Jak wyposażyć kawiarnię i cukiernię?

Udostępnij

Autor Wojciech Kaczałek
9 kwietnia, 2021

Pyszne ciasta i aromatyczna kawa to podstawa do tego, żeby przyciągnąć klientów do kawiarni i cukierni. Lokal nie może jednak działać bez bazowych sprzętów, które umożliwią przygotowywanie napojów czy wypieków. Jak wyposażyć kawiarnię i cukiernię? Jakie maszyny i meble mogą okazać się przydatne?

Udostępnij

Pyszne ciasta i aromatyczna kawa to podstawa do tego, żeby przyciągnąć klientów do kawiarni i cukierni. Lokal nie może jednak działać bez bazowych sprzętów, które umożliwią przygotowywanie napojów czy wypieków. Jak wyposażyć kawiarnię i cukiernię? Jakie maszyny i meble mogą okazać się przydatne?

Co należy wziąć pod uwagę przy wyposażaniu lokalu gastronomicznego?

Podstawowe założenia dotyczące wyposażenia lokalu gastronomicznego są podobne bez względu na profil działalności. Gdy układasz biznesplan dla kawiarni, cukierni czy dla restauracji, weź pod uwagę zakup sprzętu, który będzie spełniać wymogi sanedpidowskie oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. 

Maszyny oraz meble, które będą mieć kontakt z żywnością, powinny mieć atest Państwowego Zakładu Higieny. Sprzęty nie mogą być wykonane z materiałów toksycznych oraz nasiąkliwych. Mają być łatwe w czyszczeniu i niezniszczone.  

Nie oznacza to od razu, że musisz koniecznie kupować na start na przykład specjalistyczną lodówkę gastronomiczną. Grunt, żeby urządzenia dało się utrzymać w dobrym stanie, a jedzenie było przechowywane i przygotowywane zgodnie z zasadami higieny. Sprzęty kuchenne powinno się też dać łatwo przesuwać, żeby dało się na przykład umyć podłogę. 

Drobne wyposażenie, typu filiżanki czy sztućce, mają mieć charakterystyczny symbol kieliszka i widelca. Świadczy on o przyznaniu atestu pozwalającego na kontakt z żywnością. De facto symbol znajduje się na większości dostępnych na rynku tego typu produktów. 

Pamiętaj, że osoby, które mają kontakt z żywnością, muszą mieć obowiązkowo ważną książeczkę sanepidowską. Pracownicy powinni przejść szkolenie z BHP. Ponadto, należy zadbać o odpowiedni ubiór załogi, w tym rękawiczki dla osób serwujących potrawy, a także rękawice chroniące przed poparzeniem, chusty lub czepki na włosy i buty antypoślizgowe dla osób, które pracują w kuchni. 

Co jest jeszcze ważne, gdy wybiera się wyposażenie kawiarni lub cukierni? Dużą rolę odgrywają wygoda oraz estetyka. Meble dopasuj do wielkości oraz wykończenia lokalu, aby zapewniać tak klientom, jak i pracownikom komfort przemieszczania się. Sprzęt do kawiarni bądź cukierni powinien być łatwy w obsłudze i umożliwiać możliwie szybkie przygotowywanie napojów czy dań.  

Wyposażenie kawiarni – jaki sprzęt należy kupić?

Wyposażenie do kawiarni dobrze jest zacząć kompletować od podstawowego sprzętu, czyli ekspresu do kawy. Jest to urządzenie, które może mieć kluczowe znaczenie dla jakości serwowanych napojów. 

W kawiarni najlepszym rozwiązaniem będzie ekspres ciśnieniowy o wysokiej mocy, który pozwoli wydobyć z kawy aromat i moc. Uzupełnieniem powinien być młynek do kawy. 

Działalność kawiarni możesz z czasem rozszerzyć na usługi zewnętrzne, wyjść z ofertą na przykład do klientów biznesowych. Jeśli jesteś na etapie zastanawiania się o tym, jak założyć firmę cateringową, pomyśl o ekspresach automatycznych oraz zaparzaczach do kawy. Tego typu sprzęt sprawdzi się na weselu czy konferencji, gdzie gości samodzielnie będą mogli nalewać sobie kawę.

Blender będzie przydatnym wyposażeniem kawiarni. Może służyć do przygotowywania frappe czy mrożonej kawy latte. Okaże się też ważny, jeżeli powiększysz ofertę kawiarni o inne napoje, na przykład smoothie. Jeśli chcesz serwować soki, zastanów się nad wyciskarką do owoców. Z kolei dzięki czekoladziarce do menu można będzie dodać gorącą czekoladę. Listę może uzupełnić kostkarka do lodu.  

Poza podstawowymi urządzeniami AGD, wyposażenie kuchni kawiarnianej powinno obejmować szereg mniejszych, ale koniecznych przyborów. Zaliczają się do nich przede wszystkim filiżanki, podstawki, szklanki, sztućce i patery do ciast (zobacz: patera obrotowa). Ponadto, przydatnym sprzętem do kawiarni będą tampery do uciskania zmielonych ziaren, dzbanki do spieniania mleka, odbijaki do zbierania fusów, termometr do sprawdzania temperatury mleka, pojemniki na sztućce czy przyborniki do cukru i serwetek.

Do tego dochodzą dozowniki, dzięki którym można wygodnie dodawać syropy do napojów. Stosowanie ich pozwoli także przyrządzać napoje za każdym razem w podobny sposób, za sprawą precyzyjnie odmierzanych dawek. 

Niezbędne będzie także wyposażenie kawiarni w meble gastronomiczne, które umożliwią utrzymanie należytego porządku. Szybki dostęp do produktów zapewni baristom szafa podblatowa bądź stół roboczy z szafką. Tego typu wyposażenie kawiarni może być podstawą do ustawienia urządzeń AGD oraz zapewnić przestrzeń niezbędną do szykowania napojów dla klientów. Potrzebna będzie także szafka na naczynia. 

Gdy będziesz wybierać sprzęt do kawiarni, uwzględnij także maszyny i meble potrzebne do mycia naczyń. Pracę załodze na pewno ułatwi zmywarka do naczyń. Dobrą inwestycją może się okazać również polerka do szkła, umożliwiająca czyszczenie szklanek bądź kieliszków na wysoki połysk. Niektóre naczynia wymagają ręcznego mycia. Z tego powodu, na wyposażeniu kawiarni powinien znaleźć się także basen gastronomiczny, umywalka bądź szafka umywalkowa. 

Jak wyposażyć cukiernię?

Wyposażenie cukierni i kawiarni często pod wieloma względami się pokrywa. Przykładowo, kawiarniane urządzenia, typu ekspres ciśnieniowy, blender, czekoladziarka bądź dyspensery, z powodzeniem znajdą zastosowanie także w lokalu specjalizującym się w słodkościach.  

Podobnie wygląda kwestia związana z przechowywaniem oraz utrzymaniem czystości. Tak w cukierni, jak i kawiarni, do potrzebnych sprzętów można zaliczyć stoły robocze, szafki na naczynia, zlewozmywaki, zmywarki czy polerki do szkła. I tu, i tu konieczne jest posiadane sztućców oraz naczyń do serwowania dań i napojów.  

Działa to także w odwrotną stronę, wyposażenie cukierni może się sprawdzić w kawiarni. Najlepszym przykładem jest witryna cukiernicza. Służy ona do przechowywania oraz prezentacji ciast i deserów, które mogą być serwowane w lokalach gastronomicznych różnego typu. Co ważne, witryna cukiernicza pozwala utrzymać potrawy w odpowiedniej temperaturze, dzięki chłodzeniu. Podobne zastosowanie ma szafa chłodnicza, w której można trzymać tak ciasta, jak i napoje czy składniki, które mają być pod ręką baristy i cukiernika. 

Czym wyróżnia się cukiernia na tle kawiarni? Często główną różnicą jest zaplecze kuchenne. Lokale typu kawiarnia można zakwalifikować do grupy tych, które ukierunkowane są głównie na oferowanie napojów. Ciasta czy kanapki niejednokrotnie pochodzą od zewnętrznych dostawców. 

Cukiernia może z kolei mieć wyposażenie i sprzęt typowy dla piekarni. Jeżeli ciasta, pączki czy eklerki nie są wytwarzane w osobnym zakładzie, to niezbędne maszyny do wypieków muszą się znaleźć w lokalu. 

Bazowym sprzętem może więc być piekarnik lub piec piekarniczo-cukierniczy. Dzięki takiemu urządzeniu można włączyć do oferty bardzo świeże produkty, bez konieczności transportu wypieków z miejsca wypiekania do cukierni. 

Do robienia ciast przyda się ponadto robot kuchenny, który skróci czas potrzebny na wymieszanie składników i umożliwi łatwiejsze otrzymanie przewidywanej konsystencji. Tradycyjne akcesoria pod postacią wałka i stolnicy, można zastąpić elektryczną wałkownicą do ciast. 

Jeżeli w ofercie mają się znaleźć wyroby z jabłkami czy cytrusami, cukiernię można wyposażyć albo w ręczną krajalnicę do owoców, albo w uniwersalną krajalnicę elektryczną. Zaletą tej drugiej jest to, że może mieć opcję wymiany tarcz. Dzięki nim będzie można nadać owocom różny kształt w zależności od zapotrzebowania. Poza tym, odpowiednia tarcza może pomóc w robieniu wiórków, na przykład z czekolady. 

Pozostając w temacie owoców, rozważając listę rzeczy, które mają znaleźć się na wyposażeniu cukierni, można pomyśleć o suszarce do żywności. Dzięki niej będzie można zakonserwować i wykorzystać w późniejszym terminie owoce, które nie zostały wykorzystane, a trafiłyby inaczej do odpadów. 

Sporą pomocą może się okazać dozownik do polew. Sprzęt w formie lejka pozwala na precyzyjne odmierzanie słodkiego sosu oraz przyozdobienie od razu większej partii wypieków. 

Pomocnym wyposażeniem cukierni może być sprzęt typowo kuchenny. Dobrej jakości noże będą niezbędne do krojenia ciast, a garnki znajdą zastosowanie przy produkcji polew bądź gotowaniu owoców. Dobrym rozwiązaniem może być postawienie na rondle i inne naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, które są odporne na korozję, wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne i łatwe w czyszczeniu. 

Prezentowana propozycja wyposażenia cukierni to raczej opcja maksimum. Na początku prowadzenia działalności można postawić na przedmioty pierwszej potrzeby i z czasem zwiększać liczbę sprzętów. Jeśli ciasta przygotowujesz w domu i masz niewielki lokal, to wyposażenie małej cukierni może się składać z witryny, blatu, szafki, naczyń i sztućców oraz umywalki, ewentualnie ekspresu do kawy. 

Podsumowanie

Granica między cukiernią a kawiarnią bywa cienka. W obu lokalach gastronomicznych podstawowe sprzęty i meble są podobne.  

Jaki jest koszt wyposażenia kawiarni lub cukierni? Zakładając wariant bazowy, czyli zakup witryny cukierniczej, ekspresu do kawy, stołu roboczego z szafką, mebli dla gości oraz niezbędnych akcesoriów do serwowania kawy i ciast, wydatki będą wynosić ok. 12 000 – 15 000 zł.  

Kupno bardziej specjalistycznego sprzętu może podnieść tę kwotę do 20 000 czy nawet 40 000 zł. Inwestycja może jednak przełożyć się na wyniki finansowe przedsiębiorstwa. Dobre wyposażenie może sprawić, że wzrośnie jakość ciast czy napojów. Ponadto, może skrócić proces przygotowywania, czyniąc go przy okazji tańszym.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

  

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej