Grillowanie ryb – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
26 sierpnia, 2021

Zdrowe i smaczne potrawy z grilla? Jeśli nie chcesz napychać się tłustymi mięsami i szukasz lżejszej, ale równie pysznej alternatywy, rozważ przygotowanie ryby z grilla. Pełne witamin z grupy B i kwasów omega-3 sprawiają, że możesz się smacznie najeść bez wyrzutów sumienia.

gegrillter Fisch

Udostępnij

Zdrowe i smaczne potrawy z grilla? Jeśli nie chcesz napychać się tłustymi mięsami i szukasz lżejszej, ale równie pysznej alternatywy, rozważ przygotowanie ryby z grilla. Pełne witamin z grupy B i kwasów omega-3 sprawiają, że możesz się smacznie najeść bez wyrzutów sumienia.

Jaka ryba na grilla?

Jeśli zdecydowałeś się na serwowanie ryby z grilla, najpierw dowiedz się, co warto wybrać, by wrzucić na ruszt i osiągnąć jak najlepsze efekty. Przede wszystkim zawsze należy sięgać po świeże ryby na grilla – mrożone są bowiem dużo delikatniejsze i mogłyby się rozpadać podczas marynowania lub już samego grillowania. Po drugie zastanów się, które części ryb chcesz serwować. Filety, które sprawdzają się przy smażeniu na patelni lub pieczeniu w piekarniku, nie będą tak dobre na grilla – znowu, okazują się być zbyt delikatne, choć z pewnością w niektórych przypadkach z powodzeniem można je zastosować, np. grube płaty z łososia. Dużo lepiej sprawdzają się natomiast steki oraz tusze – takie ryby na grilla zawsze są strzałem w dziesiątkę.

Które gatunki ryb są najlepsze na grilla:

Jak widać, wybór jest ogromny, więc z pewnością każdy znajdzie wśród ryb z grilla tę, która mu posmakuje najbardziej!

Marynata do ryby z grilla

W większości przypadków mięso na grilla należy zamarynować, by skruszało i nabrało całej gamy smaków i aromatów. Nie inaczej jest także w przypadku ryb na grilla – jeśli chcesz wydobyć z nich to, co najlepsze, możesz je zamarynować i po kilku godzinach cieszyć się idealnie przyrządzoną potrawą.

Oczywiście nie ma jedynego słusznego przepisu na marynatę do ryby na grilla – jednak podczas jej samodzielnego komponowania można się kierować smakami, które najlepiej łączą się z łagodnością ryb. Bazą do wykonania marynaty może być oliwa, choć z pewnością wiele osób chętniej sięgnie po masło, które w połączeniu z mięsem ryby smakuje wprost wybornie. Świetnym uzupełnieniem ryb jest także sok z cytryny lub innych cytrusów – z powodzeniem możesz eksperymentować z pomarańczą lub limonką. Niektórzy decydują się na dodanie do mieszanki białego wina, które nadaje całości specyficzny, ale bardzo ciekawy aromat. Z przypraw warto postawić na klasykę. Oprócz pieprzu i soli niezbędny okaże się rozmaryn, czosnek, tymianek i odrobina cukru.

Jeśli nie chcesz szykować wcześniej marynaty do ryb z grilla, ogranicz się do pieprzu, soli i kompozycji ziół, które lubisz najbardziej. Gotową rybę możesz natomiast skropić sokiem z cytryny, by podkręcić jej smak.

Przygotowanie ryb na grilla

Zarówno zamarynowaną, jak i przyprawioną rybę na grilla możesz przygotować na kilka sposobów. Aby okiełznać delikatne, rozpadające się filety warto zdecydować się na rybę z grilla w folii aluminiowej. W przypadku tuszy warto zdecydować się na specjalne ruszty na ryby, natomiast steki można przygotowywać bezpośrednio na aluminiowej tacce.

Najwięcej kreatywności wyzwala ryba na grillu w folii aluminiowej – można bowiem do niej dodać rozmaite warzywa i dodatki, dzięki którym po rozwinięciu zgrillowanej paczuszki zyskasz od razu pełnowartościowy posiłek. W takim zawiniątku może znaleźć się papryka, cukinia, młode ziemniaczki, plasterki cytryny i całe gałązki ziół, np. świeżego oregano czy rozmarynu. Całość z pewnością Cię zachwyci!

Grillowanie ryb a typ grilla

Co lepiej wybrać do grillowania ryb – grill węglowy czy gazowy? I czy można przygotować rybę z grilla elektrycznego? Na szczęście każde z tych urządzeń świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania aromatycznych, delikatnych ryb. Bardziej istotny od rodzaju grilla okaże się natomiast jego rozmiar – szczególnie jeśli planujesz przyrządzać na ruszcie duże ryby w całości. Jeśli grillujesz rybę na grillu węglowym, zachowaj szczególną ostrożność – jeśli ogień wymknie Ci się spod kontroli, wystarczy moment, by spalić delikatną rybę. O wiele prostsze jest natomiast przyrządzanie ryb na grillu gazowym i elektrycznym.

Porady dotyczące grillowania ryb

Co jeszcze warto wiedzieć o sposobach na najlepsze ryby na grilla?

Jak długo grillować ryby?

Ile czasu potrzebuje ryba na grillu, aby była smaczna, delikatna i idealnie soczysta? Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie – sporo zależy od temperatury, jaką uda się uzyskać na ruszcie oraz od grubości samej ryby. Na pewno jednak nie należy grillować jej zbyt długo, szczególnie jeśli chodzi o rybę bezpośrednio na ruszcie, a nie w folii. W takim przypadku możliwe jest bowiem jej nadmierne wysuszenie. Można przyjąć, że w przypadku ryby o grubości 2 cm wystarczające okaże się grillowanie ok. 6-8 minut z każdej strony.

Jak grillować rybę w piekarniku?

Jest zima, a Ty nie masz w domu grilla elektrycznego? Jednocześnie marzy Ci się aromatyczna ryba z grilla? W takim razie możesz przygotować ją w piekarniku – najlepiej, jeśli masz w urządzenie z funkcją grilla. Jeśli nie ma takiej opcji, możliwe jest przyrządzenie grillowanej ryby w zwykłym trybie pieczenia lub z termoobiegiem. Rybę należy piec w folii i na koniec otworzyć ją, aby się zarumieniła.

Grillowanie mrożonej ryby

Jeśli masz w zamrażalniku ryby, które chcesz koniecznie przygotować na grillu, zdecyduj się na przyrządzenie ich na grillu elektrycznym. Na takim ruszcie najłatwiej utrzymasz je w całości. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zawsze wybranie świeżej ryby – nie tylko jest bardziej zwarta, ale też jej walory smakowe są lepsze.

Sprzęt gastronomiczny do grillowania ryb

Grillowane ryby są smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania. Nic więc dziwnego, że cieszą się ogromną popularnością nie tylko przyrządzane na przydomowym grillu węglowym, ale również jako jedno z głównych dań w restauracyjnym menu. Jeśli wyposażysz kuchnię w lokalu w grilla gastronomicznego, możesz serwować rybę z grilla swoim klientom przez cały rok niezależnie od pogody.

Do grillowania możesz wybrać otwarte płyty gazowe i elektryczne oraz zamknięte grille pojedyncze i podwójne. Szeroki wybór sprzętu gastronomicznego otwiera przed Tobą ogromne możliwości. Co więcej, możesz zaopatrzyć się również w urządzenia grzewcze służące do podtrzymywania ciepła gotowych już potraw – dzięki nim serwowaniu kilku dań do jednego stolika w tym samym czasie nie będzie już stanowić problemu.

Jak grillować ryby – podsumowanie

Szaszłyki i warzywa na grilla już nie są jedyną opcją dla osób, które nie mają ochoty na mięso. Grillowana ryba okaże się świetnym wyborem dla tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, a jednocześnie nie rezygnować ze smacznych posiłków. Przygotowywanie ryby na grillu jest proste, a przepisy są zróżnicowane i można je śmiało modyfikować do własnych potrzeb. Zapomnij więc o nudzie – wrzuć ryby na ruszt!


Wolisz poradnik w wersji filmowej? Zapraszamy do obejrzenia naszego materiału o czyszczeniu grilla na kanale Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube!

Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej