Czym dezynfekować lokale gastronomiczne i pomieszczenia gospodarcze?

Udostępnij

Autor Rafał Predko
27 października, 2022

Dezynfekcja w ujęciu definicyjnym jest eliminacją różnego rodzaju niebezpiecznych drobnoustrojów na skutek działania na ich strukturę, bądź też na metabolizm. W gastronomii ważne jest, by ilość drobnoustrojów zmniejszona została do pułapu nie zagrażała zdrowiu człowieka, a jednocześnie by nie wpływała negatywnie na jakość produktów spożywczych. W branży wyróżnia się metody chemiczne dezynfekcji – (metoda zanurzeniowa i metoda natryskowa), a także metody dezynfekcji fizyczne – (metoda radiacyjna i metoda termiczna). 

Reinigung der Küche

Udostępnij

Dezynfekcja w ujęciu definicyjnym jest eliminacją różnego rodzaju niebezpiecznych drobnoustrojów na skutek działania na ich strukturę, bądź też na metabolizm. W gastronomii ważne jest, by ilość drobnoustrojów zmniejszona została do pułapu nie zagrażała zdrowiu człowieka, a jednocześnie by nie wpływała negatywnie na jakość produktów spożywczych. W branży wyróżnia się metody chemiczne dezynfekcji – (metoda zanurzeniowa i metoda natryskowa), a także metody dezynfekcji fizyczne – (metoda radiacyjna i metoda termiczna). 

Dezynfekcja pomieszczeń – kiedy należy ją wykonać?

Profesjonaliści z branży gastronomicznej wiedzą doskonale, że utrzymanie czystości w miejscu pracy wymaga systematyczności. Tylko regularne mycie i dezynfekcja pomieszczeń stanowią w tym przypadku przysłowiowy klucz do sukcesu. Ten wieloetapowy proces należy przeprowadzać więc codziennie i najlepiej jest robić to po skończonej pracy, tak by dnia następnego zarówno kuchnia, jak i sala, w której przebywają goście, gotowe były do funkcjonowania wedle zasad BHP. 

Zanim przejdziesz do odkażania jakichkolwiek powierzchni, należy przeprowadzić czyszczenie wstępne. W następnej kolejności mycie właściwe i dopiero po tych czynnościach przechodzimy do  dezynfekcji.    

Czym wykonać dezynfekcję pomieszczeń?

Specjaliści jednoznacznie mówią, że równo sale dla gości, kuchnie, ale i ciągi komunikacyjne narzędzia pracy jak i wszelkiego rodzaju miejsca oraz naczynia do przechowywania żywności powinny być dezynfekowane środkami proekologicznymi. Substancje te są bezpieczne dla ludzkiego zdrowia oraz środowiska naturalnego. 

Warto zwrócić też uwagę na to, czy środek dezynfekujący odkaża powierzchnię na długi czas, a także czy nie pozostawia po sobie żadnych niepożądanych zapachów, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość potraw. Oczywiście sam proces dezynfekcji, a co za tym idzie, stężenie preparatu, z którego korzystamy uzależniony powinien być od stanu obiektu, wszelkich potencjalnych zagrożeń, a także od rodzaju odkażanej powierzchni. 

Odkażanie sal medycznych

Jako że warto poszerzać swoją wiedzę, odbiegnijmy na chwilę od tematu dezynfekcji w gastronomii. Jednym z przykładów, gdzie podobnie jak w branży HoReCa wymagana jest bezwzględna czystość są sale medyczne. W tym przypadku ważne jest, by odkażanie było dobrze rozplanowane, a także, by wszystkie czynności z nim związane odbywały się w odpowiedniej kolejności. 

Rozpoczynamy więc od dezynfekcji wszelkiego rodzaju powiechni pionowych. W grę wchodzą zarówno ściany, jak i wszelkiego typu szafy, szafki, sprzęt medyczny, gniazdka elektryczne, czy nawet parapety. Pamiętajmy jednak, by dezynfekcję rozpocząć od powierzchni znajdujących sie możliwie najwyżej i kolejno przechodzić w dół, aż do chwili, gdy pozostanie nam już tylko odkazić podłogę, czyli powierzchnię poziomą.          

Czym dezynfekować pomieszczenia medyczne i ich wyposażenie? Otóż do tego celu stosowane są specjalne preparaty, których roztwory działają w czasie zaledwie do 15 minut. Charakteryzują się one również działaniem wiruso, grzybo, bakterio i prątkobójczym, a także dobrą penetracją w obciążeniu białkiem. Wszelkie powierzchnie zabrudzone przez substancje organiczne dezynfekować należy natychmiast po ich zanieczyszczeniu. W tym przypadku jednak zaleca się, by w pierwszej kolejności usunąć materiał biologiczny przy użyciu papierowego ręcznika lub ligniny. 

Jak odkazić chłodnie?

Po tej małej dygresji powróćmy ponownie do wątku gastronomicznego. Jednymi z pomieszczeń, które bardzo często zleżeć możemy w budynku przeznaczonym branży HoReCa są chłodnie. Jak dezynfekować je skutecznie? Otóż na to pytanie na ma jednoznacznej odpowiedzi. Chłodnie bowiem są tak bardzo różnorodne pod względem zainstalowanych w nich urządzeń, a także innych rozwiązań technologicznych. 

Rozpoczynając więc dezynfekcję tego typu pomieszczeń należy więc najpierw zapoznać się z instrukcjami obsługi wszelakich urządzeń zainstalowanych w chłodni, a także stosować się do zaleceń jej projektantów i wykonawców. Warto w tej sprawie kontaktować się też z serwisem, lub z firmą zajmującą się montażem i konserwacją urządzeń chłodniczych. 

Zasady związane z odkażaniem kuchni i restauracji

Skoncentrujmy się teraz na szczegółach związanych z zasadami dezynfekcji lokalu gastronomicznego. Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać, jest sporządzenie planu utrzymania higieny. Dzięki niemu będziemy mogli w klarowny sposób określić wszelkie aspekty związane nie tylko z odkażaniem powierzchni, ale i ich myciem oraz czyszczeniem. 

W palnie tym warto zawrzeć takie informacje jak: rodzaj czynności (mycie czy dezynfekcja), używany środek odkażający (jego stężenie temperatura oraz czas działania), sposób dezynfekcji, częstotliwość dezynfekcji, a także osoba odpowiedzialna za przeprowadzenie całego procesu. Nie wolno zapomnieć też o bezpieczeństwie, dlatego ważną adnotacją w naszym dokumencie powinno być spektrum środków ostrożności podczas odkażania pomieszczeń lokalu. 

Oczywiście jak i podczas wszelkiego typu prac porządkowych, także i dezynfekcja powinna odbywać się w zróżnicowanych formach. Pierwszą z nich jest dezynfekcja doraźna, która polega na natychmiastowym odkażaniu powierzchni. Ten rodzaj czyszczenia i dezynfekcji stosujemy w przypadkach usuwania zabrudzeń powstałych podczas przygotowywania potraw, lub podczas przyjmowania dostaw. 

Drugą formą dezynfekcji jest odkażanie codzienne. Dotyczy ono zwykle mycia i dezynfekcji po skończonym, ewentualnie przed rozpoczętym dniem pracy. W tym przypadku dezynfekowaniu poddajemy zarówno podłogę jak i nasze wyposażenie restauracji. Mowa tu o wszelkich powierzchniach roboczych (w tym np. blaty stołów gastronomicznych i deski do krojenia), narzędziach kuchennych (takich, jak noże i urządzenia kuchenne), pojemniki na odpady, a także zlewy oraz umywalki. 

Trzecia, a jednocześnie ostatnia forma dezynfekcji to odkażanie okresowe, czyli mówiąc potocznie, wykonywane „raz na jakiś czas”. Dezynfekcja ta dotyczy oczyszczania ścian, sufitów, kratek ściekowych, a także urządzeń chłodniczych. W ostatnim przypadku należę przestrzegać zasad określonych przez producentów sprzętu chłodniczego, o czym wspomnieliśmy podczas omawiania dezynfekcji chłodni. 

Podczas odkażania restauracji nie wolno zapomnieć o bieżącym dokumentowaniu procesów dezynfekcji. Mówią o tym z resztą zasady HACCP. Dlatego też koniecznym będzie stworzenie odpowiednich rejestrów, pozwalających zapisywać i potwierdzać wykonanie odpowiednich czynności. Dokumenty HACCP powinny być przejrzyste i umożliwiać intuicyjne wypełnianie ich, oraz analizowanie przez wszystkich pracowników. 

Odkażanie mieszkania

Omawiając temat – czym dezynfekować pomieszczenia, warto wspomnieć też o odkażaniu mieszkania. W tym przypadku, oczywiście możemy stosować różnego rodzaju środki chemiczne, pozwalające odkażać obszerne powierzchnie w naszym domu. Jednakże wtedy to koniecznym będzie stosowanie również odpowiednich środków ochronnych oraz skrupulatnego pozbycia się wszelkich resztek preparatu, gdyż może on stanowić niemałe zagrożenie dla wszystkich domowników. 

Znakomitym rozwiązaniem może okazać się więc zakup urządzenia, jakim jest generator ozonu. Tego typu sprzęt działając na zasadzie wytwarzania ozonu znakomicie razi sobie z bakteriami, grzybami, czy też czynnikami alergennymi. Charakteryzując się też właściwościami utleniającymi, generator doskonale nadaje się także do usuwania uporczywych zapachów. Ozonatory są ponadto bezpieczne dla zdrowia, gdyż ozon wytwarzany podczas procesu przeistacza się w tlen. 

Do skutecznej dezynfekcji mieszkania użyć można także pary wodnej. Również ona pozwala na pozbycie się drobnoustrojów, bez potrzeby korzystania ze szkodliwych środków chemicznych. W tym celu stworzone zostały tzw. parownice, zwane także myjkami parowymi. Sprzęt ten nie tylko skutecznie odkazi powierzchnie, ale i efektywnie umyje płytki czy też panele. 

Podsumowanie

Podsumowując więc nasz poradnik, przypomnijmy sobie sprawy najistotniejsze. Po pierwsze by skutecznie przeprowadzić proces dezynfekcji w pomieszczeniu lokalu gastronomicznego należy określić odpowiednią metodę, dobrać środki dezynfekujące, a także ustalić jakie dokładnie powierzchnie zamierzamy odkażać. Nie bez znaczenia w tym przypadku jest bowiem fakt, czy powierzchnia ta ma kontakt z żywnością, czy też nie. Czy jest pionowa, czy też pozioma, a także jakie konkretnie rodzaje zabrudzeń chcemy zniwelować. 

W przypadku rozmaitych zaawansowanych urządzeń gastronomicznych, takich jak np. sprzęt chłodniczy, należy przestrzegać zasad  określonych przez producenta. Pod żadnym pozorem nie wolno zapomnieć także o przepisach BHP oraz prowadzeniu rejestru HACCP, pozwalającego sprawnie kontrolować prace związane z utrzymaniem czystości w naszym lokalu. 

W naszym poradniku poruszyliśmy też temat jakim jest dezynfekcja mieszkania. Dla osób chcących nieco bardziej zgłębić te zagadnienia, przygotowaliśmy także osobny tekst jemu poświęcony.   

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Naświetlone oczy od spawania – jak temu zaradzić?

Spawanie to proces niezbędny w wielu branżach, który jednak niesie za sobą ryzyko dla zdrowia, w…

Czytaj więcej

Jak wyposażyć wózek pokojowej?

W branży hotelowej profesjonalnie wyposażony wózek pokojowej jest kluczowym elementem utrzymania wysokich standardów czystości i efektywności…

Czytaj więcej

Jak wyczyścić kaloryfer żeberkowy i panelowy?

Czyste kaloryfery to nie tylko kwestia estetyki, ale również efektywności ogrzewania i zapewnienie zdrowego środowiska w…

Czytaj więcej

Jak pozbyć się rybików domowymi sposobami?

Czy zauważyłeś kiedyś małe, srebrzyste owady przemykające po kątach twojej łazienki lub kuchni? Są to rybiki…

Czytaj więcej