Kiełbasa na grilla – jaką wybrać i jak przygotować?

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
26 sierpnia, 2021

Klasyka letnich posiłków na świeżym posiłku – kiełbasa z grilla. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego do przyrządzenia! Czy wiesz jednak, że istnieją różne sposoby przygotowywania tego sztandarowego dania? Sprawdź klasyczne metody oraz przepisy na kiełbasę z grilla inaczej!

Bratwurst vom Grill

Udostępnij

Klasyka letnich posiłków na świeżym posiłku – kiełbasa z grilla. Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego do przyrządzenia! Czy wiesz jednak, że istnieją różne sposoby przygotowywania tego sztandarowego dania? Sprawdź klasyczne metody oraz przepisy na kiełbasę z grilla inaczej!

Ile kalorii ma kiełbasa z grilla?

Zanim zajmiesz się przyrządzaniem, a następnie pałaszowaniem pysznych kiełbasek z grilla, dowiedz się, ile możesz ich zjeść, by sobie nie zaszkodzić. Należy bowiem wiedzieć, że jest to danie dość tłuste – ile kalorii ma kiełbasa z grilla? Szacuje się, że surowa, średniej wielkości porcja ma ok. 230 kcal. Jednak podczas obróbki termicznej część tłuszczu się wytapia i wtedy można liczyć na około 200 kcal w jednej kiełbasce. Nie jest to zatrważająca kaloryczność, jednak jeśli doda się do tego pieczywo i sosy, z którymi zwykle serwuje się tę potrawę, kiełbaska z grilla staje się bardzo sycąca. Warto to wziąć pod uwagę podczas planowania całodziennego żywienia, jeśli wieczorem zamierzasz fetować przy grillu z przyjaciółmi.

Kiełbasa a urządzenia grillowe

Grillowaną kiełbasę można przygotować na kilka sposobów i przy wykorzystaniu różnych sprzętów do grillowania. Jakie masz możliwości?

Marynata do kiełbasy na grilla

Wiele osób nie przyprawia kiełbasy na grilla – wykonuje tylko nacięcia na skórce i od razu wrzuca mięso na ruszt. Okazuje się natomiast, że marynata do kiełbasy z grilla może przenieść to danie na zupełnie inny poziom smakowych doznań. Jak ją przygotować?

Mieszankę przyprawową do kiełbasy z grilla najlepiej zrobić na bazie musztardy lub piwa – tym sposobem można uzyskać pełną harmonię smaku. Dodaj do nich ulubione zioła i przyprawy i zanurz kiełbasę w marynacie na kilka godzin. Aby zyskać lepszy efekt, wcześniej delikatnie ponakłuwaj kiełbasę, wtedy łatwiej przejdzie wszystkimi aromatami.

Jak przyprawić kiełbasę z grilla?

Nie musisz przygotowywać marynaty do kiełbasy z grilla kilka godzin wcześniej, aby zjeść idealnie przyprawione danie. Równie dobrze możesz kiełbasę ponacinać, a następnie dokładnie natrzeć przyprawami, by wydobyć z niej pełnię smaku. Co będzie pasowało do kiełbasy z grilla? Idealna okaże się gotowa mieszanka do mięs, albo też własna kompozycja bazująca na papryce w proszku, granulowanym czosnku, ziołach oraz pieprzu.

Sposoby przygotowania kiełbasy na grillu

Przygotuj kiełbasę na grilla inaczej! Zapomnij o nudzie podczas plenerowych imprez i stwórz z kiełbasy proste potrawy, o których Twoi goście długo nie zapomną!

Kiełbasa z cebulą

Odkryj kiełbasę z grilla na nowo! Zawiń ją w folię aluminiową wraz z pokrojoną na plasterki cebulą, ogórkiem marynowanym i papryką. Do całości dodaj odrobinę masła i przypraw i wrzuć na ruszt – towarzystwo warzyw doskonale urozmaici grillowane dania!

Kiełbasa z serem

Kiełbasa z serem na grilla to propozycja zdecydowanie stojąca w opozycji do założeń diet odchudzających, ale przy tym zachwycająca bogactwem smaku. W nacięcia kiełbasy włóż kawałki żółtego sera, a całość owiń cieniutkimi plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Gwarantujemy, że te kalorie będą tego warte!

Biała kiełbasa

Choć głównie kojarzona z Wielkanocą, biała kiełbasa doskonale sprawdzi się na grillu! Ona także świetnie smakuje w towarzystwie cebuli, ale także możesz zrobić ją bez dodatków i zjeść z chrzanem. Przygotujesz z niej również szaszłyki na grilla – pokrój ją na talarki i przekładaj z warzywami na długim patyczku. Smak tej potrawy pozytywnie Cię zaskoczy.

Wegetariańskie kiełbaski na grilla

Szykuje Ci się wegetariański grill? A może po prostu chcesz, by Twoi goście mieli do wyboru pełen przekrój dań? W takim przypadku zaserwuj wegetariańskie kiełbaski. Te zrobione z soi i marynowane w przyprawach swoim smakiem są naprawdę bardzo zbliżone do mięsa, a więc będą atrakcyjną alternatywą dla osób, które z różnych powodów nie jadają zwykłych kiełbasek.

Sprzęt gastronomiczny do grillowania kiełbasy

Sezon grillowy staje się świetną okazją dla lokali gastronomicznych, by poszerzyć swoją ofertę o nowe potrawy. Ogródki w restauracjach, które w weekendy zmieniają się w krainę grillowanych dań, cieszą się ogromną popularnością i przyciągają gości uwielbiających tradycyjne, mięsne specjały. Jednak grillowanie w knajpach możliwe jest nie tylko na zewnątrz – jeśli chcesz podawać autorskie kiełbasy z grilla w restauracji przez cały rok, zaopatrz się w odpowiedni sprzęt.

Z pewnością potrzebne Ci będą profesjonalne grille gastronomiczne – wśród nich znajdziesz modele elektryczne i gazowe o zamkniętej lub otwartej konstrukcji, więc bez trudu dopasujesz je do własnych potrzeb. Docenisz także funkcjonalność urządzeń grzewczych – będziesz w nich podgrzewać przygotowane już mięsa, co szczególnie sprawdzi się na dużych imprezach plenerowych, na których klienci oczekują błyskawicznego wydania jedzenia. Nie zapomnij też o najlepszych akcesoriach na grilla – szczypcach, łopatkach i widelcach oraz o aluminiowych tackach, jeśli chcesz grillować na wolnym ogniu.

Jak grillować kiełbasę – podsumowanie

Grillowanie kiełbasy jest z pewnością mniej skomplikowane od przygotowywania steków z grilla czy burgerów. Jeśli jednak chcesz nieco poeksperymentować, z powodzeniem możesz sięgnąć po nieco bardziej zaawansowane przepisy, które zaskoczą Twoich gości. Z pewnością wielu z nich odkryje smak zwykłej kiełbasy z grilla na nowo, a dla Ciebie podobne próby mogą stać początkiem dla stworzenia autorskich kompozycji z grillowaną kiełbasą w roli głównej.


Prowadzisz bar, restaurację lub małe bistro? Zapraszamy na kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Razem z Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, radzimy, jak mierzyć się z wyzwaniami w branży gastronomicznej. Na Chef’s Gear Polska znajdziesz też testy sprzętu oraz przepisy.  

Szukasz odpowiedzi na konkretne pytanie z branży gastro? Podrzuć nam pomysł na odcinek: [email protected]. 

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej