Autor: Rafał Predko

Jak działa i jaki grill gazowy wybrać?

Jaki grill gazowy spośród wielu dostępnych na rynku wybrać? Czym powinien się charakteryzować taki sprzęt, żeby jak najlepiej spełniał swoje zadanie? Z takimi rozterkami borykają się zarówno właściciele lokali gastronomicznych, jak i prywatni użytkownicy. Sprawdź, na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla gazowego.

Grill gazowy – jak działa?

Na początku poznajmy zasadę działania grilla gazowego. Zwykle jest on zasilany gazem z butli i wyposażony w co najmniej jeden palnik znajdujący się pod rusztem. Pomiędzy tymi elementami znajduje się blacha izolująca grillowane potrawy od ognia, a także pełniąca funkcję ociekacza dla tłuszczu. Produkty spożywcze są więc poddawane obróbce termicznej pod wpływem działania ognia wydobywającego się z palników.

Przed rozpoczęciem grillowania należy ustawić sprzęt w takim miejscu, by nie stanowił on zagrożenia zarówno dla osób znajdujących się w pobliżu, jak i dla samego otoczenia. Pamiętajmy, aby w okolicy nie znalazły się żadne łatwopalne elementy czy substancje chemiczne, które w efekcie niefortunnych zdarzeń mogą zając się od ognia. Ważną sprawą jest także stabilne ustawienie, wykluczające możliwość przewrócenia się całej konstrukcji.

Istotne jest także to, żeby sprawdzić, czy butla z gazem, którą zamierzamy podłączyć, jest wystarczająco napełniona gazem. Po jej podłączeniu zaś powinniśmy sprawdzić, czy wykonane zostało to poprawnie. Po wykonaniu tych czynności możemy odpalić palnik.

JESIENNE OBNIŻKI CEN

ZACZNIJ OSZCZĘDZAĆ

Na co zwrócić uwagę przed zakupem grilla gazowego?

Skoro znamy już zasadę działania, to przyszedł czas, aby dobrać idealny dla siebie grill gazowy. Jaki wybrać odpowiedni model i czym powinien się on charakteryzować? Zacznijmy od tego, że obsługa każdego grilla jest praktycznie taka sama i nie różni się zbytnio od korzystania z kuchenki gazowej. Różnice pomiędzy poszczególnymi grillami wynikają zwykle z powierzchni rusztu, liczby palników (zobacz: grill gazowy dwupalnikowy), materiału wykończeniowego, a także liczby dodatkowych funkcji.

Jeśli więc nasz grill gazowy będzie użytkowany od czasu do czasu, to lepiej zainwestować w sprzęt stosunkowo prosty, który sprawdzi się do typowych, kulinarnych zadań. Osoby szukające bardziej rozbudowanych funkcjonalności, powinny zwrócić uwagę na modele dysponujące dodatkowym rusztem, wędzarnią lub piekarnikiem.

Elementy grilla gazowego

Praktycznie każdy grill gazowy wyposażony został w takie same, kluczowe elementy. Pierwszym z nich jest ruszt. Charakteryzuje się on solidnym wykonaniem ze stali nierdzewnej lub z żeliwa. Element ten jest więc bardzo trwały, dość ciężki i dzięki swym właściwościom pozwala równomiernie opiekać potrawy, nawet podczas grillowania w trakcie chłodniejszych pór roku.

Drugim elementem są palniki. To one tak naprawdę stanowią o użyteczności naszego grilla. Ich charakterystyczną cechą są otwory po obu stronach, przez które wydobywa się gaz. To właśnie palniki zapewniają szybkie nagrzewanie się urządzenia, a tym samym możliwość grillowania dań i przekąsek. W sprzedaży znaleźć możemy modele dysponujące dwoma rzędami otworów. W takim przypadku mamy więc dwukrotnie więcej źródeł ciepła.

Bardzo ważnymi częściami grilla gazowego są także dysze oraz zawory. Dzięki nim możliwa jest regulacja natężenia gazu, a tym samym temperatury grillowania. Dobrze, gdy pokrętła można obrócić o 180 stopni, wtedy bowiem da się precyzyjnie ustawić temperaturę naszego grilla.

Nie mniej ważne od poprzednich elementów są aromatyzery. Za ich sprawą potrawy z grilla gazowego nabierają pełni smaku. Zadaniem aromatyzerów jest odparowywanie tłuszczu wyciekającego z potraw na ruszcie. Para ta jest następnie wchłaniana przez potrawy, które przesiąkają jej aromatem. Aromatyzery są wykonywane ze stali nierdzewnej i charakteryzują się stożkowym kształtem.

Piąty element konstrukcji to szafka na butlę z gazem. W zależności od modelu grilla gazowego, dostępne są różne ich rozmiary. Warto więc upewnić się, że wybrany przez nas sprzęt dysponuje przestrzenią zdolną pomieścić popularne butle z gazem o ciężarze 11 kg.

Ostatni element, który warto omówić, to pokrywa. Jej cechą podstawową powinna być solidność wykonania i grube ściany. Tylko dzięki temu możliwe będzie zapobieganie wydostawaniu się ciepła, a także utrzymanie odpowiedniej temperatury, np. podczas grillowania w trakcie zmiennych warunków atmosferycznych. Dobrze, jeśli element ten wykonany został z odlewu aluminium i dysponuje podwójnymi ściankami ze stali nierdzewnej.

Rodzaje grillów

Oprócz grillów na gaz istnieją także inne rodzaje urządzeń, różniące się źródłem zasilania. Popularne są grille węglowe, a także grille elektryczne, pozwalające np. grillować na balkonie. Oczywiście, wszystkie wymienione rodzaje umożliwiają nam przygotowywanie takich samych potraw, jednakże w wielu aspektach różnią się od siebie. W jaki sposób?

Grill gazowy a węglowy

Rozpocznijmy zatem od porównania grilla gazowego i węglowego. Pierwszą i chyba najbardziej zasadniczą różnicą jest tzw. klimat grillowania. W przypadku grilla węglowego cały proces przybiera formę swoistego rytuału, rozpoczynającego się wraz rozpaleniem ognia. Konieczność dosypywania węgla i doglądanie płomienia to czynności, których nie uświadczymy podczas obsługi grilla gazowego, co przez niektóre osoby może być uznane za duży minus.  

Bardzo znaczącą różnicą jest także smak i aromat grillowanych potraw. W przypadku grilla węglowego, wchłaniają one bowiem dym z palonego węgla. Dania z grilla gazowego smakują zupełnie inaczej, o ile sprzęt nie dysponuje funkcją wędzarni. Jeśli zaś chodzi o ich miękkość i soczystość, to górą będzie grill gazowy. Dzięki możliwości regulacji temperatury, możemy bowiem precyzyjnie określić natężenie ognia. Możliwe jest nawet grillowanie takich dań jak pizza czy zapiekanki.

W obu przypadkach bardzo istotne są także kwestie bezpieczeństwa. Korzystanie z grilla gazowego wymaga od nas poświęcenia uwagi butli z gazem. Musimy więc zadbać o jej poprawne podłączenie, unikanie uszkodzeń w trakcie transportu i solidne zakręcenie po grillowaniu. Używając zaś grilla węglowego, powinniśmy uważać, by nie zaprószyć ognia.

Grill gazowy a elektryczny

A jak wygląda porównanie grilla gazowego z elektrycznym? Zarówno jeden jak i drugi rodzaj jest bardzo łatwy w obsłudze. Ze względu jednak na swoje funkcje i właściwości zasilania grill gazowy wydaje się być propozycją dla bardziej zaawansowanych kucharzy. Nowoczesne modele elektryczne dysponują funkcjami automatycznego doboru temperatury i kontroli całego procesu przygotowywania potraw. Jest to więc duże ułatwienie dla amatorów sztuki kulinarnej.

Różnice pomiędzy tymi dwoma typami urządzeń dostrzeżemy również podczas czyszczenia. Na tej płaszczyźnie zwycięzcą jest grill elektryczny, który zwykle wyposażony jest w systemy odprowadzania tłuszczu. Konstrukcja grilla elektrycznego czasami pozwala na mycie jego części w zmywarce do naczyń. Grill gazowy wymaga natomiast nieco więcej aktywności podczas czyszczenia.    

Należy także pamiętać, że grille elektryczne to urządzenia przeznaczone głównie do użytkowania w domu lub na przykład na balkonie. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by korzystać z nich w plenerze, jednakże by mogły działać, potrzebne będzie źródło zasilania energią elektryczną. Grille gazowe mogą być ustawione w praktycznie dowolnym miejscu. Może być to duża kuchnia, taras czy ogród. Potrzebna będzie tylko odpowiednia butla z gazem.   

Jaki gaz do grilla gazowego?

Trzy popularne rodzaje butli gazowych  to 5 kg, 11 kg, a także butla Nano. Oprócz pojemności różnią się one od siebie również zawartością, czyli rodzajem gazu. W dwóch pierwszych znajduje się propan-butan, zaś w butli Nano propan. Jaki gaz do grilla gazowego wybrać i jakie są pomiędzy nimi różnice? Otóż  temperatura wrzenia propan-butanu wynosi -42 stopnie Celsjusza, zaś propanu -4 stopnie Celsjusza. 

Jest to o tyle ważne, że propan-butan użyty podczas grillowania w niskich temperaturach powietrza najzwyczajniej w świecie szybciej się zużywa. Wtedy to lepiej korzystać z czystego propanu. Należy jednak wziąć pod uwagę pewien fakt. Otóż butle Nano zawierające ten gaz nie będą mogły zostać użyte do zasilania modeli o większych rozmiarach. W ich przypadku bowiem zużycie gazu jest dużo większe, przez co może dość do automatycznej blokady reduktora tejże butli.

Grill gazowy do potrzeb lokalu gastronomicznego

Grille gazowe cieszą się sporą popularnością w lokalach gastronomicznych. Profesjonalni kucharze mając do dyspozycji taki właśnie sprzęt gastronomiczny, potrafią stworzyć prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Jest to więc znakomity pomysł na poszerzenie oferty naszego menu i tym samym na zainteresowanie nią nowych klientów.

Z tego też względu producenci sprzętu gastronomicznego proponują grille gazowe charakteryzujące się nie tylko funkcjonalnością ale i dużą wydajnością. Dzięki temu mamy możliwość wyboru np. urządzenia z paleniskami o różnych rozmiarach, pozwalające zaspokoić potrzeby określonej restauracji.

Grill do baru kanapkowego

Prowadząc np. bar kanapkowy, warto pokusić się o zakup grilla gazowego. Dzięki możliwości precyzyjnej regulacji temperatury znakomicie nadaje się on bowiem do przygotowywania delikatnych składników, np. grillowanych warzyw. Te zaś będą świetnym dodatkiem w przypadku kanapek. Dobrym pomysłem mogą być też m.in. grillowane polędwiczki z kurczaka.

Grill do restauracji

Prowadząc restaurację należy zadbać o odpowiednie wyposażenie kuchni gastronomicznej. W tym względzie musimy więc nie tylko wziąć pod uwagę to, jakie potrawy zamierzamy serwować, ale i też rozplanować układ miejsca w którym będzie ono użytkowane. Zastanawiając się więc, jaki grill gazowy wybrać do swojej restauracji weźmy pod uwagę także jego rozmiar. Każdy lokal ma bowiem swoją specyfikę. Zbyt duży sprzęt w naszej kuchni może znacząco obniżyć wygodę pracy.

Grill w lokalu typu kebab

Nad zakupem grilla gazowego często zastanawiają się także właściciele lokali gastronomicznych oferujących kebab. W ich przypadku, tego typu sprzęt nie jest sprawą priorytetową. Tam sercem lokalu jest bowiem urządzenie znane jako opiekacz do kebaba. Jako że istnieją modele zasilane gazem z butli gazowej, warto wspomnieć o tym fakcie. Oczywiście, jeśli zamierzamy poszerzyć menu o dania inne niż tylko kebab, nic nie stoi na przeszkodzie zaopatrzyć się również w grill.  

Jaki grill gazowy wybrać – podsumowanie

Grille gazowe to sprzęt, który sprawdza się zarówno w użytku profesjonalnej kuchni, jak i podczas grillowania w gronie rodziny lub przyjaciół. Urządzenia te potrafią precyzyjnie określić temperaturę przygotowywania potraw, są wydajniejsze niż tradycyjne grille węglowe, a także w przeciwieństwie do grillów elektrycznych, bez żadnych komplikacji można korzystać z nich w plenerze. Rozważając jednak, jaki grill gazowy wybrać, pamiętajmy o jego cechach, takich jak rozmiar i budowa grilla, czyli m.in. liczba palników, wielkość rusztu, a także możliwość podłączenia odpowiedniej butli z gazem.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].