Płyta indukcyjna czy elektryczna – którą wybrać do lokalu gastronomicznego?

Udostępnij

Autor expondo expert
4 listopada, 2022

Kuchenka bez wątpienia jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni zarówno domowej, jak i gastronomicznej. Wraz z rozwojem technologii pojawiły się zupełnie nowe rozwiązania, które usprawniają działanie tych urządzeń. Dlatego teraz wielu kucharzy zastanawia się, co jest lepsze: płyta indukcyjna czy elektryczna? W tym artykule przedstawiamy różnice dzielące oba sprzęty.

Udostępnij

Kuchenka bez wątpienia jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni zarówno domowej, jak i gastronomicznej. Wraz z rozwojem technologii pojawiły się zupełnie nowe rozwiązania, które usprawniają działanie tych urządzeń. Dlatego teraz wielu kucharzy zastanawia się, co jest lepsze: płyta indukcyjna czy elektryczna? W tym artykule przedstawiamy różnice dzielące oba sprzęty.

Co to jest gotowanie indukcyjne?

Zanim wymienimy najważniejsze zalety oraz wady kuchenek elektrycznych i indukcyjnych, wyjaśnimy, czym właściwie jest indukcja.

To zjawisko fizyczne wykorzystujące fale magnetyczne generowane przez specjalne cewki. Szybkozmienne pole magnetyczne po kontakcie z metalową powierzchnią generuje ciepło. Co istotne, dotyczy to wyłącznie metali o właściwościach magnetycznych.

Czym są kuchenki indukcyjne?

Indukcyjne kuchnie gastronomiczne są zatem urządzeniami wykorzystującymi zjawisko indukcji. Wyposażono je w specjalne miedziane zwoje, przez które przepływa prąd przemienny o częstotliwości ok. 24 kHz. Elementy te umieszczane są pod ceramicznymi lub szklanymi płytami o dużej odporności na obciążenia oraz wysokie temperatury. Dzięki temu możesz na nich postawić ciężkie garnki.

Zjawisko indukcji zachodzi w momencie styczności kuchenki z metalową powierzchnią o właściwościach magnetycznych. Dlatego ważne jest, aby dna garnków i patelń były odpowiednie. Nadają się te wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium czy żeliwa oraz garnki emaliowane. Dedykowane naczynia posiadają specjalne oznaczenie w kształcie spirali. Informuje ono o tym, że pasują do kuchenek indukcyjnych. Dla pewności możesz też przyłożyć magnes i sprawdzić, czy przylega do garnka.

Płyta elektryczna czy indukcyjna – czym się różnią?

Zastanawiając się nad wyborem między kuchenką elektryczną a indukcyjną, musisz wiedzieć, czym się tak naprawdę różnią. Pomimo że mają to samo zadanie, czyli umożliwienie przyrządzania dań na gorąco, to ich funkcjonowanie jest zupełnie inne.

Kuchnia indukcyjna a elektryczna – zalety i wady pierwszej

Jak już wspomnieliśmy, kuchenki indukcyjne posiadają specjalne miedziane zwoje do wytwarzania pola magnetycznego. Ich bezpośrednie działanie na spód garnka czy patelni sprawia, że czas nagrzewania, a w efekcie gotowania, jest krótszy niż w przypadku kuchenki gazowej. Ponadto ciepło nie uchodzi na boki naczynia, co przekłada się na optymalne zużycie energii. Z tego powodu powietrze wokół urządzenia nie nagrzewa się. Dzięki temu w kuchni nie panuje wysoka temperatura. Ponadto kuchenka indukcyjna grzeje dopiero po postawieniu garnka na płycie. Dlatego ryzyko poparzenia podczas użytkowania jest minimalne. To istotny aspekt, głównie ze względu na zasady BHP w gastronomii. Szybkie stygnięcie po wyłączeniu pozwala z kolei wyczyścić powierzchnię płyty zaraz po zakończeniu gotowania.

Często wymienianą wadą tych urządzeń jest konieczność stosowania odpowiednich garnków i patelń. Mogą one naruszyć budżet, jeżeli nagle zdecydujesz się na wymianę wszystkich kuchenek w lokalu. Skoro o budżecie mowa, to kuchenki indukcyjne są przeważnie droższe niż modele elektryczne. Dlatego warto porządnie przemyśleć kwestię zakupu. Planując wydatki w gotowej już kuchni weź pod uwagę również food cost.

Płyta indukcyjna a płyta elektryczna – zalety i wady drugiej

Różnica między płytą elektryczną a indukcyjną wynika głównie z zastosowanego elementu grzewczego. Najpopularniejsze elektryczne modele posiadają spiralne grzałki umieszczone pod płytą ceramiczną. W ich przypadku czas nagrzewania i stygnięcia, jest dłuższy niż w kuchenkach indukcyjnych. Przekłada się to zarówno na mniejszą efektywność, jak i większe ryzyko poparzenia. Do zalet kuchenek elektrycznych z pewnością można zaliczyć cenę tych sprzętów. Są one zwykle tańszą alternatywą dla płyt indukcyjnych. Ponadto warto też wspomnieć o łatwości czyszczenia, która wynika z płaskiej powierzchni. Obsługa też nie powinna sprawić problemu nawet początkującemu kucharzowi.

Innym typem kuchenek elektrycznych są urządzenia wyposażone w żeliwne płyty grzewcze. Są one bardzo wytrzymałe, więc bez przeszkód postawisz na nich nawet najcięższe garnki. Cała ich konstrukcja bardzo często jest wykonana ze stali nierdzewnej. Materiał nie reaguje z żywnością, dlatego nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Ponadto czyszczenie stali nierdzewnej wyróżnia się prostotą ze względu na gładką powierzchnię. Z kolei żeliwo charakteryzuje się długim czasem nagrzewania i utrzymywania ciepła. Dlatego kuchenki z takimi płytami wykorzystuje się do potraw wymagających długotrwałego grzania.

Co jest korzystniejsze dla profesjonalnych lokali – płyta indukcyjna czy elektryczna?

Zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj, rozważ wszystkie aspekty związane z kupnem płyty elektrycznej czy indukcyjnej. Na pewno musisz wziąć pod uwagę układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego. Właściwe ustawienie kuchenki oraz jej rozmiar nie może Ci przeszkadzać w przemieszczaniu się między pomieszczeniami lub po samej kuchni. Dla przykładu w food truckach lepiej wybrać nastawną płytę elektryczną lub indukcyjną niż dużą kuchenkę. Jeżeli jednak Twój lokal wyróżnia się sporą kuchnią, bez przeszkód zdecyduj się na większe, stojące modele.

Warto też zwrócić uwagę na wielkość powierzchni grzewczej w płycie indukcyjnej czy elektrycznej. To od niej zależy, jak duży garnek zmieścisz na kuchence. Jeżeli np. urządzenie przystosowano do naczyń o średnicy do 28 cm, wówczas możesz użyć maksymalnie tego rozmiaru. W przeciwnym wypadku gotowanie nie będzie efektywne i znacznie się wydłuży.

Wróćmy jeszcze na chwilę do food trucków i innych punktów typu fast food. Ich specyfika zakłada, że jedzenie powinno być wydawane bardzo szybko. Dlatego krótki czas nagrzewania jest istotny przy realizacji zamówień. Płyty indukcyjne z pewnością lepiej nadadzą się do szybkiego tempa pracy w takich miejscach.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest wydajność i optymalne zużycie energii podczas gotowania. Kuchenki indukcyjne charakteryzują się niższymi kosztami eksploatacji. Urządzenia grzeją bowiem tylko wtedy, gdy znajduje się na nich garnek. Ponadto całe ciepło jest skumulowane na naczyniu, więc nie ma mowy o jego utracie. Z drugiej jednak strony indukcja wymaga kupna odpowiednich garnków o właściwościach magnetycznych. Jeżeli ich nie posiadasz, a jako manager restauracji chcesz wprowadzić płyty indukcyjne do swojej kuchni, wówczas licz się z dodatkowymi kosztami.

To co wybrać? Płytę indukcyjną czy elektryczną?

Wybór, która płyta indukcyjna czy elektryczna sprawdzi się w Twoim lokalu, zależy od wielu indywidualnych aspektów.

Przede wszystkim zmierz, jak duży sprzęt zmieści się w Twojej kuchni. Nie ma bowiem sensu stawiać dużej kuchenki elektrycznej z żeliwnymi płytami i piekarnikiem w budce z przekąskami. Z drugiej strony jednopalnikowa płyta indukcyjna może sobie nie poradzić z dużą liczbą zamówień w renomowanej restauracji.

Indukcja to niezwykle praktyczna, bezpieczna i wydajna technologia. Nie ma wątpliwości, że z czasem coraz więcej kucharzy będzie po nią sięgać. To, czy do nich dołączysz, zależy tylko od Ciebie.

Interesujesz się działalnością gastronomiczną? Przeczytaj nasz kolejny artykuł. Poznasz w nim zasady przechowywania żywności.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej

Jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie?

Zawartość alkoholu w piwie to istotny parametr, który wpływa nie tylko na smak i charakterystykę trunku,…

Czytaj więcej

Jak zrobić piwo bezalkoholowe? Przepis na piwo 0 procent

W ostatnich latach piwo bezalkoholowe zdobywa coraz większą popularność, stając się atrakcyjną alternatywą dla klasycznego piwa…

Czytaj więcej