Jaka powinna być temperatura w lodówce – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Odpowiednia temperatura w lodówce pozwala na bezpiecznie przechowywać zapasy żywności i napojów. Dzięki temu w chłodzie nie rozwijają się bakterie, ani drobnoustroje powodujące psucie się produktów spożywczych. Jaka temperatura będzie optymalna? Jak prawidłowo eksploatować lodówkę? Na te i kilka innych często zadawanych pytań znajdziesz odpowiedzi w naszym poradniku.

Temperatur im Kühlschrank

Udostępnij

Odpowiednia temperatura w lodówce pozwala na bezpiecznie przechowywać zapasy żywności i napojów. Dzięki temu w chłodzie nie rozwijają się bakterie, ani drobnoustroje powodujące psucie się produktów spożywczych. Jaka temperatura będzie optymalna? Jak prawidłowo eksploatować lodówkę? Na te i kilka innych często zadawanych pytań znajdziesz odpowiedzi w naszym poradniku.

Zakres temperatur w lodówkach

Chcąc jednoznacznie określić, jaka temperatura w lodówce będzie optymalna, należy wziąć pod uwagę rodzaje przechowywanych w niej produktów. W lodówce znajdować mogą się zarówno owoce, warzywa, przetwory mięsne, jak i nabiał, czy też napoje. Z tego względu określono zakres temperatur, pozwalający zachować świeżość, a także pełnię wartości odżywczych i smakowych zmagazynowanej w niej żywności. Wedle specjalistów wartość ta nie powinna być wyższa niż 5°C i  niższa niż 0°C.

Rozkład temperatur w lodówkach

Ustawienie termostatu na konkretną wartość temperatury nie oznacza, że taka właśnie temperatura panować będzie w całej przestrzeni lodówki. Jej pionowa konstrukcja sprawia, że wewnętrzny rozkład temperatur pozwala wyodrębnić poszczególne strefy chłodzenia. W praktyce pozwala to na przechowywanie żywności (z podziałem na grupy produktów) na odpowiednich dla nich półkach i w przegrodach znajdujących się wewnątrz lodówki.

Dolne pojemniki, gdzie znaleźć powinny się warzywa i owoce, są jednym z najcieplejszych miejsc w lodówce. Panując tam temperatura to około 7°C. Półka znajdująca się nad pojemnikami to miejsce, gdzie najlepiej umieścić świeże mięso, a także ryby. To tam właśnie panuje najniższa temperatura, ustawiona za pomocą termostatu.

Półki środkowe, gdzie temperatura osiągnąć powinna maksymalnie 5°C, stanowi idealną lokalizację do przechowywania nabiału, wędlin, a także gotowych dań, takich jak np. ciasta, zupy itp. Natomiast na górnych półkach można ustawić różnego rodzaju przetwory, które charakteryzują się długim okresem zdatności do spożycia. Panująca tam temperatura, to około 7°C.

Zdecydowanie najwyższa temperatura w lodówce to  od 8°C do 13°C. Panuje ona w przegrodach znajdujących się w drzwiach. Jest to idealne miejsce od chłodzenia napojów, oraz przechowywania produktów takich jak np. ketchup i musztarda. Na rozkład temperatur  wpływ ma wielkość lodówki, jej dodatkowe funkcje, a także konstrukcja półek. Nie bez znaczenia jest również sposób ułożenia produktów spożywczych. Prawidłowo rozmieszczone produkty, które nie dotykają ścian oraz nie stoją w ścisku w lodówce zapewnią właściwą cyrkulację zimnego powietrza.

Temperatura a rodzaje produktów

Warto pamiętać, że nawet optymalna temperatura w lodówce nie zagwarantuje nam, że żywność w niej przechowywana nie ulegnie w końcu zepsuciu. Wiele zależy od rodzaju produktu i terminu jego ważności. Zdecydowanie dłużej poleżą w lodówce produkty, które znajdują się w hermetycznie zamkniętych opakowaniach. Lecz także w ich przypadku należy zwracać uwagę na datę zdatności do spożycia.

Warzywa i owoce powinny być przechowywane w specjalnych szufladach. W niektórych modelach lodówek szuflady te dysponują funkcją regulacji wilgotności. Użytkownik może dowolnie dostosować ten parametr względem przechowywanych produktów.

Jaka powinna być temperatura w zamrażarce

Praktycznie wszystkie domowe lodówki wyposażone są w zamrażarki, gdzie przez dłuższy czas przechowywać możemy zamrożoną żywność. Temperatura w lodówce i zamrażarce muszą różnić się od siebie. W drugiej z tych komór będzie ona znacznie niższa. Zamrozić w niej możemy mięso, gotowe potrawy, owoce, warzywa, czy nawet pieczywo przedłużając ich zdatność do spożycia.

Jaka temperatura w zamrażarce będzie do tego odpowiednia? W tym przypadku zaleca się ustawić termostat na co najmniej -18°C. Wyższe temperatury mogą znacząco skrócić czas, w którym zamrożone pożywienie nadawało będzie się do konsumpcji. W optymalnej temperaturze zaś, mrożonki można przechowywać nawet przez rok. 

Konsekwencje zbyt niskiej i zbyt wysokiej temperatury w lodówce

Utrzymanie prawidłowej temperatury w lodówce jest bardzo ważne. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, narażając się tym samym na duże ryzyko. Przechowując żywność w zbyt dużym chłodzie sprawimy, że zapasy przemarzną i w efekcie będą niezdatne do spożycia. Zbyt duże temperatury zaś, zapewnią świetne warunki do rozwoju bakteriom, które staną się zagrożeniem dla zdrowia.

Jak prawidłowo eksploatować lodówkę

Utrzymanie optymalnej temperatury w lodówce zależy także od tego, czy prawidłowo eksploatujemy urządzenie chłodnicze. W tym względzie warto przyswoić sobie kilka zasad, których znajomość pozwoli nam, prawidłowo chłodzić żywność. Pierwsza z nich dotyczy zbyt dużej ilości produktów znajdujących się we wnętrzu chłodziarki. Chcąc by zimne powietrze równomiernie rozchodziło się po komorze, starajmy się nie upychać w niej np. dużej ilości naczyń z potrawami, lub dużych butelek z napojami.

Do lodówki nie powinno się także wkładać ciepłych, czy też gorących posiłków. Znacząco zwiększą one temperaturę panującą wewnątrz. Przed umieszczeniem dania, należy poczekać aż całkowicie ono ostygnie. Błędem jest zasłanianie tylnej ścianki komory dużą ilością produktów, gdyż wpływa to negatywnie na cyrkulację powietrza.

Temperatura w lodówkach na napoje i wino

Choć chłodziarka na wino do zabudowy jest ciekawym rozwiązaniem, to nie każdy może sobie na nią pozwolić. Większość rodzajów win powinna być schłodzona do temperatury około 10 – 14°C. Najlepiej włożyć je do lodówki na parę godzin przed jego otwarciem. Dzięki temu nabierze ono lekkości, a ponadto uwydatni się jego aromat. Jednak butelek nie powinno trzymać się za długo w lodówce, ponieważ panuje w niej wysoka wilgotność, a to może rozpocząć proces gnicia korka. Wina musujące, a także szampany najlepiej jest schłodzić do temperatury 8 – 10°C.

Pozostałe napoje takie jak soki, czy napoje gazowane również preferują właściwe sobie temperatury. W przypadku tych pierwszych przyjmuje się optymalną temperaturę rzędu 4 – 5°C.

Chłodziarki i zamrażarki rekomendowane do lokali gastronomicznych

Urządzenia chłodnicze, takie jak zamrażarki, chłodziarki gastronomiczne i lodówki na napoje stanowią podstawę funkcjonowania każdego lokalu gastronomicznego. To w nich przechowywane są zapasy produktów spożywczych, z których tworzone będą potrawy zawarte w menu. W nich też przechowuje się napoje serwowane gościom. Czym więc charakteryzować się powinny tego typu urządzenia?

Zarówno chłodziarki jak i zamrażarki powinny pomieścić jak najwięcej zapasów. Dzięki temu nie trzeba martwić się, że podczas przygotowywania posiłków zabraknie jakichś składników. Zbyt mała chłodziarka to konieczność częstego uzupełnianie braków w komorze urządzenia. W efekcie może to doprowadzić do sytuacji, w której nie będziemy mogli podać odpowiednio schłodzonego napoju.

Pojemność urządzenia chłodniczego wiąże się bezpośrednio z jego gabarytami. Z tego też względu koniecznie warto przemyśleć zakup pod względem przestrzeni w naszym lokalu lub kuchni. Warto zwrócić uwagę na termostaty. To one sprawiają, że utrzymana jest odpowiednia temperatura w lodówce.

Jaka powinna być prawidłowa temperatura w lodówce – podsumowanie

Choć powyższe zasady przechowywania żywności mogą wydawać się skomplikowane, to w praktyce dość łatwo jest wyrobić sobie nawyk i odkładać produkty na odpowiednią półkę. Organizacja przestrzeni przechowywania pozytywnie odbije się na naszym zdrowiu.


Na kanałach Chef’s Gear Polska – YouTube fanpege’u Chef’s Gear Polska | Facebook dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej