Jak i czym umyć lodówkę – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
1 września, 2021

Lodówka jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni zarówno tej domowej, jak i restauracyjnej. Każdy wie, do czego służy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważne jest utrzymanie jej w czystości. Przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się, jak umyć lodówkę i które środki najlepiej stosować.

Kühlschrank waschen

Udostępnij

Lodówka jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni zarówno tej domowej, jak i restauracyjnej. Każdy wie, do czego służy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, jak ważne jest utrzymanie jej w czystości. Przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się, jak umyć lodówkę i które środki najlepiej stosować.

Jak wyczyścić lodówkę wewnątrz?

Regularne czyszczenie komory chłodziarek pozwala nie tylko zadbać o walory estetyczne urządzeń, ale przede wszystkim wydłuża ich żywotność oraz sprawia, że przechowywanie żywności przebiega bezpiecznie. Brud gromadzący się wewnątrz może z czasem spowodować rozwój pleśni, która jest szkodliwa dla zdrowia. Dlatego trzeba przyłożyć się do tego zadania. Jak zatem umyć lodówkę w środku?

W pierwszej kolejności należy wyciągnąć całe jedzenie. Jest to doskonała okazja, żeby skontrolować datę ważności produktów i wyrzucić te przeterminowane. Chcąc utrzymać niską temperaturę żywności, najlepiej wstawić je do dużej miski wypełnionej lodem lub specjalnymi wkładami i przykryć grubym kocem.

Gdy lodówka będzie już pusta ustaw poziom chłodzenia na 0 i odłącz ją z kontaktu. Dzięki temu woda i środki myjące nie będą przymarzać do ścian komory. Nie musisz tego robić za każdym razem, np. gdy chcesz tylko przetrzeć wnętrze komory, lodówka może być włączona. Jednak przy gruntownych porządkach należy ją odciąć od zasilania.

Kolejnym krokiem jest wyjęcie wszystkich luźnych elementów. Mowa tutaj o półkach, szufladach, uchwytach na butelki itp. Wygodnie będzie Ci je umyć w zlewie, a nawet w zmywarce. Dodatkowo w ten sposób łatwiej dostaniesz się do tylnej ściany.

Przyszła pora na czyszczenie. Najlepiej zacząć od usunięcia resztek jedzenia oraz śladów pleśni, o ile takowa się pojawiła. Najczęściej znajdziesz ją w uszczelkach przy drzwiach oraz w okolicach odpływu. Do jej wstępnego usunięcia możesz użyć patyczka higienicznego lub wykałaczki. Następnie te miejsca należy przetrzeć środkiem grzybobójczym przeznaczonym do lodówek. Więcej na temat preparatów do czyszczenia chłodziarek znajdziesz w dalszej części artykułu.

Ściany komory należy delikatnie spryskać i wycierać delikatnymi szmatkami lub stosować nawilżone ściereczki. Dobrą praktyką jest rozpoczęcie mycia od górnych partii i stopniowo przechodzić do dolnych. Pamiętaj, żeby wytrzeć wnętrze do sucha. Dla pewności możesz zostawić na jakiś czas otwarte drzwi, aby wilgoć mogła odparować.

Część chłodziarek posiada specjalne pojemniki na wodę oraz wężyki, które ją odprowadzają. Stojąca woda w zbiorniku może z czasem wydzielać nieprzyjemny zapach, a przewód ulec zapchaniu. Dlatego tak ważne jest ich wyczyszczenie. Pojemnik znajduje się z tyłu na samym dole lodówki, a wężyk zwykle można wygodnie zdemontować i umyć w zlewie.

Jak wyczyścić lodówkę na zewnątrz?

Wiele osób zapomina o tym, że obudowa lodówek też powinna być regularnie czyszczona, a przynajmniej przecierana. Jest ona bowiem narażona nie tylko na kurz, ale i warunki panujące w kuchni. Może na niej osadzać się pryskający tłuszcz z pobliskiej patelni lub kropelki sosu pomidorowego. Ponadto na niektórych powierzchniach widać ślady dłoni.

W przypadku tradycyjnych lodówek czyszczenie jest bardzo proste. Należy bowiem zacząć od góry i przechodzić stopniowo do dołu. Rodzaj środka myjącego zależy od materiału wykonania obudowy. Do lodówek ze stali nierdzewnej należy stosować płyny przeznaczone do pielęgnacji tego materiału. Z kolei obudowy emaliowane wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką z niewielkim dodatkiem płynu do naczyń. Dzięki temu pozbędziesz się tłustych śladów. Po wszystkim całość należy wytrzeć miękką szmatką, aby pozbyć się smug i zacieków.

Chłodziarki gastronomiczne stawiane w kuchniach czyści się głównie ze względów higienicznych. Jednak są urządzenia, jak np. lodówki na napoje, których odpowiednia prezencja wpływa na decyzje zakupowe klientów w sklepie czy barze. W przeciwieństwie do tradycyjnych lodówek te posiadają przeszklone drzwi. Powinny one być czyste, aby można było zobaczyć zawartość bez konieczności otwierania. Do pielęgnacji szkła warto skorzystać z preparatów i ściereczek z mikrofibry, które nie pozostawiają smug.

Sytuacja wygląda nieco inaczej m.in. w przypadku chłodziarek na wino do zabudowy i innych urządzeń AGD, które obudowuje się drewnianymi elementami, tak aby pasowały do mebli w kuchni. Ich czyszczenie powinno wyglądać tak samo, jak pielęgnacja szafek i blatów, czyli z wykorzystaniem przeznaczonych do tego preparatów.

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

Poza poznaniem sposobów na to, jak umyć lodówkę, warto, żebyś dowiedział się, w jaki sposób pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z jej wnętrza. Odór może być spowodowany zalegającym brudem w komorze lub w wężu odpływowym, ale także przechowywaniem specyficznych produktów spożywczych np. wędzonych ryb czy serów pleśniowych. Niezależnie od źródła, poniżej znajdziesz kilka sposobów na uporczywy zapach z lodówki.

Najbardziej oczywistym jest zakupienie specjalnych pochłaniaczy dostępnych w wielu sklepach z urządzeniami AGD. Bardzo często są one wyposażone we wkłady z węglem aktywnym. Ma on działanie niwelujące nieprzyjemne zapachy. Zwykle takie pochłaniacze działają przez kilka miesięcy.

Opisywany problem można również rozwiązać domowymi sposobami. Jeden z nich polega na wykorzystaniu kawy. Miseczkę ze zmielonymi ziarnami należy włożyć do lodówki, dzięki temu po jej otwarciu poczujesz przyjemny aromat. Inna metoda wykorzystuje świeżo zaparzoną kawę. Wstawia się ją do komory wyłączonej lodówki i pozostawia na jakiś czas, aby mogła usunąć brzydkie zapachy.

Inny domowy sposób zakłada użycie niezwykle praktycznej sody oczyszczonej. Wystarczy ją nasypać na talerzyk i wstawić do chłodziarki na noc. Alternatywą może być proszek do pieczenia, jednak należy go pozostawić na przynajmniej 2 dni.

Wiele osób stosuje też różne owoce w celu odświeżenia lodówki. Najpopularniejsze są cytrusy, a szczególnie cytryny i pomarańcze. Przekrojone połówki lub same skórki doskonale usuwają nieprzyjemne zapachy. Innym oczyszczającym owocem jest jabłko. Należy je obrać, pokroić w ćwiartki i pozostawić w lodówce. Po kilku dniach odór powinien ustąpić. Pamiętaj jednak, żeby wymieniać owoce, ponieważ mogą się zepsuć, co przyniesie odwrotny skutek.

Powyżej przedstawiliśmy najczęściej stosowane rozwiązania na pozbycie się uporczywego zapachu z lodówki. Z pewnością spotkasz się też z innymi sposobami wykorzystującymi np. goździki, brykiet, a nawet świeży żwirek dla kota.

Jak myć lodówkę? Bez rozmrażania czy z rozmrażaniem?

Kwestia tego, jak myć lodówkę bez rozmrażania zależy od stopnia zaszronienia komory, a także rodzaju modelu. Są bowiem chłodziarki, w których zastosowano specjalne technologie chroniące przed powstawaniem nadmiernej ilości lodu na ścianach wnętrza.

Rozmrażanie lodówki

Na czym w ogóle polega rozmrażanie i czemu ono służy? Zabieg wykonuje się, aby usunąć warstwę szronu gromadzącą się w komorze. Powstaje ona w wyniku zbyt dużego poziomu wilgoci, która osadza się na ścianach i zamarza. Taka warstwa lodu znacząco zmniejsza wydajność chłodzenia. W efekcie temperatura w lodówce jest wyższa, niż być powinna. Może to doprowadzić do szybszego psucia się jedzenia i pojawiania się pleśni.

Rozmrażanie polega na całkowitym wyłączeniu urządzenia i pozostawieniu go, aż cały lód stopnieje. Oczywiście wcześniej należy wyciągnąć całe jedzenie. Trzeba też kontrolować czy z chłodziarki nie wycieka woda. Bardzo ważne jest, żeby nie ingerować w proces. Ręczne usuwanie szronu za pomocą szpachelki lub – co gorsza – noża, może doprowadzić do uszkodzenia powierzchni komory. Prowadzi to do gromadzenia groźnych baterii oraz pojawienia się korozji. Gdy już cały lód zniknie, można przystąpić do mycia.

Jak umyć lodówkę bez rozmrażania?

Czyszcząc lodówkę bez rozmrażania, należy postępować zgodnie z wcześniej opisywanymi krokami, z tą różnicą, że nie ma potrzeby odłączania sprzętu od kontaktu. Musisz wyjąć całe jedzenie, a także półki i szuflady, dokładnie wytrzeć ściany komory, usunąć pleśń oraz ślady po resztkach jedzenia, a następnie osuszyć całość ręcznikiem papierowym. Wyjęte elementy umyj w zlewie lub w zmywarce. Sprawdź też stan zbiornika i wężyka do skroplonej wody. Na końcu włóż wszystko do środka.

Czym umyć lodówkę? Specjalne preparaty i domowe sposoby

Niezależnie od tego czy masz lodówkę w domowej kuchni, czy jako element wyposażenia kuchni gastronomicznej, do Ciebie należy wybór środka myjącego. Najpierw warto zaopatrzyć się w odpowiednie „narzędzia”. Najlepiej w tym celu sprawdzają się miękkie ściereczki lub gąbki. Pod żadnym pozorem nie powinno się korzystać z bardzo twardych szczotek, ostrych gąbek, a w szczególności druciaków. Do czyszczenia zakamarków idealnie nadają się patyczki higieniczne oraz wykałaczki. Z kolei do osuszania warto sięgnąć po ręczniki papierowe.

Na rynku spotkasz się ze specjalistycznymi preparatami przeznaczonymi do mycia komór lodówek. Wybierając je, sprawdź, czy na pewno są bezpieczne dla zdrowia i nie reagują z żywnością. Mimo że po ich zastosowaniu będziesz jeszcze wycierał chłodziarkę, to ich resztki nadal mogą osadzać się na jedzeniu. Środki te nie powinny też posiadać granulek mogących porysować powierzchnię ścian.

Wśród domowych sposobów prym wiedzie wykorzystanie sody oczyszczonej lub octu spirytusowego. Oba te produkty mają działanie bakteriobójcze oraz pomagają w pozbyciu się pleśni i trudnych zabrudzeń. Należy je rozpuścić w wodzie. W przypadku roztworu octu można go rozpylić za pomocą spryskiwacza albo namoczyć nim ściereczkę. Z kolei mieszankę z sodą oczyszczoną przygotujesz na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozpuszczeniu 2 łyżeczek proszku w 1 litrze wody i rozpryskaniu całości wewnątrz lodówki. Druga metoda opiera się na dodaniu niewielkiej ilości wody, aby powstało coś na kształt pasty z sody. Taki domowy środek czyszczący przydaje się przy usuwaniu bardzo trudnych zabrudzeń oraz pleśni z uszczelek czy odpływu.

Jak umyć lodówkę – podsumowanie

Po przeczytaniu tego artykułu z pewnością dowiedziałeś się, jak umyć lodówkę nie tylko w domu, ale i w lokalu gastronomicznym. Wiesz już też, po które preparaty sięgnąć, aby uzyskać zamierzony efekt. Trzymając się wyżej opisanych kroków, zadbasz o odpowiednią czystość swojego urządzenia AGD, a także bezpieczne przechowywanie jedzenia.

Jeżeli zainteresował Cię temat artykułu, to zachęcamy do przeczytania naszych pozostały wpisów. Dzięki nim dowiesz się jak wyczyścić piekarnik i nie tylko.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej