Jaką moc powinna mieć gofrownica?

Udostępnij

Autor Alicja Woźniak
29 czerwca, 2021

Decydując się na zakup jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego do kuchni, należy najpierw poznać jego parametry. W przypadku sprzętu grzewczego, a takim jest gofrownica, najważniejszy z nich to moc. Który sprzęt sprawdzi się w użytku domowym i gastronomii? Jaka moc gofrownicy będzie odpowiednia w zależności od potrzeb?

Welches Power-Waffeleisen für Gastronomie

Udostępnij

Decydując się na zakup jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego do kuchni, należy najpierw poznać jego parametry. W przypadku sprzętu grzewczego, a takim jest gofrownica, najważniejszy z nich to moc. Który sprzęt sprawdzi się w użytku domowym i gastronomii? Jaka moc gofrownicy będzie odpowiednia w zależności od potrzeb?

Dlaczego moc gofrownicy jest ważna?

Moc gofrownicy to parametr, od którego zależy szybkość jej nagrzewania i czas pieczenia gofrów. Oczywiście nie bez znaczenia są też przepis na przekąskę, możliwość regulacji temperatury w urządzeniu i materiał, z jakiego wykonano płyty grzewcze. Jednak używając gofrownicy o zbyt niskiej mocy, ryzykujesz, że za długo pieczone gofry będą zbyt miękkie w środku, gumowate i niesmaczne.

Jaką moc powinna mieć dobra gofrownica?

W gofrownicę jakiej mocy należy się zatem zaopatrzyć, aby cieszyć się dobrze wyrośniętą i chrupiącą przekąską? Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się dwa typy gofrownic – domowe i profesjonalne. Pierwsze dysponują zwykle mocą w granicach 700-1200 W oraz niewielkimi rozmiarami.

Należy pamiętać, że stosunek mocy do wielkości płyt grzewczych ma znaczenie – im większe płyty, tym większa moc. Z kolei drugi rodzaj, który sprawdzi się jako wyposażenie kuchni gastronomicznej, ma zazwyczaj moc w granicach 1500-2000 W. Amatorzy gofrów za optymalną wartość uznają 800-1000 W, co pozwalające przygotować chrupiący deser w krótkim czasie.

Moc gofrownicy a jej wykorzystanie w lokalach gastronomicznych

Sprawa wygląda dużo poważniej w lokalach gastronomicznych, gdzie czas przyrządzania dużej liczby porcji deseru ma kluczowe znaczenie. W takich miejscach profesjonalna gofrownica stanowi jeden z podstawowych elementów wyposażenia. Obok wspomnianej wyżej mocy wynoszącej 1500-2000 W warto zwrócić uwagę na funkcję timer (minutnik), która sprawia, że po upłynięciu ustawionego czasu pieczenia urządzenie sygnalizuje dźwiękiem zakończenie procesu.

Ma to szczególnie duże znaczenie w kuchniach, gdzie wykonuje się wiele czynności jednocześnie, np. w godzinach największego ruchu klientów. Profesjonalne gofrownice gastronomiczne gwarantują szybki czas nagrzewania płyt, a tym samym szybsze przygotowanie przekąski.

Jaką moc powinna mieć gofrownica w cukierni?

W punktach gastronomicznych, takich jak cukiernie i kawiarnie, priorytetem jest wydajność w przygotowywaniu ciasta na różnego rodzaju desery, a także w jego późniejszej obróbce termicznej. Gofry nie stanowią w tym przypadku wyjątku, dlatego jeśli zastanawiasz się, w gofrownicę jakiej mocy musisz się zaopatrzyć, warto pomyśleć o przemysłowym modelu podwójnym.

Pozwala on przygotować jednocześnie nawet cztery sztuki dużych gofrów, np. o wymiarach 17 × 10 cm. Ze względu na swoją budowę charakteryzuje się również podwójną mocą wynoszącą zwykle 2 × 2000 W lub 2 × 1500 W i dwoma przewodami zasilającymi. Choć zużywa dużo prądu, wyróżnia się świetną wydajnością. Sprzęt szybko się nagrzewa, a następnie w krótkim czasie piecze aż kilka porcji deseru jednocześnie. Opisywane rozwiązanie doceniło już wielu profesjonalistów, dlatego jeśli kompletujesz wyposażenie cukierni, miej na uwadze podwójne gofrownice.

Świetnym uzupełnieniem oferty Twojego lokalu mogą okazać się gofry bąbelkowe. Od tradycyjnych różnią się niebanalną strukturą i intensywnie jajecznym smakiem z nutką słodyczy. Służą również jako oryginalne wafle do lodów gałkowych, co sprawia, że często serwuje się je w lodziarniach.

Model
gofrownicy

Gofrownica bąbelkowa – bubble waffle

Podwójna gofrownica – belgijskie gofry

Gofrownica podwójna – Royal Catering
Moc1415 W2 x 2000 W2600 W
Ilość gofrów przy jednym pieczeniu [szt]142
Materiał płyty grzewczejAluminiumŻeliwo Aluminium
Zakres temperatury50-250°C 50-300°C 50-300°C
Wymiar (DxSxW) [cm]57.5 x 22.5 x 71.563 x 51 x 2338 x 48 x 27
Waga6 kg19,4 kg10,8 kg

Jaka moc gofrownicy sprawdzi się w małym bistro?

Nie będzie już dla Ciebie zaskoczeniem, że w małym bistro najlepiej zda egzamin profesjonalna gofrownica o mocy wynoszącej do 2000 W. Podobnie jak w cukierni warto postawić na niezawodny sprzęt o wysokich parametrach. Obmyślając konkretne menu na potrzeby biznesplanu takiej działalności, trzeba koniecznie ustalić rodzaje serwowanych przekąsek. Oprócz tradycyjnych deserów na słodko z owocami i bitą śmietaną kojarzonych głównie z kawiarniami i lodziarniami można dołączyć do oferty gofry wytrawne, np. z dodatkiem sera cheddar, jajka sadzonego, wędliny, szpinaku czy sałaty. Jeśli specjalizujesz się w daniach z wytrawnymi dodatkami, warto też rozważyć, jaka suszarka do grzybów będzie dla Ciebie optymalna.

Niezależnie od tego, jaka moc gofrownicy i jaki jej model sprawdziły się w Twoim lokalu, warto zainwestować w dalsze rozszerzenie menu. Jeśli dużym wzięciem cieszą się wspomniane gofry wytrawne, istnieje spora szansa, że klienci docenią także corn dogi. Popularne szczególnie w USA parówki w cieście kukurydzianym albo smaży się w głębokim oleju, albo piecze w specjalnych gofrownicach z wyżłobieniami do gofrów na patyku. Także w tym przypadku możesz sobie zadać pytanie: jaką moc powinna mieć gofrownica corn dog? Jak każda profesjonalna gofrownica powinna mieć moc od 1500 W. Producenci tego typu modeli zwykle oferują 1550 W.

Gofrownica jakiej mocy zda egzamin w restauracji?

Restauracje w porównaniu z kawiarniami, cukierniami czy bistro mają zwykle dużo bogatszą ofertę. Klienci znajdą w nich zarówno przekąski, dania główne, sałaty, jak i słodkie desery. Jeśli Twoje menu nastawione jest także na amatorów słodyczy, bez wątpienia powinieneś zainwestować w dobrą gofrownicę. Także w tym przypadku sprawdzi się profesjonalny sprzęt, który pozwoli przygotować duże porcje, np. prostokątne o wymiarach 17 × 10 cm. Do restauracji zalecamy modele pojedyncze, gdyż przekąski takie jak gofry stanowią zazwyczaj dodatek do głównego menu. Wariant pojedynczy jako uzupełnienie głównego wyposażenia nie zużywa dużo energii elektrycznej, nawet jeśli ma moc 2000 W.

Jednym z podstawowych urządzeń w Twojej restauracji jest z pewnością robot kuchenny. To sprzęt wyróżniający się dużą uniwersalnością, ponieważ pozwala wykonywać wiele czynności, m.in. siekać i rozdrabniać warzywa, mieszać składniki, wyrabiać ciasto i ubijać pianę. Dlatego tak ważna decyzja o tym, jaki robot kuchenny wybrać.

Moc gofrownicy do lokalu gastronomicznego – podsumowanie

Jeśli zadajesz sobie pytanie, jakiej mocy gofrownica będzie najlepsza, to przede wszystkim musisz określić swoje potrzeby. Inny sprzęt sprawdzi się w domowej kuchni, a inny w firmie gastronomicznej. Przedsiębiorcy działający w branży HoReCa mają z kolei zróżnicowane potrzeby. Wszystko zależy zatem od menu.

Cukiernie, kawiarnie, bufety i lodziarnie, w których gofry stanowią jeden z głównych punktów oferty, muszą postawić na modele zapewniające dużą wydajność pracy. Charakteryzują się one wysoką mocą, np. rzędu 2 × 1500 lub 2000 W, ale gwarantują szybkie nagrzewanie płyt, a co za tym idzie szybkie upieczenie chrupiących gofrów. Lokale, w których tego rodzaju przekąski są jedynie dodatkiem, w zupełności zadowolą się mniejszymi (pojedynczymi) modelami o mocy w zakresie 1500-2000 W.

Dlatego jeśli wybierzesz optymalną dla swoich potrzeb gofrownicę, skorzystasz ze sprawdzonego przepisu i użyjesz pysznych świeżych dodatków, to Twoje gofry okażą się prawdziwym kulinarnym przebojem!


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej