Jaki mikser kupić – kompleksowy poradnik

Udostępnij

Autor Aleksandra Mojka
23 czerwca, 2021

Mikser stanowi niezbędny element wyposażenia kuchni – domowej i gastronomicznej. Umożliwia nie tylko przygotowywanie mieszanek na ciasta i kremy – okazuje się niezastąpiony podczas robienia naleśników, ubijania białek czy nawet wyrabiania ciasta na pizzę. Jaki mikser kupić, aby spełnił wszystkie Twoje oczekiwania?

Welchen Mixer kaufen

Udostępnij

Mikser stanowi niezbędny element wyposażenia kuchni – domowej i gastronomicznej. Umożliwia nie tylko przygotowywanie mieszanek na ciasta i kremy – okazuje się niezastąpiony podczas robienia naleśników, ubijania białek czy nawet wyrabiania ciasta na pizzę. Jaki mikser kupić, aby spełnił wszystkie Twoje oczekiwania?

Typy mikserów

Jaki mikser wybrać? Kiedy staniesz przed takim wyborem, przede wszystkim musisz sobie zdać sprawę z tego, jak zamierzasz go używać – często robić desery, a może przygotowywać tradycyjne dania mączne. Podczas szukania idealnego miksera możesz się natknąć na różne rodzaje robotów kuchennych – niektóre przeznaczone są do zastosowań typowo profesjonalnych, inne stanowią podstawowe wyposażenie każdej domowej kuchni. Sprawdź, jakie typy mikserów masz do wyboru!

Mikser ręczny

Mikser ręczny jest urządzeniem, które doskonale zna każdy – to właśnie ten rodzaj miksera jest najczęściej stosowany, a to z wielu względów. Jest niedrogi, prosty w obsłudze i świetnie sprawdza się przy mieszaniu i ubijaniu. Szczególnym rodzajem mikserów ręcznych są miksery z misą, które odciążą Cię podczas przygotowywania potraw i deserów.

Mikser planetarny

Coraz częściej pojawiający się w gospodarstwach domowych mikser planetarny swoją nazwę zawdzięcza specyficznemu ruchowi mieszadeł. Podobnie jak planety obracają się nie tylko wokół własnej osi, ale również okrążają miskę. Co więcej, są to urządzenia wszechstronne – przy użyciu odpowiednich przystawek możesz zmienić ich funkcjonalność i używać np. do blendowania, szatkowania, wyciskania cytrusów a nawet mielenia mięsa.

Mikser spiralny

Ten rodzaj profesjonalnego sprzętu rzadko ląduje na domowych blatach kuchennych. Miksery spiralne służą do mieszania i ugniatania dużej ilości ciasta np. do przygotowania pierogów, pizzy, chleba czy różnego rodzaju klusek. W związku z tym najczęściej kupuje się go jako wyposażenie restauracji czy małej gastronomii.

Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze miksera do domu?

Jaki mikser ręczny kupić, by był wystarczający na potrzeby osoby gotującej dla całej rodziny? Które parametry okażą się kluczowe w jego codziennym użytkowaniu?

Jaki mikser wybrać, jeśli podczas codziennych prac kuchennych wykonujesz o wiele więcej czynności, niż tylko mieszanie i ubijanie, a podstawowe końcówki miksera ręcznego Ci nie wystarczają? W takiej sytuacji warto skusić się na zakup miksera planetarnego, kierując się podobnymi wytycznymi, jak w przypadku miksera ręcznego. Dodatkowo jednak warto zastanowić się również nad jego dodatkowymi funkcjami. Czym powinien się wyróżniać taki robot?

Oprócz przystawek warto też zwrócić na kilka innych funkcji, jakie mogą mieć roboty planetarne. Przydatna okaże się np. wbudowana waga ułatwiająca odmierzanie potrzebnej ilości składników, albo też tryb podgrzewania miski, pozwalający na łatwiejsze roztopienie masła czy też usprawniający wyrastanie ciasta drożdżowego.


Robot kuchenny planetarny – timeless red

Robot kuchenny 3w1 – 6 prędkości miksowania

Robot kuchenny – Royal Catering
Moc1200 W1200 W350 W
Napięcie230 V230 V230 V
Pojemność miski5 l5 l7 l
Wymiary misyØ23 x 18 cmØ23 x 18 cmØ22
Osłona zabezpieczającaTakTakTak
Wymiary (DxSxW)39,00 x 23,00 x 31,50 cm47,00 x 23,00 x 55,50 cm39,00 x 23,00 x 45,00
Dodatkowe akcesoriaHak do ciasta – 1 szt.
Hak do mieszania – 1 szt.
Trzepaczka – 1 szt.
Hak do ciasta – 1 szt.
Hak do mieszania – 1 szt.
Trzepaczka – 1 szt.
Dzbanek miksera z pokrywką i mini miarką
Przystawka do mielenia mięsa
Sitko do mielenia – 3 szt. (3 mm, 5 mm, 7 mm)
Popychacz – 1 szt.
Zestaw do wędlin i makaronów – 8 szt.
Hak do ciasta – 1 szt.
Hak do mieszania – 1 szt.
Trzepaczka – 1 szt.

Mikser z misą czy bez?

Jaki mikser z misą kupić? Tutaj również masz pełną dowolność wyboru, ponieważ każdy mikser planetarny ma na wyposażeniu pojemnik, a wśród mikserów ręcznych z powodzeniem znajdziesz takie, które możesz używać z misą i bez niej.

Czy warto wybrać mikser z misą? Jak najbardziej! Jeśli będziesz robić ciasto wymagającego długotrwałego mieszania i częstego dodawania kolejnych składników, z takim sprzętem kuchennym zadanie to stanie się o wiele prostsze. Już nie musisz wyłączać i odkładać miksera za każdym razem, gdy zechcesz dosypać do mieszanki mąki czy cukru – urządzenie będzie samo wykonywało swoją pracę, a Ty będziesz mógł zająć się szczegółami.

Czy takie rozwiązanie ma jakieś minusy? Zdawałoby się, że nie – piana sama się ubija, ciasto miesza, a Ty możesz się zająć innymi kuchennymi pracami. Pamiętaj jednak, że mikser z miską zajmie w Twojej kuchni więcej miejsca niż zwykły model ręczny, a więc rozważ tę decyzję bardzo dokładnie, jeśli Twoja kuchnia jest mała.

Miksery niezbędne do lokali gastronomicznych

Wyposażając lokal gastronomiczny należy podjąć wiele decyzji zakupowych. Jeśli prowadzisz śniadaniownię lub kawiarnię, pewnie nieraz zastanawiałeś się, jaką naleśnikarkę czy też jaką gofrownicę wybrać. Kolejnym wyzwaniem jest to dotyczące miksera – a zatem jaki mikser kupić?

W każdej, nawet profesjonalnej kuchni, do drobnych prac przydatny może okazać się zarówno mały mikser ręczny, jak i ten bardziej zaawansowany planetarny. Jednak podczas przygotowywania jedzenia dla setek osób dziennie będziesz stawać przed o wiele trudniejszymi wyzwaniami, którym sprzęty te po prostu nie podołają.

Wyposaż zatem swoją kuchnię gastronomiczną w ultrawydajny mikser spiralny, dzięki któremu możesz bez wysiłku przygotować ogromne ilości ciasta potrzebnego do wykonywania rozmaitych potraw. Prowadzisz pizzerię? Taki sprzęt odciąży pizzaiolo – nie będzie już musiał ręcznie wyrabiać każdej porcji ciasta przez określony czas. A może bliższa jest Ci bardziej rodzima jadłodajnia, w której serwowane są najlepsze pierogi i kluski? W tym przypadku również wyrabianie dużych ilości ciasta przestanie być problemem. Co więcej, mając taki mikser spiralny o wiele łatwiej przygotujesz też własne pieczywo, które z pewnością uatrakcyjni menu Twojego lokalu.

Jaki mikser kupić do gastronomii? Przede wszystkim zwróć uwagę na jego pojemność. Dostępne są bowiem zarówno małe, 7-litrowe miksery spiralne, jak i ogromne, 40-litrowe, w którym możesz wyrabiać ciasto z aż 16 kg mąki! Obsługa tego typu urządzeń jest bardzo prosta, jednak pracujące przy tej maszynie osoby warto zapoznać z zasadami BHP w gastronomii.

Jaki mikser kupić – podsumowanie

Już nigdy nie będziesz się musiał zastanawiać, jak zrobić naleśniki bez miksera. Wyposaż swoją kuchnię w ten niezbędny sprzęt i ciesz się najlepszymi ciastami domowej roboty, pysznymi bezami czy perfekcyjnie ubitą śmietaną. Zdecyduj się na mikser planetarny, jeśli dużo czasu spędzasz w kuchni i poszukujesz pomocnika, który pozwoli Ci gotować szybciej, a równie smacznie, jak dotychczas. Jeśli z kolei planujesz własny gastro biznes, koniecznie rozważ zakup miksera spiralnego, który swoją funkcjonalnością z pewnością ucieszy kuchenny personel. Ułatw sobie pracę – domową lub zawodową – z wydajnymi mikserami.


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak napisać biznesplan restauracji?

Zastanawiasz się, jak otworzyć restaurację? Możesz ułatwić sobie zadanie, jeśli stworzysz biznesplan. Jest to dokument, który…

Czytaj więcej

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej