Test maszyny do lodów – lodowy tort szwarcwaldzki z wiśniami na Oreo 

Udostępnij

Żar leje się z nieba? Mamy na to doskonałą odpowiedź, czyli lody. Jest to świetna okazja, aby przetestować maszynę do lodów Royal Catering. Test przeprowadził nasz ekspert kulinarny Michał i przygotował tort szwarcwaldzki z wiśniami na Oreo. 

Eismaschine im Test: Schwarzwälder Eistorte mit Kirschen auf Oreos

Udostępnij

Żar leje się z nieba? Mamy na to doskonałą odpowiedź, czyli lody. Jest to świetna okazja, aby przetestować maszynę do lodów Royal Catering. Test przeprowadził nasz ekspert kulinarny Michał i przygotował tort szwarcwaldzki z wiśniami na Oreo. 

Lody dla ochłody! 

Testowi została poddana maszyna do lodów marki Royal Catering RC-CICM12. Michał przygotował w niej pyszny deser – tort szwarcwaldzki á la Oreo.  

Składniki:  

Na początek zagotuj mleko z wanilią. Następnie utrzyj żółtka z cukrem. Stale mieszając trzepaczką, dodaj do nich mleko. Potem na delikatnej kąpieli wodnej (garnku z wrzątkiem) ciągle mieszając, gotuj, aż masa lekko zgęstnieje. Przecedź ją i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij i połącz z masą mleczno-jajeczną. Całość przełóż do maszynki do lodów i czekaj, aż masa zacznie gęstnieć. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.  

Oddziel ciasteczka od kremu. Pokrusz je, ale dość grubo, a krem ubij z kilkoma łyżkami mascarpone. Wiśnie wypestkuj, zasyp szczodrze cukrem i zalej najlepiej szwarcwaldzką brandy, ale może być jakikolwiek koniak lub brandy. Michał zamknął wiśnie próżniowo dla wygody, ale spokojnie możesz to zrobić w słoiczku lub pudełku plastikowym. Ważne, żeby wiśnie co najmniej godzinę macerowały się w przygotowanym roztworze. Gdy lody już ładnie zgęstnieją po mniej więcej 30-40 minutach, wkrusz kilka ciastek Oreo i kręć jeszcze kilka minut. Kiedy lody są gotowe, możesz zabrać się za przygotowanie deseru.  

Do małej, okrągłej obręczy do ciasta wsyp garstkę skruszonych ciastek, na to nałóż bitą śmietanę i umieść na niej kolejną warstwę ciastek. Przykryj to kilkoma łyżkami świeżych lodów z maszynki. Na wierzch nałóż znów trochę ciastek i wiśnie. Zdejmij formę. Coś tak pysznego i widowiskowego możesz w ok. 30-40 minut zrobić samodzielnie w swoim domu! 

Maszyna do lodów – czy warto ją mieć? 

Na koniec przedstawiamy kilka słów o praktycznych aspektach urządzenia RC-CICM12. Nie ma wątpliwości, że stworzono je z myślą o domowym użytku. Niewielkie wymiary i dość pojemna misa 1,2 l to parametry wystarczające dla 3-osobowej rodziny na co najmniej 2 okazje, czyli porcję i dokładkę. Dzięki maszynie żaden łasuch w Twojej rodzinie nie oprze się domowym deserom. A już na pewno nie znajdziesz tak prostego sposobu na uzyskanie idealnej konsystencji lodów. 

Prowadzisz kuchnię komercyjną? Wyobraź sobie taki oto scenariusz. Masz małe bistro z pysznym jedzeniem. Na deserze z musu z whisky i wędzonym na cygarze tuile z ciemnej czekolady chcesz podawać kawowe gelato. Na podstawie raportu sprzedaży takich deserów wiesz, że w ciągu dnia sprzedasz ich maksymalnie 8-10. W tej sytuacji nie opłaca się kupować maszyny za 25 tysięcy złotych. Niemniej z prezentowaną maszynką nie ma co porywać się na otwieranie lodziarni przy sopockim molu. To chyba jasne. Do takiego przedsięwzięcia Michał polecałby nasz kolejny sprzęt, czyli maszynę do lodów włoskich RCSI-18 Royal Catering.  


Michał Orłowski – szef kuchni w prestiżowych restauracjach w Sydney i Warszawie. Doświadczony i profesjonalny restaurator. Swoją gastronomiczną podróż zaczął już jako nastolatek. Sezonowe prace w barach jako barman zakorzeniły w nim zamiłowanie do branży gastronomicznej. Z roku na rok zdobywał coraz więcej doświadczenia i szlifował swój fach.

W 2007 r. wyjechał do Australii, gdzie budował swój warsztat. Po powrocie jako szef kuchni prowadził restaurację Lars Lars & Lars. Na kanale Chef’s Gear z przyjemnością dzieli się wiedzą i praktycznymi wskazówkami.   

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej