Idealny food truck dla Twojego gastrobiznesu

Udostępnij

Autor Peter Kiefer
25 stycznia, 2021

Sercem każdego biznesu foodtruckowego jest pojazd! Samo kupno i jego wyposażenie to najważniejszy wydatek, który musi zostać podjęty już na samym początku. Ile pieniędzy należy właściwie wydać na food trucka z prawdziwego zdarzenia? Czy należy zacząć od kupna używanego pojazdu, który będzie można samodzielnie zaprojektować zgodnie z własnymi potrzebami, czy może należy zacząć od kupna używanej przyczepy gastronomicznej? Czy można samodzielnie przebudować food trucka, czy też lepiej jest zatrudnić profesjonalny warsztat designerski? A może po prostu warto wynająć food trucka? Każdy osoba planująca stworzenie działalności gospodarczej o podobnym charakterze musi samodzielnie odpowiedzieć na powyższe podstawowe pytania i wziąć je pod uwagę przy sporządzaniu biznesplanu. 

Udostępnij

Sercem każdego biznesu foodtruckowego jest pojazd! Samo kupno i jego wyposażenie to najważniejszy wydatek, który musi zostać podjęty już na samym początku. Ile pieniędzy należy właściwie wydać na food trucka z prawdziwego zdarzenia? Czy należy zacząć od kupna używanego pojazdu, który będzie można samodzielnie zaprojektować zgodnie z własnymi potrzebami, czy może należy zacząć od kupna używanej przyczepy gastronomicznej? Czy można samodzielnie przebudować food trucka, czy też lepiej jest zatrudnić profesjonalny warsztat designerski? A może po prostu warto wynająć food trucka? Każdy osoba planująca stworzenie działalności gospodarczej o podobnym charakterze musi samodzielnie odpowiedzieć na powyższe podstawowe pytania i wziąć je pod uwagę przy sporządzaniu biznesplanu. 

Najpierw do urzędu, potem do salonu

Zanim jednak zaczniesz rozplanowywać swój food truckowy biznes, powinieneś zgromadzić wszystkie niezbędne dokumenty. Swój pierwszy krok postaw w urzędzie, w którym to uzyskasz licencję handlową niezbędną dla każdej restauracji i food trucka. Pamiętaj, że możesz prowadzić swoją przyszłą działalność gospodarczą tylko w miejscu, w którym wcześniej otrzymałeś zgodę od odpowiedniego organu administracyjnego. Innymi słowy: potrzebujesz osobnego pozwolenia dla każdego miejsca sprzedaży.

Wielu początkujących food truckerów jest zdania, że można sprzedawać jedzenie w każdym miejscu na świecie. Niestety nie jest to możliwe, a nawet zabronione! Foodtruckerzy jednak mogą brać udział w eventach foodtruckowych, które znane są potocznie jako „foodmarkety”. Ma to tę zaletę, że ów przedsiębiorcy mogą bezpiecznie planować oraz liczyć na stałe źródło dochodu, by móc pokryć wszelkie wydatki. Możliwe jest również otrzymanie oficjalnego zezwolenia na stałe stoisko w przestrzeni publicznej, na przykład na ulicy lub na placu.

Jeśli zależy Ci na lukratywnym miejscu postojowym dla Twojego food trucka tuż przed centrum handlowym, potrzebujesz pisemnej zgody właściciela nieruchomości. Nic przecież nie szkodzi spytać o koszt wynajmu. Może to na dłuższą metę okazać się bardzo opłacalnym ruchem! 

Na początku jest oczywiście wiele formalności

Należy udać się do urzędu, nawet jeśli planujesz sprzedawać napoje alkoholowe. Sprzedaż bez licencji jest surowo karalna! Zezwolenie na prowadzenie działalności na świeżym powietrzu jest zatem niezbędnym papierem od urzędu ds. porządku i bezpieczeństwa publicznego. Należy również posiadać aktualne zaświadczenie o stanie zdrowia, aktualne szkolenia BHP, wpis do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność i  zatwierdzenie lokalu przez Państwową Inspekcję Sanitarną. W innych krajach wymagane jest również potwierdzenie kwalifikacji zawodowych poprzez certyfikaty odbytych praktyk, szkoleń itp. 

Podczas gdy zgłaszasz się z prośbą o uzyskanie zaświadczenia o niekaralności, pamiętaj również o konieczności uzyskania zaświadczenia o rozliczeniu podatkowym od urzędu skarbowego. Podobnie jak setki tysięcy osób ubezpieczonych w branży gastronomicznej, należy posiadać obowiązkowe ubezpieczenie od wypadków.  Rozważ zakup polisy ubezpieczeniowej dla firm. 

Wszelkie kwestie związane z designem Twojego food trucka należy rozważyć dopiero po nabyciu niezbędnych papierów. 

Wszystko zależy od budżetu

Używane food trucki dostępne są już od kilkunastu tysięcy złotych. Ważny jest jednak stan pojazdu. Należy zadać sobie pytanie, czy tak naprawdę potrzebna jest duża inwestycja, aby rozkręcić interes. Czy posiadane przez Ciebie urządzenia i przyrządy kuchenne są dalej zdatne do użytku? Być może food truck, który kiedyś służył do smażenia frytek, zupełnie nie będzie pasować do Twojej oferty gastronomicznej. Określ bardzo jasno z góry, które dania mają grać u Ciebie pierwsze skrzypce. Montowanie takich urządzeń jak frytkownice, płyty grillowe czy okapy może okazać się zbyteczne, jeśli oferta gastronomiczna Twojego food trucka zawierać będzie wyłącznie sałatki. 

Zaprojektowanie food trucka oraz dokupienie wszelkich produktów oraz urządzeń elektrycznych jest niezmiernie kosztowne. 10,000, 20,000 a nawet 30,000 zł wydanych na sprzęt dla Twojego food trucka to żaden rozbój w biały dzień, zaś norma. Jeśli możesz sobie na to pozwolić finansowo, zalecamy kupno nowego food trucka. W zależności od wielkości, wyposażenia i jakości, koszt ów restauracji na kółkach może sięgnąć nawet 150 tyś. zł. Ponadto zawsze istnieją koszty związane z brandingiem i, jeśli to konieczne, malowaniem food trucka na nowo.  

Największymi zaletami nowych pojazdów typu food truck w porównaniu z używanymi są niewątpliwie: mniejsze zużycie paliwa, nienaruszony stan części zamiennych oraz przeświadczenie, że w najbliższym czasie kosztowne naprawy nie będą potrzebne. Pojazdy kupione prosto z salonu objęte są również gwarancją nowego pojazdu. Ponadto, w pojazdach o łącznej długości większej niż siedem metrów przydatne okazują się również takie bajery jak wspomaganie parkowania, czy też kamery cofania.   

Kupić, wypożyczyć, czy wykonać od zera samemu – oto jest pytanie

Podobnie jak w przypadku budowy domu, food truckom przypisuje się tę samą zasadę: im więcej możesz wykonać coś samodzielnie, tym więcej pieniędzy zaoszczędzisz. Wówczas pomoc profesjonalistów będzie zbędna. Aby jednak przeprowadzić jakiekolwiek prace, należy posiadać niezbędny know-how i dwa razy się zastanowić, czy wybrane rozwiązania są tymczasowe, czy też permanentne. W przeciwnym razie będziesz musiał ponownie zainwestować czas i pieniądze, aby osiągnąć standard, do którego dążysz. Jest to więc zgodne z mottem „kto kupuje tanio, kupuje dwa razy”. Każdy dzień, który trzeba spędzić na naprawach lub przeróbkach, oznacza nie tylko utratę zarobków, ale także zwiększone bieżące koszty, takie jak pensje dla pracowników. 

Strzeż się Państwowej Inspekcji Sanitarnej!

Pamiętaj: przy samodzielnie zaprojektowanej budce z jedzeniem, wszelcy krytycznie nastawieni inspektorzy będą z pewnością mieć Twój food truck na oku! Jeśli zdecydujesz się nie brać projektowania i aranżowania food trucka w swoje ręce, w każdym większym mieście znajdziesz co najmniej jeden warsztat specjalizujący się w budowie nadwozi do food trucków lub wypożyczalnie. W obu przypadkach koszty zależą od gabarytów i wyposażenia. 

Największą zaletą wynajmu lub leasingu food trucka jest to, że nie musisz inwestować sporych sum na start. Eliminuje to również czasochłonny proces tworzenia wszystkiego od zera! W zimie wystarczy oddać food truck do rąk właściciela. Wynajmując pojazd, nie będziesz mógł jednak samodzielnie zmieniać jego wyposażenia, projektować food trucka na nowo, czy też zmieniać jego nazwę, czy też logo.  

Jeśli faktycznie chcesz samodzielnie przekształcić swój pojazd w food trucka, należy  pamiętać, że konstrukcja samonośna jest wystarczająca dla małego food trucka z mniejszą ofertą gastronomiczną. W przypadku większego menu wymagającego gabarytowego wyposażenia, powinien to być wytrzymały pojazd z solidną ramą nośną. Szczególnie odpowiednie są takie modele pojazdów, jak Mercedes Sprinter, Fiat Ducato, Citroen Jumper, Peugeot Boxer, Renault Master czy Volkswagen Bulli. Warto jednak wyróżnić się spośród ogromnej konkurencji na festiwalu food trucków lub innej dużej imprezie. Co powiesz na amerykański autobus szkolny lub pojazd w stylu retro?  

Bardzo popularne są stylowe food trucki „Made in USA”. Wielu importerów takiego rodzaju pojazdów sprzedaje je osobom mającym na celu prowadzenie działalności gospodarczej w formie food trucka. Amerykańskie pojazdy takiego typu często chłoną sporo benzyny, co może okazać się mało ekonomicznym rozwiązaniem. Ponadto pozyskiwanie części zamiennych może okazać się trudnym procesem. Kiedy Twój food truck stoi bezużytecznie w garażu, koszty utrzymania rosną w astronomicznym tempie. Z kolei prawie wszystkie food trucki europejskich producentów są wyposażone w ekonomiczne silniki wysokoprężne.   

Wykorzystaj wnętrze co do centymetra

Kuchnie wewnątrz food trucków są znacznie mniejsze niż kuchnie restauracyjne. Rzecz jasna robi się ciasno, kiedy gotujesz i pieczesz z dwoma lub trzema współpracownikami na kilku metrach kwadratowych. Ważne jest, aby jak najlepiej wykorzystać każdy centymetr wewnątrz kuchni food trucka. Zapomnij o dużych stołach ze zlewemkuchenkachnadstawach chłodniczych, a nawet o jakiejkolwiek większej powierzchni na przechowywanie składników. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, szafy powinny być wyposażone w przesuwne drzwi. Tylna ściana food trucka to dobre miejsce na szafki ścienne wyposażone w blat roboczy. Ponadto, wszystkie urządzenia powinny zostać nie tylko zamontowane na stałe, aby nie przewracały się na zakrętach, ale również odporne na wstrząsy i wibracje podczas długich podróży. 

W naszym sklepie internetowym znajdziesz szeroką gamę produktów cateringowych wysokiej jakości. Odwiedź nas pod adresem https://www.expondo.pl/gastronomia/ i wybierz spośród wielu opiekaczy do kebabafrytownic elektrycznych  grilli rolkowych do hot dogówpieców do pizzynaleśnikareklodówek i mebli ze stali nierdzewnej.  

Co wziąć pod uwagę przy projektowaniu kuchni food trucka

Oprócz dużej lodówki, należy zaopatrzyć food truck w co najmniej dwa zlewozmywaki z ciepłą wodą. Całe wnętrze powinno składać się w miarę możliwości z powierzchni bezpiecznych dla żywności – najlepiej ze stali nierdzewnej. Zainwestuj w pojemniki, aby móc odróżnić ścieki od świeżej wody. Należy również rozważyć zakup dodatkowego pojemnika na wodę pitną. Podłoga musi być wykonana z łatwo zmywalnego i trwałego materiału, takiego jak PCV. Okładzina ścienna i elementy izolacji również muszą być zamontowane zgodne z zaleceniami branży. Osłona antyrozbryzgowa wykonana z przezroczystego szkła powinna chronić klientów przed skwierczącymi urządzeniami elektrycznymi. Nie musimy chyba dodawać, że wszystkie produkty spożywcze należy przechowywać oddzielnie od rzeczy, takich jak środki czystości, szmaty lub brudna odzież robocza. 

Prąd czy gaz? A może i to, i to?

Istotną rolę odgrywa również kwestia prądu oraz gazu. Podczas gdy wielu restauratorów woli gotować na gazie, nadal potrzebują prądu do obsługi lodówek, zamrażarek i urządzeń elektrycznych. Dlaczego więc nie pokusić się o generator zasilany paliwem lub gazem, który zapewnia wystarczającą ilość prądu? Praktycznym rozwiązaniem jest podłączenie generatora do zbiornika pojazdu. W ten sposób zapewnisz dostęp do prądu łańcuchowi chłodniczemu, który będzie pracował na pełnych obrotach podczas podróży.  

Pomyślałeś o wszystkim?

Wyobraź sobie, że po miesiącach planowania Twój food truck jest już gotowy do użytku, ale z powodu naruszenia przepisów dalej nie możesz z niego korzystać Przyczyn może być kilka. Często zdarza się tak, że food truckerzy nie przekraczają maksymalnej ładowności podczas wyposażania swojego pojazdu, ale zapominają o wadze żywności, w tym pełnych zbiorników na wodę, oraz o wadze personelu. Dzięki nieprzewidzianym kilogramom szybko może dojść do przekroczenia dozwolonej wartości. Skutkuje to późniejszą koniecznością „odchudzenia” food trucków, a urządzenia, które są faktycznie niezbędne do przygotowania jedzenia, muszą zostać usunięte z pokładu. Aby temu zapobiec, od samego początku projektowania kontroluj ŁĄCZNĄ wagę. W żadnym wypadku nie powinieneś wyruszać w trasę, chyba że masz wszystkie niezbędne dokumenty. W przeciwnym razie ryzykujesz wysokimi grzywnami. 

Wielu początkujących restauratorów zaniedbuje kwestię wysokości poszczególnych pomieszczeń pojazdu przy wyborze food trucka. Należy pamiętać, że jest to miejsce pracy zarówno dla Ciebie jak i dla Twoich współpracowników przez wiele godzin dziennie. Jak wytłumaczyć zakup food trucka, w którym nie będziesz mógł się wyprostować, a po pracy zaczną dokuczać Ci bóle pleców? Z tego również powodu wysokość sufitu w miejscu pracy jest wyraźnie określona w polskich kodeksach. Podłoga musi również być wykonana z antypoślizgowej wykładziny (przynajmniej kategoria R12). Odprowadzane powietrze i automatyczne wyłączniki również muszą spełniać normy. Po uwzględnieniu powyższych aspektów dopiero można zabrać się za projektowanie. Dlatego też wielu wybiera łatwiejszą, a zarazem droższą metodę, czyli zaczerpnięcie usług specjalistycznych firm zajmujących się projektowaniem i wykańczaniem wnętrz. 

Szerokiej drogi! Albo może jeszcze nie?

Zrobione! Gratulacje! Twój food truck jest wreszcie gotowy wyruszyć w drogę. Ale co teraz? Czy masz już wszystkie oficjalne zezwolenia i zaświadczenia, a także odpowiednią kategorię prawa jazdy? Posiadając aktualne prawo jazdy kategorii B możesz kierować samochodami z przyczepami lub pojazdami o DMC nie większym niż 3,5 tony. Jednak jeśli Twój pojazd jest cięższy niż 3,5 tony, zaś lżejszy niż 7,5 tony, wymagane jest prawo jazdy kategorii C1. Należy pamiętać, że osoby posiadające prawo jazdy kategorii C1 będą musiały przechodzić badania co pięć lat. Jest to więc kolejna forma wydatku, którą należy uwzględnić. 

Aby Twoja „restauracja na kółkach” dotarła do docelowych klientów, upewnij się, czy masz wszystkie zezwolenia do prowadzenia takiej formy działalności gospodarczej.  

Wstrzymaj się z kupnem food trucka w stylu amerykańskiego autobusu szkolnego, jeśli gabarytowo nie spełnia wymagań nałożonych przez docelowe miejsce sprzedaży. 

Najpierw menu, potem food truck

Podsumowując: im bardziej Twój food truck rzuca się w oczy, tym bardziej prawdopodobne jest to, że potencjalni klienci zaczną na niego zwracać uwagę. Kluczowa jest oryginalność. Dzięki swojemu własnemu designowi i wyróżniającej się marce sprawisz, że Twój food truck będzie wyjątkowy oraz jedyny w swoim rodzaju. Food truck powinien przecież odzwierciedlać Ciebie i Twoją ofertę gastronomiczną! Najlepiej, jeśli głodni goście już z daleka będą mogli stwierdzić, jaki rodzaj kuchni znajduje się w Twoim menu. Dlatego też logo i nazwa powinny być jak najlepiej widoczne. Jeśli uda Ci się przyciągnąć klientów malowidłem roześmianej kiełbaski, Twoim najlepiej sprzedającym produktem nie powinien być kebab czy też popcorn.

Choć z finansowego punktu widzenia niezwykle ważne jest, czy kupiłeś, wynająłeś lub zbudowałeś samodzielnie swojego food trucka, Twoi klienci prawdopodobnie są na to obojętni. Elegancki food truck ze smacznymi przekąskami musi iść w parze z atrakcyjną lokalizacją. Pamiętaj jednak, że najlepszą reklamą zawsze będzie niezawodny smak Twoich potraw.  

Jeśli weźmiesz sobie do serca wszystkie nasze wskazówki, jedyne, co pozostaje, to zakup artykułów spożywczych, aby w końcu rozkręcić nowy interes. Powodzenia! 


Działasz w gastronomii i chcesz rozszerzyć swoją wiedzę? Odwiedź nasz kanał Chef’s Gear Polska – YouTube oraz fanpage na Facebooku: Chef’s Gear Polska | Facebook. Wspólnie z szefem kuchni Michałem Orłowskim, ambasadorem marki Royal Catering, testujemy sprzęt kuchenny, dzielimy się przepisami i podpowiadamy, jak mierzyć się z wyzwaniami w biznesie gastronomicznym.

Interesuje Cię konkretny temat? Chętnie poznamy Twoje pomysły. Napisz do nas na adres: [email protected].

Czy ten artykuł był pomocny? Tak Nie

Najnowsze posty

Wymrażanie piwa – proces, techniki i ciekawostki

Wymrażanie piwa to fascynująca, choć nieco mniej znana technika stosowana przez browary, aby wzbogacić smak i…

Czytaj więcej

Jak zrobić wino musujące? Poczuj magię bąbelków!

Wino musujące, znane również jako szampan, to symbol świętowania i elegancji, który cieszy się popularnością na…

Czytaj więcej

Kreatywne pomysły na prezent dla kucharza amatora i profesjonalisty!

Wybór prezentu dla pasjonata kuchni może być nie lada wyzwaniem. Niezależnie od tego, czy szukasz czegoś…

Czytaj więcej

Catering dla firm – czy to dobry pomysł na biznes?

Catering dla firm rośnie w siłę jako obiecujący segment rynku, przyciągając przedsiębiorców swoim potencjałem na długoterminowe…

Czytaj więcej