Zamiast wymyślać, planuj! Dowiedz się, jak zaplanować tydzień pożywnych posiłków i nie martwić się na zapas 

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
29 listopada, 2023

Co dziś zrobić na obiad? To pytanie z pewnością nieraz zaprzątało Ci głowę. Codzienne wymyślanie posiłków, a następnie jeżdżenie po sklepach, żeby je przygotować to męczące zadanie. A wiesz, że wystarczy poświęcić na to jeden dzień? Dowiedz się, jak zaplanować pożywne posiłki na cały tydzień i mieć czas na wszystko. 

Wie plant man eine Woche mit nahrhaften Mahlzeiten?

Udostępnij

Co dziś zrobić na obiad? To pytanie z pewnością nieraz zaprzątało Ci głowę. Codzienne wymyślanie posiłków, a następnie jeżdżenie po sklepach, żeby je przygotować to męczące zadanie. A wiesz, że wystarczy poświęcić na to jeden dzień? Dowiedz się, jak zaplanować pożywne posiłki na cały tydzień i mieć czas na wszystko. 

Korzyści dla zdrowia płynące z planowania posiłków 

Ustalanie, co zjeść w danym dniu to praktyka, która znacząco ułatwi Ci życie. Wiąże się z tym wiele korzyści, więc naprawdę warto zacząć planowanie posiłków jak najszybciej. Ale co dokładnie to daje? 

Widzisz więc, że planowanie posiłków na cały tydzień jest czymś, co warto rozważyć. Jeśli ciągle brakuje Ci czasu, chcesz schudnąć lub poprawić jakość swoich dań, to wiesz już, co trzeba zrobić. 

Niezbędne narzędzia i urządzenia do gotowania na zapas 

Gotowanie, podobnie jak malarstwo, to sztuka, która wymaga użycia odpowiednich przyborów. Tylko zamiast pędzla i płótna, Ty potrzebujesz narzędzi do wyczarowania pysznych i zdrowych dań. W co więc warto się zaopatrzyć? 

Praktyczne wskazówki, jak gotować posiłki na cały tydzień 

Gotowanie samo w sobie nie jest zajęciem trudnym. Zresztą wiesz o tym doskonale, bo do tej pory było sporą częścią każdego Twojego dnia. Planując tygodniowe posiłki, warto jednak wprowadzić kilka nowych rozwiązań, które ułatwią Ci przyrządzanie. Oto kilka pomocnych wskazówek: 

Przechowywanie i porcjowanie, czyli jak utrzymać jedzenie w świeżości 

Kluczem do gotowania posiłków na cały tydzień jest właściwe przechowywanie dań. Bez tego wiele z nich zepsułoby się już następnego dnia. W gastronomii istnieje wiele zasad związanych z przechowywaniem żywności, dzięki którym jedzenie jest dobre do spożycia na długo. Dlatego warto zastosować je w Twojej kuchni. Poznaj najważniejsze z nich. 

Nie masz pomysłu, jakie posiłki zaplanować na cały tydzień? Pomożemy! 

Istnieje wiele dań, które możesz ze spokojem przyrządzić na zapas. Ty decydujesz, które będą najlepsze dla Ciebie, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Brakuje Ci pomysłów? O to kilka propozycji, w których główne role odgrywają niskotłuszczowe źródła białka, produkty pełnoziarniste, a także warzywa i owoce. 

Chcesz dowiedzieć się, jak je zrobić? Żaden problem! Znajdziesz je w naszym następnym artykule z przepisami bogatymi w składniki odżywcze na cały tydzień

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej