Cisi asystenci w kuchni i na sali bankietowej – mobilne wózki gastronomiczne i kelnerskie

Udostępnij

Autor Rafał Predko
2 kwietnia, 2021

Sukces w gastronomii mierzony jest skalą uznania i zadowolenia klientów. By jednak można było mówić o sukcesie potrzebne są zarówno pyszne potrawy, jak i obsługa na wysokim poziomie. O ile w przypadku dań najistotniejszą kwestię stanowią wiedza i talent kulinarny kucharza, o tyle w przypadku efektywności obsługi gości liczy się odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Jednym z elementarnych, ale jakże nieocenionych atrybutów profesjonalisty z branży HoReCa jest wózek kelnerski lub wózek gastronomiczny.  

Udostępnij

Sukces w gastronomii mierzony jest skalą uznania i zadowolenia klientów. By jednak można było mówić o sukcesie potrzebne są zarówno pyszne potrawy, jak i obsługa na wysokim poziomie. O ile w przypadku dań najistotniejszą kwestię stanowią wiedza i talent kulinarny kucharza, o tyle w przypadku efektywności obsługi gości liczy się odpowiedni sprzęt gastronomiczny. Jednym z elementarnych, ale jakże nieocenionych atrybutów profesjonalisty z branży HoReCa jest wózek kelnerski lub wózek gastronomiczny.  

Czym charakteryzuje się ten sprzęt, jakie są jego odmiany, oraz do czego w praktyce mogą służyć wózki kuchenne? Tego dowiesz się z naszego poradnika.      

Jak ułatwić pracę kelnerom i kucharzom

Praca w kuchni, na sali restauracyjnej pełnej gości lub np. podczas bankietu nierzadko wiąże się z koniecznością wzmożonej aktywności na wielu płaszczyznach jednocześnie. Z pomocą w takich sytuacjach przychodzi profesjonalne wyposażenie gastronomii. Korzystając z wózków gastronomicznych, pracownicy znacząco ograniczą częstotliwość kursów z kuchni na salę z gośćmi i odwrotnie. 

Wózki kelnerskie nie tylko usprawnią serwowanie dań i zbieranie naczyń oraz sztućców. Mają one bowiem jeszcze kilka zalet, które znacząco ułatwiają pracę zarówno kucharzom jak i kelnerom. Jednym z praktycznych zastosowań w kuchni może być np. użycie wózka jako dodatkowej powierzchni roboczej. W przypadku dużego nawału pracy, czyli w sytuacjach gdy wszystkie stoły gastronomiczne są zajęte, można na blacie wózka przygotowywać potrawy 

Niektóre modele wyposażone są w kilka blatów i skrytek. Zaleta ta jest o tyle praktyczna, że wózek  gastronomiczny znakomicie sprawdzi się jako miejsce do gromadzenia akcesoriów kucharskich, sztućców, talerzy, szklanek, lub też przypraw bądź składników dań. Dzięki temu możliwym będzie zagospodarowanie przestrzeni kuchennej, a tym samym zoptymalizowanie i zapewnienie ergonomii pracy.  

Niezaprzeczalnymi zaletami wózków gastronomicznych są również ich mobilność i zwrotność. Dzięki temu, że wyposażono je w skrętne kółka, wózki można łatwo i szybko przetransportować w dowolne miejsce. Nawet w przypadku, gdy koniecznym będzie pokonywanie zakrętów lub manewrowanie w ciasnych przestrzeniach nawet z dużym obciążeniem. Kółka ponadto wykonywane są z solidnej gumy, która zapewnia amortyzację, nie niszczy powierzchni podłogi i co najważniejsze są bardzo ciche.  

Nie można zapomnieć też o dużej nośności. Jest to bardzo istotna zaleta wózków kuchennych, gdyż pozwala umieścić na ich półkach spore ilości dań jednocześnie. Cecha ta wynika z faktu, że konstrukcję tego typu sprzętu wykonuje się ze stali nierdzewnej, która prócz swej odporności na działanie korozji, łatwości czyszczenia i biologicznej obojętności charakteryzuje się też wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. W efekcie obsługa lokalu może w sprawny sposób, bezpiecznie przetransportować dania lub brudne naczynia.   

Profesjonalne wózki kelnerskie prawie zawsze wyposażone są także w półki z podkładkami antywibracyjnymi. W połączeniu ze wspomnianymi wcześniej gumowymi kółkami daje to gwarancję, że przemieszczanie się z wózkiem nawet po bardzo nierównych powierzchniach znacząco zmniejsza ryzyko, że coś się rozleje, spadnie lub przewróci. Mówiąc krótko – chcąc ułatwić pracę kelnerom i kucharzom, należy zaopatrzyć lokal w odpowiednie wózki gastronomiczne.    

Rodzaje wózków gastronomicznych (wózki kuchenne, wózki kelnerskie, wózki gastronomiczne dwupoziomowe, wózki kelnerskie 3-półkowe, wózki gastronomiczne transportowe)

Wózki gastronomiczne, wózki kelnerskie, wózki kuchenne to różne nazwy tych samych sprzętów do transportu dań i naczyń. Ta różnorodność nazw wywodzi się zapewne z tego, że wózki te są, kolokwialnie mówiąc, wielofunkcyjne. Oczywiście poszczególne modele mogą różnić się od siebie nie tylko rozmiarami, ale też np. liczbą półek ich głębokością oraz dostępnością np. pojemników lub szafek. 

Najbardziej popularne są wózki dwupoziomowe. Posiadają one tę zaletę, że odległość pomiędzy płaszczyznami półek jest na tyle duża, że na dolnej da się ustawić np. wyższe naczynia. Te z większą liczbą poziomów, np. wózki kelnerskie 3 półkowe pozwalają natomiast zapakować naraz o wiele więcej talerzy, półmisków z daniami i innych naczyń. Wózki gastronomiczne z pojemnikami oraz szafkami zapewniają jeszcze większe bezpieczeństwo podczas transportu.       

Nieco inną odmianą wózków ze stali nierdzewnej są wózki gastronomiczne transportowe. Te bowiem, zamiast w klasyczne półki, wyposażone zostały w specjalne prowadnice. W prowadnicach tych natomiast, zależnie od rodzaju takiego wózka i jego rozmiarów, można umieszczać tace, lub pojemniki GN.  

Rozwiązanie takie jest o tyle praktycznie, że w razie potrzeby możemy zabrać ze sobą określoną liczbę tac lub pojemników gastronomicznych, które dzięki specjalnym zabezpieczeniom, będą przewożone bez ryzyka wysunięcia się na podłogę. By lepiej zrozumieć tę zaletę, należy mieć świadomość, iż wózki transportowe (zależnie od modelu) potrafią pomieścić nawet kilkadziesiąt pojemników z potrawami.  

Ostatnim rodzajem wózków używanych w branży HoReCa są wózki platformowe. Tego rodzaju sprzęt używany bywa również w magazynach, firmach kurierskich itp. Wózki platformowe wyposażone są w jedną tylko płaszczyznę. Sprzęt znakomicie sprawdzi się podczas przewożenia skrzynek z produktami spożywczymi, kartonów lub skrzynek z butelkami bądź też innych tego typu rzeczy.       

Różnice pomiędzy mobilnymi wózkami kuchennymi a mobilną kuchenną wyspą

W pracy kucharza liczy się szybkość działania. Podczas przygotowywania wielu potraw jednocześnie, w kuchni bardzo często pojawia się zamieszanie wynikające z konieczności koncentrowania uwagi na kilku rzeczach w tym samym czasie, a także przemieszczania się. W tym celu przestrzeń robocza powinna być jak najlepiej zoptymalizowana, by zapewnić kucharzom efektywność i bezpieczeństwo podczas gotowania.  

Znakomitym sposobem na zagospodarowanie miejsca, a jednocześnie zapewnienie ergonomii jest mobilna wyspa kuchenna. Ustawiona pośrodku kuchni stanowić może płaszczyznę roboczą, na której np. krojone będą różne składniki potraw, ustawione przyprawy czy też rozmaite akcesoria gastronomiczne. Kucharze nie będą musieli więc biegać po całym pomieszczeniu, a tym samym zachowany zostanie efektywność. Mobilna kuchenna wyspa ma jeszcze tę zaletę, że jest wyposażona w kółka, więc w razie potrzeby można łatwo przetransportować ją w dowolne miejsce.   

Oczywiście posiadanie takiego wyposażenia wiąże się z wydatkiem. Na szczęście również w tym przypadku skorzystać można z dobrodziejstw wózków kuchennych. Zamiast więc inwestować w kolejny sprzęt, można skorzystać z tego co jest pod przysłowiową ręką.   

Na czym to polega? Otóż zamiast mobilnej wyspy kuchennej, pośrodku kuchni ustawić możemy wózek gastronomiczny. Jako, że jest on mobilny to czynność ta nie będzie wiązać się z wielkim wysiłkiem. Jeśli potrzebna jest nam większa płaszczyzna robocza, to nic nie stoi na przeszkodzie, by ustawić dwa wózki obok siebie.         

Oczywiście takie rozwiązanie sprawdzi się wyłącznie, gdy potrzebne będą nam ustawione na środku blaty. Bywają bowiem wyspy kuchenne, które wyposażone są w szafki, systemy grzewcze, lub nawet frytownice. W takich przypadkach różnica pomiędzy wózkiem gastronomicznym, a wyspą kuchenną jest kolosalna. Owszem, możemy na środku kuchni postawić dwa wózki, umieścić na nich frytownicę, bądź też inne urządzenia, no ale niestety – zamiast usprawnić pracę, wprowadzimy dodatkowe utrudnienie w postaci wijących się po podłodze, o które można się potknąć. 

Cisi asystenci w kuchni i na sali bankietowej

Praca kucharza jak i kelnera związana jest z nieustannym ruchem i koniecznością transportowania dań oraz naczyń. Wózek gastronomiczny sprawdzi się więc idealnie jako wparcie dla pracownika branży HoReCa. Dzięki swoim zaletom pozwoli nie tylko wygodnie przewozić duże ilości jedzenia, ale i w trakcie transportu zapewnia bezpieczeństwo i wygodę. Wózek kelnerski to również doskonałe rozwiązanie podczas dużych imprez lub bankietów. Można na nim bowiem rozstawić półmiski z potrawami, napoje lub przeznaczyć na miejsce gromadzenia brudnych naczyń. 

Wózki gastronomiczne znakomicie sprawdzą się też w kuchni, gdzie z powodzeniem zastąpić mogą stół roboczy, mobilną wyspę kuchenną, tudzież kącik, w którzy przechowywane będą np. przyprawy, składniki dań, akcesoria gastronomiczne lub naczynia. Dzięki swym zaletom zapewnią wygodę pracownikom gastronomii. Zostały też wyposażone w solidne, skrętne kółka wykonane z gumy. Są więc bardzo mobilne i niezwykle zwrotne. Swobodnie można nimi przewozić więc nawet bardzo duże ilości jedzenia. Dla kucharza oraz kelnera wózek gastronomiczny to niezastąpiona asysta.  


Przeprowadziliśmy kilka nietypowych testów żeby sprawdzić, jak wózki kelnerskie radzą sobie w ciężkich warunkach bojowych. Obejrzyj nasz film na kanale Youtube Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz odwiedź nasz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook.

Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej