Jaki młynek do kawy wybrać, aby uzyskać najlepszą kawę mieloną?

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
23 lipca, 2021

Nic tak nie pobudza z rana, jak zapach świeżo zaparzonej kawy. Chcąc uzyskać jak najlepszy aromat „małej czarnej”, potrzebne są oczywiście ziarna wysokiej jakości, a także właściwy sposób mielenia. Mając to na uwadze wiedza na temat tego, jaki młynek do kawy wybrać jest wręcz niezbędna. W naszym artykule zawarliśmy przydatne informacje o rodzajach młynków oraz różnych metodach mielenia, które ułatwią Ci podjęcie decyzji.

Welche Kaffeemühle soll man wählen

Udostępnij

Nic tak nie pobudza z rana, jak zapach świeżo zaparzonej kawy. Chcąc uzyskać jak najlepszy aromat „małej czarnej”, potrzebne są oczywiście ziarna wysokiej jakości, a także właściwy sposób mielenia. Mając to na uwadze wiedza na temat tego, jaki młynek do kawy wybrać jest wręcz niezbędna. W naszym artykule zawarliśmy przydatne informacje o rodzajach młynków oraz różnych metodach mielenia, które ułatwią Ci podjęcie decyzji.

Ręczny czy elektryczny? Rodzaje młynków do kawy

Kawa to od lat jeden z najpopularniejszych napojów serwowanych na całym świecie. Nie tylko pobudza, ale zapewnia niezwykłe wrażenia smakowe, zwłaszcza że można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów. Do właściwego przygotowania naparu potrzebne są ziarna i młynki do kawy, które je rozdrobnią. Na rynku znajdziesz różne modele tych urządzeń, a my przedstawimy każdy z nich.

Ręczne młynki do kawy

Najbardziej podstawowym sprzętem są ręczne młynki do kawy. Ich konstrukcja oraz obsługa są bardzo proste i stanowią doskonały element wyposażenia domowej kuchni kawosza. Ich niewielkie wymiary zmieszczą się nawet do plecaka miłośnika podróży, który będzie chciał napić się świeżej kawy z widokiem na góry czy morze.

Jak sama nazwa wskazuje, ręczne młynki do kawy obsługuje się ręcznie za pomocą korby, którą należy obracać. Wprawia ona w ruch żarna rozdrabniające ziarna znajdujące się w pojemniku. Po wszystkim otrzymujesz gotowy proszek do zaparzenia.

Z reguły ręczne młynki do kawy służą do mielenia na grubo lub średnio. Są jednak modele pozwalające na uzyskanie drobno zmielonych ziaren. Ponadto ich pojemność jest na tyle mała, że za dzięki nim przygotujesz 2-3 filiżanki napoju. Stanowią więc idealną propozycję dla baristów amatorów.

Elektryczne młynki nożowe

Elektryczne młynki do kawy można podzielić na dwa główne rodzaje – nożowe i żarnowe. Urządzenia pierwszego typu, nazywane są też młynkami udarowymi. Posiadają one specjalne ostrza, które obracają się z bardzo dużą prędkością i tną ziarna wsypane do zbiornika. Warto jednak zaznaczyć, że proces ten znacząco się różni od tradycyjnego mielenia kawy.

Rozdrabnianie w młynku nożowym nie pozwala na uzyskanie równomiernych drobin. Powodują one powstawanie kanalików o różnych wielkościach. Woda przepływa przez największe szczeliny, co nie pozwala na wydobycie całego smaku z ziaren. W efekcie odpowiednie zaparzanie kawy w ekspresie ciśnieniowym czy przelewowym jest bardzo utrudnione. Ponadto młynki udarowe przyczyniają się do wytwarzania pyłu kawowego, który nadaje napojowi gorzki smak.

Kolejnym minusem jest ograniczona kontrola nad wielkością zmielonych drobin. Oczywiście można uzyskać różne rozmiary w zależności od czasu pracy urządzenia. Jeżeli chcesz mieć kawę drobno zmieloną, wówczas konieczne jest dłuższe mielenie. Tutaj jednak rodzi się kolejny problem. Im dłużej młynki nożycowe pracują, tym bardziej się nagrzewają, co negatywnie wpływa na smak kawy.

Elektryczne młynki żarnowe. Ceramiczne i stalowe

Profesjonalne elektryczne młynki do kawy są wyposażone w żarna do rozdrabniania ziaren. W przeciwieństwie do modeli udarowych, które tną kawę, urządzenia żarnowe miażdżą ją, dzięki czemu udaje się uzyskać równomierne drobiny. Ponadto cechują się większą wszechstronnością. Są to bowiem młynki do kawy z regulacją grubości mielenia. Funkcja ta przydaje się, jeżeli chcesz parzyć napój na różne sposoby. Na rynku znajdziesz dwa rodzaje młynków żarnowych – ceramiczne i stalowe.

Z pewnością spotkasz się z różnymi opiniami na ich temat. Wiele osób jest zdania, że stalowe młynki do kawy są głośniejsze. Z drugiej jednak strony wyróżniają się znacznie większą wytrzymałością na zużycie. Z kolei młynki ceramiczne z czasem ulegają ścieraniu, a powstały pył przedostaje się później do kawy, wpływając na jej smak. Są za to bardziej odporne na nagrzewanie. Który zatem wybrać – młynek ceramiczny czy stalowy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jaki młynek do kawy wybrać do kawiarni i domu?

Teraz, gdy już poznałeś różne rodzaje młynków do kawy, możesz przystąpić do wyboru konkretnego modelu. Twoja decyzja z pewnością będzie zależeć od intensywności użytkowania. Inny sprzęt będzie potrzebny w domowej kuchni, a inny w kawiarni. Na co więc zwrócić uwagę, aby wiedzieć, jaki młynek do kawy wybrać?

Jaki młynek do kawy do domu?

Domowe zapotrzebowanie na świeżą kawę wynika z liczby mieszkańców lub gości, jaką przyjmujesz. Jeżeli jesteś jedyną osobą pijącą kawę, wówczas idealnym wyborem będzie ręczny młynek do kawy. Jego łatwa obsługa, pojemność zbiornika na ziarna oraz stosunkowo małe wymiary idealnie nadają się dla 1-2 kawoszy.

Jeżeli jednak szukasz modelu o większej wydajności, ponieważ często organizujesz spotkania przy kawie, wówczas niezbędny będzie młynek elektryczny. Najlepszym wyborem będzie urządzenie o mocy od 100 W. Jest to wystarczająca wartość dla użytku prywatnego. W przypadku mechanizmu rozdrabniającego tutaj bez wątpienia najlepsze będą stalowe żarna. Posłużą one przez długie lata i zniosą nawet częste użytkowanie. Ponadto młynki żarnowe pozwolą zmielić kawę na różną grubość, więc zaparzysz ją na kilka sposobów. Więcej o tym znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jaki młynek do kawy do kawiarni?

Dobry młynek do kawy to niezbędny element, jeżeli wyposażenie kawiarni i cukierni ma zachęcić klientów do kupna „małej czarnej” w Twoim lokalu. Specyfika takiego punktu sprawia, że zapotrzebowanie na mieloną kawę jest znacznie większe niż w domu. W efekcie urządzenie powinno w pierwszej kolejności mieć zbiornik na ziarna o dużej pojemności, żeby można było przyrządzić kilkanaście filiżanek bez konieczności uzupełniania.

Kolejnym ważnym parametrem jest moc. Najlepsze młynki do kawy dla kawiarni mają silniki o mocy 200 W. Taka wartość pozwala szybko zmielić ziarna, a jednocześnie sprawia, że urządzenie nie przepali się nawet po wielogodzinnej pracy.

Należy też zwrócić uwagę na materiał wykonania żaren. Dla kawiarni powinieneś wybrać stalowy młynek żarnowy. Kilkukrotnie wspominaliśmy, że stal doskonale znosi nawet intensywne użytkowanie. Ponadto nie przyczynia się do powstawania pyłu kawowego, więc napój ma idealny smak.

Regulacja stopnia mielenia ziaren w młynkach jest koniecznością w kawiarniach. Wynika ona z oferty lokali tego typu, na które składają się różne rodzaje kaw. Inaczej bowiem zaparza się espresso, a inaczej kawę z tygielka czy tzw. zalewajkę.

Mielenie kawy – techniki

Można pomyśleć, że mielenie kawy polega jedynie na wrzuceniu jej do młynka, wciśnięciu przycisku i poczekaniu na gotowy proszek. Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że to, w jakim stopniu zmielone są ziarna, wpływa na sposób zaparzania napoju. Ogólna zasada brzmi, że im dłużej drobiny będą miały kontakt z wodą, tym powinny być większe. Pod tym względem wyróżnia się cztery główne rodzaje kawy:

Pierwszy typ w dotyku jest bardzo delikatny i powinien brudzić opuszki palców. Wykorzystuje się go do przyrządzenia np. espresso. Jest to więc odpowiedź na pytanie, jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie odpowiednia. Tak zmielony proszek jest ubijany, a następnie przepuszcza się przez niego wrzątek pod ciśnieniem. W ten sposób wydobywa się intensywny smak napoju. Cały proces trwa kilkanaście sekund.

Kawa drobno zmielona posiada nieco większe drobinki, które są lepiej widoczne niż w wyżej opisanym rodzaju. Ciśnieniowe ekspresy do kawy są w stanie przygotować z nich bardzo mocny napój. Ten typ wykorzystuje się też w domowych kawiarkach. Ważne, żeby proszek wypełniał sitko urządzenia po sam rant.

Średnio zmielona kawa nie jest tak popularna jak pozostałe. Wykorzystuje się ją głównie w kawiarkach, albo w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych, nadal stanowiących nowość na rynku.

Do przyrządzenia napoju z grubo zmielonej kawy potrzeba najwięcej czasu. Można ją zrobić np. w specjalnej kolbie, w której umieszcza się filtr. Wsypuje się do niego kawę, a następnie zalewa wrzątkiem, który wyciąga cały aromat. Gotowy napój spływa powoli do naczynia. Duże drobinki nadają się też do ekspresu przelewowego czy prasy francuskiej.

Mielenie kawy na zapas. Czy ma sens?

W wielu domach, a także kawiarniach często stosuje się mieloną kawę dostępną w każdym sklepie. Część osób mieli też wcześniej ziarna i przechowuje gotowy proszek w puszkach. Czy jest to dobry sposób?

Z pewnością można dzięki takiemu zachowaniu zaoszczędzić bardzo dużo czasu. Nie musisz bowiem wsypywać kawy do młynka, ustawiać stopnia zmielenia i czekać, aż urządzenie rozdrobni ziarna. Ale na tym zalety się kończą. Nawet najlepiej zapakowana mielona kawa z czasem zwietrzeje. W efekcie jej smak znacząco straci na głębi, a napój będzie wodnisty i zwyczajnie niedobry. Dlatego wielu baristów zaleca mielenie tuż przed zaparzeniem kawy.

Jaki młynek do kawy wybrać – podsumowanie

Mamy nadzieję, że po przeczytaniu naszego artykułu wiesz już, jak wybrać młynek do kawy dla siebie. Dowiedziałeś się, jakie rodzaje tych urządzeń masz do dyspozycji oraz które modele sprawdzą się lepiej w domowej kuchni, a które w profesjonalnej kawiarni. Dzięki tym informacjom z pewnością znajdziesz najlepszy młynek do kawy.


Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak napisać biznesplan restauracji?

Zastanawiasz się, jak otworzyć restaurację? Możesz ułatwić sobie zadanie, jeśli stworzysz biznesplan. Jest to dokument, który…

Czytaj więcej

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej