Czujesz ten zapach? To naleśniki! Dowiedz się, jak zrobić miękkie naleśniki

Udostępnij

Autor Maciej Skorżepo
5 kwietnia, 2022

Przypomnij sobie ciepłe lato nad morzem, kiedy na obiad jadło się słodkie naleśniki ze świeżymi owocami. Czujesz ten smak i aromat? Odtwórz go w swojej kuchni! Dziś dowiesz się, jak zrobić miękkie naleśniki, które zjesz i na słodko, i na słono.

Udostępnij

Przypomnij sobie ciepłe lato nad morzem, kiedy na obiad jadło się słodkie naleśniki ze świeżymi owocami. Czujesz ten smak i aromat? Odtwórz go w swojej kuchni! Dziś dowiesz się, jak zrobić miękkie naleśniki, które zjesz i na słodko, i na słono.

Jak zrobić naleśniki bez składników? Nie da się! Czego potrzebujesz?

Chcesz zrobić najlepsze naleśniki na świecie? To potrzebujesz wysokiej jakości składników! Bez nich możesz tylko obejść się smakiem, a słodkie placki z nadmorskiej kawiarni pozostaną tylko w Twojej głowie. Co więc będzie niezbędne?

Na razie skup się na tradycyjnych, cienkich naleśnikach dobrze znanych z domowych kuchni. Ich właściwa nazwa to „crêpe”, co z francuskiego oznacza „zrolowany” lub „zwinięty”. Ma to sens, biorąc pod uwagę, że właśnie tak są często serwowane – zwinięte w rulon. Jak więc zrobić miękkie naleśniki w stylu crêpe?

Na pewno potrzebujesz mąki pszennej. Najlepiej, jeśli wybierzesz typ 400, 450 lub 500. Im drobniejsza i bielsza, tym delikatniejsze naleśniki zrobisz. Oczywiście śmiało możesz też użyć innych rodzajów np. migdałowej, gryczanej czy nawet razowej. Każda z nich inaczej wpłynie na smak, kolor i konsystencję placków. Dowiedz się, jakie typy mąki sprawdzą się najlepiej w Twojej kuchni.

Równie istotne jest mleko. Dobrym wyborem będzie tłuste 3,2%, ale chudsze czy bezlaktozowe również zdadzą egzamin. Nie możesz pić mleka krowiego? Żaden problem! Zastąpisz je napojami roślinnymi z soi, kokosa czy migdałów. Naleśniki z nich zrobione w konsystencji będą bardzo podobne do tradycyjnych.

Poza mlekiem potrzebujesz też wody. Tutaj śmiało wystarczy zwykła przegotowana z czajnika lub mineralna z butelki. Jeśli jednak zależy Ci na delikatności, to sięgnij po wodę gazowaną. Naleśniki będą dzięki niej lżejsze.

Jak zrobić miękkie naleśniki bez jajek? Zwyczajnie się nie da! Do ciasta potrzebujesz zarówno białek, jak i żółtek. Ich zadaniem jest nadanie plackom elastyczności. Dzięki temu nie rozpadną się podczas smażenia i nie połamią przy zwijaniu. Nie przesadzaj jednak z jajkami! Jeżeli dodasz ich zbyt dużo, wówczas naleśniki będą gumowe.

Nawet jeśli chcesz zrobić wersję na słodko, to i tak do ciasta warto dodać soli. Ma ona na celu podkreślenie smaku całości. Tylko obchodź się ostrożnie z solniczką. Nie chcesz chyba jeść przesolonych naleśników z bitą śmietaną, prawda?

Ostatni dodatek – tłuszcz – zależy od przepisu, który znajdziesz. Część z nich mówi o roztopionym maśle, część o oleju roślinnym, a niektóre w ogóle pomijają ten składnik. Tłuszcz w cieście wpływa na smak naleśników. Sprawia też, że nie musisz każdorazowo natłuszczać patelni do smażenia. Wybór między masłem a olejem zależy od Ciebie.

Pora trochę namieszać. Jak zrobić ciasto na miękkie naleśniki

Wiesz już, czego potrzebujesz do zrobienia dobrych naleśników. Zaraz dowiesz się też, ile składników dokładnie użyć oraz jak je połączyć, aby stworzyć ciasto, które następnie usmażysz. Do przygotowania 8-10 naleśników wykorzystaj:

Pierwszym krokiem jest przesianie mąki przez sitko do wysokiej miski. Napowietrzona będzie się lepiej łączyć z płynnymi produktami. Dzięki temu ryzyko powstania grudek będzie znacznie mniejsze. Dodatkowo przesianie sprawia, że gotowy naleśnik jest delikatniejszy.

Teraz dodaj do mąki pozostałe składniki. Do ich wymieszania użyj miksera lub blendera ręcznego z założoną trzepaczką. Całość miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę pozbawioną grudek. Nie smaż od razu! Ciasto odstaw na ok. 30 min. Przez ten czas składniki połączą się jeszcze dokładniej.

Poczuj ten żar! Jak smażyć naleśniki?

Ciasto już odczekało swoje, a to oznacza, że możesz już smażyć. Trzymaj się kilku zasad, a na pewno uda Ci się zrobić idealne naleśniki.

Po pierwsze – rozgrzej patelnię. Jeśli w cieście nie ma ani masła, ani oleju, natłuść ją cienką warstwą. Najlepiej użyj w tym celu spryskiwacza lub pędzla. Korzystaj z patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki której zmniejszysz ryzyko przypalenia. W przeciwnym razie konieczna będzie większa ilość tłuszczu.

Chochelką nalej porcję ciasta. Nie przesadzaj z jego ilością. Naleśnik ma być cienki i delikatny. Najlepiej, jeśli nalejesz trochę na środek patelni i okrężnymi ruchami rozprowadzisz masę po całej powierzchni.

Smaż jedną stronę przez ok. 2 min lub do ścięcia i delikatnego zarumienienia. Następnie za pomocą szpatułki podważ naleśnik i przerzuć go na drugą stronę. Po usmażeniu obu gotowy placek przełóż na talerz i przykryj spodkiem lub folią aluminiową.

Kolejne naleśniki układaj jeden na drugim. Dzięki temu będą one dłużej ciepłe i nie wyschną tak szybko. Gdy już zużyjesz całe ciasto, możesz przystąpić do zawijania.

A może trochę Ameryki? Jak zrobić puszyste naleśniki pancakes?

Na pewno pamiętasz z amerykańskich filmów i seriali ten widok: główny bohater wstaje rano, wchodzi do kuchni, a tam czeka na niego stos puszystych pancakes polanych syropem klonowym i odrobiną masła. Ślinka cieknie na samą myśl, prawda? No to na co czekasz? Dowiedz się, jak zrobić puszyste naleśniki!

Lista składników jest bardzo podobna, jak w przypadku crêpe. Jedyna różnica to dodatek maślanki, proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej. To one sprawiają, że placki wyrastają i przypominają rumiane poduszki do jedzenia. Dokładniej mówiąc, na 8-10 sztuk potrzebujesz:

Wszystkie suche składniki (poza solą) przesiej przez sitko do dużej miski. Gdy już to zrobisz, dodaj sól i wymieszane płynne produkty. Całość najlepiej umieść w blenderze kielichowym, ale tradycyjny mikser też się nada. Jeśli ich nie posiadasz, dowiedz się, jak wybrać mikser. Mieszaj do całkowitego połączenia składników i uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstaw na 15-30 min.

Pod koniec tego czasu rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką. Chochelką nalewaj ciasto tak, aby utworzyć okrągłe placki. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia. Następnie obróć naleśniki na drugą stronę. Gotowe przerzuć na talerz.

Owoce, dżem, ser, a może mięso? Z czym zjesz naleśniki?

To, jak zrobisz naleśniki – na słodko czy na słono – zależy wyłącznie od Twojej wizji i chęci. Lista dodatków, które wykorzystasz do swojego dania, jest bardzo długa. Tutaj znajdziesz kilka propozycji.

Wróćmy do wspomnień o wakacjach i lecie. W tym okresie z łatwością znajdziesz mnóstwo owoców sezonowych. Do wyboru masz truskawki, maliny, jagody, jeżyny i wiele, wiele innych. Wszystkie one idealnie pasują do naleśników. Możesz je zawinąć w całości lub pokrojone i maczać w czekoladzie czy podawać z bitą śmietaną. Świetne są też musy z nich wykonane, którymi polejesz naleśniki z lodami.

Jako nadzienie wykorzystasz też biały ser. Na słodko wystarczy, że utrzesz go z kilkoma łyżeczkami cukru. Warto dodać też łyżkę kwaśnej śmietany oraz żółtko jajka. Wówczas uzyskasz kremową masę. Chcesz dodać odrobinę aromatu? Proszę bardzo! Wykorzystaj cukier wanilinowy, laskę wanilii lub aromat cytrynowy czy pomarańczowy.

Naleśniki na słodko w łatwy sposób zrobisz też, stosując dżemy, powidła czy konfitury owocowe. W sklepach spożywczych znajdziesz również kremy np. orzechowe i czekoladowe, które świetnie pasują do crêpe.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do środka zawinąć farsz mięsny, kapustę z grzybami, szpinak z ricottą czy brokuły w sosie czosnkowym. Obtocz dodatkowo rulony w panierce i usmaż. Takie krokiety to idealna propozycja na obiad oraz kolację.

Wskazówki, z którymi zrobisz idealne naleśniki

Pomimo że naleśniki nie należą do bardzo skomplikowanych potraw, to nadal znajdziesz kilka wskazówek i rad, co do tego, jak je zrobić dobrze. Oto kilka z nich.

Na pewno zauważysz, że pierwszy placek nie tylko będzie się smażył dłużej, ale będzie miał nieco inną konsystencję. Nie zrażaj się tym. Spotyka to nawet najlepszych. Wynika to z nieodpowiedniego nagrzania patelni. Dopiero przy drugim naleśniku jest ona na tyle gorąca, że smażenie przebiega gładko.

Skoro o smażeniu mowa, to patelnia nie jest jedynym sprzętem do tego celu. Naleśnikarki to świetny dodatek do Twojej kuchni. Posiadają one płyty, które w krótkim czasie osiągają wysoką temperaturę. Szybko więc usmażysz swoje placki. Z kolei za sprawą pokręteł określisz, z jaką mocą mają grzać.

Dodatkowo posiadają one specjalne szpatułki do rozprowadzania ciasta. Dzięki temu masz pewność, że wszystkie naleśniki są takiej samej grubości. Przydadzą się też do podgrzewania tortilli. Dowiedz się, jak wybrać naleśnikarkę, aby usprawnić smażenie.

Czas się zwijać i wgryźć się w pyszne naleśniki

Wiesz już, jak zrobić miękkie naleśniki, a co za tym idzie, poznałeś potrawę idealną na śniadanie, obiad, deser i kolację. Poza rozmaitymi dodatkami możesz też udoskonalać samo ciasto. Ciekawą propozycją są… tęczowe naleśniki! Wystarczy dodać odpowiedni barwnik np. buraki do uzyskania czerwieni, ze szpinakiem otrzymasz zieleń, a fiolet to z kolei wpływ jagód czy jeżyn. Nie ograniczaj się jedynie do robienia, baw się przepisami!

Szukasz kolejnych inspiracji rodem z nadmorskiej budki z przekąskami? Poznaj przepis na gofry, który nawet zimą przypomni Ci o wakacjach.

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Jak wyliczyć koszt produkcji lodów? Zwiększ zyski lodziarni!

Lody to nie tylko letni przysmak, ale również poważny biznes. Z każdym rokiem popyt na lody…

Czytaj więcej

Opłata serwisowa w restauracji – czy warto ją wprowadzić?

Właściciele restauracji i lokali gastronomicznych nieustannie poszukują nowych sposobów na zwiększenie satysfakcji klientów i rentowności operacyjnej.…

Czytaj więcej

Jak ułożyć menu weselne w restauracji?

Wybór menu na wesele to jedna z najważniejszych decyzji, jakie para młoda musi podjąć w trakcie…

Czytaj więcej

Rodzaje drożdży piwowarskich – Jak dobrać szczep do typu piwa?

Drożdże piwowarskie to serce każdego piwa! Dzięki różnorodności dostępnych drożdży – od klasycznych szczepów górnej i…

Czytaj więcej