Jak zrobić watę cukrową – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
13 maja, 2021

Lekka jak chmurka wata cukrowa to królowa festynów i deptaków w wypoczynkowych miejscowościach. Kochają ją dzieci i dorośli, którzy sięgając po nią, zanurzają się w nostalgii i wspomnieniach z młodości. Jak zrobić watę cukrową i jaki sprzęt gastronomiczny wybrać?

Wie man Zuckerwatte macht

Udostępnij

Lekka jak chmurka wata cukrowa to królowa festynów i deptaków w wypoczynkowych miejscowościach. Kochają ją dzieci i dorośli, którzy sięgając po nią, zanurzają się w nostalgii i wspomnieniach z młodości. Jak zrobić watę cukrową i jaki sprzęt gastronomiczny wybrać?

Z czego robi się watę cukrową?

Jak zrobić watę cukrową? Jakie składniki przygotować? Okazuje się, że ta niezwykle atrakcyjna, słodka przekąska ma wyjątkowo nieskomplikowany skład – w całości składa się jedynie z cukru! Jak to możliwe, że znany nam głównie z postaci sypkiej lub kostek cukier może stać się dużym, lekkim obłoczkiem?

Cukier należy poddać obróbce termicznej – skarmelizowany, w płynnej formie, rozdzielany na drobne niteczki szybko zastyga w powietrzu. Jeśli się go odpowiednio szybko złapie i połączy z kolejnymi niteczkami, można bez trudu uzyskać idealną porcję waty cukrowej.

Sposoby na zrobienie waty cukrowej

Jak zrobić watę cukrową w domu? Czy konieczne jest posiadanie specjalnej maszyny do waty cukrowej, dobrze znanej wszystkim z jarmarków i wakacyjnych wojaży? Choć z pewnością profesjonalny sprzęt ułatwia przygotowanie tego niezwykłego deseru, okazuje się, że czasami wystarczy odrobina sprytu, by stworzyć ulubione słodycze.

Domowa wata cukrowa na patelni

Jak zrobić watę cukrową na patelni? To bardzo proste! Na patelnię wysyp 3-5 łyżeczek cukru (w zależności od tego, jak dużą porcję waty cukrowej chcesz przygotować) i poczekaj, aż pod wpływem wysokiej temperatury się roztopi. Następnie w karmelu maczaj trzepaczkę do jajek lub rózgę do ubijania – poczekaj, aż nadmiar karmelu spłynie z powrotem na patelnię, a następnie za pomocą dłoni wyciągaj zwisające, cienkie niteczki, by następnie połączyć je ze sobą w małe kłębuszki. Proces powtarzaj, aż zużyjesz cały roztopiony cukier. Co prawda domowa wata cukrowa ma nieco inną formę niż ta uformowana w wielki obłok na patyku, ale możesz mieć pewność, że jest nie mniej smaczna!

Wata cukrowa z maszyny

Oczywiście dużo łatwiejszym sposobem jest skorzystanie ze sprzętu, który znacząco ułatwi proces wytwarzania ulubionego deseru. Jak zrobić watę cukrową w maszynie? Należy wsypać odmierzoną ilość cukru do specjalnego bębenka w urządzeniu, a następnie je włączyć. Niteczki karmelu zaczną wypełniać kołnierz maszyny do waty, a Twoim zadaniem będzie zebranie ich w lekką, cukrową chmurkę. Do tego celu wykorzystaj długie patyczki – mogą być drewniane lub wielorazowego użytku z plastiku. Aby włókna karmelu lepiej przyczepiały się do patyczka, możesz go wcześniej delikatnie zwilżyć. Kiedy maszyna zakończy wytwarzanie niteczek, a Ty wszystkie zbierzesz, wata cukrowa jest gotowa.

