Frytownica gastronomiczna – jaką wybrać? Poradnik zakupowy

Udostępnij

Frytownica to sprzęt must have w każdej restauracji czy barze typu fast food. Umożliwia przygotowanie szeregu dań głównych, a także dodatków typu frytki czy cebulowe krążki. Podpowiadamy, jaką frytownicę wybrać, aby uzyskać jak najbardziej optymalne wyniki. 

Udostępnij

Frytownica to sprzęt must have w każdej restauracji czy barze typu fast food. Umożliwia przygotowanie szeregu dań głównych, a także dodatków typu frytki czy cebulowe krążki. Podpowiadamy, jaką frytownicę wybrać, aby uzyskać jak najbardziej optymalne wyniki. 

Urządzenia do frytowania sprawdzają się doskonale w lokalach serwujących dania kuchni europejskiej, amerykańskiej oraz azjatyckiej. Świetnie nadają się do smażenia mięsnych kotletów (np. de volaille), dań z kurczaka (nuggetsy), ryb, dodatków z ziemniaków (łódeczki, frytki), krokietów, tempury, sajgonek itp. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów oraz modeli frytownic. Wybór odpowiedniej zależy od wielkości lokalu, liczby obsługiwanych gości, a także rodzaju przygotowywanych potraw. 

Frytownica tradycyjna czy indukcyjna? 

Najpopularniejszymi na rynku rodzajami sprzętów do frytowania są: 

  • Frytownice elektryczne – stosunkowo tanie, bezpieczne w użytkowaniu oraz bardzo wydajne. Za sprawą uniwersalnego zasilania sieciowego popularne we wszelkiego rodzaju food truckach, barach i restauracjach. Mało kłopotliwe w eksploatacji. 
  • Frytownice indukcyjne – nieco droższy wariant frytownicy elektrycznej. Dzięki zjawisku indukcji błyskawicznie się nagrzewają, co pozwala ograniczyć zużycie prądu nawet o 30%. Świetnie sprawdzają się w barach szybkiej obsługi. 
  • Frytownice gazowe – wymagają podłączenia instalacji gazowej lub butli z gazem. Popularne w dużych restauracjach. Bywają wymagające w obsłudze i wrażliwe na brak konserwacji. 
  • Frytownice beztłuszczowe – smażenie odbywa się za pomocą wirowego przepływu gorącego powietrza. Rzadko używane w gastronomii (raczej w restauracjach tematycznych), popularne natomiast wśród odbiorców prywatnych. 

Wybierając frytownicę gastronomiczną do swojego lokalu, trzeba zatem na początku przeanalizować dostępność paliwa (prąd/gaz), a także to, czy sprzęt będzie używany w trybie ciągłym, czy raczej okazjonalnie. 

Rozmiar frytownicy ma znaczenie 

Kolejną kluczową kwestią jest dobranie frytownicy ze względu na typ i rozmiar. W miejscach, gdzie smaży się wiele produktów wykluczających się wzajemnie smakowo (ryby/kotlety/frytki) niezbędne jest używanie kilku mniejszych frytownic. Tłuszcz nie będzie wtedy przenosić smaku z potrawy na potrawę. Świetnym rozwiązaniem są w takim wypadku także frytownice z osobnymi komorami oraz odrębnymi termostatami. Należy pamiętać, że w lokalach, gdzie występują tzw. „godziny szczytu” ciągłe używanie urządzenia o bardzo dużej pojemności nie będzie ekonomiczne. Frytownice dwukomorowe wydają się w takim wypadku rozwiązaniem optymalnym. Warto wziąć także pod uwagę kształt frytownicy. W smażalniach ryb powinny znaleźć się modele dostosowane do wydłużonych koszy. 

Jak duża powinna być frytownica gastronomiczna? W restauracjach i barach typu fast food serwujących bardzo dużo frytek znajdą zastosowanie urządzenia nawet 20-30 litrowe. W lokalach z kuchnią tradycyjną, gdzie podaje się niewiele potraw smażonych na głębokim tłuszczu, świetnie sprawdzą się natomiast frytownice 8 lub 10-litrowe.  

Frytownica powinna mieć moc dostosowaną do pojemności zbiornika na olej. Duża frytownica o niewielkiej mocy będzie się bardzo długo nagrzewać, co znacząco wydłuży okres oczekiwania na potrawy przez klientów. Dodatkowo zmrożone produkty będą się raczej gotować niż smażyć, a to niekorzystnie wpłynie na efekt końcowy – np. frytki staną się gumowate. 

Frytownica z kranikiem czy bez? 

Wybierając frytownicę, należy zwrócić uwagę na materiał wykonania. Tworzywem najchętniej wykorzystywanym przez czołowych producentów jest stal nierdzewna. Materiał ten jest odporny na korozję i mechaniczne uszkodzenia. Świetnie znosi działanie rozgrzanego tłuszczu oraz dzięki gładkiej powierzchni o minimalnej porowatości jest bardzo łatwy do utrzymania w higienicznej czystości. Ponadto jest zupełnie bezpieczny dla żywności i nie zmienia smaku potraw. 

Podczas użytkowania frytownic bardzo ważne jest regularne zlewanie i filtrowanie oleju. Z tego powodu modele o dużej pojemności powinny być wyposażone w kraniki, które znacząco ułatwiają tę czynność. Pokrywy pozwalają z kolei zabezpieczyć wnętrze przed ewentualnymi zanieczyszczeniami (np. kurzem) w okresach, kiedy sprzęt nie jest używany. Innymi ważnymi elementami frytownic są: 

Każda frytownica powinna zostać wyposażona w kosz z nienagrzewającą się rączką. Bolce do zawieszenia kosza ułatwiają odcieknięcie oleju. Cenioną funkcjonalnością jest możliwość wyjęcia/odchylenia grzałki. Znacząco ułatwia to konserwację i czyszczenie sprzętu. 

Frytownica musi stać na równym podłożu. Warto też, żeby miała antypoślizgowe nóżki. Zaprojektowane do frytownic specjalne podstawy oraz szafki zapewniają wysoki poziom stabilności i są bardzo praktyczne. Półki pozwalają na wygodny dostęp do akcesoriów czy produktów spożywczych. 

Frytki podajemy ciepłe! 

W miejscach, gdzie przyrządza się duże ilości potraw na zapas – np. w lokalach samoobsługowych – muszą znaleźć się urządzenia do utrzymywania w cieple potraw przyrządzonych we frytownicach. Dostępne są rozmaite rodzaje – elektryczne bemary z kąpielą wodną, podgrzewacze na pastę (świetne w plenerze), podgrzewacze suche na rozgrzane powietrze czy podgrzewacze z dodatkowym promiennikiem ciepła. Te ostatnie sprawdzają się zwłaszcza do frytek, ponieważ sprawią, że pozostają one długo ciepłe i chrupiące. 

Polecany produkt
Frytownica – 13 litrów – termostat E.G.O.

Frytownica marki Royal Catering to urządzenie przeznaczone do profesjonalnego użytku w restauracjach, fast foodach, food truckach, sklepach, barach, lokalach z przekąskami. Model RCEF 13E-EGO sprawdza się w szybkim smażeniu na głębokim tłuszczu oraz oleju zróżnicowanych potraw i dodatków – frytek, kurczaka, paluszków z mozarelli, krążków cebulowych, ryb, pączków, faworków i wielu innych. Sprzęt cechuje się efektywnością, a zarazem prostą obsługą.

Best deals

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej