Autor: Wojciech Kaczałek

Jak wyposażyć cukiernię i piekarnię?

Opracowanie dobrego przepisu na ciasto czy chleb to początek drogi do osiągnięcia sukcesu w gastronomii. Odpowiednie wyposażenie cukierni lub piekarni pozwoli ustabilizować proces produkcji, skróci czas przygotowywania pieczywa i słodkich wypieków, a także umożliwi kontrolę kosztów. Jaki sprzęt wybrać, na co zwrócić uwagę kupując urządzenia i meble?  

Wyposażenie lokalu gastronomicznego – czym się kierować?

Sprzęt i wyposażenie piekarni bądź cukierni można podzielić na kilka kategorii. Główne z nich to: urządzenia grzewcze, maszyny chłodnicze, meble gastronomiczne oraz akcesoria pomocnicze. 

Co brać pod uwagę, gdy będziesz wybierać wyposażenie? Przede wszystkim, warto kierować się projektem technologicznym. Jest to dokument, który należy przedstawić sanepidowi do akceptacji przed rozpoczęciem adaptacji lokalu gastronomicznego. 

Wprawdzie projekt można sporządzić samemu, ale lepszym rozwiązaniem może być zlecenie jego wykonania technologowi. Specjalista powinien zaznaczyć na rzutach lokalu gastronomicznego, gdzie będą znajdować się stanowiska pracy. Ponadto, w projekcie może się znaleźć przykładowe wyposażenie cukierni lub kawiarni, dopasowane pod względem wielkości do wymiarów pomieszczeń. 

Do projektu może być dołączona lista proponowanych sprzętów. Możesz się nią kierować bądź znaleźć inne, podobne wyposażenie. Grunt, że będziesz dysponować podpowiedzią, jakiej wielkości urządzenia zmieszczą się w kuchni Twojej cukierni lub piekarni. 

Istotnym czynnikiem jest spełnienie warunków BHP w gastronomii. Sprzęt i wyposażenie cukierni lub piekarni powinny być łatwe do utrzymania w czystości. Warto wybrać urządzenia i meble wykonane ze stali nierdzewnej. Jest to materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne, trwały oraz dość prosty w czyszczeniu. O ile to możliwe, wybierz sprzęty, które można podwiesić na ścianie bądź łatwo przesunąć. Zapewni to lepszy dostęp do podłogi podczas mycia. 

Jeżeli dysponujesz ograniczonym budżetem lub zaplecze cukierni lub piekarni jest małe, postaw na sprzęty, które łączą w sobie kilka funkcji, a tym samym niwelują potrzebę kupowania kilku różnych urządzeń czy mebli. Przykładem może być szafka zlewozmywakowa, do której schowasz naczynia czy garnki. 

Piec cukierniczy – podstawowy sprzęt cukierni

Żeby cukiernia mogła zdobyć stałą bazę klientów i budować reputację, powinna mieć opracowany system produkcji, który pozwoli na kontrolę tego, ile wypieków danego dnia pojawi się w ofercie. Jednym z niezbędnych elementów wyposażenia będą piece gastronomiczne

Profesjonalne urządzenie grzewcze może być jednym z największych, ale najbardziej opłacalnych wydatków, jeśli planujesz założyć małą gastronomię pod postacią cukierni. Piec cukierniczy różni się od standardowego piekarnika m.in. pojemnością i liczbą funkcji. 

Urządzenie grzewcze dla cukierni może zmieścić od kilku do nawet kilkunastu tac na wypieki. Poszczególne komory mogą działać od siebie niezależnie. Rozwiązanie to sprawia, że równocześnie można przygotowywać kilka różnych wypieków, wymagających odmiennych warunków. 

Piec piekarniczy może być wyposażony w komorę wzrostu, która utrzymuje stabilne warunki termiczne oraz wilgotnościowe, dzięki czemu ciasto na wypieki będzie wysokiej jakości, a każda kolejna partia będzie podobna. 

Dodatkowe wyposażenie cukierni

Wyposażenie cukierni powinno też obejmować urządzenia, które pozwolą skrócić tempo przygotowywania składników oraz wstępną obróbkę produktów. Do takich sprzętów należy m.in. elektryczna wałkownica do ciast. Może ona zastąpić tradycyjny wałek i stolnicę.  

Jeżeli w ofercie mają być słodkości z cytrusami, jabłkami czy gruszkami, przydatna okaże się krajalnica do owoców. Dzięki niej składniki zostaną przygotowane szybciej, a kawałki będą miały podobną wielkość. Do rozdrabniania czekolady na wiórki można wykorzystać krajalnicę z wymiennymi ostrzami. 

Cukiernia może sprzedawać nie tylko ciastka, torty czy pączki. Wyposażenie małej gastronomii w takie urządzenia, jak gofrownica czy maszyna do lodów pozwoli rozszerzyć sezonową ofertę słodkości. 

Dobrym pomysłem może być także zakup ekspresu do kawy. Będzie to szczególnie ciekawa opcja, jeśli lokal jest na tyle duży, żeby ustawić w nim stoliki dla gości. Nawet wtedy, gdy nie ma takiej możliwości, cukiernia może serwować kawę na wynos.

Jak wyposażyć piekarnię?

Sprzęt, jaki powinien znaleźć się w piekarni pod wieloma względami pokrywa się z wyposażeniem cukierni. Tak, samo, jak zakład produkujący ciasta, również firma oferująca chleby i bułki będzie potrzebować pieca piekarniczego. Jest to wyposażenie niezbędne, jeśli zakład ma regularnie dostarczać świeże pieczywo. 

Wyposażenie cukierni, które sprawdzi się także w piekarni, to także elektryczna wałkownica. Poza tym, niezbędne mogą się okazać miksery oraz roboty kuchenne, które umożliwią wydajną produkcję ciasta na pieczywo, przy zachowaniu podobnej jakości bez względu na partię. 

W przypadku sprzedaży chleba, wyposażenie piekarni powinno obejmować krajalnicę. Dobrze będzie albo zainwestować w urządzenie od razu wyposażone w tacę do pakowania, albo osobną pakowarkę. 

Meble gastronomiczne do cukierni i piekarni

Wyposażenie cukierni i kawiarni musi uwzględniać sprzęt, który pozwoli na przestrzeganie zasad przechowywania żywności. Chłodziarki i zamrażarki umożliwią przetrzymywanie półproduktów oraz gotowych wyrobów w niskiej temperaturze. 

Ponadto, warto zainwestować w witryny chłodnicze. Dzięki niej można eksponować ciasta, pączki oraz inne wyroby z oferty. Klienci będą od razu widzieć, co mogą kupić, a obsługa nie będzie musiała udawać się na zaplecze po towar. 

Do tego dochodzą standardowe meble gastronomiczne, które powinny się znaleźć na zapleczu produkcyjnym. W kuchni powinny się znaleźć zlewy, szafki do przechowywania składników i naczyń, a także stoły robocze. Te ostatnie mogą łączyć w sobie kilka funkcji, co pozwoli oszczędzać miejsce. Stół roboczy może być połączony z szafką lub urządzeniem chłodniczym. 

Wyposażenie piekarni i cukierni – podsumowanie

Ile kosztuje wyposażenie cukierni lub piekarni w odpowiedni sprzęt? Kwota, jaką trzeba zainwestować może przekraczać 40 000 – 50 000 zł. Będą to jednak dobrze wydane pieniądze. 

Wyposażenie gastronomiczne przyczynią się do bowiem stworzenia wydajnego procesu produkcyjnego. Umożliwią także utrzymywanie kosztów pod kontrolą, chociażby dzięki temu, że pozwolą zachować powtarzalność. Jeśli wyroby będą do siebie zawsze podobne, łatwiej będzie oszacować wydatki na składniki. 

Poza typowymi urządzeniami chłodniczymi, grzewczymi oraz meblami, wyposażenie cukierni będzie obejmować także akcesoria, czyli noże, garnki, patelnie, miarki i podobne sprzęty.