Wiele osób zgadza się, że owoce w czekoladzie to najlepsze połączenie dwóch smakołyków w historii. Nie ma się czemu dziwić. Możliwość zamoczenia różnych owoców w gorzkiej, mlecznej czy białej czekoladzie sprawia, że na niejednej twarzy pojawia się uśmiech. W tym artykule zawarliśmy przepisy oraz sposoby na wyjątkowe owoce w czekoladzie.
Wiele osób zgadza się, że owoce w czekoladzie to najlepsze połączenie dwóch smakołyków w historii. Nie ma się czemu dziwić. Możliwość zamoczenia różnych owoców w gorzkiej, mlecznej czy białej czekoladzie sprawia, że na niejednej twarzy pojawia się uśmiech. W tym artykule zawarliśmy przepisy oraz sposoby na wyjątkowe owoce w czekoladzie.
Owoce w czekoladzie
Szykując się do przyrządzenia owoców w czekoladzie, bez wątpienia będziesz potrzebować dwóch składników: owoców i czekolady. Pomimo że wydaje się to banalne, warto porządnie przemyśleć, które produkty będą najlepsze.
Bez wątpienia świeże owoce w czekoladzie to doskonały pomysł. W okresie letnim, kiedy na targach i rynkach trwa oblężenie sezonowych owoców, swobodnie wybieraj swoje ulubione przysmaki. Mogą to być truskawki, jagody, maliny, borówki i wiele innych. Później warto też sięgnąć po brzoskwinie, morele, jabłka czy gruszki. Pamiętaj jednak o dokładnym umyciu świeżych owoców, ponieważ najpewniej są zabrudzone kurzem lub pyłem, a nawet groźnymi drobnoustrojami.
A co jeśli chcesz przygotować ten deser zimą? Wówczas możesz wykorzystać owoce, które zamroziłeś latem. Idealnie nadają się też brzoskwinie czy ananasy z puszki oraz suszone morele, jabłka i inne bakalie. W sklepach z pewnością znajdziesz też egzotyczne owoce jak banany, cytrusy, mango lub kiwi, które w połączeniu z czekoladą dadzą niezapomniane wrażenia.
Szukając czekolady, staraj się wybierać sprawdzone i wysokiej jakości produkty. Jeżeli wiesz, jak zrobić czekoladę samemu, to śmiało możesz to wykorzystać. Pamiętaj, żeby dobierać smak do owoców będących głównym składnikiem Twojego deseru. Dla przykładu słodka biała czekolada doskonale idzie w parze z kwaskowatymi malinami czy cytrusami. Z kolei mleczna pasuje do jagód i borówek, a ciemna do pomarańczy oraz truskawek.
Przepis na owoce w czekoladzie
Teraz, gdy już wiesz, jak dobierać najpotrzebniejsze składniki do swojego deseru, możesz przystąpić do gotowania. Przepis na owoce w czekoladzie jest bardzo prosty. Potrzebujesz jedynie:
- tabliczki ulubionej czekolady,
- łyżki masła,
- owoców.
W pierwszej kolejności umyj owoce. Jeżeli posiadają one skórkę to je obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cytrusy takie jak pomarańcze, mandarynki czy limonki podawaj w oczyszczonych cząstkach. Gdy już to zrobisz, włóż je na chwilę do lodówki, aby były chłodne. Dzięki temu czekolada delikatnie stwardnieje po zanurzeniu i będzie lepiej trzymała się powierzchni owoców.
Jak rozpuścić czekoladę? Możesz w tym celu wykorzystać kąpiel wodną. Zagotuj w niewielkim garnuszku wodę, a następnie postaw na nim miskę. Wrzuć do niej pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Mieszaj co jakiś czas, aż do uzyskania płynnej konsystencji. Jeśli będzie ona za rzadka, możesz dorzucić kilka kawałków czekolady. Następnie przelej masę do osobnego naczynia. W zależności od sposobu podania możesz sam zamoczyć owoce i elegancko ustawić je na talerzu lub zaproponować gościom fondue czekoladowe. W ten sposób uczestnicy spotkania sami będą zanurzać dodatki, co będzie stanowiło swoistą atrakcję. Wówczas nieocenioną pomocą okaże się zestaw do fondue składający się z garnuszka, stojaka, podgrzewacza i widelczyków do nabijania.
Jak zrobić truskawki w czekoladzie?
Truskawki w czekoladzie są z pewnością jednym z najpopularniejszych z przepisów na owoce w czekoladzie. Ich charakterystyczny smak cieszy podniebienia, a ponadto mają ukryte znaczenie. Niektórzy wierzą bowiem, że truskawki są doskonałym afrodyzjakiem i symbolizują miłość oraz uwodzenie. Czekolada również wpływa pobudzająco na pożądanie, więc to połączenie jest idealne.
Przepis na truskawki w czekoladzie jest taki sam, jak w przypadku pozostałych owoców. Jednak sposób podania zależy od Twojej inwencji twórczej. Możesz m.in. zamoczyć pół truskawki w białej czekoladzie, a drugą połówkę w gorzkiej i ułożyć całość na papilotkach lub talerzykach. Ciekawym rozwiązaniem jest ustawienie owoców na kratce i polanie ich delikatnymi strumieniami płynnej czekolady, tworząc tym samym cieniutkie linie na powierzchni. Jeżeli chcesz podawać te owoce od razu w czekoladzie, to warto zostawić szypułki. Dzięki nim będziesz miał za co chwycić podczas jedzenia.
W przypadku imprez typu wesela czy studniówki, podczas których potrzebna jest odpowiednia duża liczba truskawek w czekoladzie, świetnie sprawdzą się fontanny czekoladowe. Dzięki nim każdy z uczestników może samemu zamoczyć owoc w słodkiej masie. Nie tylko ułatwia to serwowanie deseru, ale pełni też funkcję dekoracyjną. Fontanny wyglądają bowiem bardzo atrakcyjnie, zwłaszcza gdy się je odpowiednio oświetli i ustawi wokół nich liczne dodatki. Jeżeli nie masz na tyle miejsca, aby ustawić taki sprzęt, możesz w zamian wykorzystać dyspensery do czekolady. Pozwalają one wygodnie dozować ciepłą, płynną masę do picia lub maczania truskawek. Wyposażono je w łopatki do mieszania, które zapobiegają przypalaniu czekolady. Nie musisz więc robić tego samemu.
Owoce w czekoladzie na patyku
Owoce w czekoladzie na patyku to doskonała propozycja dla dzieci i wszystkich dorosłych. Do ich przygotowania idealnie nadają się banany, ale możesz też sięgnąć po kiwi czy inne ulubione owoce. Czego zatem dokładnie potrzebujesz? Oto krótka lista:
- 5 bananów,
- tabliczka czekolady np. mleczna lub biała,
- 1 łyżka masła,
- posypka, pokruszone orzechy lub migdały,
- patyczki do lodów albo szaszłyków.
Banany obierz i przekrój na dwie lub trzy części jeśli są długie. Nie zapomnij też o odcięciu końcówek. Nabij owoce na patyczki i włóż do zamrażarki na ok. 10 min. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, co chwilę mieszając. Gdy już uzyskasz płynną konsystencję, zanurz w niej banany. Następnie posyp owoce ulubionym dodatkiem. Może to być posypka, pokruszone orzechy lub migdały. Wybór należy do Ciebie. Włóż ponownie banany w czekoladzie do zamrażarki, tym razem na ok. 1 godz. Wyciągnij na 15 min przed podaniem. Tak przygotowany deser jest idealny podczas upalnych dni i nie tylko.
Owoce w czekoladzie – połączenie idealne
Połączenie orzeźwiającego smaku owoców ze słodyczą mlecznej czekolady lub wytrawnym smakiem gorzkiej czekolady podbiło podniebienia całego świata. Prostota przyrządzenia oraz duża liczba wariantów sprawiły, że każdy odnajdzie swój ulubiony owoc w czekoladzie.
Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.
Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].
Udostępnij