Jaki opiekacz do kanapek wybrać i czym się kierować przy wyborze?

Udostępnij

Autor Alicja Woźniak
29 czerwca, 2021

Opiekacz do kanapek to jeden z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych – zarówno w domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Umożliwia przygotowanie śniadania na ciepło, przekąski w ciągu dnia, a także kolacji. W naszym artykule podpowiadamy, jaki opiekacz do kanapek wybrać i na co zwracać uwagę podczas jego zakupu.

Welchen Sandwichmaker soll man wählen

Udostępnij

Opiekacz do kanapek to jeden z najbardziej podstawowych sprzętów kuchennych – zarówno w domowych, jak i profesjonalnych kuchniach. Umożliwia przygotowanie śniadania na ciepło, przekąski w ciągu dnia, a także kolacji. W naszym artykule podpowiadamy, jaki opiekacz do kanapek wybrać i na co zwracać uwagę podczas jego zakupu.

Najważniejsze parametry opiekacza – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Opiekacz jest jednym z wielu urządzeń grzewczych używanych w kuchni. Wybierając tego typu sprzęt w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na dwa parametry:

Oba są ściśle ze sobą połączone, ponieważ im urządzenie ma wyższą moc, tym szybciej się nagrzewa i pozwala w krótszym czasie przyrządzić kanapkę. Ta zależność pozwala także zaoszczędzić energię. Dlatego zawsze warto zainwestować w sprzęt o wyższej mocy. Sprawa wygląda identycznie, kiedy szukasz odpowiedzi na pytanie, jaka moc gofrownicy będzie najlepsza.

Standardowe opiekacze przeznaczone do domowego użytku zwykle charakteryzują się mocą na poziomie 700-800 W. Pozwalają przygotować jednorazowo dwie gorące kanapki, czyli cztery trójkąty. Urządzenia o wyższej mocy np. 1200-1300 W są wydajniejsze, ponieważ umożliwiają opieczenie w krótszym czasie większej liczby kanapek, zwykle czterech.

Dobranie sprzętu o optymalnej mocy zależy od Twoich potrzeb. Jeśli kanapki na ciepło to dla Ciebie jedynie szybka przekąska, w zupełności wystarczy Ci opiekacz o mniejszej mocy. Jeśli z kolei zastanawiasz się, jaki opiekacz do kanapek wybrać do przyrządzania np. śniadań dla całej rodziny, to lepiej zainwestować w produkt o większej mocy, który szybko poradzi sobie z czterema kanapkami jednocześnie.

Kolejną grupę stanowią opiekacze typu Salamander. Ze względu na swoją wysoką moc wynoszącą zazwyczaj 2000-3600 W idealnie sprawdzają się w profesjonalnym użytku w gastronomii. Mają dużo szerszy zakres zastosowania: służą do podgrzewania tostów, zapiekanek, innych dań oraz przekąsek, a także grillowania, karmelizowania itp. O pozostałych cechach, jakie powinien mieć dobry opiekacz do firm w branży HoReCa opowiemy w dalszej części artykułu.

Jak już wspomnieliśmy na początku, z mocą łączy się nierozerwalnie temperatura sprzętu. Najtańsze podstawowe modele zwykle nie dysponują funkcją jej regulacji. Te bardziej zaawansowane pozwalają na automatyczną regulację. Termostaty w opiekaczach Salamander zwykle umożliwiają jej płynne ustawianie w zakresie 50-300°C, co sprawia, że precyzyjnie dostosujesz ją do danej potrawy.

Poniżej przedstawiamy pozostałe cechy, decydujące o tym, jaki opiekacz do kanapek najlepiej wybrać. Oprócz odpowiedniej mocy i grzania warto zwrócić uwagę na:

Kiedy już jesteś zdecydowany, jaki opiekacz do kanapek kupić, masz upatrzony konkretny model, warto zapoznać się z opiniami użytkowników, którzy już się na niego zdecydowali. Na rynku jest dostępnych tak wiele podobnych urządzeń, że wybór wcale nie należy do prostych.

Jaki opiekacz 3w1?

Jeśli szukasz bardziej uniwersalnego sprzętu, dającego w kuchni większe pole do popisu, warto rozważyć zakup produktu 3w1. Służy on nie tylko do przyrządzania tradycyjnych tostów. Za sprawą dodatkowych wkładek umożliwia przygotowanie: tostów, gofrów i dań grillowych. Dzięki temu nie musisz dokupować specjalnego urządzenia do każdego typu potrawy czy przekąski.

Wspomniane wkładki są w opiekaczach 3w1 kluczowym elementem konstrukcyjnym. Najlepiej, jeśli spełniają dwa warunki: łatwość wymiany i wygodne czyszczenie. Pierwsza z cech ma związek z drugą, ponieważ tylko całkowicie wyjmowane elementy można porządnie umyć pod bieżącą wodą lub w zmywarce (zależnie od zaleceń producenta). Doskonale, jeśli wkładki wyjmuje się jednym ruchem. Podobnie jak powłoka każdego opiekacza, również te elementy powinny mieć nieprzywierającą powierzchnię. Dzięki niej ani gofry, ani panini nie przykleją się i łatwo je wyjmiesz.

Jaki opiekacz do kanapek dla lokali gastronomicznych?

Wyposażenie kuchni gastronomicznej wymaga sprzętu niezawodnego o wysokich parametrach. Klasyczny zamykany opiekacz świetny do domowego użytku w profesjonalnym zastosowaniu zapewne okaże się niewystarczający. Zatem jaki opiekacz do kanapek wybrać, aby sprawdził się w Twoim lokalu? Bardziej zaawansowane technicznie modele sprawią, że klienci zachwycą się nie tylko wyśmienitymi kanapkami, ale również zapiekankami, a nawet drożdżowym ciastem i daniami mięsnymi.

Jaki opiekacz do kanapek wybrać do baru kanapkowego?

Bar kanapkowy to miejsce, w którym bazę stanowią urządzenia grzewcze do przygotowywania przekąsek oraz chłodnicze do właściwego przechowywania składników, a także gotowych kanapek. Z pewnością niezbędny okaże się w tego rodzaju działalności opiekacz Salamander, szczególnie model wyposażony w kwarcowe grzałki. Posiada on nie tylko wysoką moc (np. ponad 3000 W), ale również bardzo wydajne elementy grzewcze. Umiejscowienie grzałek kwarcowych np. pod każdym rusztem zapewnia jeszcze szybsze, równomierne podgrzewanie dań.

Profesjonalne opiekacze niemal zawsze wykonuje się ze stali nierdzewnej. Materiał ten ceni się w gastronomii nie tylko za jego solidność i odporność na różne czynniki, ale także łatwość w zachowaniu higienicznej czystości. Z gładkiej powierzchni o minimalnej porowatość szybko i wygodnie można usunąć ślady tłuszczu, sosów, soków czy surowego ciasta.

Urządzając bar kanapkowy, warto również zaopatrzyć się w pomocniczy sprzęt, czyli tostery. Gorące pieczywo stanowi nie tylko główny składnik tostów, ale też świetny dodatek do zup, jajecznicy, sałat itd. Modele przeznaczone do gastronomii charakteryzują się dużą efektywnością. Klasyczne modele, z których kromki „wyskakują”, pozwalają jednorazowo przygotować do sześciu tostów, a warianty przelotowe do kilkuset tostów na godzinę.


Toster – na 2 / 4 / 6 tostów

Opiekacz Salamander

2000 W – 50-300°C – Royal Catering

Toster przelotowy – 2200 W

7 prędkości – 3 tryby
Moc2500 W2000 W2200 W
MateriałStal nierdzewnaStal nierdzewnaStal szlachetna, aluminium
Zakres regulacjiTimer od 0 do 5 minTemperatura 50-300 7 stopni prędkości
Wymiary (DxSxW)41,00 x 26,50 x 21,50 cm64.5 x 32 x 2845,00 x 36,50 x 41,00 cm
Waga5,80 kg10,3 kg15,60 kg

Jaki opiekacz do kanapek wybrać do małego bistro?

Małe bistro to lokal oferujący bogatsze menu niż bar kanapkowy. Oprócz przekąsek zwykle można znaleźć tam zupy, dania główne, sałaty oraz desery. Niezależnie jednak od tego, ile pozycji w karcie dań oferujesz swoim klientom, tutaj także niezastąpiony okaże się opiekacz o dużej mocy. Najbardziej uniwersalny Salamander sprawdzi się nie tylko do grzanek, ale również zup, sosów i mięsa. Ewentualnie wyposażenie można poszerzyć o opiekacz do zapiekanek, o ile te ostatnie znajdują się w Twoim menu. Wtedy obróbka termiczna np. dań głównych i przekąsek odbywa się niezależnie.

Jaki opiekacz do kanapek wybrać do restauracji?

Największym lokalem gastronomicznym, w którym może przydać się opiekacz do kanapek, jest restauracja. Stanowi on jednak sprzęt dodatkowy, ponieważ przekąski takie jak grzanki nie stanowią głównego punktu karty menu restauracji. Niemniej wydajny i uniwersalny sprzęt grzewczy sprawdzi się w wielu sytuacjach.

Urządzeniami polecanymi dla dużych zapleczy kuchennych są piece konwekcyjne. Ich działanie opiera się na rozprowadzaniu poprzez wentylator ciepłego powietrza w komorze. Przedstawiona technika ma kilka ważnych zalet:

Modele wyposażone w dodatkową funkcję pary pozwalają świetnie nawilżyć ciasto i mięso. Piece konwekcyjne wyróżniają się dużą wszechstronnością, ponieważ pozwalają przygotować rozmaite dania: mięsne, rybne, warzywne, a także pizzę oraz słodkie wypieki. Dzięki nim tak prosta potrawa jak lasagne może stać się prawdziwym popisem kulinarnym. Z tego względu są cenione w restauracjach, barach, pizzeriach i firmach cateringowych.

Opiekacz do kanapek w lokalu gastronomicznym – podsumowanie

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu łatwiej będzie podjąć Ci decyzję o tym, jaki opiekacz do kanapek wybrać. Zakup sprzętu do domu jest oczywiście dużo łatwiejszy niż do lokalu gastronomicznego, ponieważ nie łączy się z dużymi wydatkami. Dlatego w przypadku profesjonalnej działalności należy szczególnie starannie przeanalizować swoje potrzeby. Niezależnie od tego, czy chcesz prowadzić bar kanapkowy, małe bistro, restaurację czy pizzerię, potrzebujesz urządzenia, które w krótkim czasie równomiernie podgrzeje, opiecze czy zarumieni przekąski i dania. O tej zasadzie należy pamiętać zawsze.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej