Co jest lepsze – sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Udostępnij

Autor Alicja Woźniak
7 maja, 2021

Każdy miłośnik świeżo wyciskanych soków prędzej czy później staje przed dylematem: wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka. W naszym artykule wyjaśniamy, czym różnią się oba urządzenia oraz na co zwracać uwagę przy ich wyborze. Doradzamy także, czym powinien charakteryzować się tego rodzaju sprzęt przeznaczony do lokali gastronomicznych.

Ein langsamer Entsafter und ein Entsafter

Udostępnij

Każdy miłośnik świeżo wyciskanych soków prędzej czy później staje przed dylematem: wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka. W naszym artykule wyjaśniamy, czym różnią się oba urządzenia oraz na co zwracać uwagę przy ich wyborze. Doradzamy także, czym powinien charakteryzować się tego rodzaju sprzęt przeznaczony do lokali gastronomicznych.

Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka – czym się różnią?

Zanim odpowiesz sobie na pytanie, co sprawdzi się lepiej w kuchni – wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka – dobrze będzie poznać różnice dzielące oba typy sprzętu. Choć oba służą do przygotowywania soków, to działają w inny sposób i pozwalają przygotować soki o odmiennej konsystencji. Zatem czym się różni sokowirówka od wyciskarki?

Jak działa wyciskarka i jakie są jej typy?

Wyciskarka obrotowa miażdży powoli każdy składnik, a następnie przeciska przez sito. W ten sposób uwalnia się sok. Działanie urządzenia opiera się na wałku ślimakowym, który zgniata np. warzywo, a nie na ostrzach, które je przecinają, tak jak w przypadku sokowirówki. Ze względu na budowę wyciskarki obrotowe dzieli się na:

Różnica konstrukcyjna wyciskarek jednoślimakowych wpływa na wygodę użytkowania. Poziome nieco dłużej wyciskają sok i zabierają więcej miejsca na blacie lub stole. Wymagają także uprzedniego pokrojenia składników na mniejsze części i skorzystania z popychacza. Z kolei w pionowych dzięki sile grawitacji spadają same na ślimak. Pionowa konstrukcja pozwala zaoszczędzić miejsce.

Za sprawą tego rozwiązania wyciskarki do soku dwuślimakowe ceni się za ich wysoką wydajność. Pozwalają przygotować jednorazowo dużo większą ilość napoju w porównaniu z modelami jednoślimakowymi.

Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt szczególnie polecany do wyrobu soków z warzyw: zarówno twardych, jak i zieleniny, np. naci oraz liści. Otrzymany napój ma gęstą konsystencję i jest pozbawiony piany. Znajdują się w nim niewielkie drobinki warzyw.

Niezależnie od modelu należy wkładać składniki po kolei, a nie wszystkie jednocześnie. Każdy zostanie maksymalnie wyciśnięty, a górna część wyciskarki nie pęknie od nadmiaru warzyw. Te większe warto pokroić na kawałki.

Czym się różni sokowirówka od wyciskarki i jak działa?

Interesuje Cię zdrowe gotowanie i zastanawiasz się nad kwestią różnic między wyciskarką wolnoobrotową a sokowirówką. Charakterystykę i rodzaje pierwszego sprzętu przedstawiliśmy powyżej, a teraz przyszedł czas na krótkie omówienie działania sokowirówki. Teraz odpowiemy na pytanie, czym się różni sokowirówka od wyciskarki wolnoobrotowej.

Sokowirówka posiada obracające się ostrza, które w szybkim tempie rozdrabniają składniki na masę. Następnie trafia ona do sita, gdzie dzięki dociskaniu wydziela sok. Napój uzyskany tą techniką znacząco różni się od otrzymanego w wyciskarce. Jest bardziej wodnisty i klarowny, a dzięki natlenieniu pojawia się na jego powierzchni piana. Sprawia to, że musi być wypity jako świeży, od razu po przygotowaniu. Sokowirówki świetnie nadają się do twardych owoców i warzyw. W odróżnieniu od wyciskarek wolnoobrotowych zwykle wytwarzają sok o mniejszej wartości odżywczej, ponieważ w ich wnętrzu pozostaje bogaty w różne substancje miąższ. Choć może zdarzyć się, że wysokiej jakości sokowirówka dokładniej obrabia składniki niż słabsza wyciskarka.

Jak widać dylemat – wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka – jest bardzo trudny do rozwiązania. Oba urządzenia mają swoje wady i zalety, a także różnią się przeznaczeniem. Przykładowo, do wyprodukowania soku z jarmużu idealnie nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa, a soku buraczkowo-jabłkowego sokowirówka. Istnieje jednak rozwiązanie pośrednie, czyli sokowirówka niskoobrotowa.

Urządzenie łączy w sobie dwie techniki: cięcia składników ostrzami (jak w sokowirówce) i miażdżenie za pomocą ślimaka (jak w wyciskarce). Dzięki temu wytwarza soki mniej napowietrzone niż klasyczna sokowirówka. Niewątpliwą zaletą wolnoobrotowej sokowirówki jest większa wydajność w porównaniu z wyciskarkami, co zapewnia przygotowanie jednorazowo większej ilości.

Jeśli lubisz samodzielnie przyrządzać nie tylko napoje, ale również ciasta i dania, poznaj nasze porady dotyczące tego, jaki robot kuchenny wybrać.

Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka – co wziąć pod uwagę przy wyborze?

Kiedy wiesz już, czym się różni sokowirówka od wyciskarki wolnoobrotowej, dokładnie przeanalizuj swoje potrzeby. Oba typy sprzętu mają wady i zalety, dlatego nie ma jednoznacznej odpowiedzi, który jest lepszy. Do najważniejszych pytań pomocniczych należą:

Jest to kwestia kluczowa, ponieważ nie istnieje uniwersalny sprzęt, który poradzi sobie zarówno z twardymi warzywami, zieleniną, jak i miękkimi owocami. Jeśli w Twojej kuchni przeważają liście i zioła, to najlepszym rozwiązaniem będzie wyciskarka wolnoobrotowa pozioma dwuślimakowa. Natomiast jeśli wolisz owoce (w tym cytrusy) i warzywa korzeniowe, w zupełności wystarczy wyciskarka pionowa.

Z ilością soku łączy się zagadnienie jego jakości, czyli precyzja w obróbce i bogactwo składników (witamin, pierwiastków i soli mineralnych). Jeśli zależy Ci na napojach gęstych, o gładkiej konsystencji oraz dokładnie wyciśniętych, bez wątpienia potrzebujesz wyciskarki. Z kolei w szybkim przygotowaniu soków bardziej wodnistych sprawdzi się sokowirówka.

Częstotliwość użytkowania wiąże się nierozerwalnie z częstotliwością czyszczenia. Sprzęt trzeba umyć za każdym razem po przygotowaniu soku. Stopień skomplikowania budowy sprawia, że konstrukcja będzie łatwiejsza lub trudniejsza w utrzymaniu czystości. Najprostsze są wyciskarki jednoślimakowe, ponieważ mają mało elementów. Do bardziej czasochłonnych w myciu należą dwuślimakowe. Ze względu na obecność ostrych sit sokowirówki uchodzą za najbardziej kłopotliwe w czyszczeniu.

Wybór: wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka to także konieczność posiadania odpowiedniej ilości miejsca w kuchni. W kwestii tak indywidualnej nikt nie udzieli rady, dlatego warto sprawdzić, czy masz możliwość wygodnego umieszczenia na blacie modelu poziomego, czy jednak lepszy okaże się poziomy. Ponadto należy przemyśleć kwestię najlepszego sposobu przechowywania tak, aby nieużywany sprzęt do soku nie zabierał zbyt dużo miejsca.

Wyciskarka czy sokowirówka – co wybrać?

Poniższa tabela pomoże Ci zrozumieć kluczowe różnice między wyciskarką a sokowirówką i ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji.

KryteriumSokowirówkaWyciskarka wolnoobrotowa
Wygląd sokuSok z sokowirówki jest zwykle mniej klarowny i może się szybko rozwarstwiać, co jest wynikiem szybkiego wirowania i mieszania powietrza z sokiem.Wyciskarka wolnoobrotowa produkuje bardziej jednolity i klarowny sok dzięki powolnemu procesowi wyciskania, który minimalizuje mieszanie się powietrza z sokiem.
Zachowanie składników odżywczychProces wytwarzania soku w sokowirówce może powodować częściową utratę witamin i minerałów z powodu wytworzonego ciepła i szybkiego mieszania.Wolnoobrotowy mechanizm wyciskarki zachowuje więcej witamin, minerałów i enzymów, ponieważ nie generuje on dużego ciepła i nie miesza soku tak intensywnie.
WydajnośćSokowirówki zazwyczaj mają mniejszą wydajność, co oznacza, że z tej samej ilości owoców i warzyw otrzymamy mniej soku i więcej odpadów.Wyciskarki wolnoobrotowe są bardziej wydajne, wyciskając więcej soku z tej samej ilości owoców i warzyw, co skutkuje mniejszą ilością odpadów.
Szybkość działaniaSokowirówki działają szybko, co jest idealne, gdy potrzebujemy soku na już, ale może to kosztem jakości soku.Proces wyciskania w wyciskarkach wolnoobrotowych jest wolniejszy, co wymaga więcej czasu, ale zapewnia wyższą jakość soku.
Poziom hałasuSokowirówki często pracują głośniej z powodu wysokiej prędkości obrotowej ich silnika.Wyciskarki wolnoobrotowe pracują zazwyczaj cicho, co jest korzystne, jeśli hałas jest dla nas problemem, na przykład w rannych godzinach.
Łatwość czyszczeniaSokowirówki są zazwyczaj łatwiejsze do czyszczenia, z mniej skomplikowanymi częściami, które można szybko umyć.Wyciskarki wolnoobrotowe często mają więcej elementów, które wymagają dokładniejszego czyszczenia, co może być czasochłonne.
CenaSokowirówki są zazwyczaj dostępne w niższych cenach, co sprawia, że są bardziej przystępne dla większości użytkowników.Wyciskarki wolnoobrotowe są zazwyczaj droższe, ale ich wyższa cena często idzie w parze z lepszą jakością wykonania i dłuższą żywotnością.

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa do lokali gastronomicznych

Wyposażenie kuchni gastronomicznej, oprócz niezbędnych podstawowych urządzeń (garnki, patelnie, piece, urządzenia chłodnicze), musi zawierać także wszystko to, co umożliwi przygotowanie konkretnych dań, deserów i przekąsek z menu. Lokale, których domeną są zdrowa żywność oraz naturalne soki (np. oferujące kuchnię wegetariańską i wegańską), muszą przede wszystkim zaopatrzyć się w sprzęt do obróbki warzyw i owoców.

W odróżnieniu od domowego użytek profesjonalny wymaga dużej wydajności oraz niezawodności. Dlatego zawsze wybierając wyposażenie do firmy, warto zwrócić uwagę nie tylko na parametry, ale również jakość wykonania i użyte materiały. Dłuższa żywotność wyposażenia przekłada się na oszczędność pieniędzy.

Biorąc pod uwagę pozycje w menu Twojego lokalu i różnorodne zastosowanie wyciskarek obrotowych oraz sokowirówek, prawdopodobnie będzie należało rozważyć zakup kilku modeli, np. wtedy, gdy szacujesz koszty wyposażenia kawiarni. W działalności gastronomicznej praktyczne mogą się okazać warianty z dodatkowymi funkcjami, np. robieniem musów i przecierów. Szczegółowe poznasz w naszym kolejnym artykule.

Wyciskarka wolnoobrotowa a sokowirówka – podsumowanie

Po przeczytaniu artykułu wiesz już zapewne, że idealna wyciskarka lub sokowirówka nadająca się w jednakowym stopniu do wszystkiego, nie istnieje. Rozważając zakup sprzętu dla siebie, a tym bardziej do firmy gastronomicznej musisz przemyśleć każde „za” i „przeciw”. Wybór między wyciskarką obrotową a sokowirówką nie jest oczywisty, jeśli weźmie się pod uwagę wymagania dotyczące ulubionej konsystencji soku, częstotliwości jego przyrządzania, a także miejsca w kuchni. W sytuacji, kiedy dokładnie określisz swoje potrzeby, wybór z pewnością będzie łatwiejszy. Ponadto, mając do dyspozycji zaplanowany budżet, można zawęzić poszukiwania do kilku optymalnych modeli lub marek.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej