Typy mąki – praktyczny przewodnik

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
26 sierpnia, 2021

Pieczywo, ciasta i makarony – co je wszystkie łączy? Oczywiście mąka stanowiąca ich główny składnik. Jednak czy wiesz, jakie typy mąki sprawdzają się najlepiej w kuchni? Z tego artykułu poznasz znaczenie typów mąki oraz ich zastosowanie kulinarne.

Mehlsorten

Udostępnij

Pieczywo, ciasta i makarony – co je wszystkie łączy? Oczywiście mąka stanowiąca ich główny składnik. Jednak czy wiesz, jakie typy mąki sprawdzają się najlepiej w kuchni? Z tego artykułu poznasz znaczenie typów mąki oraz ich zastosowanie kulinarne.

Co oznacza typ mąki?

Zanim przejdziemy do dokładnego omówienia każdego rodzaju, wyjaśnijmy, skąd w ogóle wziął się taki podział. Typ mąki oznacza zawartość popiołu w mące. Dokładniej mówiąc, jest to ilość resztek, jakie pozostają po spaleniu proszku w wysokiej temperaturze. Im jest ich więcej, tym bogatsza jest mąka. Zawartość podawana jest w procentach i w zależności od typu może to być 0,45%, 0,75%, a nawet 2%.

Jak zapewne wiesz, mąkę wytwarza się przez zmielenie ziaren zbóż np. pszenicy. Otrzymany przemiał jest następnie oczyszczany z okryw owocowo-nasiennych w celu uzyskania bielma stanowiącego główny składnik mąki. Stopień oczyszczenia z okryw przekłada się na zawartość popiołu, a tym samym na typ. Im mniej oczyszczona mąka, tym wyższy typ.

Warto zaznaczyć, że okrywy owocowo-nasienne to nic innego jak popularne otręby. Są one bogate w składniki mineralne, a także błonnik wpływający na właściwą pracę jelit. Dlatego ich duża zawartość w mące zwiększa jej wartość odżywczą.

Najpopularniejsze typy mąki i ich przeznaczenie

Typy mąki oznaczają nie tylko zawartość popiołu, ale i zastosowanie w kuchni. Inna bowiem będzie mąka do pizzy, a inna na pierogi czy do chleba razowego. Typy mogą się różnić w zależności od rodzaju wykorzystanego zboża.

Mąka typ 450 (mąka tortowa)

Mąka typu 450 z racji niskiej zawartości okryw ma mocny biały kolor i jest stosunkowo lekka. Niewielka waga wynika też z faktu, że ziarna zostały bardzo drobno zmielone. Mąka tortowa sprawdza się do wyrobu biszkoptów na torty i innych puszystych ciast. Przyrządzisz też z niej delikatne smażone desery takie jak amerykańskie pancakes. Typ 450 jest też idealną mąką do gofrów, pod warunkiem, że posiadasz gofrownice.

Dodatkowo wyróżnia się również mąkę krupczatkę typu 450, która jest nieco grubsza niż tortowa, ale zawiera taką samą ilość popiołu. O jej zastosowaniu przeczytasz w następnym punkcie.

Mąka typ 500 (mąka krupczatka)

Krupczatka typu 500, jak łatwo można się domyślić, jest nieco słabiej oczyszczona niż typ 450 (zawartość popiołu na poziomie 0,5%), ale ma podobną strukturę. Cechuje się szerokim zastosowaniem, ponieważ nadaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i makaronów.

W Polsce mąkę typu 500 dzieli się na dwa rodzaje – wrocławską i poznańską. Ich różnica wynika z zastosowania produktu. W dużym uproszczeniu: wrocławskiej używa się do wyrobu dań na słodko. Jest więc mąką do naleśników, ciast kruchych czy omletów. Z kolei poznańska to mąka do pierogów, makaronówczy klusek.

Mąka typ 550 (mąka luksusowa)

Z mąki typu 550 przyrządza się szeroką gamę ciężkich ciast zarówno słodkich, jak i wytrawnych np. drożdżowych czy pierogowych. Świetnie sprawdza się też do deserów smażonych, czyli pączków, donutów lub faworków. Mąkę luksusową wykorzystasz też do placków i naleśników, niezależnie od tego czy korzystasz z tradycyjnych patelni, czy profesjonalnych naleśnikarek.

Mąka typ 750, 850, 1050 (mąki chlebowe)

Jeżeli chcesz otworzyć piekarnię i piec świeże bułki, chleby czy bagietki, to bez wątpienia będziesz potrzebować mąki typu 750, 850 czy 1050. Nadają one gotowym wypiekom nieco ciemniejszego koloru niż wcześniej opisane rodzaje. Mąki chlebowe doskonale nadają się do przyrządzania ciężkich ciast drożdżowych, w tym także na pizzę. Do ich przygotowania warto skorzystać z pomocy mikserów planetarnych. Znacząco ułatwiają one mieszanie składników na dużą ilość pieczywa.

Mąka typ 1400 (mąka sitkowa)

Mąka typu 1400 to mąka z grubego przemiału. Ma znacznie większą zawartość otrębów niż typy 550 czy 750. Z tego powodu mąka sitkowa jest nieco mocniejsza w smaku niż mąki chlebowe, a jednocześnie cechuje się lepszymi wartościami odżywczymi.

Mąka typ 1850 (mąka graham)

Mąkę typu 1850 zalicza się do mąk pełnoziarnistych. Oznacza to, że do jej zmielenia wykorzystano całe ziarna, a stopień oczyszczenia jest bardzo niski. Wyróżnia się bogatą zwartością składników mineralnych i błonnika. Wykorzystuje się ją głównie do pieczenia chleba lub bułek tzw. grahamek.

Mąka typ 2000 (mąka razowa)

Do wyrobu mąki razowej ziarna pszenicy czy żyta mieli się tylko raz, co pozwala zachować znaczną część okryw owocowo-nasiennych. Mąka typu 2000 cechuje się bardzo intensywnym smakiem, ale jest doceniania ze względu na swój skład. Wykorzystasz tę mąkę do chleba i pozostałego pieczywa, ale można ją też dosypać do naleśników czy ciasta na makaron, które następnie pokroisz w maszynkach do makaronu.

Korzystając z mąki razowej, należy pamiętać, że trzeba dolewać więcej wody do ciasta w celu uzyskania lepszej konsystencji.

Typy mąki – podsumowanie

Zanim przeczytałeś ten artykuł, z pewnością nie przykładałeś większej uwagi do typów mąk. Teraz, gdy poznałeś każdy rodzaj, wiesz już, który wybrać, aby przyrządzić potrawę, którą masz w planach. Najważniejsze, żebyś zapamiętał, że typ mąki określa, ile popiołu ona zawiera. Im jest go więcej, tym bardziej pożywny produkt wybierasz.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się, do czego wykorzystać mąkę, to zachęcamy do przeczytania naszego następnego artykułu o tym, jak zrobić naleśniki bez miksera.

Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak napisać biznesplan restauracji?

Zastanawiasz się, jak otworzyć restaurację? Możesz ułatwić sobie zadanie, jeśli stworzysz biznesplan. Jest to dokument, który…

Czytaj więcej

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej