Autor: Peter Kiefer

10 złotych zasad przy zakładaniu własnego foodtrucka

Jeśli chcesz założyć własny interes w postaci foodtrucka i zbijać z niego kokosy, musisz wziąć pod lupę wiele aspektów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej o tak specyficznym charakterze. W poniższym poradniku spróbujemy odpowiedzieć na wszelkie foodtruckowe kwestie. Poradnik ten pomoże Ci zapamiętać procedury administracyjne oraz powstrzyma Cię od wydania pieniędzy na niepotrzebny sprzęt.

1. Jak rozpocząć przygodę z foodtruckiem

Zanim zaczniesz cokolwiek projektować, reklamować, czy też kupować, powinieneś wiedzieć, jakiego rodzaju jedzenie wejdzie w skład Twojej gastronomicznej oferty! Ma to kluczowe znaczenie przy wyszukiwaniu nazwy dla Twojego foodtrucka. Opowiednia nazwa to połowa sukcesu podczas pozyskiwania klientów. Pomysły, takie jak „Fryty Woman”, „Beefożerca” czy „Instruktor Grilla”, wzbudzają ciekawość i apetyt na to, co jest zawarte w ofercie.

Ciekawa nazwa foodtrucka jest niezbędna nie tylko na potrzeby logo lub strony internetowej, ale także do zarejestrowania firmy w odpowiednim urzędzie. Wszelkie metody designu oraz strategie sprzedaży również opierają się na nazwie foodtrucka, a więc należy zainwestować w nią sporo czasu i dobrze ją przemyśleć.

Jak najlepiej to zrobić?

Przeprowadź burzę mózgów, zapisz wszystkie proponowane nazwy i utwórz listę najlepszych. Bądź kreatywny i daj się ponieść wyobraźni. W każdej chwili możesz skreślić zbyt szalone pomysły. Sprawdź, czy nazwa, którą wybrałeś jest dobrze odbierana przez przyjaciół i znajomych. W przeszłości udowodniono, że najlepsze nazwy składają się z sześciu liter lub słowa dwusylabowego lub trzysylabowego. Tylko takie słowa zostaną najlepiej zapamiętane przez Twoich klientów. Koniecznie szukaj słów, które odzwierciedlą charakterystyczne cechy Twojego menu. Nazwa powinna być rozpoznawalna z daleka, niezależnie od tego, czy Twoje menu zawiera kuchnię regionalną, meksykańską, burgery, azjatycki street food czy wegańskie potrawy. Zawieranie w nazwach przymiotników takich jak „domowy”, „zdrowy” czy „świeży” przyciąga uwagę potencjalnych klientów i zapewnia wysoką jakość.

Uważaj na pułapki!

Jeśli wybrana przez Ciebie nazwa jest już zajęta w formie domeny internetowej, musisz niestety szukać dalej. Aby uniknąć nieporozumień, a nawet sporów prawnych, nazwa nigdy nie powinna brzmieć podobnie do innych marek na rynku. Nie lekceważ możliwego pejoratywnego znaczenia Twojej nazwy w innym języku! Poszukaj innych znaczeń za pomocą programów tłumaczeniowych.

W zależności od grupy docelowej lub tego, czy podróżujesz tylko w obrębie swojego regionu, nazwę foodtrucka można zapisać odpowiednim dialektem. Sprawi to, że niektóre potrawy nabiorą odpowiednich lokalnych smaczków. Uważaj na gry słowne, które szybko mogą stracić na swoim pierwotnym humorystycznym znaczeniu. Nie wszyscy będą Tego samego zdania, że nazwy takie jak „Fryty Woman”, „Freddy Mer-Curry” czy „NAżarty” są czymś zabawnym.

Co zrobić, jeśli nie jestem osobą kreatywnie myślącą?

Czy pomimo wszystkich Twoich starań i przemyśleń dalej nie możesz wymyślić charakternej nazwy dla swojej restauracji na czterech kółkach? Czy mimo ograniczonego budżetu stać Cię na zatrudnienie specjalistów, którzy znajdą dla Ciebie unikalną i wyróżniającą się nazwę? Istnieje wiele agencji specjalizujących się w opracowywaniu nazw interesów oraz sloganów. Agencje te zajmują się również analizą konkurencji czy też grup docelowych oraz tworzą adekwatne logo.

Dalsze cenne wskazówki dotyczące idealnej nazwy dla Twojego foodtrucka można znaleźć na kanale YouTube Chef’s Gear:

2. Idealne logo dla Twojego foodtrucka 

Czy znalazłeś już może odpowiednią nazwę dla swojego foodtrucka? Gratulujemy ukończenia tego pierwszego, ale jakże ważnego etapu! Następnie musisz stworzyć logo, które skutecznie odzwierciedli Twoje menu, a tym samym całą Twoją markę. Logo jest podstawowym elementem tożsamości marki gwarantującym rozpoznawalność. Z tego również powodu Twoje logo powinno wyróżniać się jak najbardziej na tle innych foodtrucków. Nie przyklejaj zatem kolejnej roześmianej kiełbaski lub tańczącego burrito na swojego foodtrucka. Takie logo już powstały i dawno wyszły z mody. W końcu chcesz się wyróżniać na tle konkurencji!

Podobnie jak nazwa foodtrucka, logo powinno odzwierciedlać rodzaj kuchni, jej regionalny lub międzynarodowy styl oraz przemawiać do grupy docelowej. Nie zaleca się szybkiego projektowania logo firmy na desce kreślarskiej lub komputerze. Logo nie tylko zdobi samego foodtrucka, ale widnieje również na serwetkach, rachunkach, wizytówkach i oczywiście na stronach internetowych czy portalach społecznościowych. Reszta designu i elementów ozdobnych foodtrucka zwykle opiera się na kolorystyce i formie logo.

Chcesz podjąć wyzwanie sam czy wolisz poprosić o pomoc profesjonalistów?

Jeśli nie wiesz czym jest grafika wektorowa, powinieneś zdecydowanie zatrudnić projektanta lub agencję zajmującą się designem na potrzeby firm. Aby to zrobić, przedstaw swoje konkretne pomysły, a otrzymasz kilka szkiców, z których możesz wybrać swój ulubiony. Za profesjonalną pomoc należy spodziewać się kosztów wysokich kosztów – od 800 do 6000 złotych.

Jeśli jednak radzisz sobie z narzędziami do projektowania, sprawdź, na co Cię stać w kwestii designu własnego logo. Należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Zasada „im mniej, tym lepiej” tyczy się zarówno życia codziennego, jak i projektowania logo. Trzymaj się wyraźnej, lecz stonowanej kolorystyki, charakternych kształtów, oraz jeśli to możliwe, tylko jednej, czytelnej czcionki. Logo powinno być łatwo rozpoznawalne zarówno jako mały emblemat, jak i w dużym formacie. Powinno być czytelne przede wszystkim za pomocą słownych znaków towarowych. Dodanie zbyt wielu szczegółów nie tylko odwraca uwagę klienta, ale utrudnia również dopasowanie logo do różnych rozmiarów lub kolorów tła.

Symetrycznie dopasowany design nadaje jednolity kształt. Tradycyjne i nowoczesne schematy nie powinny na siebie nachodzić! Ekstrawaganckie logo dobrze komponują się z nowoczesnymi, niekonwencjonalnymi foodtruckami, podczas gdy tradycyjnej domowej kuchni częściej przypisuje się mniej odważne kolory i kształty. Musisz jednak sam zdecydować, czy biało-niebieskie logo foodtrucka specjalizującego się w polskich potrawach sprzedawanych pod stadionem narodowym będzie widoczne dla każdego. Nie lekceważ przenigdy wartości psychologii kolorów w reklamie. Biały i niebieski to kolory powszechnie uważane za chłodne. Barwy te wiążą się z konotacjami czystości i niewinność, ale również współczucia i życzliwości.

Twoje logo na Twoim foodtrucku

Logo należy stworzyć w wielu różnych formatach, aby dobrze prezentowało się nie tylko na foodtrucku, ale także na serwetkach czy profilach społecznościowych. Logo powinno najpierw powstać w formie grafiki wektorowej. Format ten można łatwo wykorzystać do dużych szablonów drukowanych, takich jak naklejki lub plakaty. Szablon wektorowy jest następnie konwertowany na inne formaty obrazów, na przykład na potrzeby strony internetowej lub portali społecznościowych. W przypadku portali społecznościowych, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie rozmiary postów i zdjęć profilowych. Okrągłe lub kwadratowe logo w większości przypadków okazuje się znacznie lepszym designem niż ciąg liter. Wraz ze stworzeniem kolorowego logo warto również zadbać o jego czarno-białą wersję, np. na potrzeby nagłówków, faktur czy serwetek.

Postaw na oryginalność

Nie dajcie się wciągnąć w sidła jakiegokolwiek nowo napotkanego trendu! Tworzenie logo na podstawie tego, jak robią to inni, nigdy nie było i nie jest dobrym pomysłem. Twoje logo powinno być wizytówką Twojej firmy na wiele lat. Ręcznie wykonane napisy są przyjemne dla oka, lecz w większości przypadków trudne do rozszyfrowania. Nie „małpuj” pomysłów po innych, a z pewnością unikniesz konsekwencji prawnych. Korzystanie z designu nadgryzionego jabłka mogłoby mocno zirytować Apple, zaś kiełbasa leżąca na grzbiecie nie powinna zbytnio przypominać legendarne logo Nike.

Czy chciałbyś poradzić się eksperta z tej dziedziny? Te oto dwa filmiki z naszego kanału YouTube są wręcz idealnie dopasowane do Twoich potrzeb:

3. Jaki sprzęt jest niezbędny w foodtrucku? 

Foodtruck obowiązują te same kryteria, co klasyczne restauracje. Dla każdego kucharza podstawą do dobrze wykonanej pracy jest dobrze wyposażona kuchnia. Wydajny sprzęt jest szczególnie potrzebny wtedy, gdy trzeba przygotować duże ilości dań, na przykład w godzinach szczytu, czy podczas pory obiadowej. W takich sytuacjach wszystko musi zostać wykonane na jak najsprawniejszych obrotach. Istnieje ponadto wiele małych urządzeń do codziennych zadań kulinarnych, które znacznie przyspieszają pracę kucharzy.

Ważna jest tu nie tylko wydajność urządzeń, ale także ich solidne wykonanie. Najważniejszą różnicą między kuchnią foodtrucka a kuchnią restauracji jest jej przestrzeń. Ograniczenia związane z ciasnym wnętrzem foodtrucka są kluczowe przy doborze wyposażenia kuchni.

Uporządkuj swoje nawyki i swoje miejsce pracy 

Aby móc pracować na ograniczonej przestrzeni, konieczne jest klarowne zorganizowanie wszystkich etapów pracy. Warto rozpocząć od rozważenia sposobów na przechowywanie składników, gotowanie potraw oraz prezentację dań. Wszystkim krokom towarzyszy czyszczenie powierzchni roboczych. Sprzęt potrzebny do przygotowania potraw powinien optymalnie wspomagać Twoje działania. Powinien być jednocześnie wystarczająco solidny, aby pomóc w tworzeniu dużych ilości potraw, oraz kompaktowy, aby mieć dużo miejsca do pracy i przechowywania składników. Najlepiej sprawdzą się urządzenia wielofunkcyjne, które odciążają Cię w kilku etapach pracy i tworzą cenną przestrzeń, czy to do krojenia warzyw, czy do komponowania burgerów. Warto również rozmieścić urządzenia według kolejności wykonywanych czynności kulinarnych.

Foodtruck nigdy nie będzie na tyle duży, by pomieścić wszystkie niezbędne urządzenia. Jego wnętrze jest jedynym możliwym miejscem, w którym można przechowywać składniki oraz produkty! Należy zatem dokładnie rozplanować set-up oraz godzić się na alternatywne rozwiązania. Każdy centymetr powinien zostać wykorzystany w jak najbardziej optymalny sposób. Nic nie powinno stać na Twojej drodze. Wszystkie przyrządy, żywność oraz naczynia muszą zostać dobrze zamocowane i zabezpieczone podczas jazdy, aby nic się nie przewróciło. Tylna ściana idealnie nadaje się do montażu szafek ściennych z blatem roboczym. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, szafki powinny najlepiej składać się z drzwi przesuwnych. Pamiętaj, że będziesz musiał gotować wraz z dwoma lub trzema kolegami na kilku metrach kwadratowych.

Najpierw menu, potem wybór sprzętu 

Przy wyposażaniu foodtrucka skupić należy się przede wszystkim na tym, jak ma wyglądać Twoja oferta gastronomiczna. Przy planowaniu jadłospisu należy uwzględnić dostępny sprzęt, a następnie ocenić przestrzeń foodtrucka. Kompaktowe wnętrze to jednocześnie cecha pozwalająca na swobodne poruszanie się po drodze, a zarazem zmora prowadząca do ograniczeń w wyposażeniu. Oznacza to, że nie tylko ilość, ale także rozmiar sprzętu mogą mieć kluczowe znaczenie. Czy jesteś zadowolony z frytkownicy, czy powinieneś może jednak zainwestować w podwójną frytkownicę?

Zacznij od stworzenia listy najbardziej potrzebnych przyrządów. Urządzenia, z których korzystasz najczęściej w życiu codziennym, powinny być priorytetem dla Twojego foodtrucka. Nie oszczędzaj – kupuj sprzęt wysokiej jakości! Urządzenia kuchenne pracować będą na najwyższych obrotach przez wiele godzin każdego dnia, dlatego zakupione przyrządy powinny być wytrzymałe aż do bólu. Przy zakupie należy również zwrócić uwagę na takie funkcje, jak łatwość obsługi i łatwe czyszczenie. 

Wydatki związane z prądem i gazem również odgrywają ważną rolę w wyborze sprzętu. Podczas gdy wielu kucharzy woli gotować na gazie, potrzebny jest również prąd do obsługi lodówek i zamrażarek, a także przeróżnych urządzeń elektrycznych. Warto zatem również zadbać o generator prądu na paliwo lub gaz, który zapewni wystarczającą ilość prądu.

Rada: podłączenie generatora do zbiornika paliwa foodtrucka oznacza, że będziesz mógł spokojnie zadbać o chłodzenie swoich produktów podczas podróży do następnej lokalizacji.

Higiena, higiena i jeszcze raz higiena! 

Należy wziąć tu pod uwagę wiele kluczowych aspektów. Po pierwsze, Twój foodtruck musi być wyposażony w co najmniej dwa zlewy z kranami z ciepłą wodą. Wnętrze powinno składać się z powierzchni odpowiednich dla żywności. Najlepsza jest stal nierdzewna, ponieważ jest łatwa w pielęgnacji i wygląda higienicznie. Podłoga musi być wykonana z łatwo zmywalnego i trwałego materiału, takiego jak PCV. Okładzinę ścienną należy wybrać zgodnie z przepisami. Osłona wykonana ze szkła ochronnego jest nie tylko jednym z elementów zapewniających higieniczne wnętrze, ale także chroni Twoich klientów przed gorącym tłuszczem. Faktem oczywistym jest to, że żywność należy przechowywać z dala od takich rzeczy jak środki czyszczące, ścierki czy brudna odzież robocza.

Im więcej jedzenia, tym więcej sprzętów kuchennych

Nawet jeśli duży wybór dań zostanie dobrze przyjęty przez klientów, szeroka oferta gastronomiczna stawia Cię przed nie lada wyzwaniem. Im więcej dań posiadasz w menu, tym większe będzie Twoje zapotrzebowanie na kulinarne gadżety. Im więcej możesz zarobić na jednym urządzeniu, tym bardziej wartościowe staje się ono dla Twojego gastrobiznesu. Istnieją wszechstronne urządzenia, dzięki którym można przyrządzić różnorodne potrawy. Wiele foodtrucków korzysta na przykład z gładkich lub falistych płyt grillowych. Można na nich przyrządzać nie tylko hamburgery, kiełbaski, steki czy ryby, ale również smażone ziemniaki, bekon, jajka, naleśniki, ser halloumi czy warzywa.

Początkującym foodtruckom zaleca się opracowanie jednego lub maksymalnie dwóch dań, które można przyrządzić za pomocą zaledwie kilku urządzeń. Gdy już poznasz potrzeby swoich klientów, możesz poszerzyć swoją ofertę gastronomiczną, a tym samym swoje wyposażenie.

Zawsze zwracaj uwagę na gabaryty foodtrucka! Podczas wyposażania foodtrucka, właścicielom co prawda udaje się często nie przekraczać maksymalnego dozwolonego obciążenia pojazdu, lecz nie zwracają oni w większości przypadków jakiejkolwiek uwagi na całkowitą wagę żywności, pełnych zbiorników wody oraz personelu. Setki dodatkowych kilogramów szybko dają o sobie znać! Prowadzi to do tego, że urządzenia, które są faktycznie niezbędne do przygotowania jedzenia, muszą zostać usunięte z pokładu.

Ważne czynniki kosztowe

Przy obliczaniu kosztów dużych zakupów, wielu foodtruckerów zapomina o podstawowym wyposażeniu, takim jak sztućce, talerze, dozowniki do sosów, kosze na śmieci, czy serwetki. Wszystkie te akcesoria muszą również zostać wzięte pod uwagę. Innym czynnikiem jest przechowywanie składników zgodnie z zaleceniami. Kupując lodówki lub zamrażalki, należy zwrócić uwagę na ich funkcjonalność. Jeśli chcesz zaprezentować klientom towary, takie jak napoje czy też świeże sałatki, polecamy zaopatrzyć się w lodówkę ze szklanymi drzwiami.

4. Jaki pojazd powinien zamienić się w Twojego foodtrucka?

Sercem każdego food trucka jest sam foodtruck! Kupno foodtrucka oraz zaopatrzenie się w jego wyposażenie to zdecydowanie najdroższe z przedsięwzięć. Warto jednak zastanowić się nad tym, ile pieniędzy możesz wydać na swojego foodtrucka. Zakupisz używany pojazd, który będziesz mógł zaprojektować według własnych potrzeb, czy zainwestujesz może w nowy foodtruck? Samodzielnie przebudujesz pojazd na foodtruck, czy zlecisz robotę profesjonalistom? Każdy musi odpowiedzieć na powyższe pytania i wziąć je pod uwagę podczas tworzenia „biznesplanu”.

Ile kosztuje foodtruck?

Używane foodtrucki zakupić można nawet za 10-12 tyś. zł. Znaczna większość kosztuje jednak między 30 a 50 tyś. zł. W jakim stanie jest pojazd? Czy urządzenia kuchenne są nadal użyteczne? Stary food truck z frytkownicą i gofrownicą może zupełnie nie pasować do Twojej oferty gastronomicznej. Powinieneś zatem jasno określić, jakie dania będą wchodzić w jej skład.

Przerobienie foodtrucka na Twoje indywidualne potrzeby wraz ze wszystkimi przedmiotami wykonanymi na miarę potrafi sporo kosztować. Aranżowanie wnętrza foodtrucka może wynieść Cię tyle, co sam foodtruck! Możesz rzecz jasna zakupić nowy foodtruck, który będzie całkowicie dopasowany do Twoich potrzeb (jeśli Cię tylko na to stać). W zależności od rozmiaru, wyposażenia i jakości, pojazdy te kosztować mogą grubo ponad 100 tyś. zł. Do tego dochodzą również koszty brandingu i nowego designu.

W skład największych zalet nowych pojazdów wchodzi mniejsze zużycie paliwa, nowe części zużywalne i pewność, że w najbliższym czasie drogie naprawy nie będą konieczne. Nowe pojazdy zawsze objęte są gwarancją na nowy samochód. Nowy foodtruck jest ponadto prawie zawsze wyposażony w przydatne dodatki, takie jak kamera cofania. Jest to niezmiernie pomocny gadżet z racji na długość foodtrucka, która sięga nawet siedem metrów.  

Skonstruuj go sam, wynajmij lub dokonaj zakupu

Im więcej jesteś w stanie skonstruować sam i im mniej pomocy profesjonalistów będziesz potrzebował, tym więcej pieniędzy zaoszczędzisz. Nawet jeśli uważasz się za dobrego majsterkowicza, zastanów się dwa razy, czy do własnego projektu należy zastosować tymczasowe rozwiązania, czy też od razu warto wdrażać nieodwracalne zmiany w designie foodtrucka. Źle podjęta decyzja sprawi, że będziesz musiał ponownie zainwestować swój czas i pieniądze, czyli zgodnie z mottem „kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy”. Każdy dzień poświęcony na naprawę oznacza nie tylko utratę zarobków, ale także większe koszty bieżące.

Największą zaletą wynajmu lub leasingu foodtrucka jest to, że nie musisz inwestować ogromnych kwot w zakup. Eliminuje to również czasochłonne przeróbki i powiązane z nimi koszty! Przed rozpoczęciem okresu zimowego po prostu zwróć foodtruck leasingodawcy i nie martw się o koszty utrzymania. Przy leasingu nie masz jednak nic do powiedzenia w kwestii wyposażenia czy designu.

Foodtruck, czyli multum zastosowań

Jeśli faktycznie chcesz samodzielnie przekształcić swój pojazd w foodtrucka, zwróć uwagę na jego nadwozie samonośne oraz na to, czy jest ono wystarczająco duże dla małego foodtrucka z ograniczoną ofertą gastronomiczną. Przy większej „gastoofercie” wymagającej większego wyposażenia, powinien to być wytrzymały pojazd z solidną ramą. Szczególnie odpowiednie są takie modele pojazdów, jak Mercedes Sprinter, Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer, Renault Master czy Volkswagen Bulli. Rozważ, czy warto wyróżniać się na tle innych podczas foodtruckowych eventów lub spośród festiwalowej konkurencji? Co powiesz na amerykański autobus szkolny lub pojazd w stylu retro?

Foodtrucki „made in USA” dalej nie wychodzą z mody. Istnieje kilka firm specjalizujących się w importowaniu właśnie takich pojazdów. Jeśli zawiesiłeś już oko na podobny model foodtrucka, pamiętaj, że amerykańskie samochody są bardzo nieekonomiczne, podczas gdy prawie wszystkie foodtrucki europejskiej produkcji posiadają ekonomiczne silniki dieslowe. Zakup części zamiennych może okazać się ciężki do zrealizowania w przypadku amerykańskich pojazdów.

Przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy!

Ach, ta nasza polska biurokracja! Istnieje wiele przepisów, których należy bezapelacyjnie przestrzegać. Oto obszerna lista kontrolna:

  • Ani nam się waż rozkręcać interesu bez ważnej licencji na prowadzenie restauracji w formie foodtrucka.
  • Jeżeli chcesz, aby Twoja oferta gastronomiczna zawierała napoje z procentami, musisz posiadać zezwolenie na sprzedaż alkoholu.
  • Zaświadczenie o stanie zdrowia pracowników, szkolenia BHP, badania medycyny pracy – są to również rzeczy niezbędne.
  • Każdy interes zajmujący się sprzedażą towarów i usług musi potwierdzić swoją autentyczność szeregiem zezwoleń oraz zaświadczeń! Zabrania się stawania w dowolnym miejscu w celu sprzedaży żywności.
  • Zaświadczenie o niekaralności.
  • Pomyśl o ubezpieczeniu swojej firmy. Można tego dokonać w prywatnych firmach ubezpieczeniowych.
  • Prawo jazdy klasy B jest ważne tylko w przypadku samochodów z przyczepami lub pojazdów o łącznej masie nieprzekraczającej 3,5 tony. Jeśli Twój foodtruck waży od 3,5 do 7,5 tony, potrzebujesz prawa jazdy kategorii C1.


W żadnym wypadku nie wyruszaj w trasę ze swoją restauracją na kółkach, jeśli nie posiadasz wszystkich niezbędnych dokumentów. W przeciwnym razie ryzykujesz wysokie grzywny w wysokości nawet kilku tysięcy złotych.

5. Menu dla Twojego foodtrucka

Wybór dań i sposób ich prezentacji to najważniejsze kryteria, którymi kierują się potencjalni klienci. Istnieje jednak spora różnica między foodtruckiem a klasyczną budką z fast foodem. Zamiast szerokiej oferty dań z wielu zakątków świata, zakres gastronomiczny foodtrucka skupia się raczej na określonym rodzaju kuchni. Wiele foodtrucków sprzedaje dania pod swoje grupy docelowe. Dania te nigdy nie znalazłyby się w menu restauracji. Przed założeniem własnej działalności w postaci foodtrucka należy zatem dokładnie przemyśleć wybór dań oraz ich ceny.

Rodzaj kuchni i koncepcja foodtrucka

Nie wmawiaj sobie, że znalezienie odpowiednich dań dla Twojego foodtrucka jest czymś prostym i przyjemnym! Nikt nie spodziewa się od Ciebie ciągłego tworzenia nowych potraw czy doskonalenia klasycznych dań niczym szef kuchni. Należy jednak stworzyć menu, które będzie jak najkorzystniej odnosić się do Twoich ograniczeń przestrzennych i finansowych. W tym celu niezbędna jest dokładna analiza rynku, grupy docelowej, liczby pracowników i wyposażenia. Po takich analizach będziesz miał prostsze spojrzenie na koncepcję foodtrucka oraz tego, jak wprowadzisz je w życie. Nie trzymaj się pomysłów, które doprowadzą do katastrofalnych rezultatów! Obalony pomysł na biznes boli mniej niż bankructwo. Nie ma nic złego w zmianie planów lub późniejszym dopracowywaniu menu.

Menu foodtrucka

Gotowanie potraw, które ostatecznie wylądują w Twoim menu, powinno sprawiać Ci frajdę. Brzmi banalnie, wiemy. Jednak tylko i wyłącznie dzięki radości odczuwanej podczas gotowania i pasji do świata gastronomii będziesz mógł przyrządzać dania lepiej niż Twoja konkurencja i cieszyć się własnym foodtruckiem na długie lata. Nie da się jednak zaspokoić każdego gustu. Dzięki kompleksowej ofercie gastronomicznej i różnorodnym produktom, przyciągniesz uwagę większego grona klientów i wygenerujesz większe zyski. Postaw na nowoczesne i zdrowe odżywianie – będzie warto!

Rada: Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Obecnie co dziesiąta osoba w Polsce deklaruje się jako wegetarianin, a nawet weganin. Powinieneś zatem rozważyć sprzedaż dań niskokalorycznych, wegetariańskich, wegańskich, z dużą zawartością białka czy też opcji niezawierających laktozę lub gluten. Pozycje te oznacz w menu tak, aby były widoczne z daleka i przyciągały klientów.

Napoje

Napoje bezalkoholowe, takie jak cola i woda mineralna, to podstawowe produkty, które zawsze należy mieć w asortymencie. Warto również sprzedawać napoje rzadko spotykane wśród ofert gastronomicznych konkurencji, np. regionalne piwo, wino, a nawet lemoniada domowej roboty lub mrożona herbata. Wiele osób lubi też kawę po dobrym posiłku. Nie szkodzi zatem posiadać ekspres, dzięki któremu klienci będą mogli zamówić kawę do jedzenia. Zajmuje on jednak sporo miejsca, podobnie zresztą jak lodówka. A przecież butelki i puszki z napojami również muszą być gdzieś przechowywane. To wszystko należy wziąć pod uwagę.

Tak powinno wyglądać menu

Klientów przyciągają nie tylko dobre ceny i smakowite zapachy, ale także przemyślane i czytelne menu. Stara, dobra tablica na kredę może okazać się zbawienna w początkowej fazie interesu, ponieważ w każdej chwili będziesz mógł dokonać zmian w nazwie lub cenie dań. Charakter pisma powinien być czytelny. Nie rozpisuj oferty gastronomicznej używając jakichkolwiek skrótów myślowych. Menu należy wydrukować wyłącznie wtedy, gdy jesteś stuprocentowo pewien co do jego treści.

Mamy dla Ciebie wskazówki, dzięki którym łatwo i przyjemnie stworzysz swoje wymarzone menu:

  • Na tablicach nie należy wypisywać cen jedna pod drugą. W ten sposób klient nie porównuje cen, zaś koncentruje się na proponowanych daniach.
  • Zawsze umieszczaj słowa kluczowe (krewetki, filet itp.) na początku nazwy dania. Działają one zachęcająco na rozmyślającym kliencie.
  • Potrawy nie należy sortować od najtańszej do najdroższej, zaś naprzemiennie cenowo.
  • Dania najbardziej marżowe powinny znajdować się w najbardziej widocznych miejscach, na przykład na górze lub w prawym dolnym rogu tablicy menu.
  • Obramowanie tablicy, podkreślanie słów lub kolorowe akcenty działają na korzyść sprzedaży niektórych dań.

Informacje o alergenach i dodatkach mogą zostać umieszczone w menu i przekazane klientowi na jego życzenie.

6. Jak wyceniać jedzenie sprzedawane w foodtrucku?

Gdy tylko menu zostanie w pełni opracowane, należy zabrać się za wycenianie poszczególnych pozycji z oferty gastronomicznej. Gdzie i za ile można zakupić niezbędne składniki? Wykorzystaj gotowanie próbnych dań na obliczenie zużytej żywności z dokładnością co do grosza. Uwzględnij również poświęcony czas. Ponadto należy uwzględnić w cenach koszty stałe i koszty personelu, a także podatek od towarów i usług lub podatek od sprzedaży. Do najważniejszych czynników kosztowych należą:

  • Koszty towarów: wartość produktu (cena zakupu + koszty transportu i magazynowania)
  • Koszty personelu: wynagrodzenia (pracowników i właściciela), w tym ubezpieczenie społeczne
  • Koszty ogólne: takie jak opłaty za stoisko, prąd, gaz, woda, ubezpieczenie, odpisy amortyzacyjne, naprawy, konserwacja itd.
  • Zysk: obejmujący zarówno ryzyko przedsiębiorcze niezależnym od wynagrodzenia przedsiębiorcy jak i fundusze rezerwowe
  • Podatek od sprzedaży: 23% (zwykły podatek od sprzedaży; również od napojów) lub 5% (podatek od sprzedaży mlecznych napojów)

Istnieje jednak prosta formuła uwzględniająca najważniejsze czynniki kalkulacyjne:

  • Cena podstawowa = wartość zakupu + 40% na poczet utrzymania towaru + 30% na poczet kosztów ogólnych + koszty własne + dodatkowe 10-20% z obliczonego zysku
  • Cena sprzedaży netto = cena podstawowa + 20% na poczet kosztów personelu
  • Całkowita cena brutto = cena sprzedaży netto + 5% lub 23% VAT.

Po rozpoczęciu działalności należy sumiennie notować liczbę odwiedzających gości oraz zysk przypadający na każdego klienta. Jest to jedyny sposób na optymalizację kalkulacji ceny na dłuższą metę. Obliczenia należy regularnie sprawdzać, aby dokonywać ewentualnych korekt, na przykład ze względu na wzrost cen zakupu.

Rada: Z racji tej, iż klienci postrzegają liczbę przed przecinkiem jako jedyną wartość godną uwagi, wszelkie wartości występujące po przecinku powinny być wysokimi cyframi. Na przykład burger za 19,00 zł będzie sprzedawał się równie często jak burger za 19,90 zł – a zarobisz prawie 5 proc. więcej.

7. Od budki z fastfoodem po własnego foodtrucka

Agencja prowadząca strategie online-marketingowe może okazać się zbawienna dla Twojego interesu, jeśli posiadasz odpowiednie środki. Możesz jednak skutecznie reklamować swój foodtruck przy niewielkim lub nawet zerowym budżecie. Istnieje wiele sposobów, szczególnie za pośrednictwem internetu, dzięki którym zwrócisz uwagę klientów na swojego foodtrucka oraz na serwowane w nim dania:

  • W dzisiejszych czasach bez własnej strony internetowej ani rusz! Zainwestuj w nią od samego początku. Witryny można tworzyć w systemie modułowym przy niewielkich kosztach i za pomocą zaledwie kilku kliknięć. Pamiętaj, aby trzymać się podstawowych założeń! Nazwa foodtrucka powinna być również częścią nazwy domeny. Adres domeny powinien być krótki i łatwy do zapamiętania. Projekt strony powinien nawiązywać do wyglądu foodtrucka, zaś logo powinno mieścić się w centralnym punkcie witryny. Treści takie jak nazwy dań, ceny i lokalizacja muszą być zawsze zgodne z aktualnym stanem rzeczy.

 Dane kontaktowe, takie jak adres e-mail i numer telefonu, powinny znajdować się w dobrze widocznych miejscach, podobnie jak linki do wszystkich serwisów społecznościowych. Oczywiście warto również zadedykować część strony na wpisy zachęcające, zakładki opisujące zespół, przepisy kulinarne, porady czy inne dodatkowe treści.

  • Portale społecznościowe są tanim, a nawet darmowym sposobem na zwiększenie poziomu rozpoznawalności foodtrucka. Mimo, iż Facebook pozostaje niekwestionowanym światowym liderem social media, od dawna nie jest już postrzegany jako ulubiony portal młodzieży. Instagram to idealny portal do zamieszczania zdjęć kulinarnych poczynań. #Foodporn będzie tu najbardziej adekwatnym hashtagiem. Stare porzekadło „jeden obraz jest wart więcej niż tysiąc słów” obowiązuje również w nowoczesnych portalach społecznościowych. Szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Ze względu na nacisk na wpisy o ograniczonej liczbie znaków, Twitter nie jest uważany za optymalny portal dla interesów foodtruckowych. LinkedIn to portal, za pośrednictwem którego można znaleźć pracowników lub skontaktować się z ludźmi z doświadczeniem w zawodzie.
  • Pozytywne opinie klientów w aplikacjach gastronomicznych, takich jak TripAdvisor czy Yelp, idą w parze z wysoką jakością dań i niskimi cenami. Pamiętaj, że recenzje klientów są na wagę złota! Jako właściciel, otrzymujesz w ten sposób feedback na temat tego, jak Twój foodtruck jest odbierany przez innych.
  • Zalecamy również rejestrację na portalach foodtruckowych. Strony te zawierają wiele cennych informacji, od założenia firmy po daty tras koncertowych.
  • Innymi opcjami online marketingowymi są portale takie jak YouTube, blogi lub klasyczny marketing e-mailowy, a także newslettery.

8. Foodtruckowy offline marketing

Obecnie trudno w to uwierzyć, ale strategie marketingowe zauważyć można w niemal każdej dziedzinie życia. Nawet z niewielkimi środkami finansowymi można skutecznie przyciągnąć klientów oraz zwiększyć sprzedaż.

  • Sam food truck powinien przyciągać wzrok Twoich potencjalnych klientów. Wpadający w oko lakier na tle efektownego designu lub folia przylepna z logo przyciągają uwagę klientów i sprawią, że foodtruck zapadnie na długo w pamięć.
  • Tablice z rozpisaną ofertą gastronomiczną to niedrogi sposób na wyróżnienie się na tle konkurencji.
  • Serwetki i opakowania na wynos z logo foodtrucka nie są tanie, ale zapewniają przywiązanie do marki.
  • Fartuchy czy koszule z logo lub w barwach firmowych zapewniają jednolity wygląd pracowników. Są oni dzięki temu postrzegani jako jeden zespół.
  • Poszczególne elementy designu, takie jak flagi i dekoracje, mogą zostać zinterpretowanie jako przerost formy nad treścią, o ile nie wyglądają tandetnie. Dzięki nim wyróżnisz się jednak na tle konkurencji.
  • Ulotki, plakaty i reklamy w lokalnych gazetach są szczególnie przydatne przy ogłaszaniu lokalizacji oraz godzin otwarcia.
  • Wizytówki lub karty promocyjne powinny zawierać stronę internetową oraz e-mail foodtrucka, a także informacje na temat wszelkich portali społecznościowych, na których widnieje marka foodtrucka.

Wybór metod reklamy zależy od preferencji właściciela, grupy docelowej, celów marketingowych i oczywiście budżetu oraz ograniczeń czasowych. Podstawowe środki są dostępne przy niewielkim wysiłku. Każdy właściciel foodtrucka powinien z nich skorzystać!

9. Spraw, aby Twój foodtruck przyciągał wzrok przechodniów podczas eventów

Podrasowany foodtruck mieszczący się w małym miasteczku może i przyciągałby uwagę dziesiątek przechodniów, jednak w dużym mieście lub na festiwalu muzycznym czy koncercie, jego sytuacja uległaby diametralnej zmianie. Bez rzucającego się w oczy designu i ciekawego logo, potencjalni klienci zaczną przechodzić obok foodtrucka z obojętnymi minami. Dzięki poniższym wskazówkom możesz temu zapobiec!

Twoja oferta gastronomiczna

Nawet jeśli istnieje już tysiąc foodtrucków w okolicy, zawsze staraj się wyróżniać swoim jedzeniem i napojami! Znajdź niszę rynkową. Wyróżnienie się na tle konkurencji nie będzie jednak łatwe. Gdy tradycyjne dania zapakowane są nowocześnie a egzotyczną kuchnię ozdobisz niecodziennymi składnikami, zdecydowanie zapunktujesz swoim klientom. Spektakularne sosy, dipy czy domowa lemoniada również mogą przyciągnąć uwagę potencjalnych smakoszy.

Możesz również dostosować swoją ofertę do popularnych koncepcji żywieniowych. Na przykład dzięki potrawom niskokalorycznym lub bogatym w białko możesz skierować swoją ofertę w stronę entuzjastów fitnessu. Przewagą nad konkurencją mogą być również dania wegetariańskie, wegańskie, a również takie, które nie zawierają laktozowy czy też glutenu. A może by tak skupić się na sezonowych specjałach? Zimą pyszne zupy, zaś latem sałatki. Ograniczona dostępność do sezonowych dań może sprawić, iż trafisz na przysłowiową żyłę złota. Twoje menu powinno być zawsze spójne z koncepcją Twojego foodtrucka. Nie zapominaj o swoich pierwotnie założonych celach ani o swojej grupie docelowej.

Twoja foodtruckowa marka

W przeciwieństwie do klasycznej budki z przekąskami, foodtruck może istnieć jako niezależna marka. Jako centralny punkt działań, foodtruck prawie zawsze przyciąga wzrok przechodniów. Foodtrucki spersonalizowane lub nienawiązujące do własnej marki z pewnością nie będą oblegane podczas większych eventów. Kolorystyka i logo to dwa najważniejsze elementy i powinny być zarówno oryginalne, jak i pasować do nazwy i oferty.

Po ustaleniu koncepcji lub określonego stylu należy się go trzymać i konsekwentnie wdrażać – czy to w przypadku opakowań na wynos, odzieży roboczej, tablic czy też banerów. Powyższe kroki muszą zostać podjęte, by stworzyć silną, rozpoznawalną markę zapadającą w pamięć klientów na długie lata. Entuzjastyczni klienci będą mogli dzięki temu szybko spostrzec Twój foodtruck spośród konkurencji.

Dekoracja dla Twojego foodtrucka

Twój foodtruck powinien wyróżniać się wizualnie na tle konkurencji. Nie powinieneś zmieniać wyglądu foodtrucka co event, jednak urozmaicenie designu różnego rodzaju banerami, flagami lub neonami z pewnością da pożądany efekt wizualny. Pamiętaj, że kolorowe neony idealnie pasują do foodtrucka z burgerami rodem z USA, zaś zupełnie nie sprawdzą się przy wegańskich bio-potrawach.

Ciekawą koncepcją wydaje się foodtruck z meksykańskimi specjałami, takimi jak burrito i fajity, na którym utalentowany artysta uwieczni meksykańskie motywy,  takie jak cukrowe czaszki, kaktusy, malowidła Fridy Kahlo czy papryczki chili. Kiedy z Twojego foodtrucka słychać będzie typową muzykę mariachi, a leżaki aż prosić się będą, żeby na nich usiąść, rzadko który klient przejdzie obojętnie – gwarantujemy! Bez względu na to, na jaki design się zdecydujesz, nie powinieneś nigdy przesadzić ze szczegółami. Dekoracja nie powinna wyglądać tandetnie. Bądź kreatywny, ale pozostań wierny swojemu stylowi!

Twoja foodtruckowa koncepcja

Samo pyszne jedzenie i wyjątkowe napoje nie wystarczą, aby odnieść sukces. Celebrowanie jedzenia stało się swojego rodzaju eventem. Podczas gdy #Foodporn króluje jako hashtag na Instagramie, wykonanie zdjęcia apetycznie wyglądającej potrawy jest równie ważne jak zaspokojenie głodu. Podawaj wizualnie atrakcyjne dania, które łatwo sfotografować, najlepiej oczywiście na wyjątkowym tle unikatowego i w pełni wyposażonego foodtrucka. Pamiętaj, że wielu klientów niechętnie je na stojąco! Stoły i ławki z pewnością przyciągną tłumy podczas dużej imprezy. Uwagę przyciągają również markowe pufy, leżaki i parasole.

Twoi pracownicy

Nie możesz samodzielnie zarządzać wydarzeniami, takimi jak festiwale muzyczne, czy też eventy „street-foodowe”. Jeśli kolejka przed foodtruckiem nie zmniejsza się, klienci mają tendencję do szybkiej zmiany miejsca. Znajdź kompetentnych, przyjaznych i ochoczych pracowników. Zgrani foodtruckerzy współpracujący jako jeden zespół sprawią, że wszystkie działania przebiegną znacznie sprawniej. Jeden z pracowników może przyjmować i odbierać zamówienia, drugi pracownik może przygotowywać dania, zaś trzeci może podawać jedzenie do stołu. Identycznie ubrani pracownicy to prosty i skuteczny sposób na przedstawienie swojej marki. Wizualnie tworzą oni wówczas zgrany zespół. Należy jednak unikać śmiesznie wyglądających strojów!

Twoi klienci

Twoi klienci nie tylko dadzą Ci zarobić, ale są również ważnym źródłem feedbacku. Skorzystaj z bezpośredniego kontaktu z klientem! Zapytaj, jakie potrawy preferują, czy proponowane ceny są zbyt drogie lub co mógłbyś zrobić lepiej. Zadowoleni klienci są najlepszą formą reklamy, która przy okazji nie kosztuje Cię ani grosza. W dzisiejszych czasach, zadowoleni klienci zapisują swoje zadowolenie z jedzenia w formie pozytywnych recenzji, czy to na Instagramie, Facebooku, TripAdvisorze czy Yelp. Jeżeli chcesz szybko rozpowszechnić swój interes, recenzje stają się czymś bezcennym. Zadowoleni klienci często umieszczają zdjęcia, pozytywne komentarze i polubienia na portalach społecznościowych, które są niezwykle ważnym motorem napędowo-marketingowym generującym wielu nowych followersów. Ważne jest również, aby jedzenie zostało zaprezentowane w sposób wizualnie apetyczny. Profile na portalach takich jak Facebook czy Instagram są wręcz niezbędne. Należy zamieszczać na nich aktualne treści. Zamiast prosić o napiwki, możesz poprosić np. o polubienia na portalach społecznościowych.

10. Ukierunkowany marketing i skuteczna reklama dla Twojego foodtrucka  

Foodtruck powinien prezentować się jako niezależna marka. Oprócz samego brandingu obejmuje to również odpowiednią strategię marketingową, aby wyrobić mocną markę. Składa się ona z pięciu etapów: analiza, wyznaczanie celów, tworzenie strategii, budżetowanie i monitorowanie inwestycji.

  • Podczas analizowania, zbadać należy rynek, konkurencję, grupę docelową i możliwe lokalizacje. Jaki rodzaj jedzenia jest teraz modny? Z jakich serwisów społecznościowych korzystają potencjalni klienci? W jaki sposób konkurencja zawiodła swoich klientów i jakie wnioski można wysnuć z ich błędów?
  • Określając swoje cele, określasz również, dokąd zmierza Twój interes i co dzięki niemu chcesz osiągnąć. Czy Twój foodtruck będzie świadczył usługi regionalnie czy na terenie całej Polski? W jaki sposób można zwiększyć rozpoznawalność foodtrucka lub satysfakcję klienta? Czy Twój interes jest źródłem stabilnych dochodów?
  • Planując swoją strategię określasz, które środki są najbardziej optymalne do osiągnięcia wyznaczonych celów. Jednocześnie ustalasz deadliny, w których wyznaczone cele mają zostać osiągnięte.
  • Centralnym punktem Twojej strategii marketingowej jest Twój budżet, czyli kwestia tego, ile chcesz lub możesz zainwestować w rozwój interesu. Dzięki istnieniu serwisów społecznościowych, istnieje wiele sposobów na bezpłatną reklamę. Kreatywne i dobrze zaplanowane posty zwiększają Twoją rozpoznawalność. Nie kosztuje Cię to nic, zaś wymaga poświęcenia sporej ilości czasu i sporego wysiłku.
  • Jeśli Twój food truck prosperuje, powinieneś przeprowadzić pierwszą kontrolę inwestycji. Można w ten sposób łatwo ocenić, czy Twoje cele zostały osiągnięte. Czy interes jest w ogóle wart zachodu? Czy sprzedaż jest na odpowiednim poziomie? Czy wzrosła liczba Twoich followersów? Jeśli nie, strategia powinna zostać ponownie przeanalizowana, i jeśli to konieczne, całkowicie zmieniona. Jeśli foodtruck odnosi sukces za sukcesem, należy tylko i wyłącznie inwestować umiejętnie, by w przyszłości generować większe zyski.

Nasz zespół ekspertów współpracujących z doświadczonym szefem kuchni, Michałem Orłowskim, zebrał wiele foodtruckowych porad. Wszystkie wpisy na naszym kanale można znaleźć w poniższej playliście: