszłyki na grilla – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
26 sierpnia, 2021

Szaszłyki na grilla to jedna z ciekawszych potraw, jakie można serwować podczas imprez plenerowych. Ich skład może być naprawdę zaskakujący – wybierz do nich te produkty, które smakują Ci najbardziej i zmieniaj przepisy zgodnie z własnymi gustami. Sprawdź nasze propozycje na proste szaszłyki z grilla!

gegrillte Schaschliks

Udostępnij

Szaszłyki na grilla to jedna z ciekawszych potraw, jakie można serwować podczas imprez plenerowych. Ich skład może być naprawdę zaskakujący – wybierz do nich te produkty, które smakują Ci najbardziej i zmieniaj przepisy zgodnie z własnymi gustami. Sprawdź nasze propozycje na proste szaszłyki z grilla!

Wybór składników na szaszłyki z grilla

Szaszłyki z grilla cieszą się ogromną popularnością, ponieważ dają osobom przygotowującym jedzenie nieograniczone pole do popisu. Danie to można bowiem przyrządzić na setki sposobów, sięgając po najróżniejsze składniki – bez trudu zrobisz szaszłyki wegetariańskie, wegańskie oraz tradycyjne mięsne.

W skład szaszłyków na grilla mogą zatem wchodzić oczywiście rozmaite mięsa na grilla, ryby czy warzywa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do nich warzywa czy twarde sery. Idealnie sprawdzą się tutaj np. ananas, truskawka i arbuz, a z serów halloumi lub oscypek. Tak oryginalne szaszłyki z grilla na pewno znajdą wielu zwolenników.

Marynata na szaszłyki z grilla

Aby podkręcić smak szaszłyków z grilla, warto przed umieszczeniem ich na ruszcie zamarynować wszystkie składniki. Do tego celu przygotuj aromatyczną mieszankę, u podstawy której będzie leżała oliwa z oliwek – perfekcyjnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem, a jako tłuszcz stanowi doskonały nośnik smaku.

Marynatę uzupełnij ulubionymi przyprawami – oczywiście solą i pieprzem, ale również wybranymi ziołami, papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem czy suszoną cebulą. Jeśli chcesz, by oryginalne szaszłyki z grilla miały ciekawy smak, uzupełnij marynatę musztardą, keczupem, octem balsamicznym lub miodem.

Typy szaszłyków na grilla

Szukasz pomysłu na szaszłyki? Nie chcesz samodzielnie komponować ich składu? W takim razie skorzystaj z naszych propozycji i zainspiruj się.

Szaszłyki wegetariańskie

Jeśli szykujesz spotkanie i wiesz, że wśród gości będą osoby niejedzące mięsa, przygotuj wegetariańskiego grilla. Propozycją takiego dania może być połączenie pieczarek, cukinii, papryki, a do tego dodanie twardego sera, który nie rozpłynie się na rozgrzanym ruszcie. Z sera możesz zrezygnować, jeśli odwiedzają Cię weganie – zamiast niego możesz dać do szaszłyka z grilla kosteczki tofu.

Szaszłyki z piersią kurczaka na grilla

Filet z piersi jest bardzo wdzięcznym składnikiem szaszłyków na grilla – dobrze doprawiony zachowa swoją soczystość i pyszny smak. Do kurczaka pasuje wiele dodatków – od rozmaitych warzyw, np. pomidorków koktajlowych, przez aromatyczne sery, aż po ananasa i inne owoce. Gotowe szaszłyki drobiowe z grilla warto serwować z sosem czosnkowym!

Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla

Bardzo specyficzną potrawą są szaszłyki z mięsa mielonego na grilla. W przeciwieństwie do pozostałych propozycji, są one pozornie jednoskładnikowe, choć tak naprawdę w mięsie ukryta jest cała gama przypraw, łącznie z siekaną cebulą. Do mięsa mielonego należy dodać także dwa jajka, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki, następnie całość wymieszać i uformować na kotlety, które będą nadziewane na szpikulce do szaszłyków.

Szaszłyki z kiełbasy

Kiełbasa z grilla to obowiązkowy punkt programu każdej imprezy w plenerze. Jeśli wykorzystasz ją jednak do zrobienia szaszłyków z grilla, z pewnością zaskoczysz niejedną osobę. Kawałki kiełbasy nabijaj naprzemiennie na patyczek z cukinią, kawałkami cebuli, bakłażanem i papryką i ciesz się wyjątkowym smakiem potrawy!

Szaszłyki z krewetek na grilla

Oryginalne szaszłyki z grilla? Z pewnością w tę definicję wpiszą się te przygotowane z krewetek! Do nich idealnie pasują rozmaite owoce – np. mango, melon i ananas – ale też warzywa, takie jak cukinia, papryka i pomidorki koktajlowe. Całość warto podawać z ostrymi sosami dla podkręcenia smaku!

Szaszłyki z łososia na grilla

Zaskocz siebie i swoich bliskich, serwując szaszłyki z łososia na grilla. Co dodać do tej delikatnej, rozpływającej się w ustach ryby? Bardzo dobrym połączeniem okaże się łosoś i… ziemniaki! Wybierz młode, małe sztuki i zamiast je obierać, umyj je – skórka przypieczona na grillu doda całości bardzo ciekawego smaku.

Jak grillować szaszłyki?

Grillowanie szaszłyków nie będzie trudnym zadaniem i nie zajmie Ci wiele czasu. Nabijane na szpikulce składniki są bowiem małych rozmiarów, a zatem możesz liczyć na to, że szybko się zrobią – w większości przypadku będą gotowe już po 10-15 minutach! Pamiętaj, aby podczas grillowania układać szaszłyki na aluminiowych tackach i smarować oliwą z przyprawami za pomocą silikonowego pędzelka – chyba że wcześniej składniki były marynowane, wówczas nie ma takiej potrzeby.

Szaszłyki możesz przygotować na grillu węglowym czy gazowym, a nawet na grillu elektrycznym, co okazuje się bardzo dobrą wiadomością poza sezonem letnim, gdy najdzie Cię ochota na kolorowe szaszłyki z grilla w środku zimy lub gdy prowadzisz lokal gastronomiczny serwujący grillowane potrawy przez cały rok.

Sprzęt gastronomiczny do grillowania szaszłyków

Grillowane potrawy cieszą się ogromną popularnością – proste, ale wyjątkowo aromatyczne mają wielu zwolenników, którzy chcieliby delektować się ich smakiem niezależnie od pory roku. Dlatego też w wielu restauracjach serwuje się takie dania. Aby było to możliwe, konieczne jest wyposażenie kuchni w grill gastronomiczny. Dostępne są różne rodzaje tego typu urządzeń – warto zaznaczyć, że mogą to być modele gazowe lub elektryczne, więc każdy kucharz może wybrać sprzęt, na którym pracuje mu się najlepiej.

Jeśli wystawiasz się z jedzeniem np. na festynie i grillujesz większe ilości jedzenia, by móc szybko wydać je pojawiającym się gościom, zaopatrz się także w urządzenia grzewcze, pozwalające zachować odpowiednią temperaturę mięsa i szaszłyków z grilla na dłużej. Potrzebne Ci także będą najlepsze akcesoria do grilla – szpikulce do szaszłyków wielorazowego użytku, silikonowe pędzelki i łopatki, szczypce do przewracania potraw, a nieraz także termometr do mięsa.

Jak grillować szaszłyki – podsumowanie

Szaszłyki z grilla okazują się świetnym wyborem dla każdego, przede wszystkim z tego względu, że można przygotować je na wiele sposobów, z myślą o potrzebach i preferencjach smakowych różnych osób. Mogą to być ciekawie skomponowane warzywa na grilla lub wyjątkowe zestawy mięs wymieszane z egzotycznymi owocami. Śmiało kreuj własne przepisy na szaszłyki i zaskakuj ciekawymi połączeniami smakowymi swoich gości!

Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej