Masz chęć na prawdziwą Margheritę, Pepperoni, a może na Hawajską? Poznaj różne rodzaje pieców do pizzy, dzięki którym je zrobisz

Udostępnij

Autor Rafał Predko
13 października, 2022

Pizza to potrawa, którą znają wszyscy, nie tylko miłośnicy kuchni włoskiej. Jej fenomen sprawił, że pizzerie znajdziesz w każdym zakątku świata. Oprócz właściwego przepisu, odpowiednich składników, a także szczypty włoskiego temperamentu, aby zrobić pizzę, potrzebujesz też pieca. I to nie byle jakiego, bo chodzi tu o specjalny piec do pizzy.

Udostępnij

Pizza to potrawa, którą znają wszyscy, nie tylko miłośnicy kuchni włoskiej. Jej fenomen sprawił, że pizzerie znajdziesz w każdym zakątku świata. Oprócz właściwego przepisu, odpowiednich składników, a także szczypty włoskiego temperamentu, aby zrobić pizzę, potrzebujesz też pieca. I to nie byle jakiego, bo chodzi tu o specjalny piec do pizzy.

Domowy piec do pizzy

Oczywiście pyszna pizza nie jest wyłącznie domeną restauracji. Z powodzeniem przygotujesz ją też we własnej kuchni, korzystając ze zwykłego piekarnika. Nie rozgrzeje się on jednak do właściwej temperatury. Przeciętny piekarnik osiąga maksymalnie 200-220°C, podczas gdy piec do pizzy zapewnia temperaturą nawet 500°C. Przekłada się to m.in. na wydłużenie czasu pieczenia. Tym samym potrzebna będzie spora wprawa i wyczucie, aby ciasto, zamiast niedopieczonego lub spalonego, było odpowiednio chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku.

Amatorzy domowej pizzy nie muszą być jednak zdani wyłącznie na łaskę i niełaskę piekarnika. Od pewnego czasu na rynku dostępne są bowiem urządzenia stworzone z myślą o nich. Domowy piekarnik do pizzy, bo o nim teraz mowa, podobnie jak w przypadku profesjonalnych urządzeń gastronomicznych, rozgrzewa się aż do temperatury przekraczającej 400°C. Dzięki temu masz pewność, że już po 5 minutach ciasto będzie odpowiednio przypieczone, a pizza przepyszna.

Na co zwrócić uwagę, gdy zastanawiasz się, jaki piekarnik do pizzy wybrać? Na pewno czy jest wyposażony w dwie grzałki o odpowiedniej mocy. To one równomiernie opiekają ciasto z góry i dołu. Ponadto atutem na pewno będzie niewielka waga i mobilność pieca do pizzy. Oczywiście nie zapominaj o sprawdzeniu, czy urządzenie nie zajmie dużo miejsca w domowej kuchni.

Profesjonalny piec do pizzy

O ile domowy piekarnik spełnia szereg warunków pozwalających uznać go za sprzęt małego AGD, o tyle profesjonalny piec do pizzy to już zupełnie inna bajka. Tego typu urządzenia charakteryzują się bowiem nie tylko pokaźnymi parametrami, ale i rozmiarem. Dlatego często mówi się, że piec do pizzy jest sercem każdej pizzerii.

Oczywiście piece takie mają też specjalną konstrukcję. To ona pozwala utrzymywać ciepło na odpowiednim poziomie. Profesjonalne piece do pizzy występują w kilku różnych odmianach. I tak w zależności od rodzaju zasilania spotkasz się z piecami do pizzy na gaz, elektrycznymi i opalanymi drewnem. Ze względu na pojemność zaś, wyróżnia się modele jednokomorowe oraz wielokomorowe.

Wybierając piec do pizzy w zależności od potrzeb, zwróć uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim koniecznie określ własne potrzeby i oczekiwania. Nie bez znaczenia jest tu przestrzeń w lokalu, liczba wydawanej codziennie pizzy, a także jej rozmiary. Profesjonalne piece do pizzy, zależnie od swojego rodzaju, mają bowiem różne wielkości, a ponadto każdy z nich ma inną efektywność.

Piec do pizzy opalany drewnem

Jednym z pieców do pizzy jest ten opalany drewnem. Sprzęt tego typu znakomicie sprawdzi się w lokalach, gdzie włoski klimat czuć na wejściu i serwuje się prawdziwą pizzę neapolitańską. Oprócz tego, że stanowi jedyną w swoim rodzaju ozdobę pizzerii, to na dodatek zapewnia tradycyjny smak serwowanych przez Ciebie potraw.

Z racji braku potrzeby korzystania z energii elektrycznej albo gazu piec opalany drewnem jest bardzo ekonomiczny w użyciu. Dzięki nieskomplikowanej konstrukcji charakteryzuje się też niewielką awaryjnością.

Niestety decydując się na piec do pizzy na drewno, musisz wiedzieć, czy Twój lokal spełnia odpowiednie wymogi bezpieczeństwa. Chodzi tu o optymalną przestrzeń i możliwość odprowadzania dymu. Warto też wspomnieć, że budowa takiego pieca wiąże się ze sporymi wydatkami.

Piec do pizzy gazowy  

Kolejnym rodzajem jest piec do pizzy gazowy. Choć urządzenie tego typu również nie należy do najtańszych, to w przypadku dużych restauracji, jego utrzymanie na pewno jest ekonomiczne. Przy dłuższej, bardziej intensywnej eksploatacji, zasilanie gazem jest po prostu najbardziej opłacalne.

Niezaprzeczalną zaletą pieców gazowych jest również to, że ustawisz je piętrowo. W praktyce pozwala to zagospodarować cenną przestrzeń w kuchni, a także zoptymalizować ergonomię pracy Twojego zespołu. Pamiętaj jednak, że każdy gazowy piec do pizzy musi mieć regularnie sprawdzaną wentylację. Zagwarantujesz dzięki temu bezpieczeństwo w swoim lokalu.

Piec do pizzy elektryczny

Najtańszym rozwiązaniem jest zdecydowanie piec do pizzy elektryczny. Oczywiście intensywna jego eksploatacja wiąże się z dużymi kosztami, a to z racji dużego poboru energii. Z tego względu piece takie sprawdzają się w mniejszych lokalach nienastawionych na masową produkcję pizzy.

Piece do pizzy elektryczne mają też sporo zalet. Jedną z nich jest możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury oraz dostępność dodatkowych funkcji. Bardzo łatwa obsługa, szybkie osiągnięcie temperatury roboczej po włączeniu pieca, a także płynna jej regulacja to oczywiście kolejne walory tego sprzętu.

Elektryczne piece do pizzy są mniejsze, niż piece gazowe. Ponadto charakteryzują się możliwościami modyfikacji. To bardzo duża zaleta w przypadku rozwoju Twojego biznesu. Nie musisz bowiem inwestować w nowy piec, wystarczy rozbudować już posiadany.

Piec do pizzy wielo- i jednokomorowy

Kolejnym kryterium podziału jest wielkość pieca. W tym przypadku spotkasz się z piecami do pizzy jednokomorowymi, a także wielokomorowymi (najczęściej z 2 komorami).

Liczba komór wiąże się z dwoma bardzo ważnymi aspektami. Pierwszy to wielkość samego urządzenia. Modele pojedyncze są zrozumiale mniejsze od tych z kilkoma komorami. Warto mieć to na uwadze, gdy wybierasz piec do pizzy do małej kuchni.

Kolejny aspekt dotyczy liczby pieczonych placków. Jak się pewnie domyślasz, im więcej komór, tym więcej pizz zrobisz w tym samym czasie. Ponadto w piecach wielokomorowych stosuje się termostaty obsługujące każdą sekcję osobno. Dzięki temu ustawisz inną temperaturę dla komory górnej i inną dla dolnej.  

Piece do pizzy i ich rodzaje – podsumowanie 

Przygotowywanie idealnie smacznej pizzy o znakomicie wypieczonym spodzie, miękkim środku i chrupiących brzegach to nie tylko efekt talentu i umiejętności pizzermana. Bardzo duże znaczenie odgrywa odpowiedni piec do pizzy. Jeśli szukasz takowego do swojej kuchni, to do wyboru masz piece gazowe, elektryczne, a także opalane drewnem.

Wszystkie te rodzaje mają zarówno swoje zalety, jak i wady. Dlatego przed wyborem odpowiedniego sprzętu, dokładnie przeanalizuj swoje potrzeby, możliwości lokalu, a także perspektywę oferty Twojej restauracji. Z naszym poradnikiem, z pewnością wybierzesz piec do pizzy, który będzie ekonomiczny i efektywny, a jednocześnie zapewni doskonałą ergonomię pracy w kuchni.

Własna pizzeria od zawsze była Twoim marzeniem? Przestań śnić, zacznij działać! Dowiedz się, jak napisać dobry biznes plan restauracji, aby Twój lokal odniósł sukces na rynku!


Zapraszamy na nasz filmowy kanał Chef’s Gear Polska: Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Na Chef’s Gear Polska dzielimy się wiedzą ekspercką z obszaru szeroko pojętej gastronomii. Inspirujemy i radzimy, jak prowadzić restaurację, bar czy foodtrucka. Wspólnie z ekspertem gastronomicznym Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt, pokazujemy, jak prowadzić kuchnię i podpowiadamy, jakie dania warto włączyć do menu.

Masz pomysł na odcinek? Chcesz zobaczyć, jak działa dane urządzenie lub dowiedzieć się, jak przygotować daną potrawę? Prześlij nam swoją propozycję na [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Pasteryzacja piwa – metody, korzyści i wady

Pasteryzacja piwa to proces, który odgrywa kluczową rolę w produkcji tego popularnego napoju, wpływając zarówno na…

Czytaj więcej

Jak peklować mięso na sucho, mokro i próżniowo? Opanuj sztukę peklowania!

Peklowanie mięsa to technika konserwacji, która nie tylko przedłuża jego trwałość, ale również znacząco wzbogaca smak…

Czytaj więcej

Butelkowanie wina krok po kroku – przewodnik winiarza

Butelkowanie wina to kluczowy etap produkcji tego szlachetnego trunku, który decyduje o jego smaku, aromacie oraz…

Czytaj więcej

Jak zmierzyć zawartość alkoholu w piwie?

Zawartość alkoholu w piwie to istotny parametr, który wpływa nie tylko na smak i charakterystykę trunku,…

Czytaj więcej