Jak otworzyć kebab?

Udostępnij

Autor Wojciech Kaczałek
29 kwietnia, 2021

Kebab to danie, które cieszy się popularnością m.in. ze względu na to, że jest sycące, a przy tym stosunkowo niedrogie. Założenie lokalu serwującego opiekane mięso może być dobrym wejściem w świat gastronomii. Jak otworzyć kebab krok po kroku? Na co zwrócić uwagę, gdy będzie się wybierać wyposażenie? 

wie man einen Kebab öffnet

Udostępnij

Kebab to danie, które cieszy się popularnością m.in. ze względu na to, że jest sycące, a przy tym stosunkowo niedrogie. Założenie lokalu serwującego opiekane mięso może być dobrym wejściem w świat gastronomii. Jak otworzyć kebab krok po kroku? Na co zwrócić uwagę, gdy będzie się wybierać wyposażenie? 

Otwarcie lokalu z kebabem – o czym warto pamiętać?

Jak otworzyć budkę z kebabem lub większy lokal gastronomiczny? Przede wszystkim, będziesz potrzebować planu oraz funduszy. Ważnym czynnikiem będzie lokalizacja. Od czego zacząć przygotowania?

Koncepcja lokalu z kebabem

Rozważania na temat tego, jak założyć kebab, rozpocznij od określenia profilu działalności. Będziesz potrzebować dokumentu na wzór biznesplanu restauracji. Opisz w nim wszystkie aspekty, które mogą być związane z tym, jak otworzyć kebab, w tym kwestie lokalowe, budżetowe, dotyczące produktów, pracowników czy marketingu.

Działania możesz zacząć od przeglądu rynku nieruchomości. Jeżeli planujesz otworzyć kebab stacjonarny, szukaj lokalizacji, w których możesz liczyć na dużą liczbę klientów poszukujących stosunkowo tanich, ale ciepłych dań z możliwością prędkiej dostawy lub odbioru osobistego. Do takich miejsc należą osiedla mieszkaniowe, okolice liceów, uczelni wyższych, barów czy dyskotek, a także szlaki turystyczne. Możesz także rozważyć opcję kupna food trucka bądź wynajmu lub budowy prostej budki.

Bardzo istotną kwestią jest samo menu oraz znalezienie dobrego dostawcy składników. Opracuj taką kartę, która da klientom wybór, ale nie przesadzaj z liczbą opcji. Grunt, żeby w menu były dostępne dania, które można zjeść zarówno przy stole, jak i po drodze, czyli kebaby na talerzu, w tortilli czy bułce. Przygotowywanie karty to dobra okazja do tego, żeby sprawdzić, co na tym polu robi konkurencja i jak można się wyróżnić na jej tle. 

Adaptacja lokalu oraz pozostałe koszty otwarcia kebabu

Jak otworzyć kebab, żeby zmieścić się w budżecie? Ile trzeba mieć pieniędzy na start? Największe wydatki mogą się wiązać z lokalem.

Koszt rozpoczęcia działalności może być mniejszy, jeżeli wcześniej w danym miejscu znajdował się inny zakład serwujący jedzenie. Możliwe, że lokal spełnia już większość norm i wystarczy go odnowić, dopasować do identyfikacji wizualnej Twojej marki oraz wyposażyć w najważniejsze urządzenia oraz akcesoria z małej gastronomii pozwalające na szykowanie kebabów.

Sprzęt obok lokalu to największy wydatek. Podstawowe wyposażenie może kosztować ok. 10 tys. zł. Weź pod uwagę, że konieczny może być także zakup mebli, zarówno do kuchni, jak i sali dla gości. Ponadto, trzeba będzie zadbać o stacjonarne oraz przenośne terminale płatnicze POS, a także samochód lub skuter, który pozwoli na sprawne dostarczanie jedzenia na wynos.

Szacunkowe koszty otwarcia stacjonarnego baru typu kebab to ok. 50-70 tys. zł. Jeżeli zdecydujesz się na kupno używanego food trucka, kwota ta może być niższa i wynosić w przybliżeniu 25-40 tys. zł.

Jak nazwać bar z kebabem i zadbać o promocję?

W przypadku takiej działalności gastronomicznej, jak budka, food truck lub bar z kebabem, najlepszym rozwiązaniem może być wybranie prostej nazwy, która od razu będzie kojarzyć się z serwowanymi przez Ciebie daniami. Szyld typu “Pan Kebab”, “Super Kebab” “Kebab Ekspres” będzie jasnym sygnałem dla klienta, czego może się spodziewać.

Przez wzgląd na pochodzenie kebabu, możesz się także zastanowić, czy do nazwy nie dodać bliskowschodniego zwrotu. Jeden z członów może być też skojarzeniowy, na przykład związany z lokalizacją lub imieniem właściciela (“Kebab pod wieżą”, “Kebab u Staszka”). Bardziej abstrakcyjne nazwy poleca się stosować raczej w przypadku restauracji. Kebab to fast food, więc informacja o profilu lokalu też powinna być szybka.

Jak założyć kebab i przyciągnąć do niego klientów? W związku z tym, że lokal tego typu często znajduje się w okolicy większych skupisk ludzkich, zadbaj o dobrze widoczny szyld. Przydatne mogą być potykacze oraz banery, które będą informować o otwarciu nowego miejsca. W przypadku osiedli może się sprawdzić kampania ulotkowa.

Kebab to biznes, który w dużej mierze polega na dostarczaniu jedzenia na wynos. Zadbaj więc o obecność w internecie. Na swojej witrynie stwórz stronę z zamówieniami online i daj klientom możliwość płacenia na jak najwięcej sposobów, nie tylko gotówką przy odbiorze, ale też kartą, przy pomocy przelewu lub za pośrednictwem bankowego systemu transakcyjnego.

Zastanów się nad podpisaniem umów z firmami, które specjalizują się w dowozach. Wprawdzie będziesz płacić prowizję, ale możesz dzięki temu dotrzeć do szerokiego grona konsumentów, co będzie szczególnie ważne na początku działalności.

Na powodzenie Twojego lokalu mogą mieć wpływ godziny otwarcia. Kebab to szybkie, sycące i przystępna cenowo danie, dlatego cieszy się popularnością wśród osób, które wracają z imprez, studentów oraz innych potencjalnych klientów, którzy chcą zjeść ciepły posiłek o nietypowej i późnej godzinie.

Jak otworzyć kebab zgodnie z przepisami?

Nie będziesz mieć możliwości rozpoczęcia działalności, jeśli Twój bar z kebabem nie będzie spełniał standardów sanepidowskich. Jakie kwestie będą ważne?

Jeszcze przed rozpoczęciem adaptacji lokalu, powinno się złożyć w oddziale Inspektoratu Sanitarnego projekt technologiczny lokalu gastronomicznego. Pokazuje on, gdzie będą znajdować się poszczególne stanowiska pracy oraz jak będzie wyglądać proces tworzenia dań.

Sanepid będzie wymagać, żeby zakład spełniał normy HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System – System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz GHP (ang. Good Hygienic Practice – Dobra Praktyka Higieniczna), a działania związane z dobrymi praktykami higienicznymi były dokumentowane. Do tego dochodzi weryfikacja tego, czy przebadana została woda, oraz to, czy pracownicy mają swoją toaletę i przebieralnię.

Sam lokal ma mieć meble i podłogi, które będą łatwe do utrzymania w czystości. W kebabie powinny być osobne zlewozmywaki do mycia naczyń i rąk, a punkty wodne mają być opisane. Drogi “brudne” i “czyste” nie mogą się ze sobą krzyżować, żeby gotowe jedzenie nie miało kontaktu z odpadkami lub było w inny sposób narażone na zanieczyszczenia.

Urzędnicy zweryfikują też, czy zakład ma umowy na wywóz frytury i resztek gastronomicznych. Pamiętaj, że osoby, które będą mieć kontakt z jedzeniem lub naczyniami, muszą mieć wyrobioną książeczkę sanepidowską.

Jak wyposażyć lokal z kebabem?

Wyposażenie baru typu kebab, które będzie niezbędne, to przede wszystkim opiekacz. Rozważ, czy nie warto zainwestować od razu w dwa urządzenia, do różnych typów mięs. Dzięki temu lokal będzie mógł równocześnie serwować dania z baraniną, wołowiną czy drobiem, a także warianty mieszane.

Do skrawania opieczonego mięsa przyda się elektryczny nóż do kebabu. Urządzenia tego typu nie tylko przyspieszają pracę i pozwalają na precyzyjne porcjowanie. Noże elektryczne najczęściej mają osłonięte ostrza, co jest ważne z punktu widzenia BHP w gastronomii.

Poza urządzeniami związanymi z obróbką mięsa, potrzebne będą też sprzęty, które pozwolą przygotować resztę składników wchodzących w skład zestawu z kebabem. Takim wyposażeniem będzie na przykład grill lub opiekacz, który będzie służyć do podgrzewania placków lub innego pieczywa. Proces produkcji na kuchni będzie przebiegać sprawniej, jeśli pracownicy będą mieli do dyspozycji krajalnicę do warzyw. W lokalu z kebabem powinna się także znajdować frytkownica.

Konieczne będą urządzenia chłodnice, które pozwolą na przechowywanie żywności w odpowiedniej temperaturze, czyli zamrażarki i chłodziarki. Przydatne będą też takie sprzęty, jak lodówka na napoje czy witryna chłodnicza, w której można trzymać pojemniki z pokrojonymi warzywami. Wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno także obejmować zlewy, osobne do mycia rąk i naczyń, a także szafy do przechowywania naczyń, sztućców i innych akcesoriów.

Działalność stacjonarną dobrze będzie połączyć z ofertą dowozu do klienta. Z tego powodu warto zaopatrzyć się w torbę termoizolacyjną, która pozwoli utrzymać ciepło potraw podczas transportu.

Lokal z kebabem – przykładowe podstawowe wyposażenie kuchni (kliknij i rozwiń listę)

Opiekacz do kebaba – 5600 W – propan-butan

Opiekacz do kebaba GD2-S LPG od Potis umożliwia osiągnięcie optymalnych wyników grillowania dla kebaba typu doner, gyros i shawarma. Ponieważ szpikulec obraca się równomiernie podczas przyrządzania, pieczenie zawsze jest jednakowe ze wszystkich stron. Potężny grill pionowy jest przeznaczony do użytku w lokalach z jedzeniem na wynos, w bistrach i restauracjach.

  • Propan – butan, zużycie gazu: 0,56 kg/h (0,74 m³/h)
  • Maksymalna wysokość mięsa: 430 mm
  • Maksymalna waga mięsa: 30 kg
  • Wymiary z miską na tłuszcz: 500 x 650 mm
  • Moc: 5600 W

Nóż do kebaba – elektryczny

Nóż elektryczny Royal Catering RCKK-80.1 to narzędzie gastronomiczne przeznaczone do przygotowywania dań takich jak kebab, shoarma, tacos i gyros. Dzięki dużej mocy, szybko pokroisz nim upieczone mięso, np. jagnięcinę, wołowinę lub drób.

  • Wydajność – średnica ostrza 10 cm, moc 80 W
  • Szybkie krojenie – prędkość 3200 obr./min
  • Precyzja – grubość cięcia 1-8 mm
  • Gratis – dodatkowy nóż w komplecie (zestaw zawiera 2 noże) Trwałość – ostrza ze stali nierdzewnej

Frytownica – 13 litrów – timer

Frytownica RCTF 13EH jest niezawodnym sprzętem gastronomicznym, który cechuje się wydajnością, funkcjonalnością i wysokim poziomem bezpieczeństwem podczas. Solidna konstrukcja, energooszczędność oraz łatwość utrzymania w czystości to zalety, dzięki którym doceniło ją wielu fachowców z branży HoReCa.

  • Duża pojemność – całkowita 13 l, wlewcza 8 l
  • Wydajność – moc 3200 W
  • Regulacja – zakres temperatury od 60 do 200°C
  • Prosta obsługa – wyjmowany kosz
  • Precyzja – automatyczne podtrzymywanie temperatury

Grill kontaktowy – 2200 W

Grill kontaktowy Royal Catering RCKG-2200-G pozwala Ci na sprawne przygotowanie kiełbas, karkówki, a także hamburgerów, grzanek, dań mięsnych lub rybnych, warzyw, kanapek, chleba pita czy panini. Płyty grillowe zostały wykonane z wysokiej jakości żeliwa, które długo utrzymuje temperaturę. Wygodę użytkowania zwiększa nienagrzewający się uchwyt.

  • Wszechstronne gładkie i żebrowane powierzchnie rusztu – do hamburgerów z grilla kanapek, tortilli itp.
  • Duża powierzchnia grillowa 36 x 28,5 cm – przeznaczona do profesjonalnego użytku w gastronomii
  • Trwała konstrukcja ze stali nierdzewnej – zapewnia łatwe czyszczenie i lata niezawodności

Lokal z kebabem – przykładowe podstawowe wyposażenie bufetu (kliknij i rozwiń listę)

Lokal z kebabem – przykładowe wyposażenie zmywalni (kliknij i rozwiń listę)

Jak otworzyć kebab – podsumowanie

Otwarcie kebabu nie wymaga dużej wiedzy z zakresu gastronomii. O tym, czy Twój lokal odniesie sukces może zdecydować lokalizacja. Dbaj o jakość serwowanych potraw. Dzięki temu zbudujesz bazę stałych klientów. Pamiętaj o zachowaniu standardów BHP oraz odpowiednim wyposażeniu. Dobry sprzęt może przyczynić się do poprawy jakości serwowanych dań, a także zwiększenia mocy przerobowych, co w konsekwencji może przełożyć się na większe zyski.

Materiały źródłowe:

Wymagania higieniczne – system HACCP

Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze

Jak prowadzić biznes gastronomiczny? Który sprzęt wybrać do restauracji, baru lub foodtrucka? Jakie potrawy dodać do menu? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi na kanale Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage’u na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Fachowych porad udziela ekspert gastronomiczny Michał Orłowski, ambasador marki Royal Catering.

Zapraszamy do współtworzenia kanału i dzielenia się pomysłami na odcinki. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wybrać dobrą torbę termiczną na jedzenie do zamówień z dowozem?

Wybór odpowiedniej torby termicznej do zamówień z dowozem to kluczowy krok, który może znacząco wpłynąć na…

Czytaj więcej

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej