Zimno, zimniej… czyli jak długo można mrozić mięso – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Rafał Predko
17 listopada, 2022

Obfite zapasy żywności od wieków sprawiają, że ludzie śpią spokojnie. Ta kwestia się nie zmienia, choć technologia nadal idzie naprzód. Współcześnie mrożenie to bardzo praktyczna i popularna forma konserwacji żywności, dlatego warto wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Informacje z naszego poradnika przydadzą się zarówno w Twoim domu, jak i firmie gastronomicznej.

Wie lange kann Fleisch eingefroren werden?

Udostępnij

Obfite zapasy żywności od wieków sprawiają, że ludzie śpią spokojnie. Ta kwestia się nie zmienia, choć technologia nadal idzie naprzód. Współcześnie mrożenie to bardzo praktyczna i popularna forma konserwacji żywności, dlatego warto wiedzieć, jak długo można mrozić mięso. Informacje z naszego poradnika przydadzą się zarówno w Twoim domu, jak i firmie gastronomicznej.

Mrożenie i przechowywanie mięsa

Znanym od dawien dawna sposobem na przedłużenie przydatności mięsa do spożycia jest jego mrożenie. Wiedziały już o tym nasze babcie. Dziś przechowując większe ilości mięsa w bardzo niskich temperaturach, nie tylko oszczędzasz czas. Niekiedy oszczędzasz też pieniądze, jeśli kupisz produkty w korzystnej cenie. Pełna zamrażarka sprawia, że nie zabraknie Ci składników na posiłek w najmniej oczekiwanym momencie.

Czy jednak mrożenie mięsa jest bezpieczne dla zdrowia? Oczywiście! W zamrożonym mięsie aktywność enzymów jest bowiem mocno ograniczona. Oznacza to, że rozwój pleśni oraz szkodliwych bakterii zostaje całkowicie wstrzymany. Mięso może więc bezpiecznie mrozić się przez bardzo długi czas. Pamiętaj jednak o paru ważnych zasadach!

Przed włożeniem do zamrażarki wyjmij mięso z oryginalnego opakowania. W wielu przypadkach takie opakowania nie nadają się do mrożenia. Mięso umieść w specjalnych woreczkach przeznaczonych do bardzo niskich temperatur. Kupisz je w każdym sklepie z drobnymi artykułami gospodarstwa domowego.

Zadbaj o to, aby na wierzchu znalazły się przetwory mięsne z krótszym okresem przydatności do spożycia. Natomiast w przypadku mięsa mielonego pamiętaj o jego podziale na mniejsze porcje. Kolejna ważna zasada mówi, że im więcej tłuszczu mięso zawiera, tym krócej może być zamrożone. Dlaczego? Otóż, większa ilość tłuszczu sprawia, że mięso szybciej staje się niezdatne do spożycia. Nawet pomimo zamrożenia.

Jeśli wiesz, jak długo można mrozić mięso, domyślasz się, że po dłuższym czasie w zamrażarce stanie się suche. W efekcie będzie też bardziej słone po przyrządzeniu – znasz to? Jeśli zaś chodzi o rozmrażanie, to odpowiednia ku temu będzie temperatura w lodówce. Natomiast w temperaturze pokojowej mięso wyjęte z zamrażarki dość szybko się zepsuje. Maksymalny czas dla rozmrożonego surowego mięsa w temperaturze pokojowej to 2 godziny.

Przypomnijmy: proces mrożenia nie zabija bakterii, a jedynie je usypia. Po rozmrożeniu bakterie żyjące na mięsie zaczną szybko się namnażać. Nie zapominaj też o wylaniu wody powstałej w wyniku rozmrażania mięsa. W niej również rozwijają się mikroorganizmy. Natomiast jeśli zastanawiasz się, jak szybko rozmrozić mięso, to włóż je do miski z letnią wodą. W krótkim czasie roztopi ona lód.

Jak przygotować mięso do mrożenia?

Zanim odpowiesz sobie na pytanie, jak długo można mrozić mięso, odpowiednio je przygotuj. Najpierw podziel mięso na porcje, a następnie włóż do specjalnych woreczków na mrożonki. Chcesz umieścić w jednym woreczku kilka porcji? Rozdziel je nawoskowanym papierem. Będzie to sporym ułatwieniem podczas rozmrażania.

Pamiętaj również, aby pod żadnym pozorem nie myć mięsa przeznaczonego do mrożenia! Woda stworzy bowiem świetne warunki do rozwoju drobnoustrojów. Opisz woreczki z porcjowanym mięsem, wkładając do nich karteczki z rodzajem mięsa oraz datą mrożenia. Różne rodzaje mięsa przechowasz w ten sposób przez różny czas.

Tak przygotowane porcje włóż do zamrażarki, najlepiej w temperaturze około -18°C. Zależy Ci na efektywnym mrożeniu przy jednocześnie wydajnej pracy zamrażarki? Ułóż porcjowane mięso jak najciaśniej. Zasada dotyczy również innych produktów. Skorzystaj z niej, planując np. jak mrozić pierogi.

Jak długo można mrozić mięso w zamrażarce?

Wiesz już, że nie każdy rodzaj mięsa możesz mrozić przez tę samą ilość czasu. Ponadto tłuste mięsa muszą być mrożone krócej, od tych, które zawierają mniej tłuszczu. Mrożony tłuszcz po pewnym czasie jełczeje, co sprawia, że mięso staje się niezdatne do spożycia. Podobna zasada dotyczy mięs mielonych. Względem mięs w kawałkach mogą być przechowywane w zamrażarce znacznie krócej.

Zatem jak długo można mrozić mięso mielone? Poniżej przedstawiamy zakresy czasowe:

A jak długo można mrozić mięso w kawałkach? Ten czas się wydłuża i wygląda następująco:

Choć mięso, ryby i warzywa mrozi się najczęściej, to pamiętaj, że nie wszystkie produkty nadają się do zamrażarki. Z naszego kolejnego artykułu dowiesz się, jakich zup nie można mrozić.

Elita wśród zamrażarek, czyli sprzęt do lokali gastronomicznych

Mrożenie mięsa praktykuje się również w profesjonalnej gastronomii. Nie ma tu jednak miejsca na amatorszczyznę. Dlatego zaopatrz się w zamrażarkę, która sprosta surowym wymaganiom i nie będzie kosztowna w utrzymaniu. Wybierając odpowiedni dla siebie sprzęt, zwróć koniecznie uwagę na jego pojemność. Oczywiście im będzie większy, tym większe zapasy mrożonego mięsa będziesz przechowywać.

W tym przypadku przemyśl również przestrzeń i wyposażenie kuchni gastronomicznej. Zasada jest prosta: im bardziej pojemna będzie zamrażarka, tym więcej miejsca zajmie. Z tego powodu przed zakupem dokładnie zmierz kuchnię.

Wydajny termostat to kolejna ogromnie ważna cecha zamrażarki do lokalu gastronomicznego. Właśnie ten element odpowiada za precyzyjne utrzymanie temperatury określonej przez użytkownika. Uważaj na sprzęt niskiej jakości ze słabym termostatem! Istnieje ryzyko, że zapasy przechowywane w zamrażarce szybko zepsują się w wyniku niekontrolowanego wzrostu temperatury.

Wiesz już, jak długo można mrozić mięso!

Mrożenie mięsa, zarówno w postaci surowej, jak i przetworów wymaga pewnej wiedzy. Po pierwsze pamiętaj o przygotowaniu do mrożenia, po drugie o tym, jak długo można mrozić mięso. Żeby Twoje mrożonki nie popadły w zapomnienie! Trzymaj się prostej zasady: im bardziej tłuste mięso, tym krócej może leżeć w zamrażarce. To nic trudnego, a zyskasz pewność, że zapasy po rozmrożeniu będą bezpieczne dla zdrowia i smaczne.

Jeśli interesujesz się konserwacją żywności, to przeczytaj nasz kolejny wpis. Dowiesz się z niego, jak długo można mrozić drożdże.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Klarowanie wina – jak uzyskać krystalicznie czysty trunek?

Klarowanie wina to proces usuwania z niego osadów i drobinek, które mogą mętnić jego barwę i…

Czytaj więcej

Jak zatrzymać fermentację wina i uzyskać idealny smak trunku?

Fermentacja wina to złożony proces, który od wieków kształtuje charakter i smak tego szlachetnego trunku. Winiarze…

Czytaj więcej

Rodzaje miodu pszczelego – jego smak, kolor i odmiany

Miód od wieków znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości i niepowtarzalnego smaku. Ten słodki wyrób pszczół…

Czytaj więcej

Jak ułożyć wędliny na półmisku?

Jak ułożyć wędlinę na półmisku, aby wyglądała apetycznie, estetycznie i nowocześnie? Klucz do perfekcyjnego półmiska tkwi…

Czytaj więcej