Jak używać zaparzacza do kawy – Poradnik expondo

Udostępnij

Zapach i smak aromatycznej, świeżo parzonej kawy jest tym, co nas – kawoszy stawia na nogi każdego poranka. Kawa świetnie sprawdza się też podczas spotkań ze znajomymi, rozmów biznesowych, czy nawet randek. Również w pracy stanowi znakomity pretekst do zrobienia sobie krótkiej przerwy i zaznania odrobiny relaksu. Dla niektórych jednak umiejętne parzenie tego napoju bywa nie lada wyzwaniem i tu z pomocą przybywa zaparzacz do kawy. Jak używać tego typu urządzenia? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Udostępnij

Zapach i smak aromatycznej, świeżo parzonej kawy jest tym, co nas – kawoszy stawia na nogi każdego poranka. Kawa świetnie sprawdza się też podczas spotkań ze znajomymi, rozmów biznesowych, czy nawet randek. Również w pracy stanowi znakomity pretekst do zrobienia sobie krótkiej przerwy i zaznania odrobiny relaksu. Dla niektórych jednak umiejętne parzenie tego napoju bywa nie lada wyzwaniem i tu z pomocą przybywa zaparzacz do kawy. Jak używać tego typu urządzenia? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Zaparzacz do kawy – jak działa

Zaparzacze do kawy już od jakiegoś czasu na dobre zagościły w naszych domach. Najpopularniejszą ich odmianą jest tzw. prasa francuska. Jej działanie jest bardzo proste i z pewnością każdy poradzi sobie z obsługą. Cała filozofia polega na wsypaniu zmielonej kawy na dno zaparzacza i zalaniu jej odrobiną wody w celu dokonania wstępnej infuzji. Następnie, po około trzydziestu sekundach dolewamy docelową ilość wody i odczekując kilka minut, pozwalamy zaparzyć się kawie pod przykryciem.

Ostatnią czynnością jest wciśnięcie tłoka, który za pomocą przymocowanego do niego sitka dociska fusy do dna zaparzacza, oddzielając oddzielając je od kawy. Teraz pozostaje już tylko przelać napój do filiżanek i cieszyć się jego aromatem. Co najważniejsze, przyrządzona w ten sposób kawa pozbawiona jest fusów no i oczywiście smakuje wybornie.

Zaupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku ciśnieniowego zaparzacza do kawy zwanego też  kawiarką. Zanim jednak dowiemy się jak działa zaparzacz do kawy tego typu, warto poznać jego budowę. Sprzęt złożony jest z 3 głównych elementów. Do pierwszego z nich wlewa się wodę. Drugi zaś służy przymocowaniu sitka i lejka do którego wsypujemy kawę. Trzecim natomiast elementem jest zbiornik, w którym gromadzi się gotowy napar. Odpowiednio napełnione urządzenie stawiamy na kuchence, doprowadzając wodę do wrzenia.

Dzięki powstałemu w ten sposób ciśnieniu wewnątrz zaparzacza, para wodna przenosi się ku górze  się do góry, tworząc przepyszną kawę. Teraz możemy już zdjąć kawiarkę z kuchenki i przelać jego zawartość do filiżanki. Co niezwykle ważne, zaparzacze ciśnieniowe mogą być sużywane na wszelkiego typu kuchenkach – gazowych, indukcyjnych, a także elektrycznych. 

Zaparzacz do kawy – jak parzyć kawę?

Chcąc uzyskać doskonały efekt, czyli zaparzyć idealnie aromatyczną i wybornie smaczną kawę, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze kawa wsypywana do zaparzacza  powinna pochodzić ze świeżo zmielonych ziaren. I tu uwaga –  najlepiej gdy kawa jest zmielona nieco grubiej niż ta, którą wsypujemy do ekspresu (dobrze by miała konsystencję piasku). To jakiego gatunku ziaren użyjemy, jest oczywiście sprawą subiektywną i zależy wyłącznie od indywidualnego gustu.

Zmieloną kawę wsypujemy na dno zaparzacza i zalewamy gorącą wodą. Nie musi to być wrzątek, wystarczy taka, o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Jak wspomniane było wcześniej, początkowo wlewamy jedynie tyle wody, by ta przykryła zmieloną kawę. Całość mieszamy, celem uwolnienia dwutlenku węgla powstałego podczas palenia ziaren. Po upływie 30 sekund dolewamy resztę wody, która zdążyła się już nieco schłodzić.

W ten sposób uzyskamy idealną temperaturę przekraczająca nieco ponad 90 stopni Celsjusza. Następnie po odczekaniu 4 minut (o czym również wspomnieliśmy podczas omawiania zasady działania zaparzacza) wduszamy tłok, dociskając za pomocą sitka fusy do dna naczynia. Po oddzieleniu fusów od naparu, kawa gotowa jest do picia.

Ile kawy do zaparzacza powinno się wsypywać?

Wiemy więc już jak używać zaparzacza, a także co robić, by przy jego użyciu przyrządzić kawę idealną. Chcąc jednak uzyskać pełnię idealnego smaku, warto dobrze jest znać odpowiednie proporcje wody względem zmielonych ziaren. Zatem, ile kawy do zaparzacza powinniśmy wsypać, aby było jak należy? Otóż powszechnie przyjęte jest, że standardowa ilość wynosi 60 g (czyli około 12 łyżeczek) kawy na jeden litr wody. 

Oczywiście nie zawsze potrzebować będziemy całego litra kawy, bo przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować jej tyle, żeby napełnić jedną filiżankę. Wtedy oczywiście odpowiednio zmniejszamy ilość zmielonych ziaren, zachowując odpowiednie proprorcje. By wyszło idealnie, przeliczamy sobie te wartości, bądź też metodą prób i błędów dochodzimy do momentu w którym uzyskamy idealne dla nas smak i moc napoju.   

Jak zaparzyć kawę bez zaparzacza

Oprócz metody parzenia kawy w zaparzaczu istnieją oczywiście również inne sposoby jej przygotowania. Najbardziej oczywistym i najpowszechniejszym jest nasza tradycyjna „zalewajka”, W tym przypadku, po prostu zmieloną kawę wsypujemy do filiżanki, a następnie zalewamy wrzątkiem. Jest to rzecz jasna najprostszy sposób, lecz wiąże się z tym, że na dnie filiżanki znajdować będą się fusy.

Kolejnym ze sposobów jest kawa po turecku. Do jej przygotowania potrzebne będzie nam metalowe naczynie z rączką, do którego wlewamy zimną wodę oraz wsypujemy drobno zmieloną, świeżą kawę. Naczynie stawiamy na kuchence, czekając do chwili, aż na górze pojawi się pianka. Następnie, zanim wywar osiągnie temperaturę wrzenia zdejmujemy i po chwili ponownie stawiamy na palnik.

Czynność tą należy wykonać trzykrotnie, a po opadnięciu fusów na dno, kawa po turecku jest już gotowa. Metoda ta zabiera nieco czasu, jednakże dla uzyskania tak wyrazistego smaku, warto go poświęcić.

Trzecią metodą parzenia kawy bez zaparzacza jest użycie dippera, czyli stożkowatego lejka z gęstą siatką, który nakładamy na dzbanek. Po wsypaniu zmielonej kawy do sitka, zalewamy ją wrzątkiem   i czekamy aż zaparzony wywar wleje się całkowicie do wnętrza dzbanka, pozostawiając tym samym fusy na siatce. Teraz pozostaje już tylko przelać kawę do filiżanek.

Jak wyczyścić zaparzacz do kawy

Codzienne korzystanie z zaparzacza do kawy wymusza też jego codzienne czyszczenie. Dzięki temu kawa będzie zawsze aromatyczna i pełna właściwego dla siebie smaku. Zatem, jak wyczyścić zaparzacz do kawy?  Otóż oprócz usuwania resztek wody, pozostałości naparu, a także fusów, sprzęt do parzenia kawy należy poddawać również gruntownej konserwacji. Dzięki temu pozbędziemy się kamienia, jak i wszelkich osadów, które oprócz negatywnego wpływu na smak kawy, mogłyby przyczynić się do trwałego uszkodzenia poszczególnych elementów sprzętu.

Sprawdzonym sposobem gruntownej konserwacji zaparzacza do kawy jest rozebranie go na części i umieszczenie ich w misce z ciepłą wodą. Pozwalając im dobrze się namoczyć, należy odczekać około 20 minut, po czym używając np. Szczotki do butelek lub gąbki wyczyścić dokładnie wszystkie zabrudzenia. Na koniec pozostaje już tylko wytrzeć całość suchą szmatką i gotowe. Czyszczenie zaparzacza jest bardzo proste i przy regularnym, codziennym muciu nie wymaga nawet używania detergentów.

Jak używać zaparzacza do kawy – podsumowanie

Zaparzacze do kawy to jak widać urządzenia nieskomplikowane w obsłudze i bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Dzięki nim szybko przygotujesz aromatyczną kawę, która w mgnieniu oka postawi Cię na nogi i doda energii. To jaki zaparzacz do kawy wybierzesz zależy wyłącznie od Twoich osobistych preferencji, podobnie zresztą, jak smak Twojej ulubionej kawy.    


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej