Jaką naleśnikarkę wybrać – poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
9 czerwca, 2021

Twoje ulubione śniadanie to naleśniki? A może chcesz dodać tę potrawę do menu swojego lokalu gastronomicznego? W takim razie potrzebujesz naleśnikarki, dzięki której przygotujesz to danie łatwo i szybko, a także będziesz mieć pewność, że placki będą idealnie wysmażone, puszyste, ale przy tym bardzo cienkie i lekko chrupiące na brzegach. Sprawdź, jaką naleśnikarkę wybrać.

Der perfekte Pfannkuchenbäcker – wie wählt man einen Pfannkuchenbäcker

Udostępnij

Twoje ulubione śniadanie to naleśniki? A może chcesz dodać tę potrawę do menu swojego lokalu gastronomicznego? W takim razie potrzebujesz naleśnikarki, dzięki której przygotujesz to danie łatwo i szybko, a także będziesz mieć pewność, że placki będą idealnie wysmażone, puszyste, ale przy tym bardzo cienkie i lekko chrupiące na brzegach. Sprawdź, jaką naleśnikarkę wybrać.

Typy naleśnikarek

Jesteś fanem naleśników? Wiesz, jak zrobić naleśniki bez miksera i znasz idealne receptury zarówno na klasyczne placki, jak i na pancakesy? W takim razie pora na kolejny krok – zakup urządzenia, z którym uda Ci się nawet pierwszy naleśnik! Początkowo poszukiwanie idealnej naleśnikarki może okazać się nieco skomplikowane. Dostępnych jest sporo różnych rodzajów tego typu urządzeń, które w większości przeznaczone są do użytku w lokalach gastronomicznych. Na jakie naleśnikarki możesz się więc natknąć podczas przeglądania oferty sklepów?

Naleśnikarki gastronomiczne

Profesjonalna naleśnikarka, zwana też naleśnikarką gastronomiczną, to urządzenie, które przeznaczone jest przede wszystkim do wyposażenia kuchni w restauracjach, śniadaniowniach i cukierniach. Wśród nich dostępne są zarówno naleśnikarki elektryczne, jak i naleśnikarki gazowe.

Choć ich przeznaczenie jest profesjonalne, można naturalnie wybrać je także do domu, jednak możliwości tego typu sprzętów znacząco przekraczają potrzeby nawet dużej rodziny, a do tego trzeba się liczyć z wyższą ceną naleśnikarki gastronomicznej. Jeśli planujesz używać sprzętu tylko we własnej kuchni, lepiej będzie zdecydować się na naleśnikarkę domową o mniejszej mocy.


Naleśnikarka – 40 cm okrągła

Naleśnikarka – Ø400 mm Royal Catering

Naleśnikarka – 2 x Ø400 mm Royal Catering
Napięcie230 V230 V230 V
Moc3000 W3000 W2 x 3000 W
Średnica płyty grzewczej400 mm400 mm2 x 400 mm
Zakres regulacji temperatury50 – 300 °C50 – 300 °C50 – 300 °C
Materiał płyty grzewczejŻeliwo pokryte teflonemŻeliwoŻeliwo
Szuflada na okruszkinietaktak
Wymiary (DxSxW) [cm]43,00 x 43,00 x 16,8051 x 45 x 2389 x 51 x 23.5
Waga15,24 kg21.6 kg41.3 kg

Naleśnikarki automatyczne

Automaty do ciągłego wytwarzania naleśników to inaczej naleśnikarki przemysłowe. Te stosowane są już nie tyle w kuchniach gastronomicznych, co po prostu w fabrykach, w których wytwarzane są półprodukty spożywcze. Warto wiedzieć o ich istnieniu, choć grupa docelowa zainteresowanych tego typu sprzętem jest bardzo wąska.

Naleśnikarki gazowe

Naleśnikarki gazowe wymagają stałego podłączenia do źródła gazu. W działaniu przypominają płyty grzewcze – pod strefą roboczą znajduje się palnik, który rozgrzewa naleśnikarkę do wysokich temperatur, pozwalając na efektywne smażenie placków. W domu rozwiązanie to jest niepraktyczne – konieczność podłączania urządzenia do instalacji gazowej może okazać się kłopotliwa. W gastronomii natomiast często sięga się po tego typu sprzęty – są idealne np. do serwowania jedzenia na festynach. Nie musisz mieć podłączenia do energii elektrycznej, wystarczy Ci butla gazowa!

Naleśnikarki elektryczne

Grupa urządzeń wybierana najczęściej i najchętniej ze względu na liczne zalety – wśród naleśnikarek elektrycznych bez trudu znajdziesz te idealne do domu, jak i bardziej zaawansowane, profesjonalne naleśnikarki. Wystarczy podłączyć je do prądu i włączyć, aby na dużych, rozgrzanych płytach wygodnie smażyć idealne naleśniki.

Czym kierować się przy wyborze naleśnikarek?

Czy istnieje idealna naleśnikarka? Dla każdego definicja takiego sprzętu będzie się różniła w zależności od potrzeb i oczekiwań. Na pewno jednak szukając tego urządzenia, warto zwrócić uwagę na następujące parametry:

Najlepsze naleśnikarki do lokali gastronomicznych

Jaka naleśnikarka okaże się najlepsza do użytku profesjonalnego? Na pewno należy wybierać modele o sporej średnicy płyty – optymalna do gastronomii 40-centymetrowa. Dobrym rozwiązaniem będą także naleśnikarki wyposażone w dwa pola grzewcze, które pozwolą Ci robić więcej naleśników w krótszym czasie.

Taką możliwość docenisz na pewno przy śniadaniach i w innych godzinach szczytu, kiedy w Twoim lokalu zajęte są wszystkie stoliki. W takich sytuacjach ucieszą Cię też naleśnikarki o dużej mocy, najlepiej ok 3000 W, które błyskawicznie się nagrzewają i pozwalają szybko smażyć placki jeden za drugim.

Naleśnikarka gazowa czy elektryczna? To zależy tylko od Twoich potrzeb i możliwości lokalowych. Zaletą urządzeń elektrycznych jest ich błyskawiczna praca i duża uniwersalność, gazowe natomiast pozwalają ograniczyć wydatki związane z zużyciem energii elektrycznej – warto pamiętać, że gaz jest dużo tańszym źródłem zasilania.

Dodatkowo zwróć też uwagę na obudowę sprzętu – naleśnikarki wykończone tworzywem sztucznym sprawdzają się w zastosowaniach domowych. Do profesjonalnych kuchni polecane są te stalowe, które nie ulegną zniszczeniu przez przypadkowe uderzenia, które mogą się zdarzyć w ferworze codziennych prac.

Jaką naleśnikarkę wybrać – podsumowanie

Wyposażanie własnego lokalu gastronomicznego to nie lada wyzwanie. Trzeba przejść przez wiele etapów poszukiwań sprzętu, dzięki któremu będziesz mógł zaoferować swoim klientom do jedzenia tylko to, co najlepsze. Jaka gofrownica pomoże Ci przygotować idealne śniadanie, a jaka maszyna do lodów okaże się niezastąpiona przy deserach? Wybór naleśnikarki to kolejna zagwozdka, jednak dzięki powyższym poradom powinieneś sobie z nim poradzić bez większych trudności.

Pamiętaj jednak, by właściwie ocenić zapotrzebowanie na wytwarzanie naleśników i właśnie z myślą o tym kontekście dokonać zakupu. Z kolei wybierając naleśnikarkę elektryczną do domu, masz uproszczone zadanie. Sprzęt taki używany będzie z umiarkowaną częstotliwością, więc nie musi mieć wyśrubowanych parametrów.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy. Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected]

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej