Inkubacja jaj kurzych i gęsich – praktyczne porady

Udostępnij

Autor Rafał Predko
1 marca, 2021

Hodowla drobiu polega nie tylko na zapewnieniu dogodnych warunków bytowych ptactwu hodowlanemu i dokarmianiu go. To także dbanie o wzrost liczby osobników w kurniku. Znakomitym sposobem na to jest inkubacja przy użyciu specjalnych urządzeń, umożliwiających bezpieczny proces wylęgowy piskląt kur i gęsi. Inkubatory, bo o nich mowa, stały się jednymi z podstawowych atrybutów hodowców drobiu. Na czym polega zasada ich działania i jak inkubować w nich jaja poszczególnych gatunków ptactwa? Podpowiadamy. 

Udostępnij

Hodowla drobiu polega nie tylko na zapewnieniu dogodnych warunków bytowych ptactwu hodowlanemu i dokarmianiu go. To także dbanie o wzrost liczby osobników w kurniku. Znakomitym sposobem na to jest inkubacja przy użyciu specjalnych urządzeń, umożliwiających bezpieczny proces wylęgowy piskląt kur i gęsi. Inkubatory, bo o nich mowa, stały się jednymi z podstawowych atrybutów hodowców drobiu. Na czym polega zasada ich działania i jak inkubować w nich jaja poszczególnych gatunków ptactwa? Podpowiadamy. 

Inkubacja jaj kurzych krok po kroku

Zanim rozpoczniemy proces lęgowy kurzych piskląt, musimy oczywiście mieć w posiadaniu odpowiednie jaja. Chodzi tu zarówno o ich świeżość – nie powinny być starsze niż 5 dni od zniesienia przez kurę, jak i o jakość – ich skorupy muszą być pozbawione pęknięć szorstkości, a także wszelkich innych wad. Jak zatem nietrudno się domyślić, jajka zakupione w sklepie nie będą w tym przypadku dobrym pomysłem. 

Gdy mamy już odpowiednie jaja, to przed włożeniem ich do inkubatora, powinny one poleżeć trochę w ciepłym pomieszczeniu. My zaś w tym czasie dokładnie myjemy i dezynfekujemy wnętrze urządzenia i rozgrzewamy go do temperatury 37,5 – 37,8 stopni Celsjusza. Gdy uzyskamy odpowiednie ciepło, umieszczamy jajka w inkubatorze – mniej szpiczastym końcem skierowanym ku górze. Od tego czasu będziemy musieli regularnie monitorować mikroklimat wewnątrz inkubatora, a także obracać jajka. 

Inkubator do jaj do wylęgarni amatorskiej Inkubator do jaj do małego gospodarstwa Inkubator do jaj do profesjonalnej hodowli
Model inkubatora
Incubato IN-36DDI

Incubato IN-96DDI

Incubato IN-EI-528
Maksymalna liczba jaj kurzych36 szt.96 szt.528 szt.
Zakres temperatury20-39,5 °C20-50 °C30-39,5 °C
Moc60 W120 W400 W
Owoskop w zestawieTak Tak Tak
Automatyczne obracanie jaj Tak Tak Tak
Wymiary (DxSxW)48x41x12 cm50x47x38 cm72x52x135 cm
Waga3,4 kg5,48 kg60 kg

Oprócz odpowiedniej temperatury ważna jest również wilgotność. Jej poziom powinniśmy regulować, dostosowując do czasu trwania inkubacji. W pierwszych dniach procesu zaleca się ustawić wilgotność na poziomie 50 – 60%. Po 11 dniach powinien zostać zwiększony do 70%. Do pomiaru parametrów, czyli temperatury oraz wilgotności możemy używać narzędzi pomiarowych takich jak termometr i higrometr, o ile oczywiście nie stanowią one elementów wyposażenia naszego inkubatora. 

Równie ważne jest również obracanie jaj. Przez pierwsze 4 dni należy robić to minimum 6 razy dziennie, zaś po upływie tego czasu wystarczą już 2 obroty w ciągu doby. Jeśli wszystko odbywało się prawidłowo, to po 21 dniach rozpocznie się wykluwanie kurcząt. 

Inkubacja jaj kurzych – ile dni trwa wykluwanie się kurcząt

Proces inkubacji jak kurzych mamy już za sobą, tak więc pora na wykluwanie się kurcząt. Choć tego procesu nie da się jednoznacznie określić czasem, to pierwszym jego etapem będzie pojawienie się niewielkiej dziurki wyłupanej przez pisklaka w skorupce. Od tej pory, w czasie 8 – 18 godzin, następować będzie jego rozwój. Wtedy to ciało kurczaka wchłonie pozostałości błony jajka, zaś płuca zaczną przyzwyczajać się do oddychania, oraz do zmiany ciśnienia powietrza. W tym czasie możemy też usłyszeć ćwierkanie, oraz dostrzec kołysanie jajka. 

Tym samym rozpocznie się drugi etap wykluwania, podczas którego pisklak obraca się w skorupce do momentu aż ta zaczyna pękać. Wtedy to mały kurczak może swobodnie wydostać się na świat. Etap ten może trwać od 30 minut do czasu aż będzie to konieczne. Zaleca się więc cierpliwość i brak jakiejkolwiek ingerencji w ten proces. Pisklę musi samodzielnie utorować sobie drogę, a gdy uda mu się ta sztuka, to znaczy, że inkubacja jaj oraz wykluwanie piskląt zakończyły się powodzeniem. 

Inkubacja jaj – temperatura i jej znaczenie

Jak wspomnieliśmy wcześniej, podczas inkubacji jaj ogromne znaczenie ma temperatura. Nawet najmniejsze jej skoki mogą spowodować, że wylęg znacząco straci na swej jakości. Dzieje się tak, gdyż zarodek znajdujący się w jajku jest bardzo wrażliwy, a więc co za tym idzie, łatwo narazić go na nieprawidłowy rozwój. Efektem mogą być różnego rodzaju deformacje zewnętrzne, a także daleko idące zmiany w budowie organów wewnętrznych. 

Temperatura w komorze inkubator musi być więc równomierna. Bywa jednak, że w przypadku urządzeń kilkupoziomowych dochodzi do sytuacji, w których na niższych półkach inkubatora zaobserwować można obniżoną temperaturę. Mowa tu oczywiście o maszynach bez wentylatora. Wymuszony obieg powietrza zapewnia skuteczne rozprowadzanie ciepła po całej komorze. 

W jaki więc sposób ustalić średnią temperaturę, by zachować równowagę? Otóż zamiast układać termometr na tacy lęgowej, należy przykładać go do samych jaj i biorąc pod uwagę różnicę temperatur z tacy górnej i tacy dolnej, ustawić temperaturę na nieco wyższą niż w przypadku inkubatorów z termoobiegiem. 

NARZĘDZIA ROLNICZE I WYPOSAŻENIE

SPRZĘT NA KAŻDĄ PORĘ ROKU

Jak działa inkubator do jaj

Inkubatory do jaj to urządzenia, które zapewniają prawidłowy wylęg ptactwa hodowlanego. Na rynku dostępnych jest wiele modeli, dzięki czemu każdy hodowca może dopasować do swoich potrzeb. Różnią się one zarówno parametrami technicznymi jak i wielkością i co za tym idzie możliwością inkubacji różnej ilości jaj. Z wyglądu inkubatory najczęściej przypominają szafki z szufladami, będącymi w rzeczywistości tacami klujnikowymi, na których układane są jaja. 

Pod względem działania wyróżnić możemy dwa typy inkubatorów. Jedne z nich to urządzenia z termoobiegiem, drugie zaś bez termoobiegu. Pierwsze z nich wyposażone są w wentylatory, których zadaniem jest utrzymywanie wilgotności i temperatury w komorze klujnika. Te bez termoobiegu są zwykle o wiele mniejsze, a także charakteryzują się tym, że inkubowane w nich jajka wymagają innej temperatury niż w inkubatorach z termoobiegiem. Brak wentylatorów sprawia ponadto, że przepływ powietrza zachodzi poprzez otwory przy podstawie. 

Profesjonalne inkubatory wyposażone mogą być w nowoczesne systemy kontrolujące parametry, wyświetlacze cyfrowe, funkcje automatycznego obracania jaj, a także w niezwykle wydajne systemy grzewcze. Dzięki takim rozwiązaniom, proces inkubacji odbywa się samoczynnie, a hodowca musi jedynie co jakiś czas doglądać zarodków, używając do tego celu owoskopu – czyli narzędzia pozwalającego prześwietlić skorupkę jajka. Na rynku znajdziemy też inkubatory z wbudowanym owoskopem. 

Inkubacja jaj gęsich

Równie popularne co kur, są również hodowle gęsi. Nic więc dziwnego, że wiele osób decyduje się na rozpoczęcie procesu inkubacji jaj gęsich. Różni się on względem tego omawialiśmy w przypadku inkubacji jaj kurzych zarówno parametrami, jak i czasem trwania, który wynosi zwykle 29 – 30 dni. 

Od 5 dnia inkubacji jaja należy obracać co 3 godziny, warto więc zaopatrzyć się w inkubator potrafiący robić to automatycznie. Temperatura w jakiej wskazana jest inkubacja jaj gęsich wynosi 37 – 37,6°C i należy ją utrzymywać zależnie od posiadanego modelu urządzenia. Przypomnijmy – inna jest zalecana w przypadku urządzeń z termoobiegiem, inna zaś dla procesów w inkubatorach bez termoobiegu. Wilgotność którą należy utrzymywać to 70 do 75%.

Inkubacja jaj kurzych i gęsich – podsumowanie

Podejmując się procesu inkubacji, celem rozwoju lub rozpoczęcia własnej hodowli kur lub gęsi, warto zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. Inkubatory zapewniające prawidłowy rozwój zarodków, będą w tym przypadku bardzo użyteczne. Dzięki swej funkcjonalności, mogą ograniczyć praktycznie do zera czynności wykonywane przez hodowcę. Cały proces przejmą bowiem systemy kontrolujące wilgotność, temperaturę, a także odpowiednio często obracające jajka w komorze klujnikowej. Dzięki temu inkubacja jaj nikomu nie sprawi większej trudności. 

Zapraszamy Cię do zapoznania się z naszym artykułem o tym jak zrobić własny inkubator do jaj.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej