Autor: Rafał Predko

Jak czyścić i dezynfekować meble ze stali nierdzewnej

Czystość i higiena na zapleczu kuchennym to sprawa niezwykłej wagi. I nie chodzi tu tylko o przepisy prawne egzekwowane przez sanepid, ale i o jakość oraz komfort codziennej pracy. Jakże miło przecież gotować, gdy stanowiska pracy są schludne i zadbane. Jako że zarówno meble gastronomiczne, jak i większość sprzętu wykonywane są ze stali nierdzewnej, warto poznać ogólne zasady czyszczenia, dezynfekcji i konserwacji tego właśnie materiału. 

Zapraszamy do naszego poradnika, w którym zawarliśmy zbiór praktycznych wskazówek, jak prawidłowo dbać o meble ze stali nierdzewnej.      

Jak czyścić meble gastronomiczne? 

Stal nierdzewna jest materiałem, który idealnie nadaje się do gastronomii. Dzięki swoim właściwościom może być bowiem bezpiecznie stosowana w kontakcie żywnością. Wykazuje też dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne i działanie korozji. Nie mniej ważną zaletą jest również fakt, że materiał ten można stosunkowo łatwo utrzymać w czystości. Stal nierdzewna nie jest bowiem podatna na trwałe zabrudzenia. 

Oczywiście nie istnieją materiały niezniszczalne i nawet najsolidniejszy z nich ma granice swojej tolerancji. Należy mieć to na uwadze zwłaszcza gdy chcemy aby nasze  meble gastronomiczne jak najdłużej cieszyły oko swoim pierwotnym wyglądem. Dlatego też ich czyszczenie, nawet jeśli są skonstruowane ze stali nierdzewnej, powinno przebiegać wedle pewnych zasad. Jak więc czyścić je skutecznie a jednocześnie bez ryzyka uszkodzenia? 

Główna zasada, którą wyznają doświadczeni szefowie kuchni jest taka, by przede wszystkim przestrzegać regularności i systematyczności. Zamiast więc doprowadzić do sytuacji, w której nasze meble se stali nierdzewnej pokryją się kilkudniową warstwą resztek potraw, zmieszanych z tłuszczem osadzającym się wraz z oparami podczas smażenia czy gotowania, a także z kurzem, należy codziennie po skończeniu pracy usuwać wszelkie zabrudzenia. 

Oczywiście nie bez znaczenia jest to, czego używamy podczas prac porządkowych. Wykonując je nieumiejętnie możemy nadmiernie zarysować powierzchnie, a każda taka rysa będzie świetnym miejscem dla gromadzących się zanieczyszczeń. By tego dokonać, należy więc wszelkiego rodzaju szczotek drucianych, skrobaków, wełny stalowej. Zamiast tego wybierzmy miękkie ściereczki z mikrofibry, delikatne gąbki, tudzież zmywaki wykonane z plastiku.        

Do czyszczenia nie powinno też używać się twardej wody. Ta boirm podobnie jak pozostawione na długi czas resztki żywności, może doprowadzić do powstawania zacieków, a w najgorszym przypadku uszkodzić wierzchnią warstwę powierzchni mebla. 

Jak dezynfekować blaty w kuchni? 

Samo usunięcie zabrudzeń to jednak nie wszystko. W miejscach gdzie przygotowywane są potrawy, należy też, a nawet przede wszystkim, zadbać o dezynfekcję stanowisk roboczych. Nie chcemy przecież serwować naszym klientom dań, które powstawały w kontakcie z różnymi bakteriami, czy drobnoustrojami. Ma być przecież nie tylko smacznie ale i zdrowo. 

Oczywiście istnieje wiele środków chemicznych, którymi możemy dezynfekować np. stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej. W trakcie serwisu, gdy na blacie przez cały czas przewijają sie produkty spożywcze, lepiej skorzystać z roztworów organicznych, stworzonych samemu. Świetnie w tym względzie sprawdzają sie woda z octem lub z kwaskiem cytrynowym. Równie dobrym pomysłem jest też użycie roztworu spirytusowego. Wszystkie te mieszaniny mają nie tylko działanie antybakteryjne, ale i właściwości czyszczące. 

Chemia bowiem, ma to do siebie, że nie tylko pozostawia sztuczny zapach, który może „wzbogacić” potrawy o niepożądane walory smakowe, ale też najzwyczajniej w świecie zaszkodzić osobie spożywającej danie mające kontakt z takim środkiem czyszczącym. Dlatego też z chemicznych detergentów warto korzystać dopiero na sam koniec dnia pracy, gdy już nie będziemy przygotowywać żadnych potraw. Przez noc niechciany zapach oraz szkodliwe opary całkowicie się ulotnią, a my na drugi dzień będziemy mogli od razu zabrać się do pracy. 

Przejdźmy więc teraz do środków chemicznych, używanych w profesjonalnej gastronomii. Wielu uznanych szefów kuchni stawia w tym względzie na najprostsze metody. Do najbardziej elementarnych należą woda z płynem do naczyń lub też mydłem przeznaczonymi do gastronomii. Detergenty te pozwalają nie tylko odtłuścić powierzchnię stołu roboczego, ale też unicestwić część zarazków. 

Co pewien czas warto też sięgnąć po chemię dedykowaną stali nierdzewnej. Rynek przepełniony jest różnego rodzaju środków czyszczących w postaci mleczek, płynów, past itp. Nie wszystkie one jednak nadają się do użytku w miejscach gdzie przygotowywana i przechowywana jest żywność. Przed zakupem warto więc zweryfikować etykiety takich detergentów. Część z nich bowiem choć świetnie radzi sobie z czyszczeniem stali nierdzewnej, bezwzględnie nie nadaje się, by czyścić nią meble gastronomiczne.   

Konserwacja mebli ze stali nierdzewnej (polerowanie stali nierdzewnej) 

Czyszczenie i dezynfekcja stali nierdzewnej, choć oczywiście są czynnościami niezwykle istotnymi, nie zawsze wystarczą, by zapewnić wykonanym z niej przedmiotom należyty wygląd. Stoły, szafki, regeały gastronomiczne i inne profesjonalne meble kuchenne ze stali nierdzewnej charakteryzują się tym, że na początku użytkowania na ich powierzchni tworzy się warstwa pasywna, chroniąca przed działaniem czynników zewnętrznych. 

Warto więc unikać jakichkolwiek zarysowań, by jak najdłużej utrzymać powierzchnię roboczą w nienagannym stanie. Oczywiście podczas prac kuchennych niemożliwym jest by trwało to wiecznie, istnieją jednak praktyczne pomysły jak znacząco ograniczyć ten proces. Warto więc zamiast np. stawiać ciężkich i gorących garnków  bezpośrednio na blacie podłożyć pod niego deskę, kratkę lub kuchenny ręcznik. 

Unikniemy w ten sposób niepotrzebnych zarysowań, a i nie doprowadzimy do sytuacji, w której stal pod wpływem temperatury zacznie się odkształcać. Pamiętać należy bowiem, że nawet najdroższe meble za najlepszej jakościowo stali nierdzewnej nie są wieczne. 

Chcąc zadbać wygląd powierzchni roboczych, po ich umyciu warto też poddać je konserwacji, jaką jest polerowanie. Proces ten jest o tyle prosty, że wykonuje się go przy użyciu specjalnych preparatów nabłyszcająco-polerujacych. Niewielką ilość takiego preparatu nakładamy na powierzchnię, którą chcemy poddać konserwacji, a wcieramy delikatną, miękką ściereczką. 

Tu jednak należy pamiętać, by polerowanie stali nierdzewnej odbywało się wedle pewnej zasady. Otóż polerować należy wzdłuż istniejących na powierzchni szlifów. W przeciwnym razie możemy naruszyć warstwę powierzchni, a tym samym doprowadzić do pojawiania się rdzy. A przecież zależy nam, by jak najdłużej utrzymać nasze meble w stanie schludnym i zdatnym do użytku.        

Jak czyścić i dezynfekować meble ze stali nierdzewnej – podsumowanie 

Przygotowywanie potraw to czynność wymagająca bezwzględnego stosowania zasad czystości i higieny. Podczas gotowania powstają jednak rożnego rodzaju zabrudzenia, którym nie da się zapobiec w ferworze gastronomicznego zamieszania. Wie o tym każdy, kto choć raz przebywał na kuchennym zapleczu restauracji, baru lub innego miejsca zbiorowego żywienia podczas serwisu. Różnego rodzaju tłuste osady, zacieki, resztki potraw są codziennością na stanowisku pracy kucharza. 

Na szczęście jednak meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej są mocno odporne na działanie tego typu czynników. Można je łatwo wyczyścić, dbając jednocześnie o jakość przygotowywanych dań.  Meble gastronomiczne są przecież podstawą naszego zaplecza kuchennego, dlatego warto dbać o nie należycie w sposób regularny i zgodny z zasadami, o których wspomnieliśmy w naszym poradniku.