Chcesz, by domowe desery były nie tylko pyszne, ale też atrakcyjne wizualnie? Dowiedz się zatem, jak zrobić kolorową watę cukrową. Jest to zaskakująco proste. Wystarczy do rozpuszczanego cukru dodać odrobinę barwnika spożywczego, by zyskać obłoki w różowym, zielonym, niebieskim i każdym innym kolorze.

Czym kierować się przy wyborze maszyny do waty cukrowej?

Jeśli zamierzasz robić watę cukrową w domu częściej, możesz rozważyć zakup maszyny do waty cukrowej – stanie się ona główną atrakcją wszystkich dziecięcych imprez. Podobną rolę w Twoim domu mogą spełnić także inne urządzenia, więc może od razu zastanów się, jak zrobić popcorn lub domowe lody. Wracając jednak do wyboru maszyny do waty cukrowej, wybór sprzętu do użytku własnego nie będzie skomplikowane.

Maszyna do waty cukrowej składa się z grzałki i wirnika – pierwszy element karmelizuje cukier, drugi zaś tworzy z niego cienkie włókna. Niteczki gromadzą się natomiast w specjalnym kołnierzu. Konstrukcja takiego urządzenia jest zatem bardzo prosta, a więc i jego wybór nie przysporzy Ci większych trudności. Do gospodarstw domowych najlepiej sprawdzają się kompaktowe maszyny do waty cukrowej, które nie przysparzają trudności związanych z przechowywaniem. Ważne, by sprzęt taki można było łatwo rozebrać na części podczas czyszczenia, a idealną sytuacją jest wybór modelu z akcesoriami nadającymi się do mycia w zmywarce.

Wata cukrowa do małej gastronomii

Jeśli szukasz maszyny do waty cukrowej do małej gastronomii, rozejrzyj się za bardziej zaawansowanymi urządzeniami. Jeśli będzie ona stanowić wyposażenie cukierni lub będziesz używać jej w małym bistro, wówczas powinna być ona gotowa na dłuższą pracę i przygotowywanie porcji w różnych rozmiarach.

Z pewnością ważna będzie tutaj moc grzania urządzenia – im wyższa, tym lepszą wydajnością będzie się cechowało i pozwoli Ci zrobić watę cukrową z maszyny w ok. 30 sekund. Wybór odpowiedniego sprzętu zależy także od tego, jak zamierzasz go użytkować.

Jeśli chcesz, by stał się on wyposażeniem lokalu, np. jaka naleśnikarka czy maszyna do popcornu, wybierz model stabilny i wytrzymały. Ważne, by był odporny na uszkodzenia mechaniczne, dlatego warto postawić na stalową maszynę do waty cukrowej. Aby natomiast nie przesuwał się po blacie w trakcie działania silnika, zwróć uwagę, czy zastosowano w nim system redukcji drgań.

Inne kryteria będą Ci przyświecały, jeśli zechcesz robić watę cukrową w plenerze – na festynach, jarmarkach i podczas sezonu wakacyjnego w miejscowościach wypoczynkowych. Wówczas najważniejsze będą dwie kwestie – mobilność oraz ochrona przed czynnikami zewnętrznymi. Dlatego też Twoja maszyna do waty cukrowej powinna być umieszczona na stelażu z kółkiem, a nad kołnierzem urządzenia warto umieścić osłonę, która zabezpieczy słodycze przed brudem, deszczem czy owadami.

Jak zrobić watę cukrową – podsumowanie

Robienie waty cukrowej – bez z maszyny i z nią – nie jest specjalnie skomplikowane. Co więcej, tego rodzaju deser, o dziwo, nie jest też specjalnie kaloryczny – oczywiście wszystko zależy od porcji, jaką przygotujesz. Zakładając jednak, że do wytwarzania waty wykorzystasz 3 łyżeczki cukru, zyskasz deser nieco kaloryczniejszy od słodzonej herbaty. Choć cukru nie należy rzecz jasna nadużywać, taka przekąska od czasu do czasu z pewnością sprawi dużo radości Tobie i Twoim bliskim!

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej