Jaki blender wybrać? Charakterystyka, rodzaje i funkcje

Udostępnij

Autor Alicja Woźniak
23 lipca, 2021

Blendery to w wielu współczesnych kuchniach sprzęty niezbędne. Aby jednak w pełni cieszyć się napojami o gładkiej konsystencji, pysznymi deserami i pożywnymi pastami, należy wiedzieć, jaki blender wybrać. Decyzja może wydawać się z pozoru prosta, ale biorąc pod uwagę szeroki wybór modeli, nie jest wcale oczywista. W naszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje o blenderach.

Welcher Mixer: Hand oder Tasse

Udostępnij

Blendery to w wielu współczesnych kuchniach sprzęty niezbędne. Aby jednak w pełni cieszyć się napojami o gładkiej konsystencji, pysznymi deserami i pożywnymi pastami, należy wiedzieć, jaki blender wybrać. Decyzja może wydawać się z pozoru prosta, ale biorąc pod uwagę szeroki wybór modeli, nie jest wcale oczywista. W naszym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje o blenderach.

Jaki blender wybrać?

Główna różnica konstrukcyjna generuje podstawowy podział sprzętu. Masz do wyboru ręczny lub kielichowy. Pierwszy typ to urządzenie, które użytkownik trzyma w ręce. Z tego powodu powinno mieć obudowę dobrze leżącą w dłoni. Drugi typ (stojący) umieszcza się na blacie stołu czy innej powierzchni roboczej, a obróbka mechaniczna dokonuje się w dużym zamkniętym zbiorniku. To, jaki blender wybierzesz, zależy od kilku czynników: rodzaju i częstotliwości przyrządzanych przez Ciebie dań i napojów, miejsca w kuchni oraz możliwości finansowych.

Na początku drogi do kupna wymarzonego blendera warto przede wszystkim zapoznać się z ogólną budową blenderów i ich podstawowymi funkcjami. Następnie należy przyjrzeć się swoim potrzebom; zadać sobie pytanie – do czego będę głównie używać blendera w swojej kuchni?

Do czego służy blender? Funkcje i zastosowanie

Niezależnie od tego, jaki blender wybierzesz, będzie on elektrycznym urządzeniem przeznaczonym do mieszania i miksowania. Choć są to jego podstawowe funkcje, działanie sprzętu można rozszerzyć o odpowiednie akcesoria. Gama dań, deserów i napojów, które przygotujesz za jego pomocą, jest naprawdę imponująca: zupy kremy, sosy, farsz, przeciery dla dzieci, koktajle (mleczne i owocowe), mleko roślinne, pasty warzywne, puree ziemniaczane, majonez, hummus, lody, sorbety, masło orzechowe, budyń jaglany itp. Wybrane blendery nadają się także do kruszenia lodu, a nawet mielenia kawy.

Blender ręczny czy kielichowy? Rodzaje urządzeń

Możliwości blendera ręcznego lub kielichowego jest naprawdę wiele. Dlatego koniecznie należy uszczegółowić, jaki typ najlepiej sprawdza się w obróbce danego składnika. Innego bowiem sprzętu wymaga miksowanie np. świeżej marchwi, a innego miękkie sezonowe owoce takie jak maliny czy truskawki. Przyjrzyjmy się zatem przeznaczeniu obu rodzajów urządzeń:

Co można zrobić blenderem ręcznym?

Gęsta zupa to popisowe danie, które można przygotować za pomocą blendera ręcznego. Pyszny krem zmiksujesz z niemal każdego warzywa: buraków, kalafiora, brokułu, cukinii, szparagów, dyni czy pomidorów. Podczas obróbki twardych warzyw przyda się funkcja pulsacji, którą blendery ręczne zwykle mają. Przy robieniu zupy opisywane modele pozwalają zachować porządek podczas pracy i zaoszczędzić czas, ponieważ można ich użyć do składników znajdujących się już w garnku. Nie jest w tym przypadku potrzebny kielich, z którego przelewa się gotową zawartość, a potem należy go umyć.

Także jeśli zastanawiasz się, jaki blender do smoothie wybrać, model ręczny okaże się dobrym wyborem. Podobnie jak zupa smoothie ma gęstą oraz kremową konsystencję. Opiera się na zmiksowanych warzywach i owocach z dodatkiem wody lub soku. Popularną bazę dla tego rodzaju koktajli stanowią awokado, banany, szpinak oraz jarmuż.

Jeśli rozważasz, jaki blender sprawdzi się w codziennym lub prawie codziennym, regularnym użytku, przyrządzaniu małych ilości jedzenia lub prostych kilkuskładnikowych dań, to model ręczny prawdopodobnie okaże się trafnym wyborem. Szczególnie zdaje egzamin w niewielkich kuchniach i zaspokaja wymagania osób, które nie chcą inwestować w drogi sprzęt.

Jaki blender kielichowy kupić?

Jak już wspomnieliśmy w artykule, blender kubkowy (inaczej kielichowy) charakteryzuje się dużą wszechstronnością. W przypadku wyboru „ręczny lub kielichowy” musisz w pierwszej kolejności określić swoje potrzeby. Jeśli jednak bez blendera nie możesz się obejść, a swoich popisowych dań nie przygotujesz bez jego pomocy, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że zdecydujesz się na ten właśnie rodzaj.

Blendery kielichowe ze względu na swoją wysoką precyzję sprawdzają się wtedy, kiedy potrzebujesz uzyskać idealnie gładką konsystencję. Jaki blender kielichowy wybrać i czym się kierować precyzyjnie omawiamy w naszym kolejnym artykule, natomiast teraz skupimy się na przedstawieniu propozycji kulinarnych z użyciem tego rodzaju blendera w roli głównej.

Mocny blender kielichowy z funkcją pulsacji i dużą prędkością ostrza z pewnością nadaje się do obróbki twardych składników na aksamitną masę. Z drugiej strony radzi sobie ze składnikami miękkimi, włóknistymi i liśćmi, kiedy blender ręczny może okazać się niewystarczający. W kielichu idealnie zostaną rozdrobnione seler naciowy i korzeń imbiru na zdrowy koktajl czy fasolka szparagowa do sosu. Dokładnie wymieszają się także składniki ciasta np. naleśnikowego.

Opisywany typ sprzętu pozwala także przygotować różne dodatki, w tym zmielone orzechy, migdały czy nasiona. Praktyczna może okazać się funkcja kruszenia lodu, który później wykorzystasz do zrobienia granity lub chłodnych drinków.

Na przeciwległym biegunie znajdują się dania gorące. Zupę wystarczy przelać do kielicha (ważne, aby charakteryzował się odpornością termiczną!), a urządzenie zmiksuje ją do postaci gładkiego kremu. Tak duża wszechstronność pokazuje, że mocny blender kielichowy poradzi sobie niemal z każdym składnikiem.

Jaka moc blendera jest najlepsza? Ważne parametry techniczne

Szukając blendera ręcznego lub kielichowego, zawsze musisz przyjrzeć się jego parametrom technicznym. Sama konstrukcja może okazać się niewystarczająca, ponieważ blender ręczny, mimo że jest mały i lekki, miewa wyższe parametry niż uchodzący za wielofunkcyjny model kielichowy. Zatem od czego zacząć porównywanie wartości?

W każdym urządzeniu elektrycznym (a do takich należy blender) moc jest głównym parametrem. Większa sprawia, że sprzęty działają wydajniej i dłużej. Pozwalają także oszczędzić energię, gdyż działają szybciej, co szczególnie dotyczy urządzeń grzewczych.

W przypadku blenderów kielichowych dostępne w sprzedaży modele mają zwykle moc w zakresie 300-1800 W. Tak znaczne widełki liczbowe wynikają z odrębnego przeznaczenia (eksploatacja w domowej kuchni lub gastronomii) oraz dodatkowych funkcji, w tym kruszenia lodu, mielenia orzechów i innych twardych składników. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby w swoim gospodarstwie domowym używać mocnego blendera kielichowego, który radzi sobie z bardzo różnorodnymi produktami. Tak dobry sprzęt docenią z pewnością osoby przyrządzające znaczne ilości koktajli, przecierów, past czy sosów o wyjątkowo gładkiej konsystencji z twardych warzyw.

Niższą moc mają blendery ręczne. Te około 300 W sprawdzają się jedynie w obróbce najmiększych składników, np. ugotowanych wcześniej warzyw. Jeśli szukasz produktu bardziej uniwersalnego, lepszym wyborem okaże się model o mocy od 500 do 700 W. Idealnie nadaje się do robienia papek dla niemowląt, a także zup kremów czy owocowo-warzywnych koktajli. Za najlepsze wśród blenderów ręcznych uchodzą warianty o mocy do 1000 W. Są głównie przeznaczone do rozdrabniania twardych składników: surowych warzyw, orzechów, pestek itp. Należy także pamiętać, że im wyższa moc, tym delikatniejsza i gładsza konsystencja specjału.

Moc, choć jest najważniejszym parametrem, to nie jedynym. Na co jeszcze zatem trzeba zwrócić uwagę? Bez wątpienia są to:

Niezależnie od kwestii, jaki blender chcesz kupić (ręczny lub kielichowy), warto sprawdzić prędkość, z jaką obracają się ostrza. Zwykle im wyższa, tym lepsza. Blendery kielichowe o wysokiej mocy mają zwykle ponad 30 tys. obr./min, a nawet dochodzącą do 40 tys. obr./min. Producenci nie zawsze podają prędkość szczególnie w przypadku urządzeń z jej regulacją (standardowo 12 stopni). To praktyczne rozwiązanie pozwala dokładnie dopasować obroty ostrza do danych składników, szybsze do twardych i wolniejsze do miękkich.

W przypadku modeli kielichowych równie ważnym parametrem technicznym jest pojemność kielicha. Określa ona, ile jedzenia lub napoju można jednorazowo przygotować. Za średnie uważa się zbiorniki od 1,5 l do 2 l. Mieszczą się w nich miksowane produkty i pozostaje miejsce na wydzielającą się pianę, np. w przypadku mleka. Na rynku dostępne są modele o różnych pojemnościach, dlatego każdy może znaleźć odpowiednią dla siebie. Inny sprzęt bowiem sprawdzi się w dużej kuchni należącej do kilkuosobowej rodziny (np. ponad 2-litrowy), a inny – dużo mniejszy u kogoś zamieszkującego jednoosobowe gospodarstwo (np. 1,25 l).

Dodatkowe elementy blendera

Decydując się na blender ręczny, warto mieć na uwadze pasujące do niego elementy, czyli końcówki. Użytkownicy zwykle polecają akcesoria wykonane ze stali nierdzewnej. Nie są łamliwe w przeciwieństwie do plastikowych. Można wybrać ich długość dopasowaną do naczyń o różnej pojemności, co ma duże znaczenie w profesjonalnej eksploatacji. Oprócz końcówek z nożami warto zaopatrzyć się w trzepaczkę. Tego rodzaju końcówki niekiedy są oferowane w zestawie z blenderem.

Jaki blender wybrać – podsumowanie

Odpowiedź na pytanie, jaki blender wybrać, nie jest jednoznaczna. Poszczególne urządzenia różnią się od siebie nie tylko konstrukcyjnie (ręczne lub kielichowe), ale również parametrami technicznymi i wachlarzem funkcji. Jeśli nie masz starannie określonych potrzeb, to decyzja może okazać się niezwykle trudna. Oferta sprzętów jest tak szeroka, że można się w niej pogubić. Aby więc tego uniknąć, należy najpierw zastanowić się nad swoimi wymaganiami. Przydatne okażą się odpowiedzi m.in. na pytania: jakie składniki chcę rozdrabniać (twarde, miękkie), czy potrzebuję blendera przede wszystkim do robienia posiłków dla dziecka, czy chcę miksować gorące zupy, czy zależy mi na dodatkowych funkcjach takich jak kruszenie lodu?

Kiedy już będziesz znać swoje wymagania, zorientuj się w cenach. Nie jest zaskoczeniem, że wielofunkcyjny sprzęt o wysokich parametrach ma wyższą cenę – dobre blendery kielichowe kosztują niekiedy po kilka tysięcy złotych. Niemniej można znaleźć też dużo tańsze modele za ok. 400-600 zł. W porównaniu cenowym korzystniej wychodzą modele ręczne. Są prostsze w budowie, ale również posiadają zalety opisane we wcześniejszych częściach tekstu. Ich ceny rozpoczynają się od ok. 150 zł.


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej

Przyprawy do piwa – stwórz własną mieszankę i odkryj nowe smaki!

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak podnieść doświadczenie degustacyjne Twojego ulubionego piwa? Personalizowanie smaku piwa poprzez dodawanie…

Czytaj więcej